Dobře a levně pojistit dítě je umění

Věra Tůmová | rubrika: Jak na to | 30. 9. 2009 | 20 komentářů
Dobře a levně pojistit dítě je umění
Pojistit dítě pro případ vážných trvalých úrazů není v Česku snadné. Pojišťovny prodávají raději dražší životní pojistky než levnější a smysluplnější úrazové pojistky. Jak vyplynulo z našeho testu, v úrazových pojistkách dětí se někteří prodejci moc nevyznají.

Na vozíku se malý Kryštof ocitl po banálním skoku do rybníka. Měl smůlu, že skákal do neznámé vody. Takových případů se každé léto přitom v Česku stane několik. Nejenže totálně změní život jednoho malého kluka, ale i celé jeho rodiny. Minimálně po dobu mnohaměsíční rehabilitace, přijde rodina o plat matky, která zůstane s Kryštofem doma. Rodina navíc musí kvůli vozíku upravit koupelnu a celý byt a vstup do domu, což přijde na několik set tisíc korun. Další peníze stojí vozík a jiné potřeby. Pokud na to vše rodina nemá, ocitne se v patové situaci. Částečně by to mohla řešit dobrá pojistka, kdyby ji ovšem Kryštof měl. Nejčastěji prodávané dětské životní pojistky ale bývají příliš drahé, a tak si je každá rodina dovolit nemůže.

Jenže existují i jiné varianty pojištění, které jsou podstatně levnější a dalo by se říct i lepší. Jde typicky o dětské úrazové pojištění, které přijde na pár set, maximálně pár tisíc korun ročně. Není ovšem snadné ho vždycky pořídit, jak prokázal náš test poboček tuzemských pojišťoven.

Obešli jsme desítku pražských poboček největších pojišťoven, které nabízejí dětské pojistky a pokoušeli jsme se zjistit, na kolik přijde nejlevnější kvalitní úrazová pojistka pro novorozence či tříleté dítě. Stejný požadavek jsme zadali i na zákaznických telefonních linkách pojišťoven. V parametrech pojištění jsme vycházeli z doporučení odborníků na pojištění (Více v článku  Jaké pojištění je vhodné pro děti).

Ti nejčastěji uvádí, že kvalitní pojistka pro dítě, která má zajistit rodinu v případě vážných trvalých úrazů, by měla být minimálně na jeden milion korun s progresivním plněním (to znamená, že při vážném úrazu se pojistná částka násobí dle míry poškození zdraví, tedy trvalé invalidity).

Jenže v řadě pojišťoven, které jsme navštívili, jsme nejprve museli úředníka přemlouvat k tomu, aby pro nás vůbec udělal kalkulaci pojistky podle našeho zadání. Téměř vždy je třeba nejprve několikrát odmítnout nabízenou dětskou životní pojistku a případně i přehršli různých připojištění (denní dávka při hospitalizaci, odškodné při léčbě atd.), tedy jestliže o ně nestojíme.

Pokud potenciální klient vytrvá a stále chce pro dítě jen úrazovou pojistku na rizika trvalých následků po úraze tak, aby rodina byla zajištěná proti velkému finančnímu zatížení při vážném úrazu, musí se smířit s tím, že občas sklidí nevraživé pohledy. Takové reakce vyvolává nejen vysoká pojistná suma, ale i fakt, že rodič nechce pojistit i sebe (mimo jiné třeba proto, že již pojištěný je). V pojišťovně AXA byl úředník vysloveně nepříjemný, protože neuměl obsluhovat aplikaci pro kalkulaci pojistky. Vehementně pak tvrdil, že vysoké poplatky u životní pojistky jsou vždy i u všech jiných pojistek, a proto nabízená investiční životní pojistka Medvídek s minimální splátkou 314 korun měsíčně ani příliš vysoké poplatky nemá (13 608 korun za 18 let) Nastavené parametry pojistky ovšem vůbec neodpovídaly našemu zadání.

Anketa

Jak máte pojištěné děti?

Kalkulace od společnosti Partners for Life Planning ovšem dokazuje, že pojišťovna Axa umí úrazově na jeden milion korun s progresí pojistit dítě v rámci rodinného úrazového pojištění, a to levněji (za zhruba 200 korun měsíčně).

