Denní report - pondělí 20.10.2014

Zprávy z finančních trhů, 20. 10. 2014 22:00
ČR: Pražská burza odolala negativnímu sentimentu na okolních trzích, SRN: Německé tituly obchodovaly v červených číslech, USA: Americké trhy držely páteční kurz a zpevnily, IBM ale „potopil“ užší index DJIA

Pražská burza


Popis trhu


Přestože na západoevropské trhy se s novým týdnem vracely výprodeje a volatilita, pražská burza dokázala nepříznivému vývoji odolat.
Index po celou seanci osciloval v úzkém pásmu okolo pátečního závěru 926 bodů a nakonec zakončil s minimální změnou -0,09% na 925 bodech.
Podporou byl především růst akcií Erste Bank, které posílily o 1,22% na 490 Kč.
Komerční banka stagnovala pod hladinou 4 700 Kč, nicméně zobchodovaný objem byl bezkonkurenčně nejvyšší a to přes 450 mil. Kč.
V aktivitě byl tak až na druhém místě Čez s objemem 220 mil. Kč, přičemž ocenění titulu pokleslo o -1,12% na 573 Kč.
Mediální společnost CME po čtyřech růstech v řadě korigovala zpět k hladině 50 Kč (-1,36%). Páteční vysoké zisky mírně odmazaly akcie O2 se závěrem na 270 Kč (-1,71%). Celkově byl zobchodovaný nadprůměrný.


Podnikové zprávy


Pegas Nonwovens


Představenstvo společnosti Pegas Nonwovens schválilo prospekt nezajištěných dluhopisů s pevným úrokovým výnosem dle českého práva.
Jmenovitá hodnota emise bude do 2,5 mld. Kč, emisní kurz a úrokový výnos nebyl zatím stanoven.
Prospekt bude v následujících dnech předložen ke schválení ČNB.
Jmenovitá hodnota jednoho dluhopisu činí 50 tis.
Kč.
Společnost plánuje dluhopisy nabídnout kvalifikovaným a neprofesionálním investorům z ČR a kvalifikovaným investorům ze zahraničí.
Společnost předpokládá přijetí emise k obchodování na pražské burze.
Výtěžek z emise společnost použije na refinancování svých bankovních úvěrů, zadlužení společnosti se nezvýší.


Německo


Hlavní zprávy


PPI (m-m) (září):


aktuální hodnota: 0,0 %
očekávání trhu: 0,0 %
předchozí hodnota: -0,1 %


PPI (y-y) (září):


aktuální hodnota: -1 %
očekávání trhu: -1 %
předchozí hodnota: -0,8 %


Eurozóna


Běžný účet ECB (sezónně očištěno) (srpen):


aktuální hodnota: 15,1 mld. EUR
očekávání trhu: --
předchozí hodnota: 32,3 mld. EUR / revize: 32,8 mld. EUR


Běžný účet ECB (bez sezónního očištění) (srpen):


aktuální hodnota: 18,9 mld. EUR
očekávání trhu: --
předchozí hodnota: 18,7 mld. EUR / revize: 21,6 mld. EUR


Popis trhu


Index DAX uzavřel se ztrátou 1,50 % na 8717,76 b.
Prodejnímu sentimentu odolalo jen několik titulů, nejvíce si připsal Adidas (ADS; +3,61 %) po spekulacích o zájmu skupiny investorů o značku Reebok.
Commerzbank (CBK) uzavřela se ziskem 0,51 %.


Po zveřejnění výsledků a snížení výhledu si softwarová společnost SAP (SAP) odepsala 5,76 %.
Výrobce pneumatik Continental (CON) oslabil o 2,27 %, společnost Bayer (BAYN) odevzdala 2,24 %.
Nedařilo se ani chemické společnosti Lanxess (LXS; -2,10 %).


