Martin Vogl: Pokud pojišťovna tvrdí, že má nejlepší produkt pro všechny, nemluví pravdu

Martin Vlnas | rubrika: Rozhovor | 26. 11. 2014 | 3 komentáře
Generální ředitel pojišťovny AXA se narodil v Německu. O Češích říká, že by potřebovali finančně vzdělávat. Možná vás ale překvapí, že jedním dechem dodává, že v Německu to s finanční gramotností není o nic lepší.
Martin Vogl: Pokud pojišťovna tvrdí, že má nejlepší produkt pro všechny, nemluví pravdu

Jste šéfem velké pojišťovny, předpokládám, že máte sjednané životní pojištění

Ano, samozřejmě. Lepší otázka by byla, kolik jich mám.

A kolik jich máte?

Hodně. (smích) Jako ředitel zodpovídám za každý produkt, který naše pojišťovna pustí do světa. A není lepší způsob, jak si všechno otestovat, než zkoušet na vlastní kůži. Tím pádem nemám jen celou řadu životních pojištění, ale také všechny ostatní pojistné a investiční produkty, které máme v portfoliu. A protože odpovídám i za Slovensko, mám sjednané také všechny produkty nabízené na Slovensku.

Na to ale asi máte finančního poradce?

Mám finančního poradce, který se mi stará o portfolio českých a slovenských finančních produktů. S ohledem na mé vzdělání, praxi i současnou práci to ale se mnou nemá vůbec lehké. Řekněme, že sám čas od času také přicházím s drobnými nápady, jak optimalizovat. Na druhou stranu bez mučení přiznávám, že mi hodně pomáhá ve chvílích, kdy dojde na česká daňová zvýhodnění či státní penzijní systém. U nás v Německu je přece jenom všechno nastavené odlišně.

Vraťme se ještě na chvíli k mé úvodní otázce o životním pojištění. Je velice pravděpodobné, že ředitel české a slovenské pobočky globální pojišťovny životní pojištění mít bude, jak byste ale přesvědčil mě jako potenciálního klienta, že bych si životní pojištění měl pořídit taky. Řadě mých vrstevníků pořád „životko“ přijde jako vyhazování peněz.

Zeptal bych se vás, čeho si nejvíce vážíte, co je vaším nejcennějším majetkem?

Martin Vogl

Martin Vogl

Pochází z Göppingenu v Badensku-Württemebersku. Vystudoval bankovnictví na Berufsakademie Heidenheim, titul MBA získal na Temple University Paris, Philadelphia, Tokio. 

V letech 2001 až 2011 pracoval pro finanční skupinu AXA v Německu; byl ředitelem pro strategický rozvoj, ředitelem AXA Private Management a posledních šest let do roku 2011 generálním ředitelem AXA Bank. Od roku 2011 je generálním ředitelem AXA pro Česko a Slovensko.

AXA poskytuje ucelenou nabídku pojistných a investičních produktů

  • Životní a úrazové pojištění
  • Investice do podílových fondů
  • Spoření na důchod
  • Povinné ručení a havarijní pojištění
  • Pojištění bydlení
  • Cestovní pojištění
  • Platební kartu AXA CLUB

Pravděpodobně život jako takový…

Ano, ale protože je vám třicet, řekl bych, že je to spíš vaše zdraví. Pokud jste zdravý, můžete pracovat, budovat kariéru, zabezpečit svou rodinu, splnit si své sny. A proto byste si měl své zdraví chránit stejně, jako chráníte svoje auto nebo byt. Zdraví je zkrátka to nejcennější, co máte. Nezní to logicky?

Zní.

Tak vidíte. (smích).

Pořád se ale najde celá řada lidí, kteří si myslí, že od ochrany jejich zdraví je tu stát. Napadá vás něco, co byste jim vzkázal?

Před dvěma měsíci vážně onemocněla moje asistentka. Stejně jako já pochází z Německa – ze země, kde se stát opravdu stará. Samozřejmě jsem jí řekl, ať zůstane doma, léčí se, a až bude znovu fit, vrátí se do práce. Potud vše v pořádku. Když mi ale začala vyprávět, kolik peněz reálně dostane od českého státu, pokud bude v dlouhodobě pracovní neschopnosti, bylo to, myslím, něco kolem tří set korun na den, zhrozil jsem se. Právě takové příběhy jasně ilustrují, jak „vážně“ to český stát myslí se staráním se a jak je důležité být připravený na nečekaný propad příjmů, jestliže k něčemu takovému dojde. V žádném případě nechci útočit na český sociální systém, ale pokud si někdo opravdu myslí, že se o něj stát postará, ať si promluví s někým, kdo se někdy v životě dostal do podobné situace jako moje kolegyně. 

Napadá vás nějaké řešení, jak lidi přesvědčit, že je nejvyšší čas vzít odpovědnost za sebe do svých rukou?

Všichni mluvíme o potřebě finančního vzdělávání veřejnosti. A ono jiné řešení zkrátka není. Lidé se opravdu musejí vzdělat – pochopit, že jinak to nejde.

Jak si Češi stojí v porovnání s Němci, když dojde na finanční gramotnost?

