Pegas dostal od ČNB zelenou k emisi dluhopisů, úroková sazba bude příznivější než jsme čekali

Zprávy z finančních trhů, 23. 10. 2014 10:00

Společnost Pegas Nonwovens dnes oznámila, že ČNB schválila prospekt k plánované emisi dluhopisů.
Schválení prospektu ze strany ČNB je v souladu s očekáváním. Již v pondělí Pegas oznámil, že prospekt byl schválen představenstvem společnosti a že předpokládaný objem emise je plánován v objemu do 2,5 mld. Kč.


Novou informací je zveřejnění ročního úrokového kupónu.
Ten byl stanoven ve výši 2,85 %.
Ačkoliv, podle dnešního vyjádření Pegasu, bude výsledek veřejné nabídky, na základě které se stanoví emisní kurz dluhopisu a finální úrokový výnos, znám 7. listopadu 2014, tak podle našeho názoru by se konečná roční úroková sazba mohla pohybovat blízko úrovně 3 %.
Zdá se tak, že Pegas nakonec emituje dluhopisy za příznivějších podmínek, než jsme původně odhadovali (náš předpoklad činil kolem úrovně 3,2 %).


Výše zmíněný plánovaný objem emise do 2,5 mld. Kč naznačuje, že po dluhopisech bude ze strany investorů solidní poptávka.
My jsme očekávali, že objem emise by se mohl pohybovat kolem hladiny 2,1 mld. Kč, nakonec to zřejmě bude blízko hranice 2,5 mld. Kč.


Hrubý dluh Pegasu se nyní pohybuje na hranici 155 mil. EUR (4,3 mld. Kč) a je celý tvořen bankovním úvěrem. Jak je již známo, Pegas emisí dluhopisů plánuje splatit část svého bankovního úvěru, tudíž by se zadlužení společnosti nemělo změnit.
Vzhledem k našim původním odhadům, jsme očekávali, že po emisi dluhopisů bude celkový dluh Pegasu tvořen zhruba 50 % bankovním úvěrem a 50 % dluhopisy.
Nyní to vypadá, že zhruba 60 % dluhu budou tvořit dluhopisy a zbylých 40 % bankovní úvěr.


Vzhledem k příznivější úrokové sazbě než jsme očekávali a rovněž vzhledem k vyššímu než námi předpokládanému objemu emitovaných dluhopisů odhadujeme, že roční úspora úrokových nákladů by mohla činit až 1 mil. EUR, což je více, než jsme původně očekávali.


Celkově tedy hodnotíme plánovanou emisi dluhopisů pozitivně a měla by mít příznivý dopad do hospodaření Pegasu.
Společnost se touto emisí snaží využít příznivých podmínek na dluhopisových (úvěrových) trzích a refinancovat tak část svého bankovního dluhu, jehož roční úroková sazba se pohybuje kolem 4 %.


Jan Raška, analytik, Fio banka, a.s.


Zdroj:    FIO
Partners Financial Services