Raiffeisen očekává ztrátu v důsledku vyšších nákladů rizik na Ukrajině a v Rusku

Zprávy z finančních trhů, 23. 9. 2014 11:00

Rakouská bankovní skupina Raiffeisen Bank (-11 %) dnes vydala prohlášení, že v důsledku vyšší tvorby rezerv a opravných položek na Ukrajině a v Rusku vykáže za celý letošní rok ztrátu.
Náklady rizika za celou rakouskou bankovní skupinu dosáhnou 1,5 – 1,7 mld. EUR, což představuje znatelný nárůst oproti hodnotám 1,15 mld. EUR z minulého roku.


Jako problematická se jeví i situace banky v Maďarsku po vládní legislativní smršti týkající se refundací poplatků z půjček.
Přestože ještě nedávno vydala banka společně s Erste Bank prohlášení, že svůj výhled pro náklady rizik v Maďarsku nemění, nyní přišla se značně korigovanou projekcí pro tvorbu rezerv a opravných položek v Maďarsku ve výši 240 mil. EUR oproti původním hodnotám při 160 mil. EUR.
Jak jsme již dříve informovali (zde), není podobný scénář týkajícího se výhledu nákladů rizik v Maďarsku vyloučen ani u Erste Bank.


Management Raiffeisen rovněž uvedl, že přes očekávané ztráty se cítí komfortně kapitálově vybavena a nevidí potřebu navýšení dodatečného kapitálu.


Vojtěch Cinert, Fio banka, a.s.


Zdroj:    FIO
Partners Financial Services