Přichází další povinnosti pro SVJ

Zprávy z finančních trhů, 27. 8. 2014 15:53

Praha, 27. srpna 2014

Společenství vlastníků bytových jednotek (SVJ) čeká další zásadní novinka.
Po změně stanov přichází povinnost nechat si vystavit energetický průkaz budovy.
Zatímco některé mohou být zpracovány za týden, u jiných je třeba počítat i s měsícem. Pokuty za nedodržení zákona jsou až několik set tisíc.

Podle zákona 406/2000 o hospodaření energií musí SVJ nejpozději do konce roku nechat připravit energetický průkaz – PENB.
Povinnost se týká bytových domů s plochou větší než 1.500 metrů čtverečních (součtem všech podlaží) a také administrativních budov.
Lhůta pro majitele menších budov pak následuje v dalších dvou letech.
Tato povinnost se tak dotýká několika desítek tisíc nemovitostí. „Kolem zákona upravujícího energetické průkazy bylo mnoho zmatků a nedorozumění, nicméně zákon zůstal bez jakýchkoli změn a státní energetická inspekce tuto povinnost pečlivě kontroluje,“ říká Luděk Lošťák, ředitel společnosti Comfort Space.

Někdo za týden, jiný za měsíc

Vystavení energetického průkazu pro budovu s velkou zastavěnou plochou není úplně snadný úkol. „Čím je budova členitější a architektonicky zajímavější, tím složitější je samotné zaměření budovy i výsledný výpočet energetické náročnosti,“ vysvětluje Lošťák.
Například u panelových domů, kde je použitý jednotný materiál a celková konstrukce budovy jednoznačná, je vystavení průkazu otázkou několika dní.
Naopak u starších, částečně rekonstruovaných budov nebo u domů s členitým prostorem může zaměření a vystavení PENB trvat i několik týdnů. „Pokud budou majitelé těchto budov zaměření příliš odkládat, je pravděpodobné, že PENB mít do konce roku nebudou,“ varuje Lošťák.

Pokuta až několik set tisíc

Nikdo zatím netuší, jak se k situaci postaví Státní energetická inspekce.
U rodinných domů ale již kontroly PENB probíhají a podle některých vyjádření by se jejich počet měl dokonce zvyšovat.
Zatímco pokuta pro fyzické osoby za chybějící energetický průkaz je maximálně 100 tisíc korun, u SVJ nebo majitelů administrativní budovy to může být až 200 tisíc korun.
Průměrná cena za vystavení průkazu se podle složitosti a velikosti objektu pohybuje mezi 10 až 20 tisíci korunami.


Zdroj:    FinExpert.cz
Partners Financial Services