Jak se pojistit proti výpadku příjmů kvůli invaliditě

Jak se pojistit proti výpadku příjmů kvůli invaliditě
Tři čtvrtiny Čechů jsou optimisté. Nevěří, že se jim může něco stát. I proto při sjednání životního pojištění nevyužívají možnost připojištění rizik, jako třeba riziko ztráty příjmů a vyšších životních nákladů kvůli invaliditě.

Zajistit se proti riziku invalidity je vhodné nejen pro osoby, na kterých je rodina finančně závislá. Nečekanou invaliditu způsobenou vážným úrazem nebo onemocněním finančně pocítí každý, kdo byl zvyklý na pravidelný příjem, z něho plynoucí životní úroveň a v neposlední řadě soběstačnost.

Anketa

Na jakou částku jste pojištěni na riziko smrti?

Riziko invalidity lze připojistit v rámci každého produktu životního pojištění. Jedinou podmínkou pro výplatu pojistného plnění je přiznání invalidního důchodu. Při sjednání pojištění je nutné si nastavit i způsob výplaty pojistného plnění. Produkty životního pojištění umožňují vyplacení důchodu formou jednorázové částky anebo formou ročního důchodu. U možnosti ročního důchodu si pojištěný může zvolit frekvenci výplaty, například měsíčně, čtvrtletně nebo jednou za půl roku.

Pojištění invalidity nelze sjednat samostatně, a proto je často označováno jako připojištění.

Pojištění invalidity slouží zejména k zachování měsíčních příjmů pojištěného. Optimální sjednaná částka by tedy měla odpovídat rozdílu, o který vám klesne pravidelný roční příjem v případě přiznání invalidního důchodu. Výši vyplaceného invalidního důchodu ze státního systému lze zjistit z kalkulaček umístěných např. na internetových stránkách ministerstva práce a sociálních věcí. Rovněž ji mívají k dispozici pojišťovací zprostředkovatelé.

Základem pojištění invalidity je zproštění od placení pojistného na životní pojištění. Ve chvíli, kdy je vám přiznán plný invalidní důchod, povinnost hradit běžně sjednané pojistné pro vás zaniká, přičemž jsou vám zachovány všechny nároky, které z vašeho pojištění vyplývají. Po dobu zproštění však není možné provádět v pojistné smlouvě jakékoli změny.

Je vždy výhodnější sjednat pojištění invalidity při sjednání životního pojištění. Ke každé smlouvě lze však dodatečně připojistit.

Modelový příklad

35letý muž, manažer firmy s příjmem 50 000,- Kč měsíčně má manželku na mateřské dovolené s dvouletým synem. Má uzavřeno investiční životní pojištění do 60 let s pojistnou částkou na smrt ve výši 2 500 000,- Kč, s připojištěním trvalých následků včetně progresivního plnění – pojistná částka 2 000 000,- Kč, invalidní důchod v důsledku úrazu ve výši 240 000,- Kč ročně a zproštění od placení. Celkové pojistné činí 5 000,- Kč měsíčně.

Při autohavárii, kdy mu nedal na křižovatce přednost druhý řidič, si poranil páteř a je trvale upoután na invalidní vozík. Za půl roku mu byl přiznán plný invalidní důchod.

Po úrazu začne pobírat nemocenské dávky ve výši 19 590,- Kč po dobu 6 měsíců. Protože nemá sjednáno pojištění pracovní neschopnosti, příjmy rodiny klesnou o 30 410,- Kč.

Po 6 měsících začne pobírat plný invalidní důchod ve výši 15 000,-a k tomu invalidní důchod z investičního životního pojištění ve výši 20 000,- Kč (240 000 : 12, zvolena varianta měsíční výplaty) Měsíční příjmy klesnou celkem o 15 000,- Kč.

Je zproštěn od placení, tzn., že pojištění nadále trvá bez plateb pojistného. Při dožití je mu vyplacena hodnota pojištění (předpokládaná výše 1 000 000,-).

Za trvalé následky obdrží přibližně jednorázové plnění ve výši 3 600 000,- Kč.

Dlouhodobý investiční produkt

Dlouhodobý investiční produkt

Myslete na sebe a zabezpečte se na penzi co nejlépe. Třeba investováním do široké nabídky fondů.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-5
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 11 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

4. 3. 2010 9:43, hříbeček

je to cesta jak si zkombinovat ochranu. je to samozřejmě "jen" úrazovka, ale četl jste dobře ? při 50 % následků máte měsíční poúrazový doživotní důchod 12.000,- ?

Takovou špičkovou úrazovku je možné pak zkombinovat s pojištěním invalidity následkem nemocí, ale je to složité, všude samé výluky apod.kdysi jsem to zkoušel a neuspěl jsem.

Zobrazit celé vlákno

+2
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

2. 3. 2010 8:09, No comment

Sjednávat takové žp je pí..vina jako voda v koši. Podle parametrů je to jen drahá úrazová pojistka. U ČP smrt úrazem 1.2 mil. a trvalé následky 6 mil., to celé za 1212,- Kč měsíčně (s invaliditou se to může vyšplhat na 2500,- Kč. Když už žp, tak sjednat obecnou invaliditu úrazem i nemocí.

Zobrazit celé vlákno

-1
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (11 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Životní pojištění: Jak být dobře pojištěn na riziko smrti

26. 2. 2010 | redakce Peníze.CZ | 6 komentářů

Životní pojištění: Jak být dobře pojištěn na riziko smrti

Jedním z hlavních rizik, které by měla životní pojistka kvalitně krýt je riziko smrti. Pokud se stane nešťastná událost a pojištěný zemře, dobře nastavená pojistka může jeho rodinu... celý článek

Pět rad jak si sjednat kvalitní životní pojistku

23. 11. 2009 | redakce Peníze.CZ | 11 komentářů

Pět rad jak si sjednat kvalitní životní pojistku

Sjednat si smysluplnou životní pojistku není jednoduché, protože se jedná o složitý finanční produkt. Kdo si promyslí a pravidelně kontroluje nastavení pojistky, může se do budoucna... celý článek

Kdo sjednává všem klientům stejné životní pojistky, je podvodník

27. 10. 2009 | Věra Tůmová | 23 komentářů

Kdo sjednává všem klientům stejné životní pojistky, je podvodník

Daří se nám odhalovat podvodné firmy fungující na principu letadla, které prodávají životní pojistky. Jsme schopni na ně přijít už do jednoho měsíce, říká v rozhovoru Libor Mánek, ředitel... celý článek

Výhody a nevýhody životního pojištění od zaměstnavatele

22. 5. 2008 | Věra Tůmová | 9 komentářů

Výhody a nevýhody životního pojištění od zaměstnavatele

Čím dál více firem svým zaměstnancům přispívá na penzijní připojištění nebo investiční životní pojištění. Bez těchto příspěvků by si mnoho lidí tyto produkty často nepořídilo. Proto... celý článek

Správný prodej životních pojistek podle pojišťoven

21. 2. 2008 | Věra Tůmová | 14 komentářů

Správný prodej životních pojistek podle pojišťoven

Při nákupu životního pojištění se řada klientů nesetká s příliš vstřícným pojišťovacím agentem. Zjistili jsme to i v našem prosincovém testu. Většina pojišťoven přitom otevřeně říká,... celý článek

Partners Financial Services