Jaké volit pojistné částky pro pojištění smrti? II.

Jaké volit pojistné částky pro pojištění smrti? II.
Jak nastavit pojistné částky tak, aby vaše finanční cíle bylo možné splnit "za každého počasí"? Jak při nastavování finančních částek zohlednit současný majetek a závazky rodiny, příjem hlavního živitele a příjem jeho partnera? Jakou roli hraje věk klienta? Podívejme se na konkrétní příklad stanovení dobrého pojištění, tedy určení správných pojistných částek.

V minulém dílu Jaké volit pojistné částky pro pojištění smrti? jste si mohli přečíst, jaké přístupy k určení pojistné částky se běžně používají a proč nejsou postačující. Dnes se podívejme na to, jak vypadá dobré pojištění.

Když pojišťujeme majetek (dům, domácnost, auto), pojišťujeme ho tak, aby se v případě škody dal majetek obnovit. Aby v případě povodně bylo možné postavit nový dům nebo pořídit novou domácnost. Dnes klient bydlí v domě a má vybavenou domácnost. Když žádná katastrofa nepřijde, bude mít pořád ten samý dům a tu samou domácnost. Když katastrofa přijde, bude si moci pořídit podobný dům a stejným způsobem si vybavit domácnost. Finanční situace je imunní vůči škodám.


Chráníte svoji rodinu proti nepřízni osudu dostatečně?
Jak by vypadal tento přístup v případě životního pojištění?

Při vytváření finančního plánu se počítá s majetkem, příjmy a výdaji. Díky nim se plní cíle jako je bydlení, studia dětí, likvidní rezerva, finanční nezávislost a podobně. Když se nestane žádná katastrofa, jsou tyto cíle (alespoň částečně) splněné. Dobré pojištění by mělo fungovat tak, aby nebylo splnění finančního plánu podmíněno tím, jestli se stane nějaká katastrofa nebo nestane. Finanční plán by se měl splnit "za každého počasí". Stejně jako u pojištění majetku: ať se stane (nebo nestane) katastrofa, mám střechu nad hlavou.

V případě tragické události potřebujeme mít tolik majetku, abychom:
  • Splnili všechny cíle, které si klient zadal. Když se nic nestane, splníme cíle úplně nebo částečně. A když se stane, tak splníme cíle úplně stejně – úplně nebo částečně. Budeme-li chtít zabezpečit studium dětí za 10 let za 500 000 Kč, budeme k tomu potřebovat tolik peněz, aby nám to stačilo na splnění tohoto cíle. (Při výnosu 5 % ročně nám bude stačit asi 300 000 Kč.)
  • Splatili všechny dluhy (závazky), které máme. K tomu potřebujeme tolik majetku, kolik dlužíme hypoteční bance nebo stavební spořitelně (případně jiným subjektům).
  • Splnili finanční nezávislost (rentu, penzi), kterou finanční plán obsahuje. K tomu potřebujeme cca 2 mil. Kč na každých 10 000 Kč požadované renty.
  • Pokryli výdaje své rodiny. (Abychom se "uživili".) Výdaje nám pomůže pokrýt pasivní příjem (např. nájem), příjem druhého partnera v rodině a sociální dávky. Své výdaje potřebujeme pokrýt až do důchodu (resp. do finanční nezávislosti).

Takto určíme majetek, který potřebujeme pro splnění svých cílů, kdybychom přišli o příjem. Nějaký majetek již máme (investice, podnikání, nemovitosti na pronájem), zbytek potřebujeme získat od pojišťovny.

Tab. 1: Varianty jednotlivých metod pro pojištění muže z příkladu 2
Pojistná částka SMRT Pojistná částka INVALIDITA
Podle výše HÚ 1 500 000 Kč 1 500 000 Kč
5násobek příjmů 2 400 000 Kč 2 400 000 Kč
5leté pokrytí výdajů 600 000 Kč 600 000 Kč
"Dobré pojištění" 2 200 000 Kč 3 700 000 Kč
Příklad 2:
Věk klientů (muže a ženy) je 30 let, příjem muže 40 000 Kč, příjem ženy je 20 000 Kč. Mají hypotéku, kde aktuálně dluží 1 500 000 Kč, měsíčně splácejí 8 000 Kč po dobu dalších 26 let. Nezbytné výdaje jejich rodiny jsou 30 000 Kč měsíčně. Chtějí zajistit studium svého dítěte v hodnotě 500 000 Kč za 10 let. Dále chtějí za 20 let dosáhnout finanční nezávislost a pobírat rentu 20 000 Kč měsíčně. Jejich finanční majetek je 1 600 000 Kč.

