ČEZ: přijaté cíle Evropské rady ohledně emisních povolenek vyznívají pro ČEZ pozitivně

Zprávy z finančních trhů, 24. 10. 2014 15:00

Představitelé EU, konkrétně Evropská rada v těchto dnech (23. a 24. října) zasedala a jednala o energetickém a klimatickém rámci pro období do roku 2030.


Některé navržené a schválené body mají podle našeho názoru zajímavé konsekvence pro budoucí hospodaření společnosti ČEZ.


Zejména se jedná o opatření, na základě kterého by některým členským zemím EU (ty země, jejichž HDP na hlavu je pod 60 % průměru EU; ČR je aktuálně na úrovni 55 % - jedná se o odlišnou metodiku výpočtu, která v sobě zahrnuje kromě vývoje HDP rovněž objem emisí skleníkových plynů) mohly být přidělovány emisní povolenky zdarma i po roce 2020, a to až do roku 2030.
Doposud to bylo tak, že ČEZ do roku 2012 dostával pro svoji tuzemskou výrobu veškeré povolenky zdarma.
Od roku 2013 již musí část emisních povolenek nakupovat, resp. v letech 2013 až 2020 bude přísun povolenek získávaných zdarma lineárně klesat až k nule.


Od roku 2021 by však ČEZ, dle výše zmíněného závěru Evropské rady (předpokládáme, že závěry a návrhy Evropské rady ještě budou muset projít legislativním procesem v rámci EU a že tyto závěry pak v první polovině roku 2015 Evropská komise promítne do konkrétní legislativy), mohl nadále dostávat část emisních povolenek pro svoji výrobu zdarma.
Konkrétně by mohl ČEZ získat ročně až 40 % povolenek zdarma, což je dle našich odhadů cca kolem 10 mil. ks.
Podle dnešních cen emisních povolenek by tak po roce 2020 mohl ČEZ uspořit kolem 1,7 mld. Kč ročně.
Těžko se však nyní odhaduje, zda ČEZ bude skutečně přesně získávat výše zmíněné procento povolenek zdarma a zda ho v takovéto výši bude získávat pravidelně každý rok.
Objem získávaných povolenek zdarma po roce 2020 by měl být totiž vázaný na různé faktory (např. technologická vyspělost a ekologická náročnost výrobních zdrojů v daném období), proto očekáváme, že objem získávaných povolenek zdarma by v průběhu let 2021 až 2030 mohl postupně spíše klesat z úrovně 40 %.


I tak však tento návrh Evropské rady hodnotíme pozitivně a měl by mít z dlouhodobého pohledu pozitivní dopad do hospodaření ČEZu.


Dále na svém zasedání Evropská rada přijala dlouhodobé cíle, o kterých se již dříve diskutovalo a všeobecně se spíše předpokládalo, že budou přijaty.
Mezi ně patří závazný cíl pro každou členskou zemi snížit do roku 2030 emise skleníkových plynů nejméně o 40 % proti úrovni z roku 1990; dále do roku 2030 zvýšit podíl výroby energie z obnovitelných zdrojů na minimálně 27 %, a to na úrovni celé EU; dále např. na evropské úrovni zvýšit energetickou účinnosti o 27 %.


 


Jan Raška, analytik, Fio banka, a.s.


Zdroj:    FIO
Partners Financial Services