Pokud si někdo myslí, že v Německu je to lepší, tak není. Jediný rozdíl je v tom, že stát se opravdu stará, proto se neznalostí nevystavují takovému riziku jako Češi. Němci si zkrátka můžou dovolit být méně vzdělaní, protože od státu dostanou více než Češi. A to se netýká jen sociálního systému, ale také zajištění na stáří. Němci vědí, že se o ně vždy někdo postará, ať už to bude stát, nebo zaměstnavatel.

Pro srovnání… Jak by na tom byla vaše asistentka, kdyby se do dlouhodobé pracovní neschopnosti dostala v Německu?

Nejsem si zcela jistý, ale myslím, že bychom jí jako její zaměstnavatel šest týdnů vypláceli plnou mzdu, následně by pak dostávala zhruba 65 procent mzdy, než by se vrátila zpět do zaměstnání. To je obrovský rozdíl. K reálnému, ale stále jen částečnému, poklesu příjmů tedy dojde až po měsíci a půl, v Česku dojde k zásadnímu propadu už po třech dnech a nikdo to moc neřeší.

Jak je to v Česku: Náhrady mzdy a nemocenská

Pokud onemocníte, první tři dny nedostanete od nikoho nic. Do čtrnáctého dne nemoci dostáváte za každý pracovní den náhradu mzdy ve výší šedesáti procent hrubé mzdy, a to případně ještě hrubé mzdy ponížené podle takzvaných redukčních hranic. Pak teprve začne Česká správa sociálníhoí zabezepčení vyplácet nemocenskou. Vyplácí ji nejdéle do 380. dne od vypuknutí choroby.

Víc napoví kalkulačka náhrady mzdy a nemocenské

A to nemluvíme o opravdu závažných onemocněních…

Přesně tak. Pak už je to opravdu traumatizující. Největšímu riziku z tohoto ohledu čelí vzdělaní lidé s vyššími příjmy mezi třiceti a čtyřiceti lety s perspektivou dalšího růstu. Pokud nejste pojištěný, máte rodinu a zasáhne vás podobná tragédie, jste namydlení. Nepatříte do téhle kategorie také?

Kromě rodiny nejspíš ano.

(Na kolegu, který je rozhovoru přítomen) Tak honem, kde máme ty formuláře…

Proč bych si ale měl sjednat životní pojištění právě od vás?

Budu upřímný. Dokud neudělám podrobnou analýzu vašich potřeb, nikdy si nebudu jistý, že je pro vás nejlepší právě naše pojištění. A pokud vám bude některá pojišťovna tvrdit, že má nejlepší produkt pro všechny, nebude mluvit pravdu. Tak to prostě není. Třeba nakonec zjistíme, že je pro vás výhodnější klasické pojištění rizik v kombinaci s pravidelným investováním do podílových fondů.

NESPOLÉHEJTE NA NÁHODU!

Čím později si sjednáte životní pojištění, tím více zaplatíte. V tom lepším případě…

V Ušetři.peníze.cz dokážeme mnohem víc. Přesvědčte se sami.

Zkusím otázku přeformulovat, v čem jste dobří?

Na ja, jsem generální ředitel AXA.

Takže?

Takže ve všem. (smích)

To si trochu protiřečíte…

Trochu. Teď ale vážně. Pokud si svého zdraví ceníte, měl byste vždycky hledat silného a kvalitního poskytovatele služeb, a ne padnout do náruče první zaručeně nejlevnější akční nabídce od neznámé pojišťovny. AXA je největší pojišťovna na světě. V našem náručí se určitě budete cítit bezpečněji.

Zaměřme se na český trh. V čem jste opravdu silní u nás?

U rizikových pojištění nejdeme cestou univerzálních produktů, které by měly pasovat všem, ale ve finále nepasují nikomu. Chceme, abyste od nás dostali pojištění opravdu odpovídající vašim potřebám. Navíc máme, myslím, výborně nastavený systém slev a propojení rizikového pojištění s dalšími našimi produkty, především pravidelnými investicemi.

Zmiňujete pojištění rizik v kombinaci s pravidelnými investicemi. Zatím tu ale nezaznělo spojení investiční životní pojištění. Jak se na ně díváte?

Investiční životní pojištění není ani nástroj zplozenců pekla ani satanovo dítě, jak si dnes řada lidí myslí. Stále je to „pouze“ dlouhodobý spořicí produkt, který – pokud se nastaví správně a dodrží se předpokládaná životnost produktu – dokáže pomáhat stejně dobře, a dokonce kvalitněji než kombinace podílových fondů a pojištění rizik.

Nejběžnější argument používaný proti investičnímu životnímu pojištění je jeho cena…

Samozřejmě znám tenhle argument. Pokud se investiční životní pojištění mění každé tři roky, je špatně úplně všechno. Všichni, kdo takhle životní pojištění nabízejí, by měli být po zásluze potrestáni za klamání spotřebitele. Pokud ho máte na celý život, mění se s vámi a přizpůsobuje se vašim potřebám, dokáže být investiční životní pojištění výborný pomocník. Má navíc jednu nespornou výhodu v porovnání se situací, kdy investujete sám. O peníze se vám starají odborníci, kteří si sice strhnou drobný poplatek za správu, ale zároveň mají mnohem víc informací, nepanikaří a nepodléhají davovému šílenství. Jak už jsem ale říkal, vždycky záleží na analýze vašich potřeb.

