USA - Lehce smíšené data z trhu práce uklidnily finanční trhy

Změna počtu zaměstnaných (nonfarm payrolls) – červenec 2014

skutečnost:      209 000           

očekávání:       230 000           

předchozí:       298 000             (revize z 288 000)

 

Měsíční zpráva z trhu práce za červenec výrazné zklamání nepřinesla a kvůli utlumenému růstu mezd vyznívá smíšeně, ale paradoxně trhy na tuto zprávu reagovaly pozitivně a uklidněním.

Tvorba nových pracovních míst (209 tis.) byla nepatrně nižší než očekávání (230 tis.), ale vše téměř vyrovnávala pozitivní revize předchozích výsledků – červen (na 298 tis. z 288 tis.), květen (229 tis.z 224 tis.). Z hlediska sektorů byla tentokrát slabší tvorba nových pracovních míst ve službách (+140 tis. vs. 221 tis. průměr za předchozí 3M), přitom žádný z oborů výrazně nevyčníval a změny byly spíše mírné.
Nejvíce nových míst vzniklo jako podpůrné administrativní pozice (+47 tis.), v maloobchodě (+27 tis.) a ve zdravotnictví (+25 tis.). Pozitivním překvapením je naopak vyšší tvorba pracovních míst ve výrobních sektorech – průmysl (+28 tis.), stavebnictví (+22 tis.), což je především v případě průmyslu nejlepší výsledek za posledních 8 měsíců, a v souhrnu průmysl nepřetržitě 12 měsíců v řadě nabírá nové pracovní síly.
Zaměstnanost ve veřejném sektoru (+11 tis.) opět rostla a permanentní propouštění z předchozích 3 let je jasně u konce. 

Míra nezaměstnanosti v červenci vzrostla o 1 desetinu na 6,2%.
Důvodem je nárůst míry participace, tj. roste počet lidí, kteří aktivně hledají zaměstnaní a vrací se zpět na trh práce.
Paradoxně nárůst oficiální míry nezaměstnanosti je tentokrát znakem lepšících se podmínek na trhu práce. 

V červenci (+209 tis.) byla již šestý měsíců v řadě tvorba nových pracovních míst vyšší jak 200 tis., což je nejdelší série od roku 1997 a jasný znak zrychlující se ekonomiky.
Podobně pozitivně vyznívá i po předchozích poklesech nárůst míry participace, tedy návrat lidí bez práce na trh práce.
Ovšem paradoxní je, že tento pozitivní vývoj nepřináší tlak na růst nominálních mezd, které v červenci dokonce stagnovaly vůči červnu a meziroční růst stále zůstává poslední 3 roky utlumený kolem 2 % r/r.

Celkové vyznění výsledků je pro Fed neutrální, který dál může pokračovat v utlumení QE kvůli vyšší tvorbě pracovních míst.
Na druhou stranu utlumený růst mezd může být pro Fed argument, aby prodlužoval období nulových sazeb i po ukončení QE.
Tomu odpovídala i reakce finančních trhů, které v posledních dnech právě výrazně propadly kvůli obávám z rychlého zvyšování sazeb, a proto na zmírnění této obavy trh reagoval pozitivně. 

Evropské akcie (Euro-Stoxx 50) smazaly asi třetinu svého předchozího propadu na -1,0 % d/d. Americké akcie (S&P 500) po předchozím propadu otevřely beze změny, i když před tím futures naznačovaly další výrazný pokles.
Výnosy dluhopisů klesly, hlavě ve střední části křivky a výnos 5letého dluhopisu propadl o 7 b.b. na 1,70%.
Dolar k euru oslabil o 0,4% na 1,343 USD/EUR.


Zdroj:    ATLANTIK
Partners Financial Services