Průměrná sazba hypoték stále klesá, atakuje již hranici 2,5 %

Zprávy z finančních trhů, 22. 10. 2014 14:10

Praha, 22. října 2014

Úrokové sazby u hypotečních úvěrů pokořily v září další rekord, ještě nikdy nebyly hypotéky tak levné.
Navzdory očekáváním, že sazby budou stagnovat nebo mírně porostou, znovu průměrné sazby poskytnutých hypoték klesly ze srpnových 2,65 procenta na 2,54 procenta.
Navíc se zdá, že sazby budou i nadále klesat.

V meziměsíčním srovnání zájem o hypotéky o něco vzrostl. V září si pro hypoteční úvěr zašlo do bank 8 302 lidí, což je o 1 787 více než v srpnu.
Po letních prázdninách a dovolených lidé většinou začnou řešit hypotéku více, než ve slunečném parnu.
Když srovnáme srpen a září v minulých letech, tak kromě roku 2012 je září, co do počtu i objemu hypoték vždy úspěšnější.

Sazby klesají a zájem roste

Přestože se počet zájemců o hypoteční úvěr v září zvýšil, banky byly na různé slevové akce přeci jen skoupé. „Ačkoliv u většiny bank nedošlo v září v oficiálních sazbách k výrazným změnám a akční nabídky spíše doznívaly, mají na poklesu průměrných sazeb Fincentrum Hypoindexu zásluhu prakticky všechny banky.
Aktuálně téměř nemá smysl jednotlivé akce sledovat.
Končící akční nabídky se v podstatě přelévají do individuálních slev a sjednaná úroková sazba mimo akční období tak může být stejná či nižší než právě ukončená akce,“ uvedl Josef Rajdl, vedoucí analytik společnosti Fincentrum.

Říjnové hypodny zahýbou sazbami

V říjnu očekáváme další pokles, protože několik velkých bank si naplánovalo tzv. hypoteční dny, kdy třeba po dobu dvou týdnů nabízejí hypoteční úvěry s velmi výhodnou úrokovou sazbou.

Česká spořitelna během svých Hypotečních dnů nabídne mimořádně nízkou úrokovou sazbu pro hypotéky, 2,29 procenta pro pětileté, ale také až desetileté fixace.
Nízko úrokové prostředí snížilo průměrnou úrokovou sazbu hypoték od konce loňského roku o 0,55 %.
To České spořitelně umožnilo, aby nabídla klientům zafixovat si aktuální výhodnou úrokovou sazbu až na 10 let.

Raiffeisenbank na podzim jako každý rok spouští tradiční Hypodny.
Klienti mohou získat slevu na úrokové sazbě a navíc mimořádný bonus 4000 Kč při podpisu hypotéky i možnost bezplatných mimořádných splátek.

Od 20. října také platí, že klienti, kteří si u GE Money Bank pořídí novou hypotéku, mohou získat 0,5 % slevu za aktivní využívání běžného účtu.
Stačí, aby na svém účtu dosáhli obratu 15 000 Kč měsíčně.


Zdroj:    FinExpert.cz
Partners Financial Services