Ceny zimních pneumatik v listopadu klesají až o 3 %

Zprávy z finančních trhů, 23. 10. 2014 06:40

Brno, 20. října 2014

Nejvýhodnější období pro nákup zimních pneu je listopad. Vyplývá to z hloubkové analýzy ročního vývoje cen pneumatik, který provedla společnost Karsa Technologies.
Podle tohoto průzkumu je listopadová cena zimních pneu nižší až o 3 %.
Kvůli intervencím České národní banky jsou však zimní pneumatiky oproti loňskému roku dražší v průměru o 7 až 10 %.

Blížící se 1. listopad je podle zákona o silničním provozu spojen s povinností přezout auto na zimní pneumatiky, pokud se na pozemní komunikaci nachází souvislá vrstva sněhu, led nebo námraza.
Povinnost platí i tehdy, pokud je vzhledem k povětrnostním podmínkám možné jejich vznik předpokládat. Říjen se proto jeví jako nejzazší období pro nákup zimních pneumatik.
Odborníci však upozorňují, že z hlediska ceny je nejvýhodnější dobou listopad.

„U vybraných e-shopů, které nabízejí pneumatiky, jsme provedli hloubkovou analýzu ročního vývoje cen pneumatik.
Z tohoto průzkumu vyplývá, že během listopadu je cena zimních pneumatik nižší až o 3 % oproti předcházejícím měsícům,“ uvádí Michal Ježek, CEO Karsa Technologies, která nabízí provozovatelům e-shopů moderní cloudový nástroj pro srovnání cen produktů v reálném čase.
Výsledky analýzy jsou překvapující.
Listopad je totiž pro prodejce pneumatik naprosto klíčovým měsícem v roce. „Podzimní výměna pneu je specifická.
Zatímco na jaře mohou motoristé relativně bezpečně pokračovat v jízdě na zimních pneumatikách a vyčkávat na zajímavé ceny letních pneumatik, podzim jim takový postup vzhledem k platnému zákonu neumožňuje.
Dalo by se tedy očekávat, že prodejci pneumatik budou během podzimu zdražovat.
Takovému trendu však brání snaha e-shopů bojovat o zákazníka cenou i velká konkurence, proto obchody v listopadu zlevňují zboží,“ dodává Ježek.

Výsledky průzkumu dále ukazují, že standardní zimní pneumatiky například pro Škodu Octavii je v současné době možné pořídit již od 725 Kč za kus.
Cena u známějších značek pneu se pak pohybuje od 1681 do 1953 Kč.
Pokud si motoristi chtějí výhodně pořídit nové modely zimních pneumatik, měli by vyčkat až 294 dnů od uvedení těchto produktů na trh.
Analýza společnosti Karsa Technologies totiž ukázala, že po uplynutí této doby cena zpravidla klesá až o 22 %.

Podle expertů se však odkládání pořízení zimních pneumatik nemusí z hlediska bezpečnosti vyplatit, první námrazy a sněžení může v některých místech republiky udeřit ještě během října. „Svoje zákazníky se snažíme vzdělávat v tom, že pro zachování bezpečnosti je lepší vyměnit letní pneu za zimní ještě před povinným datem 1. listopadu.
Vzhledem k tomu, že již tradičně evidujeme největší poptávku po zimních pneumatikách během října, troufáme si tvrdit, že naše edukace je úspěšná,“ vysvětluje Jan Švec ze společnosti NejlevnejsiPneu.cz a doplňuje: „Letošní rok je oproti předcházejícím velice specifický.
Příčinou je loňský zásah ČNB, která oslabila korunu vůči euru na podporu exportu.
Protože se zimní pneumatiky vyrábějí již v průběhu jara a léta, byli naši dodavatelé a výrobci nuceni na tento krok reagovat a zvýšit ceny průměrně o 7 až 10 %.
Přesto se snažíme udržet ceny zimních pneu na úrovni přijatelné pro naše zákazníky.“


Zdroj:    FinExpert.cz
Partners Financial Services