Životní pojištění od ING a GE Money Bank rodinu nezajistí

Věra Tůmová | rubrika: Recenze | 17. 2. 2010 | 21 komentářů
Životní pojištění od ING a GE Money Bank rodinu nezajistí
Životní pojištění by se nemělo prodávat stylem „jako když prodává Baťa cvičky“, tedy bez ohledu na kvalitní pojištění rizik klientů. Novinka GE Money Bank a ING taková bohužel je. Jejímu prodeji nepomáhá ani neznalost pracovníků na pobočkách banky. Pojištění jsme ohodnotili dvěma hvězdičkami.

Hodnocení Peníze.cz

Zobrazit podrobnější hodnocení

GE Money Bankzačala prodávat na svých pobočkách nové životní pojištění. To jí prý zcela „na míru“ ušila nizozemská ING pojišťovna. Kdo by chtěl toto pojištění pořídit u poradců ING pojišťovny, nepochodí, protože produkt je možné sjednat jen v síti GE Money Bank.

Byl by to bohulibý počin, kdyby se ovšem nejednalo o produkt, který klientům příliš užitku nepřinese. Spíše naopak. Základní parametry nového životního pojištění jsou pro ochranu před hlavními riziky nastavené zcela nedostatečně. Vyladit ho nepomůžou ani pracovníci na pobočkách banky, protože někteří o tomto pojištění podávají mylné informace.

GE Money Bank hodlá hlavně nabízet Investiční životní pojištění(A150). Má však v nabídce i rizikové životní pojištění, klienti se s ním ale nejspíš nesetkají, pokud si ho přímo nevyžádají. Na pobočkách GE Money Bank jim nabídnou vždy raději investiční pojistku. Potvrdili jsme si to osobně na několika pražských pobočkách.

Za investiční životní pojištění je třeba platit minimálně 300 korun měsíčně a to nejméně po dobu pěti let. Maximální měsíční pojistné může dosáhnout tří tisíc korun a pojistnou smlouvu je možné sjednat nejvýše do 65 let věku pojištěného.

Problém je ve výši pojistné částky na riziko smrti. Ta průměrného klienta finančně nemůže ochránit. Klient se může na riziko smrti pojistit jedině v rozmezí 30 tisíc až 300 tisíc korun.

To je přitom zcela proti dlouhodobému doporučení České asociace pojišťoven(ČAP) a dalších pojišťovacích odborníků, kteří upozorňují, že kvalitní životní pojistka má primárně sloužit jako pojištění proti hlavním rizikům jako je smrt a trvalá invalidita. Měla by finančně zajistit ty, kdo jsou závislí na příjmu pojištěného a v případě pojistné události zůstanou téměř či zcela bez příjmu. Pojistná částka na riziko smrti by proto měla činit alespoň troj až pětinásobek ročního příjmu pojištěného. Pokud bychom si vzali průměrný příjem v České republice, který podle Českého statistického úřadu (ČSÚ) činí 23 350 korun, trojnásobek ročního příjmu, a tedy pojistná částka by se měla pohybovat přes 840 tisíc korun, pro pětinásobek to je 1,4 milionu korun.

Anketa

Doporučili byste takovéto pojištěním svým blízkým či klientům?

Pojištěný, který by zajistil ženu s dětmi na mateřské pojistnou částkou 30 tisíc korun, by manželce v případě smrti nepomohl zaplatit ani vlastní pohřeb. Ač k pojistce lze sjednat i další balíčky připojištění s vyšší pojistnou částkou, vždy se u těchto dalších připojištění jedná jen o riziko úrazu. To se nevztahuje na smrt následkem nemoci. V případě smrti následkem onemocnění by tak po takovém pojištěném zbylo jeho vdově 30 tisíc korun plus výnos z investovaných podílových jednotek, který závisí na délce pojištění i výši celkové investice.

Když jsme se zástupců ING i GE Money Bank ptali na příklad pojištěného, kterému by tato cílová částka mohla vyhovovat, nedokázali uvést jediný případ. „Tato pojistka může být zajímavá pro ty, kdo již životní pojištění mají jinde a chtějí takto třeba sjednat úrazové pojištění nebo spořit,“ dozvěděli jsme se na závěr od zástupců GE Money Bank .

Podle našich zkušeností z poptávky v několika pobočkách, pracovníci GE Money Banknové investiční pojištění prodávají poměrně nejistě. Téměř pokaždé hledali řadu minut jeho základní parametry ze školení a při kalkulaci popisovali parametry zavádějícím způsobem. Pojištění navíc pokaždé doporučovali sjednat spíše jako spoření. Nakonec pojistku přišla většinou vysvětlit ještě vedoucí pobočky. Ani to však v každém případě nebylo dostačující.

