Americké akcie ztrácí i dnes, poklesy jsou však mírnější než včera

Po včerejších dvouprocentních poklesech americké akciové indexy pokračují ve ztrátách i dnes, nicméně poklesy již nejsou tak výrazné.
Aktuálně S&P 500 oslabuje pouze o 0,15 % na 1927,73 a zmírnil tak své ztráty, když v průběhu dne odepisoval přes půl procenta.
S&P 500 tak klesá druhý den v řadě.
DJIA klesá o 0,23 % na 16525,34 a zaznamenává už čtvrtou denní ztrátu za sebou.
Technologický Nasdaq odepisuje 0,45 % na hodnotu 4349,96.

V těchto dnech globální akciové trhy negativně reagují zejména na sankce, které EU uvalila na Rusko a na makroekonomické problémy Argentiny, která se dostala do defaultu se splácením svého státního dluhu.
Sentimentu příliš nepomáhají ani makrodata z amerického trhu práce, když červencová míra nezaměstnanosti stoupla o 0,1 procentní bodu na 6,2 %, což bylo mírně pod očekáváním analytiků.
Pod odhady trhu skončila i červencová změna počtu pracovních míst, když americká ekonomika vytvořila 209 tis. míst, zatímco trh očekával přírůstek ve výši 230 tis.

Co se týče jednotlivých odvětví v rámci indexu S&P 500, tak aktuálně zhruba polovina si připisuje zisky a poloviny ztráty.
Mezi ty nejvíce růstové patří sektor spotřebního zboží (+1 %). Naopak nejvíce ztrácejícím odvětvím je finanční sektor (-0,7 %), když nervozitu mezi investory způsobují problémy portugalské banky Banco Espirito, jež se potýká s nedostatkem kapitálu (akcie Banco Espirito dnes propadly o 40 %).

Dnes si americká výsledková sezóna dala lehký oddych.
Pouze šest společností, které jsou zařazeny do S&P 500 zveřejnily své hospodaření.
Mezi nimi byl producent spotřebního zboží Procter & Gamble (PG), jehož akcie rostou o 3,6 % na 80,1 USD.
Společnost totiž svým ziskem za fiskální 4. kvartál překonala očekávání analytiků, když se jí dařilo snižovat náklady.
Akcie PG jsou tak aktuálně nejziskovějším titulem v rámci sektoru spotřebního zboží.


Jan Raška, analytik, Fio banka, a.s.


Zdroj:    FIO
Partners Financial Services