Neošiďte se až o polovinu penze

Petr Syrový | rubrika: Sloupek | 12. 12. 2007 | 8 komentářů
Každé procento, o které bude výnos vaší dlouhodobé investice nižší, než by mohl být, znamená, že se dobrovolně můžete připravit až o statisíce korun. Ty pak v důchodu můžou chybět.

Spoření na důchod je docela důležité. Mnoho z nás si to možná uvědomuje a někteří z nás s tím možná něco dělají. Možná si spoří nějakou tu stovku nebo tisícovku měsíčně, aby se v důchodu měli lépe než ti, kdo budou odkázáni jen na příjem od státu. O kolik se budou mít lépe ovšem záleží na tom, jakých dosáhnou jejich investované peníze výnosů. Záleží přitom na každém procentu, i když to tak na první pohled nevypadá.

Naspořená částka podle výnosu

Spoření 1 000 Kč měsíčně po dobu 30 let
Vezměme si člověka, který spoří po dobu třiceti let každý měsíc tisíc korun. Rozdíl ve výnosnosti investice, byť ve výši jediného procentního bodu, udělá rozdíl v penzi více než 200 tisíc korun. O 200 tisících tedy rozhoduje pouhé jedno procento vašeho výnosu.

Proto je více než důležité dávat pozor na to, do jakého produktu peníze plynou. Pokud se ošidíme dnes o jedno hloupé procento, budeme se šidit v důchodu o statisíce. Zdaleka není jedno, jestli pro spoření na důchod použijeme penzijní připojištění, podílové fondy nebo investiční životní pojištění. U každého z těchto produktů budeme platit 1 000 Kč a posílat je trvalým příkazem. Pokaždé budeme dělat totéž, ale pokaždé to přinese jiné plody.

Stačí se přitom držet jednoduchých pravidel:

  • Investiční životní pojištění je zhruba o 1 až 2 procentní body dražší než podílové fondy,
  • Penzijní fondy vydělají každý rok včetně státní podpory asi o 1,5 procentního bodu více než dluhopisové fondy,
  • Dluhopisové fondy vydělají ročně zhruba o 2 procentní body méně než fondy smíšené,
  • Smíšené fondy vydělají za rok asi o 2 až 4 procentní body méně než fondy akciové.
Prostě každý procentní bod představuje více než 200 000 Kč, o které můžeme být v důchodu bohatší. Proto si hlídejme, na "jaké číslo účtu" posíláme peníze na důchod.

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+24
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 8 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

13. 12. 2007 16:04, Life Finance

Skvělý článek, mnoho lidí si neuvědomuje, že penzijní připojištění dnes již není správným produktem na odkládání svých úspor na stáří. Většinou jsou postrašeni situací kolem důchodu uzavírají PF v mladých letech s pocitem, že se jim dostane kvalitní důchod.

+73
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (8 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Na čem závisí výše důchodu

8. 10. 2007 | Ludmila Řezníčková | 5 komentářů

Na čem závisí výše důchodu

Člověk, který neplatil v životě alespoň patnáct let důchodové pojištění, nebo nevykonával činnost, která by se do této doby mohla započítat, má smůlu. Důchod nedostane a bude závislý... celý článek

Důchodce budoucnosti podle Nečase

19. 9. 2007 | Věra Tůmová | 4 komentáře

Důchodce budoucnosti podle Nečase

Stát se rentiérem je snem mnoha lidí, který se většinou nesplní. Stát se penzistou je jistotou, o které sní málokdo. Vyhlídky důchodců na slušné příjmy od státu po skončení kariéry... celý článek

Co vám dá, ale také sebere penzijní připojištění?

30. 4. 2007 | Michal Pravda | 2 komentáře

Co vám dá, ale také sebere penzijní připojištění?

Uvažujete o sjednání penzijního připojištění? Chcete přejít k jinému fondu? Potřebujete se dostat k penězům z penzijního fondu dříve než v důchodu? Jakého zhodnocení jednotlivé fondy... celý článek

Partners Financial Services