OSVČ: Propad příjmů na mateřské lze odvrátit i přes úsporný balíček

Eva Sovová | rubrika: Jak na to | 22. 10. 2009 | 14 komentářů
OSVČ: Propad příjmů na mateřské lze odvrátit i přes úsporný balíček
Podnikatelky, které nyní nastoupily na mateřskou, čeká v příštím roce značná finanční ztráta. Mateřská jim od 1. ledna poklesne až o několik tisíc korun. I přes úsporný balíček lze ale v některých případech propad příjmů na mateřské ještě odvrátit.

Peněžitá pomoc v mateřství má být kvůli úspornému balíčku v příštím roce o dost nižší než letos. Stát chce na výplatách mateřských dávek ušetřit celkově přes 1,5 miliardy korun. Úsporný balíček jednak snižuje vyměřovací základ, z něhož se mateřská vypočítává. Příjmy matky do 786 korun za den se od 1. ledna 2010 nebudou do vyměřovacího základu započítávat sto procenty, ale devadesáti procenty. Ostatní parametry redukce příjmu zůstanou stejné. Současně se však změní i sazby pro výpočet mateřské z vyměřovacího základu. Namísto dosavadních 70 procent bude od 1. ledna 2011 mateřská činit jen 60 procent vyměřovacího základu.

Mateřská se u OSVČ i nadále bude vypočítávat ze zaplaceného pojistného na nemocenské pojištění v tzv. rozhodném období. Tím je vždy dvanáct kalendářních měsíců před nástupem na mateřskou. Díky tomu mohou podnikatelky a ženy ve volných profesích, které plánují potomka nebo nyní čekají přírůstek do rodiny a dosud na mateřskou nenastoupily, razantní pokles mateřských dávek odvrátit. A to tím, že si pojistné za rok 2009 stihnout před nástupem na mateřskou doplatit.

Například živnostnice, která od ledna 2009 měsíčně odvádí na nemocenské pojištění optimální platbu ve výši 440 korun měsíčně, by si ji měla zvednout alespoň na 600 korun. Sice za rok 2009 tak na nemocenské pojištění odvede celkově 7200 korun, což je o 1920 korun více. Současně si ale zajistí vcelku slušnou mateřskou. A to o téměř 3 tisíce korun měsíčně více, než kdyby nemocenské pojištění nedoplatila. Vyplývá to z propočtů České správy sociálního zabezpečení.

Pro srovnání. Pokud si živnostnice letos platí na nemocenskou 440 korun měsíčně, bude při lednovém odchodu na mateřskou pobírat za 30 kalendářních dnů 15 450 korun. Za celou mateřskou při narození jednoho dítěte, to je za 28 týdnů, obdrží celkem 100 940 korun. Jestliže si ale odvod stihne zvýšit tak, aby za rok 2009 činil měsíčně 600 korun (za rok 2009 na odvodech celkem 7200 korun), bude od ledna dostávat na mateřské za 30 kalendářních dnů 18 330 korun. Za celou mateřskou při narození jednoho dítěte, to je za 28 týdnů, obdrží celkem 119 560 korun, což je celkově o 18 620 korun více.

Jak poklesne mateřská u OSVČ při optimálních platbách 440 korun měsíčně

Peněžitá pomoc v mateřství (tzv. mateřská)Dle stávající úpravyPodle úsporného balíčku
za 30 kalendářních dnů19 650 Kč15 450 Kč
za 28 týdnů celkem128 380 Kč100 940 Kč
zdroj: výpočet provedla Česká správa sociálního zabezpečení

Nastávající maminky, které chtěly dostat maximální mateřskou ve výši zhruba 29 tisíc korun a letos si platí pojistné ve výši 1022 korun, pocítí kvůli úsporným opatřením v příštím roce razantní propad svých příjmů o více než 5,5 tisíce korun měsíčně. Schválením úsporného opatření se jim nejvyšší mateřská od ledna sníží a propadne z nynější zhruba 28 890 tisíc korun na 23 340 korun měsíčně.

Anketa

Jak hodnotíte, že se v Česku od ledna 2010 sníží mateřská?

