Životní pojištění v roce 2011: jednorázová investiční pojištění, ale také pojištění rizik

Životní pojištění v roce 2011: jednorázová investiční pojištění, ale také pojištění rizik
Trh s neživotním pojištěním stagnuje, životní pojištění stále roste. Hitem jsou jednorázová investiční životní pojištění. Přibývá ale i pojištění invalidity a trvalých následků. Češi si začínají uvědomovat, že stát se o ně v problémech nepostará – škrty v sociální oblasti tak vedou k větší odpovědnosti.

O zájmu o životní pojištění svědčí i aktuální statistiky České asociace pojišťoven (ČAP). Zatímco u neživotního pojištění celkový objem předepsaného pojistného od roku 2008 stagnuje, vloni se dokonce meziročně mírně snížil, u životního pojištění se vytrvale zvyšuje. V roce 2010 dokonce o více než 19 procent. Co stojí za nárůstem? Především jednorázové investice do životního pojištění. Jejich objem se podle statistik ČAP meziročně zvýšil o více než 54 procent. Češi tak za životní pojistky vloni jednorázově „zaplatili“ téměř 29 miliard, z nichž téměř 23 miliard připadá na samostatné smlouvy a jen šest miliard na jednorázové platby spojené s již existující pravidelně placenou smlouvou o životním pojištění.

Investice, nebo pojištění

Charakteristickým znakem jednorázově placených produktů je ale minimální zastoupení složky určené na krytí rizik. Pojišťovny u tohoto typu produktu kladou jednoznačný důraz na investiční složku, respektive na výši zhodnocení. Je proto sporné, zda je takové pojištění vůbec možné za pojištění považovat. „Jednorázové životní pojištění vnímám spíše jako alternativní investici se zajímavým potenciálem než jako čistokrevné pojištění,“ tvrdí například produktový manažer pojišťovny Aegon Milan Březina. V případě neplánované události – úmrtí, úrazu s trvalými následky či dlouhodobé vážné nemoci – tak mohou být klienti, kteří toto pojištění uzavřeli, nepříjemně překvapeni minimálním plněním.

Jednorázové investiční životní pojištění ale není jediné, které v současnosti dokáže oslovit klienty. „Pozorujeme zvýšený zájem o pojištění rizika – klienti se tak zajišťují proti úrazům, nemocem či invaliditě. Podíl těchto pojistek v poslední době roste,“ upozorňuje Marek Woitsch, ředitel úseku životního pojištění České podnikatelské pojišťovny. „Velmi žádané je i připojištění závažných onemocnění pro děti a na míru ušitý úvěrový balíček pro klienty s finančním závazkem,“ doplňuje ho Milan Březina z Aegonu.

Unikátní kalkulačka pojistného a pojistného krytí

  • Chcete co NEJúčinnější pojištění
  • Za odváděné pojistné chcete v případě průšvihu co NEJvíc peněz 
  • A na Peníze.cz je na to nová a NEJlepší kalkulačka

Využijte naši novou kalkulačku pojistného a pojistného krytí: zadejte, kolik můžete či chcete platit, spočítáme vám, kolik můžete dostat. Nebo naopak řekněte, kolik chcete dostat, my vám řekneme, kolik budete muset odvádět.

Počítáme pojistky životní, pojištění trvalých následků úrazu či pro případ invalidity nebo pojištění dětí. Umíme kalkulovat i s tím, že někdo chce prostřednictvím pojištění hlavně spořit nebo pojištění a spoření kombinovat.

Další kalkulačky na Peníze.cz

Ideální pojištění? Stavebnice

Kromě pojištění smrti stále patří mezi nejčastěji uzavíraná riziková pojištění především úrazové pojištění. Podle Dagmar Koutské z pojišťovny Allianz by pojistka vedle krytí smrti měla v prvé řadě obsahovat především pojištění pro případ invalidity a pracovní neschopnosti. Tím se totiž klient zajišťuje proti případným budoucím výpadkům příjmu. Úrazy se na přiznaných invaliditách podílejí pouze ze sedmi procent u mužů a ze tří procent u žen, naprostá většina invalidit je způsobena předchozí nemocí.