Mezi pojišťovnami, které rovněž umí sjednat úrazovou pojistku na milion korun s progresí, je Česká pojišťovna (ÚMS – Úrazové pojištění mládeže) a Generali s pojištěním Generali Family. Obě pojistky mají pojistné okolo dvou tisíc korun ročně. Česká pojišťovna má sice jako jedna z mála takto nastavené úrazové pojištění, často se ale podobně jako Axa, potýká s problematicky vyškolenými pracovníky. K návrhu požadované pojistky jsme se na jedné pobočce dostali až za třičtvrtě hodiny. Pracovnice přitom měla na stole dobře zpracovaný postup, jak má pojištění efektivně prodávat. Kdybychom nelpěli na úrazovém pojištění, odešli bychom jen s kalkulací pro životní pojištění Sluníčko Plus, které musí zahrnovat alespoň jednoho rodiče a minimální pojistné 600 korun měsíčně, tedy 7200 ročně.

V některých dalších pojišťovnách se klient rovněž může dozvědět, že požadovanou úrazovou pojistku neprodávají, nebo, že je třeba sjednat celý produktový balíček pojištění. To potvrzuje i pojistný expert společnosti Partners for Life Planning Dušan Šídlo: „Řada pojišťoven samostatné úrazové pojištění nemá anebo neumožňují sjednat u dítěte tak vysokou pojistnou částku pro případ pojištění trvalých následků úrazu s progresivním plněním.“

Mezi pojišťovny, které mají zhruba poloviční strop u cílové částky pojištění trvalých následků úrazu dětí s progresí (okolo půl milionu korun), patří například ČSOB Pojišťovna, Allianzpojišťovna, Uniqa či Kooperativa. U posledně jmenované jsme se ale na zákaznické lince dozvěděli, že je možné alternativně sjednat pojistné smlouvy na půl milionu dvě, takže ve výsledku klient získá pojištění na milion korun. Možnost sjednat si více smluv by ostatně měla platit u všech pojišťoven, jen se o ní v žádné z navštívených či telefonicky kontaktovaných pojišťoven nikdo nezmínil. Na pobočce Uniqa se zase flexibilně pokusili předložit hned několik variant úrazového pojištění tak, aby se co nejvíce přiblížili našemu zadání. Pojistit úrazově dítě na trvalé následky je podle toho možné buď na milion korun bez progrese, nebo na pětinásobek základní pojistné částky (půl milionu korun) s progresí (při nejhorším zdravotním poškození na 75 % to je čtyřnásobek, tedy 2 miliony korun.

Z našeho testu vyplynulo, že pracovníci pojišťoven se s úrazovými pojistkami setkávají natolik výjimečně, že si s těmito pojistkami pro děti příliš rady nevědí. Raději nabízejí drahé životní pojistky, které zahrnují řadu věcí, jež klient nepožaduje, a především obsahují spoření. Jen málokde dokáží flexibilně navrhnout dobrou úrazovou pojistku s dostatečně vysokým krytím a teprve pak alternativně životní pojistku, která by umožnila podobné krytí rizik za přijatelnou cenu.

Rodičům, kteří chtějí své děti kvalitně úrazově pojistit , bychom doporučili, aby se buď obrátili na zákaznické telefonické linky větších pojišťoven, kde mají s pojistkami více zkušeností, nebo aby kontaktovali zavedené pojišťovací makléře či prověřeného finančního poradce. Pokud budou chtít sjednat pojistku na pobočce, měli by před návštěvou některé z nich přesně znát parametry, jaké chtějí u pojistky mít a trvat na nich.

Úrazové pojistky pro děti

PojišťovnaProduktMax.poj.částka pro TN následkem úrazu ProgreseCena roční poj. v KčPoznámka
AllianzJunior HIT500 tisíc KčNe1200,-Jen v balíčku s denním odškodným v nemocnici a za léčení.
AXARodinné úrazové pojištění1 milion KčAno2500,- (PP od 1 %)Díte musí být pojištěno v rámci rodinného pojištění
Česká pojišťovnaÚrazové pojištění mládeže1 milion KčAno
až 5 milionů Kč
2270,-(zahrnuje 3% slevu za roční platbu)
ČPPÚrazové pojištění Filip Plus1 milion KčAno756,- (PP od 10 %)
2136,- (PP od 1 %)
ČSOB PojišťovnaÚrazové pojištění pro děti (se čtyřnásobkem)600 tisíc KčAno (čtyřnásobek)1584,- (jen na 600 tisíc Kč)Na vyšší pojistné částky lze pojistku sjednat jen na pobočce.
Pojistit lze jen současně s celým balíčkem.
GeneraliÚrazové pojištění Family1 milion KčAno
až 5 milionů Kč
1908,- (PP od 0,001 %)
KooperativaÚrazové pojištění osob a dětí500 tisíc Kč, lze ale sjednat 2xAno859,- (za jednu smlouvu)Max.do 15 let.
Lze sjednat více smluv.
UniqaÚrazové pojištění dětí500 tisíc Kč s progresí
(pro pětinásobek základní poj.částky)
Ano773,- 10 % příplatek za poj. Pouze dítěte.
Pojišťovna České spořitelnyŽivotní pojištění Flexi1 milion KčAno3600,- (PP 0,5 %)Nejedná se o samostatné úrazové pojištění.
PP = progresivní plnění při tělesném poškození (v % poškození)
Zítra: Jak dopadlo srovnání s dětskými životními pojistkami, které pojišťovny nabízejí.