Podnikové zprávy


Adidas


Skupina investorů z Hong Kongu a Abú Dhabí podle zdrojů WSJ plánuje zaslat nabídku na odkoupení značky Reebok od společnosti Adidas.
Její akcie dnes vystřelily o téměř 7 %.
Podle blízkých zdrojů skupina investorů věří, že by se značce Reebok lépe dařilo v soukromých rukou.
Plánují se zaměřit na americký trh a investovat do marketingu a prodejen.
Skupina investorů oslovila Reebok již v loňském roce s nabídkou spolupráce na vytvoření několika luxusních fitness značek.
Podle zdrojů se jednání postupně rozvinuly až v nynější nabídku o přátelské převzetí, management Reeboku by po odkupu zůstal.
Adidas koupil Reebok v roce 2006 za 3 mld. EUR s cílem vytvořit značku sportovní obuvi a oblečení, která by byla schopná konkurovat společnosti Nike, a zvýšit svůj tržní podíl na trhu v USA.
V roce 2005 měl Adidas 10% podíl na americkém trhu, Reebok 8%.
V roce 2014 podíl Adidasu klesl na 6 %, podíl Reeboku na necelá 2 %, zatímco konkurenční Nike se za stejnou dobu vyšvihnul z 35 % na 60 % (včetně značky Jordan). V poslední době se Reebok zaměřoval na fitness a CrossFit, v první polovině roku 2014 dosáhl tržeb ve výši 712 mil. EUR, tržby celé společnosti Adidas dosáhly 6,998 mld. EUR.
Společnosti Adidas se v letošním roce nedaří, již dvakrát snížila svůj výhled výsledků kvůli klesající poptávce po produktech své golfové divize v USA, oslabujícímu rublu a nákladům spojeným s mistrovstvím světa ve fotbale.
Akcie v letošním roce ztratily 40 %, Adidas proto v říjnu oznámil plán na zpětný výkup akcií ve výši 1,5 mld. EUR.


SAP


Největší evropský poskytovatel softwaru, německý SAP, dnes reportoval výsledky za 3Q.
Kvůli sníženému celoročnímu výhledu akcie klesají přes čtyři procenta.
SAP ve třetím kvartále dosáhl tržeb 4,25 mld. EUR (+5 %) a čistého zisku 880 mil. EUR (+15,5 %). Společnost snížila odhad celoročního provozního zisku o dvě stě milionů euro do rozmezí 5,6 – 5,8 mld. EUR.
Za sníženým výhledem stojí krátkodobý tlak na pokles marží způsobený přechodem jádrového byznysu na cloudové produkty.


USA


Očekávané události


16:00 Prodeje existujících domů (září): odhady: 5.10 ml., předchozí: 5.05 ml.


16:00 Prodeje existujících domů (m-m) (září): odhady: 1.0%, předchozí: -1.8%


Popis trhu


Americké akciové indexy se po úvodním zaváhání posunuly do kladného teritoria v čele s technologickým Nasdaqem (+1,4%), slušné zisky si připsal i S&P500 (+0,9%) či široký Russell 2000 (+1%), zahrnující i společnosti s nižší kapitalizací, který zaznamenal z 5 obchodních dní 4 růstové seance a celkový zisk přes 4%.


Tento týden je nabitý kvartálními čísly, reportuje řada věhlasných společností (více viz zde), přičemž se očekává pro společnosti v rámci S&P500 meziroční růst zisku o 5,9% a tržeb o 4%.
V úvodu dne přišlo zklamání z technologického sektoru, když gigant IBM (IBM) propadl o 7% po slabých číslech a stáhnutí ziskového výhledu pro nadcházející rok.
Užší index DJIA díky tomu dnes výrazně zaostal, když zpevnil pouze o nepatrných 0,12%.
Po skončení trhů pak reportuje výsledky technologická jednička Apple (AAPL +2%). Podaří se investory překvapit i přes posílení o 24%!  v tomto roce?


V rámci indexu S&P500 se nejvíc dnes dařilo utilitám (+1,4%) a sektoru spotřebního zboží (+1,4%). V pozadí se naopak držely kvůli IBM informační technologie (+0,6%) a odvětví těžké techniky (+0,3%).


Ze zajímavých pohybů dnes zmiňme 8% růst kanadského producenta mobilních telefonů BlackBerry (BBRY) po spekulacích o možném brzkém podání akviziční nabídky ze strany čínské spol. Lenovo (LNVGY). Ačkoliv takové převzetí (bez ohledu na (ne)podání nabídky) není příliš pravděpodobné, takové spekulace můžeme očekávat v dalším období častěji – BlackBerry disponuje zajímavým – dle posledních zpráv vyprodaným - produktem „Passport“ (na listopad náplánováno uvedení modelu „Classic“), zajímavou platformou BES10 s upgradem na BES12 též v listopadu a nulovým dluhem, resp. udržováním čisté hotovosti v rozvaze.
Současně při nedávném reportu výsledků CEO uvedl, že na úrovni volného peněžního toku bude po letech pálení hotovosti na nule do konce tohoto fiskálního roku (únor 2015). Čekejme tedy zajímavý podzim u dříve odepisovaného hráče, sázka na vlastní platformu namísto „generického“ Androidu by se mohla vyplatit.


Naopak lepší než očekávaná čísla dlouho neudržela v ziscích uhelnou spol. Peabody Energy (BTU), která po „jehle“ na 11,70 USD nakonec ztratila přes 5% s obchodováním u hladiny 10,40 USD a vrátila se tak nadohled mnohaletým minimům.