Na kolik by měl být pojištěn muž?

Pokud nedojde k tragické události, klienti si splní svoje cíle (finanční nezávislost a studium dětí). Stejného výsledku bychom chtěli dosáhnout i v případě, že klient přijde o příjmy z důvodů smrti nebo invalidity.

Pokud přijde o příjmy, měl by si splnit:
  • Studium pro děti – na to potřebuje dnes asi 330 000 Kč.
  • Doživotní rentu – na ni potřebuje dnes asi 2 090 000 Kč. (Když bude mít tuto částku, bude ji investovat na 20 let a za 20 let začne čerpat rentu 20 000 Kč měsíčně).
  • Splatit dluhy – na to potřebuje 1 500 000 Kč.
  • Po dobu 20 let bude jeho rodina pobírat příjem (Se sociálními dávkami pro jednoduchost nepočítáme, v software je možné je zohlednit.). Protože počítáme v případě úmrtí se snížením rodinných výdajů na 70 %, budou výdaje pokryty příjmem ženy. V případě invalidity ponecháváme výdaje stejné jako předtím, proto nebudou výdaje pokryty a budou se muset pokrýt z majetku. K tomu bude potřeba asi 1 650 000 Kč.

Pro pokrytí všech potřebných výdajů a splnění cílů potřebujeme kapitál:
  • 3,8 mil Kč v případě smrti,
  • 5,3 mil. Kč v případě invalidity.

Protože má rodina našetřeno 1,6 mil. Kč, bude potřebovat uzavřít pojistné částky:

  • 2,2 Kč pro případ smrti a
  • 3,7 mil. Kč pro případ invalidity.
Tab. 2: Parametry finanční situace klienta
Podle výše HÚ 5násobek příjmů 5leté pokrytí výdajů „Dobré pojištění“
Pasivní příjem NE ANO (pasivní příjem pomáhá splnit cíle, nedá se ztratit smrtí) ANO (Pasivní příjem pomáhá pokrýt výdaje) ANO (Pasivní příjem pomáhá pokrýt výdaje, dá se použít na splnění cílů)
Majetek NE NE NE ANO (Majetek snižuje potřebnou pojistnou ochranu)
Závazky ANO NE ANO ANO
Věk NE NE NE ANO
Cíle NE NE NE ANO
Pokrytí výdajů rodiny Výdaje poklesnou jenom o splátku úvěru. Jinak se v úvahu nebere ANO (po dobu 5 let určitě, možná i déle) ANO (po dobu 5 let) ANO (až do důchodu / finanční nezávislosti)
Sociální dávky NE Zpravidla NE Mohou se zohlednit Mohou se zohlednit
Příjem partnera ANO – Pojišťuje se klíčová osoba (ten, kdo má vyšší příjem) NE (Pojistka klienta je stejná, ať je manželka na mateřské nebo vydělává více než manžel) ANO ANO

Hlavní nevýhodou tohoto postupu určování pojistných částek je jeho složitost. Není možné u klienta s tužkou a papírem určit pojistné částky. K jejich určení je potřeba použít speciální software.

Interpretace pojistných částek klientovi je jednoduchá: vaše cíle splníte "za každého počasí" – ať se stane cokoli.

Hlavní výhodou tohoto postupu je přesnost.
Zde zohledňujeme:

Pasivní příjmy. Pokud je klient má, je potřeba pojišťování menší.
  • Majetek. Jinak se pojistí klient, který má firmu za 10 mil nebo portfolio v hodnotě 4 mil nebo klient který, nemá nic.
  • Závazky. Zohledňují dluhy, které se splatí.
  • Věk klienta. Ten se zohledňuje nepřímo v čase, po který se musí pokrýt výdaje rodiny. Jinak se budou pokrývat výdaje u 30letého a po jinou dobu se budou pokrývat výdaje u 60letého. S věkem klienta potřeba pojištění klesá.
  • Cíle klienta. Ty plníme stejně, ať přijde katastrofa, nebo nikoli.
  • Příjem partnera. Podle příjmu partnera budou chybět peníze nebo zbudou peníze na spoření.


Porovnání

Srovnejme, k jakým bychom došli pojistným částkám jednotlivými metodami pro pojištění muže z příkladu 2.

Jaké parametry finanční situace klienta jsou v pojištění brány v úvahu: (např. liší se pojištění pro klienta, podle toho, jestli má ve fondech 4 miliony nebo nemá? Liší se pojištění podle toho, jaké má cíle?)