Anketa

Pořídili jste si životní pojistku

Možných připojištění je celá řada a jejich počet neustále roste. „Důležité však je, aby produkt životního pojištění byl nastaven stavebnicově, tj. aby si klient mohl volit pojištění, která opravdu potřebuje a nenakupoval je jako „balík“. A současně je důležité, aby bylo možné pojištění variabilně přizpůsobovat během celé doby trvání pojištění. Trvá-li pojistný vztah dvacet i více let, je samozřejmé, že odlišné životní etapy jsou různě rizikové. Proto je potřeba v průběhu pojištění obsah smlouvy aktualizovat,“ zdůrazňuje Eva Svobodová z pojišťovny Uniqa.

Pojištění – každému podle jeho potřeb

I u takto flexibilních pojištění je ale nutné mít na paměti, že některé jeho složky jsou určené pouze dospělým, a nikoli pro děti. Jiné jsou zase vázané na speciální podmínky. Kupříkladu pojištění proti ztrátě zaměstnání je určeno pro případ nedobrovolné ztráty a nemohou jej příliš snadno využít osoby samostatně výdělečně činné. Těhotné, které si sjednaly životní pojistku s připojištěním hospitalizace kvůli úrazu či nemoci až v pokročilejším stádiu těhotenství, pak zase nemohou počítat s tím, že jim pojišťovna proplatí pobyt v porodnici.

Dalším z trendů tuzemského trhu se životním pojištěním je podle Milana Káni z Kooperativy fakt, že klienti přestávají brát cenu jako jediné kritérium výběru. „Nové produkty jsou podstatně univerzálnější jak co do šíře krytých rizik, tak i co do možností volit různé poměry mezi rizikovou a investiční složkou pojištění.“ Moderní pojistky pak také často kumulují více pojištění na jedné pojistné smlouvě, takže v rámci jedné smlouvy lze pojistit celou rodinu (nejčastěji dva dospělé a dvě až tři děti), včetně různého nastavení rizik pro jednotlivé pojištěné. „Klient tak může do jedné smlouvy zahrnout krytí veškerých důležitých rizik, a může se smlouvou velmi jednoduše pracovat,“ poznamenává Káňa.

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-1
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 1 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Nástrahy životního pojištění. Smrt si nevybírá, pojišťovny ano

14. 4. 2011 | Dušan Šídlo | 20 komentářů

Nástrahy životního pojištění. Smrt si nevybírá, pojišťovny ano

Smrt – nejkratší jméno z těch opravdu podstatných, jev zcela zřejmý a nezpochybnitelný. Ne však pro pojišťovny. Pokud se domníváte, že životní pojištění kryje jakoukoliv ztrátu života,... celý článek

Pojišťovny čeká pohlavní revoluce

1. 3. 2011 | Dušan Šídlo | 9 komentářů

Pojišťovny čeká pohlavní revoluce

Na základě dnešního rozhodnutí Evropského soudního dvora (European Court of Justice) nemohou pojišťovny účtovat nižší pojistné ženám. Co to znamená pro klient(k)y pojišťoven?

Anketa o nejkurióznější pojištění: Vyberte si svého favorita!

24. 2. 2011 | Dušan Šídlo | 21 komentářů

Anketa o nejkurióznější pojištění: Vyberte si svého favorita!

Soutěž o nejabsurdnější bankovní poplatek již existuje. A má smysl. Peníze.cz proto vyhlašují Anketu o nejkurióznější pojištění. Od nás si nominaci vysloužilo například pojištění proti... celý článek

I pojištění chce v novém roce inventuru

25. 1. 2011 | Zuzana Křeháčková | 14 komentářů

I pojištění chce v novém roce inventuru

Řada z nás na konci roku bilancovala a a dávala si předsevzetí, co chce v novém roce proti tomu předchozímu změnit. Kolik z nás si ale udělá pořádnou inventuru ve svém finančním plánu?... celý článek

Není pojištění jako pojištění

6. 1. 2011 | Petra Dusová | 19 komentářů

Není pojištění jako pojištění

Některé pojistné smlouvy jsou nastaveny na desetitisícové částky. Klient za ně platí velmi nízké pojistné. Když se ale něco stane, na jak dlouho mu vyplacené pojistné plnění vydrží?... celý článek

Partners Financial Services