Pojištění není spoření, varuje Česká národní banka

Jiří Hovorka | rubrika: Aktuálně.cz | 1. 12. 2013 | 26 komentářů
Prodejci životního pojištění nesmějí tento produkt přirovnávat ke spoření, ani nesmějí investiční složku nazývat spořicí. Výslovně je na to upozornila Česká národní banka, která nad pojišťovnami dohlíží. Používání pojmu spoření v souvislosti s produkty životního pojištění považuje za klamavé.
Pojištění není spoření, varuje Česká národní banka

Životní pojištění je primárně pojistným produktem, a nejedná se tedy o produkt spořicí, ani o produkt důchodového spoření,“ vysvětlila on-line deníku Aktuálně.cz Petra Vlčková z odboru komunikace České národní banky.

Používáním zavádějícího pojmu může prodejce podle názoru České národní banky v zájemci o pojištění vyvolat klamnou představu, že zaplacením pojistného podstupuje „jen“ rizika běžně spojovaná s depozitními produkty. Ve skutečnosti ale přitom nejde o klasický vklad (pojištěný v bance), ale jde o investování do „podkladových aktiv“, například do akcií či komodit, jehož návratnost může být nulová, respektive hrozí ztráta investice.

NESPOLÉHEJTE NA NÁHODU!

Čím později si sjednáte životní pojištění, tím více zaplatíte. V tom lepším případě…

V Ušetři.peníze.cz dokážeme mnohem víc. Přesvědčte se sami.

Centrální banka tento svůj výklad vyslovila v Dohledovém benchmarku č. 5/2013 [pdf]. Ten přitom není právním předpisem, ale „jen“ názorem České národní banky jako regulátora oboru, který bude aplikován při výkonu dohledu. Pojišťovnám přesto hrozí, že když nebudou názor České národní banky respektovat, tak jim centrální banka udělí pokutu za správní delikt, která v krajním případě může vystoupat až do výše 50 milionů korun. Případný spor by pak řešil soud.

Vyškrtneme to

Přestože Česká národní banka vydala tento dokument už na konci srpna, některé pojišťovny jeho doporučení ve svých prodejních materiálech plně zohlední až se začátkem roku 2014.

„Tuto povinnost promítneme do svých aktivit od 1. ledna 2014,“ říká mluvčí České pojišťovny Ivana Buriánková. Připomíná, že pojišťovny musí od Nového roku zároveň reagovat na revoluční změnu občanského zákoníku, kvůli níž budou výrazně měnit smluvní podmínky a z nich vyplývající „obchodní a marketingové“ materiály. Právě spolu s touto změnou Česká pojišťovna zapracuje i nový názor České národní banky a vyškrtne ze své propagace slovo spoření.

Přizpůsobí se i Pojišťovna České spořitelny. „Textově se pozmění i webové stránky. Základní smysl doporučení České národní banky si vykládáme tak, že klienta nesmíme uvést v omyl, informace, které uvádíme, musí být jasné a objektivní,“ vysvětluje Jana Jirásková, mluvčí Pojišťovny České spořitelny.

Anketa

Dobře to národní banka nastavila?

Jeden hlas proti

Pojišťovny oslovené on-line deníkem Aktuálně.cz většinou doporučení České národní banky komentují věcně a tvrdí, že úpravy v souladu s ním už provedly, nebo na nich právě pracují. Pouze zástupce Kooperativa pojišťovny jednoznačně říká, že s názorem České národní banky nesouhlasí.

„Vzhledem k tomu, že jsme v rámci přechodu na legislativní režim nového občanského zákoníku stejně nuceni kompletně přepracovat veškerou dokumentaci, zohlednili jsme při přípravě těchto dokumentů i uvedený benchmark, byť se s ním zcela neztotožňujeme,“ říká mluvčí Milan Káňa.

Podle něj se jak na evropské (EIOPA, Evropská komise), tak na české úrovni (ČNB, Ministerstvo financí) poslední dobou „rozmáhá ne zcela zdravá snaha“ regulátora publikovat své výklady některých pojmů a postupů a implicitně je podsouvat trhu jako nový typ „zákonné normy“, i když jde „pouze“ o názory regulátora.

