Pravidelný týdenní komentář k trhu

Zprávy z finančních trhů, 19. 9. 2014 16:52
Uplynulý týden byl ve znamení zasedání FEDu, hlasování o skotské nezávislosti, prvním kolu TLTRO a IPO společnosti Alibaba (největší IPO v historii USA). Komentář šéfky FEDu paní Yellen vyzněl dvojsečně vzhledem k tomu, že samotný komentář byl nadále poměrně opatrný a relativně nezměněn oproti předchozím zasedáním, ale výhled na sazby byl více jestřábí.
To pravděpodobně naznačuje, že pokud k zvyšování sazeb dojde, tak potom to bude pravděpodobně rychlejším tempem, než bylo dosud uvažováno.
Skotové se vyslovili pro zachování stávajícího stavu, a tudíž se neprosadila nezávislost.
První kolo měnového uvolnění ECB tzv.
TLTRO znamenalo uvolnění téměř 83 mld. EUR, což bylo významně za očekáváním. To samozřejmě přináší otázky, zda a jak bude zamýšlených 1000 mld. EUR ze strany ECB uvolněno.
Domácí index PX zakončil týden na 1003 bodech, což znamenalo růst o 0,6 % t/t.
 
Z domácích zpráv nás zaujaly změny ve vedení společnosti Fortuna.
Na konci třetího čtvrtletí odstoupí ze své funkce dosavadní generální ředitel Radim Haluza, kterého nahradí Per Widerstrom. Ten přichází do Fortuny z mezinárodní sázkové skupiny Gala Coral Group, před tím zastával vysoké manažerské pozice například ve společnostech Expekt.com, Bwin.Party, PartyGament či Telenor.
Na konci roku dále odejde ze společnosti na vlastní žádost také finanční ředitel Michal Vepřek.
Titul zakončil páteční obchodování na 123,7 Kč ( -1,0 % t/t).
 
Jedna technická informace a to, že Orco Property Group ukončilo obchodování se svými akciemi na BCPP k tomuto pátku (19.9.). Akcie se budou nadále obchodovat na burzách v Paříži a ve Varšavě.
Titul zakončil týden na 11,2 Kč (-1,3 % t/t).
 
Nejvíce klesající akcií v uplynulém týdnu bylo opětovně NWR (-11,1 %; 0,8 Kč). Stále probíhá restrukturalizace, která se však již vyvíjí dle očekávání.
Tedy cena na trhu se přibližuje nově vydaným akciím za 0,65 Kč/akcie.
Naopak největší růst zaznamenaly akcie Stocku (+3,2%, 105 Kč). Na titulu se neobjevila žádná fundamentální zpráva.
Pohyb vnímáme jako techniku vzhledem k tomu, že poslední měsíce se titul pohybuje v rozpětí 102-107 Kč.  
 
Příští týden se investoři pravděpodobně znovu vrátí více ke geopolitice vzhledem k tomu, že na programu nejsou žádné významnější faktory, jako tomu bylo v uplynulém týdnu.
Nelze vyloučit, že kromě Ukrajiny se bude více mluvit i o Iráku či všeobecně zapojení Evropy do operací vůči Islámskému státu.
Blížící se konec kvartálu může dle nás způsobovat výraznější pohyby na některých aktivech při úpravách portfolií bez výraznějšího důvodu.
Z tohoto důvodu ponecháváme náš neutrální postoj vůči příštímu týdnu.
 
Z domácích zpráv jen připomeneme, že příští týden je nutné využít v případě zájmu práva na nové akcie u společnosti NWR.
Nová práva opravňují držitele nabýt nové akcie za 0,65 Kč/akcii.
 
Z makroekonomického výhledu na příští týden se zaměříme v Číně na úterní HSBC PMI průmyslu (oček. 50 po 50,0 bodu). V USA pak na čtvrteční objednávky zboží dlouhodobé spotřeby (oček. -17,5 po +22,6 % m/m) a páteční finální revizi HDP za 2Q (oček. +4,6 po +4,2 % q/q) a spotřebitelská důvěra univerzity Michigan (oček. 85 po 84,6 bodu). V Německu se zaměříme na středeční indexy IFO, kde by mělo dojít k opětovnému poklesu jak stávající situace, tak očekávání stejně jako tomu bylo u indexů ZEW.
 
 
 
 
 
 

Zdroj:    ATLANTIK
Partners Financial Services