HDP opět vzrostl, Fed může naznačit růst sazeb

Zprávy z finančních trhů, 30. 7. 2014 11:41

HDP: zprávy dne naznačí hospodářskou výkonnost ve druhém čtvrtletí a také zda a jak měnícím se ekonomickým podmínkám centrální banka přizpůsobí monetární politiku.
HDP (14.30 SEČ) by měl dle trhu stoupnout 3,0% po poklesu 2,9% v prvním kvartále (vše q/q anualizovaně) v důsledku nezvykle mrazivého zimního počasí.
Trh tedy čeká obnovení solidního růstu ekonomiky po propadu způsobeném nezvykle studenou zimou.
Naplní-li se ale odhad trhu velikosti obratu, v součtu za první pololetí ekonomika bude stagnovat, což v dlouhodobém pohledu může být zklamáním a může to vést k odkladu odhadu růstu ekonomiky za rok 2014 možná 2015 (Fed z června projektuje pro oba roky růst hospodářství 2,2% respektive 3,1%). To by mohl být důvod brzdící snahu centrální banky omezovat ometární expanzi.

Fed: O plánech Fedu ale hodně naznačí rozhodnutí monetární politiky (20.00 SEČ), ke kterému se dnes nepojí zveřejnění projekcí ekonomiky/monetární politiky ani není plánována tisková konference šéfky Fedu Yellenové.
Předpokládá se, že Fed nezmění úr. sazby a bude pokračovat v politice, že na každém zasedání krátí výkup dluhopisů o 10 mld. USD měsíčně.
Fed dlouhodobě signalizuje pokračování útlumu silné monetární expanze zatím v podobě redukce výkupu dluhopisů.
Současně ale trhy klidnil tím, že klasický nástroj monetární politiky, úrokové sazby (momentálně na nulových úrovních) nebude i po skončení výkupu dluhopisů (zřejmě do konce roku) zvyšovat.
Poslední data ek. aktivity byla v souladu s tímto postojem. Některá data ale, jako třeba zaměstnanost, naznačují zesílení solidního růstu aktivity a tím i tlak na možná rychlejší redukci monetární expanze a zvyšování úr. sazeb.
Tomu ale zase může dostatečně bránit nepřesvědčivá aktivita trhu domů a rovněž případná slabost HDP za první pololetí.

Dopad na finanční trhy: Data HDP vzhledem k výkyvům v prvním pololetí roku a závěry zasedání Fedu je zvláště nyní obtížné predikovat.
Vzhledem k důležitosti dat pro finanční trhy lze čekat významnější tržní reakci, ta ale může být tlumena blízkostí dalších klíčových informací až do pátku 1.srpna, kdy bude zveřejněna zaměstnanost (květen – červenec).

Josef Kvarda
Analytik HighSky Brokers, a.s.
www.highsky.cz - obchodník s cennými papíry I forex I komodity I akciové indexy


Zdroj:    HighSky
Partners Financial Services