Podnikové zprávy


Peabody


Podle tržeb největší americký těžař uhlí Peabody oznámil nižší ztrátu za 3Q 2014, než očekávali analytici. Důvodem jsou vyšší objemy těžby v Austrálii. Čistá ztráta činila 56 centů na akcii, přičemž v minulém roce za stejné období ztráta byla 10 centů na akcii. Bez jednorázových položek společnost dosáhla upraveného zisku 59 centů, což je méně než očekávali analytici oslovení agenturou Bloomberg na úrovni 66 centů.
Tržby se snížily z 1,8 mld. dolarů na 1,72 mld. dolarů, což je více než očekávání ve výši 1,64 mld. dolarů.
Společnost Peabody vytěžila v Austrálii 10 mil. tun, zatímco v minulém roce těžba dosáhla 9 mil. tun.


Halliburton


Společnost poskytující služby ropnému těžebnímu sektoru Halliburton oznámila zvýšení zisku na 1,2 mld. dolarů (1,41 dolaru na akcii) ze 706 mil. dolarů (79 centů na akcii). Bez jednorázových položek, jako jsou náklady v souvislosti s nehodou ropné plošiny v roce 2010, upravený zisk činil 1,19 dolaru na akcii. Halliburton dosáhla zvýšení tržeb ze 7,47 mld. dolarů na 8,7 mld. dolarů.
Analytici oslovení agenturou Reuters očekávali zisk na akcii 1,10 dolaru při tržbách 8,53 mld. dolarů.
Vedení společnosti dnes rovněž oznámilo 20% zvýšení čtvrtletní dividendy na 18 centů za akcii.
Minulý měsíc společnost souhlasila se zaplacením pokuty 1,1 mld. dolarů kvůli nehodě na ropné plošině v roce 2010 v Mexickém zálivu (více zde).
Největší nárůst tržeb Halliburton zaznamenala v Severní Americe, a to o 22 % na 4,72 mld. dolarů.
V oblasti Blízkého východu a Asie se tržby zvýšily o 18 % na 1,47 mld. dolarů.
Zatímco v Evropě, v Africe a v oblasti Commonwealthu růst tržeb činil 9 % na 1,46 mld. dolarů.
Tržby v Latinské Americe vzrostly o 4 % na 1,05 mld. dolarů.


IBM


Společnosti IBM se nedařilo ani ve třetím čtvrtletí, její tržby klesají desáté čtvrtletí v řadě.
IBM také oznámilo prodej své ztrátové divize čipů společnosti Globalfoundries, které za převzetí zaplatí 1,5 mld. USD.
Tržby IBM z pokračujících operací ve třetím čtvrtletí meziročně poklesly o 4 % na 22,4 mld. USD.
Společnost nezaznamenala růst v žádném světovém regionu, nejméně se jí dařilo v Asii/Pacifiku, kde její tržby meziročně poklesly o 9 % a zemích skupiny BRIC (Brazílie, Rusko, Indie, Čína), kde tržby klesly o 7 %.
Z divizí se nedařilo především hardwarové divizi. Analytici oslovení agenturou Bloomberg očekávali tržby ve výši 23,368 mld. USD.
Očištěný zisk z pokračujících operací za třetí čtvrtletí klesl na 3,68 USD na akcii z 4,08 USD za stejné období loňského roku.
IBM dnes oznámilo, že společnost Globalfoundries kromě skupiny vývojářů převezme ztrátovou divizi čipů a získá patentové portfolio.
IBM se v oblasti mikročipů nadále zaměří pouze na základní vývoj.
Globalfoundries bude exkluzivní dodavatel čipů pro servery IBM v průběhu dalších 10 let.
V souvislosti se převodem divize si IBM odepíše 4,7 mld. USD, z toho 1,5 mld. USD IBM zaplatí společnosti Globalfoundries během následujících tří let.
Společnost nadále pokračuje ve zpětném výkupu svých akcií, jejich počet meziročně klesl z 1,1 mld. na. 998 mil. kusů.
Společnost může využít ještě 1,4 mld. USD ke zpětnému výkupu a očekává, že představenstvo schválí zvýšení této částky.
Dluh společnosti meziročně narostl na 45,697 mld. USD z 36,18 mld. USD.
Společnost stáhla svůj výhled pro rok 2015.
Další výhled vydá v lednu roku 2015.



Vojtěch Cinert
Fio banka, a.s.
Prohlášení


Vojtěch Cinert
Fio banka, a.s.


Zdroj:    FIO
Partners Financial Services