Citelný dopad bude mít úsporný balíček i na živnostnice, které již letos na mateřskou nastoupily a dosavadní optimální odvod si již nemohou zpětně zvýšit. Ty čeká od ledna finanční ztráta rovněž až o několik tisíc korun měsíčně. Například podnikatelce pobírající na mateřské nyní 19 650 korun, kterou si zajistila odvodem ve výši 440 korun, se od 1. ledna 2010 mateřská automaticky přepočte a poklesne na 15 450 korun, tedy o 4200 korun.

Pokud parlament neprosadí ve výpočtu mateřských dávek případné další změny, úporná opatření po roce skončí a od 1. ledna 2011 se mateřská vrátí zpět na stávající vyšší úroveň.

Co soudíte o tom, že se má příští rok snižovat mateřská? Budou ženy odkládat plánovaná těhotenství? Jaký to může mít další dopad? Podělte se o názor.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+5
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 14 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

27. 10. 2009 16:52, Kristýna

Nechápu, jak mohou už tak dost malou mateřskou ještě snižovat. Rozhodně s tím nesouhlasím, už tak člověk odvádí státu nemalé peníze na daních a ted místo , aby se státeček trochu postaral a maminu podpořil, heště jí peníze vezme....Kde to sme?
At si to jeden z těch tam nahoře zkusí uživit sebe a dítě za uprdlanejch 8 000...To se fakt nedá vyžít, při dnešních cenách všeho možnýho....Je to hnus...

+8
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

23. 10. 2009 8:29, comment

Citace z diskuze u vedlejšího článku, která velmi dobře sedne jako odpověď na váš vulgární příspěvek:

Citace - socialní matka / 22.10.2009 18:46

je to správné snížit mateřskou ,už tak je dost vysoká . Dítě jen když na to mám,hromada ženských si udělá jedno dítě za druhým jen aby nemusela makat,myslí si čím víc dětí - tím větší mateřská.Chceš-li víc dětí,tak se postarej sama ženo česká a né že na to bude doplácet stát,sedět na zadku a kojit jedno za druhym to je dřina,proč by druhý měli doplácet že si někdo dělá jedno dítě za druhým a nic nedělá,ostatně podnikat a makat se dá i z domova při dětech. Na mateřskou nespoléhej ženo česká.

Zobrazit celé vlákno

-20
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (14 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Jak dlouho musí minimálně trvat mateřská dovolená?

19. 10. 2009 | Jan Stuchlík | 1 komentář

Jak dlouho musí minimálně trvat mateřská dovolená?

Matka jednoho dítěte má nárok na mateřskou dovolenou v délce 28 týdnů. Mateřská nesmí skončit dříve než šest týdnů po porodu. Víte, jak dlouho musí mateřská minimálně trvat? Tipněte... celý článek

Ženy na mateřské čeká od ledna propad příjmu o tisíce

9. 10. 2009 | Jan Stuchlík | 26 komentářů

Ženy na mateřské čeká od ledna propad příjmu o tisíce

Úsporný balíček, který má snížit deficit státního rozpočtu, připraví od nového roku matky na mateřské každý měsíc o tisíce. Spočítejte si, o kolik se vám od 1. ledna sníží mateřská. celý článek

SCHVÁLENO: Jak se změní daně a dávky příští rok

29. 9. 2009 | Jan Stuchlík | 23 komentářů

SCHVÁLENO: Jak se změní daně a dávky příští rok

Vyšší daně, nižší nemocenská či mateřská. Taková je výsledná podoba úsporného balíčku, který sníží deficit státního rozpočtu na příští rok z 230 na 162 miliard korun. Přinášíme přehled... celý článek

Kvůli recesi se bude rodit méně dětí

19. 8. 2009 | Jan Stuchlík | 3 komentáře

Kvůli recesi se bude rodit méně dětí

Mladé ženy pracující na vyšších pozicích, které kvůli recesi přišly o práci, odkládají založení rodiny. Porodnost v této skupině klesá až o čtvrtinu. Vědci z univerzity v rakouském... celý článek

Partners Financial Services