Zkoušeli jste někdy pojistit své dítě? Jaké máte zkušenosti?

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+13
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 20 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

30. 9. 2009 19:08, Suchý

Škoda, ža autorka neoslovila Victoria Volksbanken pojišťovnu a.s., to by byla překvapena transparentním, levným a značně nadstandardním produktem Eventus s doživotní úrazovou rentou a má na čs. pojistném trhu bezkonkurenční garance.

Koho to zajímá, rád poradím, můžete si pak srovnání provést sami a garantuji vám, že nic lepšího v Čechách nenajdete.

+6
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

30. 9. 2009 1:11

No vyškolit by se měla autorka článku. Tak třeba Allianz má v úrazovce při poškození těla nad 75 % doživotní rentu pro dítě ve výši 76 - 100 % z 50.000,-. Vůbec se taky nezmínila o hodnocení trvalých následků - procenta, měla návrhy jen pro vyjmenované úrazy, aby to stálo co nejméně ?, atd. Doporučení využívat služeb renomovaných makléřů je opravdu super, makléř totiž prodává pojištění, ze kterého má největší provizi, což kamufluje jakoby výběrem z více možností. Partners jsou Partners For Life Planning, a.s., ne Partners for Living. Dále to denní odškodné nechce jenom autorka, každý jiný rodič by vzteky puknul, kdyby dítě nedostalo za léčení úrazu a pobyt v nemocnici vůbec nic. Životní pojistku lze zprostit od placení, úrazovku ne. A samozřejmě že má být v první řadě pojištěn rodič, takže se na pojištění rodiče agent zeptá. Zcela běžný je totiž model, že děcka pojistky mají a rodiče ne. Nebo jde prostě pojistit na nové pojistce zajímavěji. Celkově je jasné, že autorka nesnáší pojišťováky a do styku s nimi přišla jen kvůli tomu, aby mohla odevzdat článek do redakce. Článek, který jenom shrnuje běžný postup řady lidí (tj. oběhnout si pojišťovny), ale potenciálním zájemcům o pojištění dítěte s ničím nepomáhá. Co se týče nabízení dalších pojištění k návrhům dětských pojistek nebo nabízení jiných možností, jak dítě pojistit, tak to je OK. Rodiče ví totiž prdlajs, jaké možnosti jsou, tak je dobré je s nimi seznámit. A pak si vyberou. A normální rodič tohle chápe.

-10
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (20 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Koho dnes přitahuje rizikové životní pojištění

6. 4. 2009 | Věra Tůmová | 9 komentářů

Koho dnes přitahuje rizikové životní pojištění

Rizikové životní pojištění existuje na českém trhu už dlouho. Navzdory tomu, že poměr ceny a výkonu u něj vychází mnohem lepší než u ostatních životních pojistek, sjednává si jej relativně... celý článek

Pro a proti investiční životní pojistky pro děti AXA Medvídek

12. 3. 2008 | Věra Tůmová | 9 komentářů

Pro a proti investiční životní pojistky pro děti AXA Medvídek

Každý rodič se asi zamýšlí nad tím, jak nejlépe zabezpečit své děti. Nyní přišla na trh s novinkou pojišťovna AXA, která nabízí investiční životní pojistku pro děti. V naší recenzi... celý článek

Zážitky z terénu aneb jak jsme nakupovali životní pojištění

9. 1. 2008 | Věra Tůmová | 16 komentářů

Zážitky z terénu aneb jak jsme nakupovali životní pojištění

Klientka, která nemá o životním pojištění ani potuchy a přesto si chce nějaké sjednat, by ve čtyřech ze sedmi námi vybraných pražských poboček pojišťoven moc dobře nenakoupila. Vypovídá... celý článek

Kdo jsou nepřátelé životního pojištění

6. 12. 2007 | Věra Tůmová | 1 komentář

Kdo jsou nepřátelé životního pojištění

Pojišťovny by chtěly prodávat více životních pojistek. Bojují s finanční negramotností klientů i mýty o životních pojistkách, které samy v minulosti vytvářely. Starosti jim dělají i... celý článek

Partners Financial Services