„Nezřídka přitom tyto výklady jdou nad rámec zákona, což se týká i zcela rigidního pohledu ČNB na používání pojmu spoření v pojištění. Přitom pojmy spoření, spořicí pojistné, spořicí složka pojistného jsou při uvážlivém použití zcela legitimní součástí funkce životního pojištění,“ pokračuje Káňa.

Pokutu si zaslouží i stát

Paradoxem pak podle Káni je, že stejnou logikou by Česká národní banka měla „penalizovat“ samotné zákonodárce, respektive bývalé ministerstvo financí, které pojem spoření od roku 2013 prosadilo přímo do názvů produktů v rámci penzijní reformy.

Celý článek si přečtete na Aktuálně.cz

Dlouhodobý investiční produkt

Dlouhodobý investiční produkt

Myslete na sebe a zabezpečte se na penzi co nejlépe. Třeba investováním do široké nabídky fondů.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+8
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 26 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

1. 12. 2013 6:19, Fredy

Úžasné, jak soudruzi z ČNB objevili něco, co tady někteří z nás říkáme/píšeme už skoro 20 let.

Ovšem, to bychom nežili v ČR (kde už nemáme rum, ale tuzemák), aby si s tím finanční žraloci nevytřeli zadek. Už vidím ty reklamy, kde slovo spoření nahrazují jinými, se stejným významem.

Problém totiž není v názvu, ale v principu.

+21
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

2. 12. 2013 18:48, Bémová

Milý pane Plesko, netahejte tady nejen mne, ale i veřejnost za fusekli.

Tento web není nijak nezávislý, je ve 100% vlastnictví finančně-poradenské firmy Partners.

Asi si nebudeme nalhávat, že ve firemních novinách (ať jde o výrobce lokomotiv, tepláků, hovězího zadního nebo finančně-poradenských služeb) si bude každý psát články o čem chce, resp. články v rozporu s názory majitele webu.

Asi by bylo komické si myslet, že manažeři Partners by utratili "X" mega za web, který by nesloužil jejich ideologii a nekorespondoval s jejich názory na danou problematiku...

Jak se říká - milý pane Plesko, zkuste jinou pohádku, tu o Tyrkysové Karkulce už známe...

-4
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (26 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

„Hypotéku kryjte pojistkou.“ Když bylo nejhůř, plnění zkrouhli na polovic!

6. 11. 2013 | Petra Dlouhá | 26 komentářů

„Hypotéku kryjte pojistkou.“ Když bylo nejhůř, plnění zkrouhli na polovic!

Chce banka, abyste kvůli hypotéce uzavřeli životní pojistku, která vám bude krýt záda, když náhle nebudete schopní splácet? Přinášíme zkušenost matky dvou dětí, jejíž manžel spáchal... celý článek

Nejdrsnější podvodník: kvůli pojistce si usekl dva prsty

5. 9. 2013 | Ondřej Tůma | 5 komentářů

Nejdrsnější podvodník: kvůli pojistce si usekl dva prsty

Kromě „tradičních“ podfuků s pojištěním aut a majetku skokově přibývá podvodů u pojištění osob. Mezi nimi i těch případů, kdy se klient „nespokojí“ s falešným lékařským dokladem nebo... celý článek

Dočkáme se férovějšího pojištění? Petr Fejtek: „Finanční instituce krotnou“

2. 5. 2013 | Martin Vlnas | 15 komentářů

Dočkáme se férovějšího pojištění? Petr Fejtek: „Finanční instituce krotnou“

První ze dvou dílů rozhovoru s ekonomickým novinářem Petrem Fejtkem vzbudil na Peníze.cz pozdvižení. Týkal se nového důchodového spoření. Dnes bude řeč o pojišťovnách, o finančním poradenství... celý článek

Malé peníze: Investiční životní pojištění. Chytré „dva v jednom“?

9. 11. 2011 | Jan Müller | 11 komentářů

Malé peníze: Investiční životní pojištění. Chytré „dva v jednom“?

Když se na trhu objevil první šampon a kondicionér v jednom, byl to marketingový trhák. Profesionálové kadeřníci ovšem zůstávali u dvou lahviček. A světe div se – chodí mezi námi řada... celý článek

Partners Financial Services