Týdenní souhrn dění na finančních trzích

Zprávy z finančních trhů, 31. 10. 2014 17:25

Poslední říjnový týden byl ve znamení zátěžových testů EBA, zasedání FEDu, výsledkové sezóny a dalšího nečekaného uvolnění měnové politiky v Japonsku.
Zátěžové testy evropského bankovního sektoru zveřejněné již minulou neděli přinesly na trhy nejprve pozitivní náladu, která však v průběhu týdne postupně vyprchávala.
Samotné testy vyzněly pozitivně a ukázaly na relativně nízkou potřebu dodatečného kapitálu (přes 9 mld. EUR) v evropském bankovním sektoru.
FED podle očekávání ukončil QE.
Komentář k budoucí měnové politice zůstal relativně nezměněn, pouze s lehkými úpravami ohledně vnímání vývoje ekonomiky.
Celkové vyznění bylo spíše v jestřábím tónu.
Výsledková sezóna pokračuje v solidních výsledcích a společnostem se vesměs daří překonávat odhady analytiků.
Pozitivní náladu na trh v pátek přineslo nečekané zvýšení objemu nákupů (měnového uvolňování) ze strany japonské centrální banky.
Domácí index PX následoval svoje západní sousedy a zakončil týden na 981 bodech, což znamenalo růst o 3,7 % t/t.

 Z domácích zpráv jsme se zaměřili na domácí výsledkovou sezónu.
CME s provozním ziskem 2,9 mil. USD překonalo odhady trhu -2,7 mil. USD.
Pozitivním překvapením byl přístup k nákladům. Naopak lehké zklamání bylo na tržbách (140 vs. oček. 146,9 mil. USD). Společnost potvrdila výhled na celý rok s potenciálem dosáhnout jeho horní hranice.
Akcie zakončila páteční seanci na 53,8 Kč (+7 % t/t).

 Erste Group zveřejnila ve čtvrtek čísla v souladu s očekáváním. Čistá ztráta ovlivněná jednorázovými položkami za 3Q14 dosáhla 554 mil. EUR vs. oček. -582 mil. EUR.
Provozní výsledek s 809 mil. EUR lehce překonal očekávání 772 mil. EUR díky nižším nákladům. Titul zakončil týden na 565 Kč a stal se se ziskem 13 % nejvíce rostoucí akcií na pražské burze.
Pro růst akcií bylo více než zveřejněné výsledky důležité to, že banka bez výraznějších problémů prošla zátěžovými testy ECB.

 Naopak nejvíce klesající akcií bylo opět NWR (-9 % t/t na 0,5 Kč). Společnost oznámila, že cena koksovatelného uhlí pro 4Q14 je 85 EUR/t (82 EUR/t realizováno v 3Q14 při původním odhadu 85 EUR/t). Cena podle našeho názoru odpovídá vývoji na světových trzích.
A je to také ve shodě s průměrnou realizovanou cenou za 9M14 (86 EUR/t). Připomínáme, že ceny koksovatelného uhlí jsou na dlouhodobých minimech.

 Vedle výsledkové sezóny nás zaujala informace o navýšení podílu PPF v O2 CR nad 83%, prostřednictvím odkupu podílu od UniCredit banky a dalších investorů.
Na trhu se mohou objevit spekulace ohledně záměru PPF dosáhnout hranice pro vytěsnění minoritních akcionářů (90%). Titul zakončil pátek na úrovni 248 Kč (-7,6 % t/t).

 Začátek listopadu přinese pravidelné zasedání ECB (čtvrtek), které by mohlo dále specifikovat plánované odkupy aktiv.
Výsledková sezóna se postupně přehoupne do poslední pětiny a nemělo by již dojít k narušení jejího relativně kladného vyznění.
Celkově očekáváme, že by na trhu mohla ještě doznívat pozitivní nálada z nečekaného zvýšení měnového uvolnění v Japonsku z konce uplynulého týdne.

 Z domácích zpráv bude pokračovat výsledková sezóna. Čtvrtek přinese výsledky Komerční banky, Fortuny a Stock Spirits.
Komerční banka by měla ve 3Q vykázat mírný pokles čistého zisku na 3,17 mld. Kč (-2 % r/r). Samotná čísla by neměla výrazně překvapit, s tak budou především komentáře k dividendové politice.

 Fortuna by měla vykázat 27% nárůst provozního zisku (EBITDA) na 6,6 mil. EUR.
Pokud se naše projekce naplní, očekáváme, že management buď přímo zvýší svůj oficiální výhled na celý rok, nebo alespoň v komentáři naznačí možnost jeho překonání, což by mohlo být pozitivním impulzem pro akcie. 

 Z makroekonomického výhledu na příští týden se zaměříme v Číně na víkendová a pondělní data z PMI průmyslu.
Oficiální data by měla vykázat mírné zlepšení na 51,2 z 51,1 bodu a HSBC PMI by mělo stagnovat na 50,4 bodech.
V  USA budou stejná data (pod názvem ISM) zveřejněna v pondělí z průmyslu (oček. 56,4 po 56,6 bodu) a ve středu ze sektoru služeb (oček. 58 po 58,6 bodech). V úterý pak budou dále zveřejněny podnikové objednávky (oček. -0,5 po -10,1 % m/m) a v pátek měsíční data z trhu práce (oček. +228 tis. po 248 tis. nových pracovních míst). Relativní míra nezaměstnanosti by měla setrvat na 5,9 %.
V Německu se zaměříme na čtvrteční podnikové objednávky (oček. +2 po -5,7 % m/m) a páteční průmyslovou produkci (oček. +2 po -4,0 % m/m). 


Zdroj:    ATLANTIK
Partners Financial Services