Závěr

Ať použijeme jakýkoli ze zde či v prvním dílu popsaných postupů pro určení pojistné částky, dojdeme k pojistným částkám spíše v řádu milionů korun nebo v řádu stovek tisíc. Většina klientů nemá kryto riziko smrti nebo invalidity buď vůbec anebo naprosto nedostatečně. Proto jakýkoli z výše popsaných postupů posouvá klienty k lepšímu zajištění.

Speciál: Jak úspěšně uzavřít daňový rok 2006
Jak vypočítat daň z příjmů za rok 2006 a vyplnit daňové přiznání včetně společného zdanění manželů? Jak uplatnit tzv. výdaje paušálem? Na co si dát pozor, aby vaše peníze dorazily na úřad včas a bez sankcí? Jak se přiznat k dani elektronicky? Jak vyplnit Přehled pro zdravotní pojišťovnu a správu sociálního zabezpečení a jak spočítat výši nových záloh? Kde získat interaktivní formuláře? Odpovědi na tyto a mnohé další daňové otázky naleznete v našem novém speciálu Jak úspěšně uzavřít daňový rok 2006.

Článek vyšel v časopisu Finanční poradce.

Máte životní pojištění? Na jak vysokou pojistnou částku? Podle čeho jste si její výši stanovili?

Dlouhodobý investiční produkt

Dlouhodobý investiční produkt

Myslete na sebe a zabezpečte se na penzi co nejlépe. Třeba investováním do široké nabídky fondů.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+2
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 13 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

28. 2. 2007 13:08, praclovek

Samozrejme mate pravdu - a vubec, proc se vlastne zastavit u kalkulacky? Clovek se ji prece musi naucit ovladat, pak strasne dlouho trva najit tam to spravne tlacitko a vubec. Zdaleka nejrychlejsi je to s kulickovym pocitadlem, to je panecku to prave. Nebo by nakonec mohly stacit jen kulate kameny, ne?

Zobrazit celé vlákno

+50
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

22. 2. 2007 13:10, Investor97

Inflace by se pak také měla promítnout do výše pojistné částky. V průběhu pojištění by měla adekvátně růst. Na počátečním nastavení pojistného, které je uvedené v článku, to však samozřejmě nic nemění.

A jedna otázka na závěr: Kde je možné sehnat v článku zmiňovaný speciální software nebo alespoň někoho, kdo jej má a umí jej ovládat bez závislosti na své provizi? :-)

Zobrazit celé vlákno

-5
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (13 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Jaké volit pojistné částky pro pojištění smrti?

21. 2. 2007 | Petr Syrový

Jaké volit pojistné částky pro pojištění smrti?

Podle našich zkušeností většina poradců zná dobře pojistné produkty. Hodně prostoru se v časopisech a na internetu věnovalo tomu, jaký je rozdíl mezi rizikovým, kapitálovým a investičním... celý článek

Univerzální životní pojištění: kolik můžete naspořit?

24. 10. 2006 | Simona Ely Plischke

Univerzální životní pojištění: kolik můžete naspořit?

Chcete si na stáří spořit pomocí životního pojištění a hledáte co nejpružnější produkt? Univerzální (variabilní, flexibilní) životní pojištění vám umožní zvyšovat či snižovat výši pojistného... celý článek

Životní pojištění pro děti by nemělo být jen vkladní knížkou

13. 10. 2006 | Simona Ely Plischke | 1 komentář

Životní pojištění pro děti by nemělo být jen vkladní knížkou

Životní pojištění pro děti většinou nabízí kombinaci určité pojistné ochrany a spoření. Produktů na trhu je spousta, každý přitom vyzvedává jinou svoji kvalitu. Není proto divu, že... celý článek

Vybíráte si úvěr na bydlení? Nezapomeňte do nákladů započítat i povinná pojištění

15. 2. 2006 | Kateřina Boušová

Vybíráte si úvěr na bydlení? Nezapomeňte do nákladů započítat i povinná pojištění

Pokud úvěr zajistíte nemovitostí, budete ji muset pojistit. K úvěru hypoteční banky a stavební spořitelny v některých případech vyžadují i životní pojištění. Kdy banky pojistky vyžadují,... celý článek

Nelehký je výběr kapitálové životní pojistky

4. 11. 2005 | Simona Ely Plischke

Nelehký je výběr kapitálové životní pojistky

Rozhodli jste se pro kapitálovou životní pojistku? Nevíte ale jaký produkt si vybrat? Pomůžeme vám. Hlavní charakteristiky jednotlivých pojistek, včetně srovnání "cena/výkon", jsme... celý článek

Partners Financial Services