Jednou si pracovnice banky pletla i životní pojištění a penzijní připojištění. Uvedla rovněž, že pojištění denní dávky při pobytu v nemocnici následkem úrazu kryje i pobyt v porodnici či při rizikovém těhotenství. Teprve na vyžádání se pokusila propočítat rizikové životní pojištění. Vedoucí pobočky na Vítězném náměstí v Praze 6 naopak vše vysvětlila bezchybně. Ani v jednom případě jsme se ale nesetkali s tím, že by nám udělali byť jen základní analýzu finančních potřeb, která by plánování pojistkyusnadnila a kterou podle zástupců banky prý dělají na pobočce GE Money vždy.

Kdo chce s novým investičním životkem u GE Money Bank spořit, může si zvolit jednu z doporučených investičních strategií - velmi konzervativní, balancované a dynamické. Všechny jsou založené na kombinaci ING podílových fondůa podílových fondů GE Money, speciálně vytvořených pro tento produkt.

Nepovinné balíčky úrazového připojištěníjsou tři a zahrnují riziko smrti úrazem, riziko trvalých následků úrazu s progresí a připojištění denní dávky při pobytu v nemocnici následkem úrazu. Cenově se měsíčně pohybují od 49 korun do 399 korun pro úrazové připojištění. Za 30 až 150 korun měsíčně lze připojistit na riziko trvalých následků úrazem dítě.

V základní ceně pojistky je i připojištění zproštění od placení. To lze využít jedině při plné invaliditě pojištěného, která nastala nejdříve po dvou letech od trvání pojistné smlouvy. Výjimkou je situace, kdy by plná invalidita nastala kvůli úrazu dříve. U pojistky je možné i bezplatně měnit parametry smlouvy a po několika letech částečně i bez sankcí vybírat hotovost.

Pojištění si mohou podle údajů na webu bank sjednat jen nepodnikatelé starší osmnácti let. Na tuto skutečnost nás neupozornili ani na jedné z testovaných poboček.

Jednou z mála výhod nového pojištění je, že se dá koupit v široké pobočkové síti GE Money Bank a že při splnění zákonných podmínek umožňuje stejně jaké jiné investiční životní pojistky daňový odpočet.

Nová pojistka s pojistnou částkou na 30 až 300 tisíc korun přichází na trh paradoxně zrovna v období, kdy probíhá kampaň České asociace pojišťoven(ČAP), která klienty upozorňuje na to, jak si správně sjednat životní pojištěnía jak se tedy vyhnout nekvalitním pojistkám. Vtip je v tom, že klient znalý těchto rad, by si nový produkt INGa GE Money Banknejspíš nikdy nekoupil.

 

Modelový příklad GE investičního životního pojištění

UdálostKlient bez životního pojištěníKlient s GE investičním životním pojištěním
Smrt hlavního živitele
(po 5 letech nehoda)
400 Kč měsíčně si ukládá do slamníku. Do události bylo uloženo celkem 60x.

V případě události má rodina k dispozici 24 tisíc Kč.
Poj. částka: 150 000 Kč
Měsíční pojistné: 400 Kč

V případě pojistné události rodina dostane 150 000 Kč + 18 576 Kč (hodnota fondu po 5 letech trvání smlouvy při 4% ročním zhodnocení)
Hospitalizace následkem úrazu bez trvalých následků po dobu 3 měsíců569 Kč měsíčně si ukládá do slamníku. Do události bylo uloženo celkem 60x.

V případě události má rodina k dispozici 34 140 Kč.
Poj. částka: 150 000 Kč
Měsíční pojistné: 569 Kč (400 Kč na hlavní krytí + 169 Kč za připojištění – balíček Optimum)

balíček Optimum:
Poj.částka: smrt úrazem 200 000Kč
TNÚ 400 000 Kč
Hospitalizace násl. úrazu 300 Kč/den

V případě pojistné události rodina dostane 27 000 Kč.

Navíc si může částečně odčerpat finanční prostředky z IŽP ve výši 14 373 Kč (po 5 letech trvání smlouvy)
Trvalé následky hlavního živitele po automobilové nehodě569 Kč měsíčně si ukládá do slamníku. Do události bylo uloženo celkem 60x.

