Požádá Portugalsko o mezinárodní pomoc?

Zprávy z finančních trhů, 24. 3. 2011 11:00

Euro vůči dolaru (měnový pár EUR/USD) v průběhu včerejší obchodní seance dále ztrácelo a dostalo se pod cenovou úroveň 1.4100.
Aktuálně se obchoduje okolo 1.4120.
Euro nyní doplácí na přicházející špatné zprávy z Eurozóny a konkrétně z Portugalska, které "bude muset" nejspíše požádat o mezinárodní finanční pomoc.

Portugalský premiér José Sócrates včera rezignoval poté, co parlament neschválil navržená úsporná opatření (Socrates chtěl například seškrtat podporu v nezaměstnanosti nebo snížit důchody pro nejbohatší penzisty) menšinové socialistické vlády a aby toho nebylo málo, tak agentura Moody's snížila rating 30 španělským bankám o jeden a více stupňů návazně na snížení ratingu země na "Aa2".

To s sebou přináší na trhy další nervozitu ohledně portugalských veřejných financí.
Například výnos 10letého státního dluhopisu vzrostl nad 7.80 %, což jsou úrovně, které nejsou dlouhodobě udržitelné.

Portugalsko je nyní pod silným mezinárodním tlakem, především od Evropské měnové unie, aby finanční pomoc přijalo (podobně jako Řecko nebo Irsko) pro uklidnění situace ale to vláda zatím odmítá s tím, že finanční problémy země je schopna řešit sama.
Nicméně se očekává, že na dnešním summitu EU budou evropští lídři na Portugalce velmi tvrdě tlačit, aby o pomoc požádali co nejdřív.

Team www.fxstreet.cz

Zdroj:    FXstreet
Partners Financial Services