Anketa

Máte životní pojištění?

Investiční životní pojištění jako takové tedy podle vás špatný produkt není. V rukou špatných distributorů ale dokáže nadělat pěknou paseku…

Přesně tak. A my v naší pojišťovně jsme si v České republice prošli obdobím, kdy pro nás byl důležitější nový byznys víc než spokojený klient. Naštěstí tohle období už je pryč.

Proč jste dělali věci špatně, když jste věděli, že vás to může velmi poškodit?

Stručně řečeno jsme podlehli vidině rychlého a snadného růstu a rozhodli se spolupracovat s podobně nastavenými firmami, které naše produkty distribuovaly, což by se v pojišťovně nikdy stát nemělo. Jsem si ale naprosto jistý, že jsme se ze svých chyb dokázali poučit. Dlouhodobě to nedávalo to smysl ani finančně, ani z pohledu klientů. Navíc to bylo samozřejmě v protikladu s našimi globálními standardy. Za chyby, které staly, jsme zaplatili nejen pošramocenou reputací, na jejíž obnově nyní pracuji, ale také hromadou peněz. Je smutné, že tahle honba za krátkodobými zisky na českém trhu stále přežívá u jiných pojišťoven.

Vnímáte také, že pojišťovnictví je na rozdíl od bankovnictví a sektoru investic stále poměrně „tajuplným“ oborem plným slepých míst? Proč se některé věcí nemění tak rychle jako jinde?

Jde jen a jen o peníze. Když jsme se rozhodli, že už toho bylo dost a chceme být opravdu pojišťovnou dbající na kvalitu, ukončili jsme spolupráci se 165 distributory. Byl to můj první rok v české AXA a opravdu to nebyl rok snadný. Musel jsem akcionářům reportovat výrazný meziroční propad nových obchodů, propadl se nám tržní podíl a samozřejmě klesl zisk. Zvýšení kvality přitom nijak reportovat nemůžete. To se projevuje až v dlouhodobé perspektivě. Dnes už ale zvýšení kvality opravdu pozorujeme. Před lety jsme opravdu mívali u některých produktů až padesát procent storna. Dnes se pohybujeme pod 18 procenty. To je jasný důkaz toho, že jsme se vydali správnou cestou.

UŠETŘETE S PENÍZE.CZ

Naši čtenáři s námi ušetřili už  3 048 723 Kč. Podívejte se na poslední poptávky a vyzkoušejte nás také. Vše je zcela zdarma.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+1
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 3 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Filip Bartoš: Problém není malé škrábnutí, ale velký úraz

4. 7. 2015 | Monika Veselíková, Martin Vlnas | 14 komentářů

Filip Bartoš: Problém není malé škrábnutí, ale velký úraz

„Lidé se pojišťují především proti malým rizikům. Neuvědomují si ale, že větší úrazy nebo vážná onemocnění jsou mnohem nebezpečnější,“ tvrdí Filip Bartoš, vedoucí úseku externího prodeje... celý článek

Investiční životní pojištění: Pojišťovny zavádějí jednotný ukazatel nákladovosti

14. 10. 2014 | Petra Dlouhá | 3 komentáře

Investiční životní pojištění: Pojišťovny zavádějí jednotný ukazatel nákladovosti

Pojišťovny budou od ledna dávat jasnější a srozumitelnější informace o životních pojistkách. Dozvíte se, kolik zaplatíte na poplatcích i kolik dostanete, když smlouvu předčasně vypovíte.... celý článek

Investiční životní pojištění: Pravidla pro daňové úlevy od roku 2015 zpřísňují

13. 10. 2014 | Petra Dlouhá | 9 komentářů

Investiční životní pojištění: Pravidla pro daňové úlevy od roku 2015 zpřísňují

Daňové odpočty u životního pojištění dostanou nová pravidla. Cíl: zamezit zneužívání úlev ze strany některých zaměstnavatelů – takzvaná „průtoková ížetpéčka“ jako cesta, jak zaměstnancům... celý článek

Martin Rotkovský o životním pojištění: Docházejí klienti

13. 8. 2014 | Martin Vlnas | 16 komentářů

Martin Rotkovský o životním pojištění: Docházejí klienti

„Docházejí potenciální klienti mezi 25 a 40 lety a noví přibývají stále pomaleji. A za patnáct let bude v tomto věku o polovinu méně lidí než dnes,“ říká technický ředitel UNIQA pojišťovny... celý článek

Kolik stojí investiční životní pojištění. Ukazatele nákladovosti

30. 6. 2014 | Petra Dlouhá | 1 komentář

Kolik stojí investiční životní pojištění. Ukazatele nákladovosti

Zorientovat se v nepřeberném množství poplatků spojených s investičním životním pojištěním není jednoduché. Pojišťovny nám to taky vždycky úplně neusnadňují. Existuje ale několik ukazatelů... celý článek

Partners Financial Services