V případě události má rodina k dispozici 34 140 Kč.
Měsíční pojistné: 569 Kč (400 Kč na hlavní krytí + 169 Kč za připojištění – balíček Optimum)

V případě pojistné události rodina získá:
Za TNÚ: může být až 1 600 000 Kč
+ zproštění od placení v případě PID
(klient dál neplatí, ale pojistka existuje)
+ hospitalizace 300 Kč/den
+ na konci pojistné doby hodnota fondu: 167 000 Kč (při 4% ročním zhodnocení)
Zdroj: GE Money Bank

Jak vypadá kvalitně nastavené životní pojištění podle vás? Podělte se o názor a zkušenosti.

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+5
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 21 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

17. 2. 2010 17:25, Honza

Tak se mi zdá,že kritizovat umí každý,jen když má příležitost.Zatím nevidím nikde návrh,jak by mělo to kvalitní pojištění vypadat.A otázka zní:
Jak vypadá kvalitně nastavené životní pojištění podle vás?
Mimo jiné.
1 případ:K čemu je dobré životní pojištění na 1,5 mil. při úmrtí mladému svobodnému jedinci,který nepotřebuje nikoho zajišťovat?
2.případ: Člověk si ve svých 62 letech chce uzavřít pojištění pro případ úmrtí a chce ,aby pozůstalí měli alespoň na pohřeb ,a taky nějaké riziko třeba na trvalé náseadky.Potřebuje opravdu 5 násobek ročního příjmu?A taky to chce platit z důchodu!
Závěr:Je třeba vždy!!! zjistit potřeby každého jednotlivce a tvořit pojištění na míru,ne paušalizovat a přebírat názory ,co někdo někde zveřejní.Rozum máme na to,abychom ho používali,už nějakou dobu nejsme opice.

+12
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

10. 12. 2013 16:09, Jozef

Druhá věc je, že součástí IŽP je mimo krytí rizik i složka investiční, čímž chci naznačit, že si taky musíte uvědomit jakou složku jste využívala, popřípadě jestli oboje a v jaké míře. Než začnete příště kritizovat nějaký produkt zkuste se zamyslet nad tím, zda nepíšete "volovinu". Z toho co jste tu napsala, jste měla pojistku na 400kč měsíčně, což je asi minimum, které jde. To si vážně myslíte, že když platíte 2 roky, že dostanete víc než 940 kč?

-2
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (21 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Kdo sjednává všem klientům stejné životní pojistky, je podvodník

27. 10. 2009 | Věra Tůmová | 23 komentářů

Kdo sjednává všem klientům stejné životní pojistky, je podvodník

Daří se nám odhalovat podvodné firmy fungující na principu letadla, které prodávají životní pojistky. Jsme schopni na ně přijít už do jednoho měsíce, říká v rozhovoru Libor Mánek, ředitel... celý článek

Riziková životní pojistka s dividendou od Uniqa se k úvěrům vyplatí

20. 4. 2009 | Věra Tůmová | 5 komentářů

Riziková životní pojistka s dividendou od Uniqa se k úvěrům vyplatí

Pojišťovna Uniqa vyvinula poměrně netradiční rizikové životní pojištění. Obsahuje nejen výhody klasických „rizikovek“, ale částečně i životních pojistek se spořící složkou. Patrně proto... celý článek

Koho dnes přitahuje rizikové životní pojištění

6. 4. 2009 | Věra Tůmová | 9 komentářů

Koho dnes přitahuje rizikové životní pojištění

Rizikové životní pojištění existuje na českém trhu už dlouho. Navzdory tomu, že poměr ceny a výkonu u něj vychází mnohem lepší než u ostatních životních pojistek, sjednává si jej relativně... celý článek

Reklamovat se dá i životní pojištění

1. 2. 2008 | Věra Tůmová | 8 komentářů

Reklamovat se dá i životní pojištění

Životní pojistky by se neměly kupovat jako housky. Než si je lidé sjednají, měli by o tomto produktu něco vědět. Jinak jim pojišťovna či prodejce může snadno vnutit něco, co nepotřebují.... celý článek

Zážitky z terénu aneb jak jsme nakupovali životní pojištění

9. 1. 2008 | Věra Tůmová | 16 komentářů

Zážitky z terénu aneb jak jsme nakupovali životní pojištění

Klientka, která nemá o životním pojištění ani potuchy a přesto si chce nějaké sjednat, by ve čtyřech ze sedmi námi vybraných pražských poboček pojišťoven moc dobře nenakoupila. Vypovídá... celý článek

Partners Financial Services