Ceny léků: rozumný lékař a levná lékárna vám ušetří i stovky korun

František Mašek | rubrika: Co se děje | 4. 6. 2010 | 3 komentáře
Ceny léků: rozumný lékař a levná lékárna vám ušetří i stovky korun
V diskusi o placení poplatků u lékaře se tak trochu ztrácí otázka, kolik platíme za léky. U řady z nich stanovil stát jejich výrobcům maximální prodejní ceny. Kolik za ně pacient zaplatí, závisí ale hlavně na tom, jaký lék mu doktor předepíše a kde si ho koupí.

Jeden úspěšný podnikatel zhodnotil nedávno u piva svůj úspěch v podnikání lakonicky: „Kam se hrabu na manželku, které patří lékárna!“ Lékárníci, hlavně v některých malých městech a obcích si naopak stěžují, že se šetří i na lécích. Podle odhadů se ovšem ročně vyhodí lékyza miliardy korun.

Podle Ministerstva zdravotnictví přitom stát díky přehodnocení částky, které hradí za léky on a kolik platí pacienti, za léky ročně ušetřit 3,4 miliardy korun. Hlavní roli hraje stanovení nejvyšších cen, za které mohou v Česku prodávat léky výrobci. K úsporám by mělo přispět i snížení úhradze zdravotního pojištění u léků, které Státní ústav pro kontrolu léčiv (SÚKL) do června provedl u zhruba 1800 z celkového počtu devíti tisíc léčivých přípravků.

S úsporou peněz za léky počítá i loňský úsporný balíček ministra financí Eduarda Janoty. Maximální ceny, za které je mohou na základě rozhodnutí SÚKL výrobci dodávat do Česka, mají klesnout o sedm procent, což má vést ke snížení výdajů na zdravotnictvíi cen, za něž léky či léčivé přípravky kupují pacienti.

Zástupci České asociace farmaceutických firem (ČAFF) – viz článek Pacienti nevědí, kolik stojí léky– s odkazem na výzkum agentury STEM/MARK uvedli, že se pacienti cítí tvorbou cen léků poškozeni. Kvůli Janotovu balíčku prý budou za léky doplácet víc než dosud. Veronika Petláková z tiskového a informačního oddělení SÚKL ale tvrdí, že je efekt sedmiprocentního snížení cen i úhrad za léky opačný. Vychází z toho, že maximální ceny výrobců klesly u více léčivých přípravků (6979 kódů SÚKL), než u nichž se snížila úhrada ze zdravotního pojištění(5823 kódů SÚKL). Prostor pro doplatky pacientů se tak prý snížil.

Způsob, jak v Česku vzniká cena léků, je ovšem poměrně složitý. SÚKL, který registruje léky, používané v Česku, určuje maximální cenu, za kterou je smí výrobce do země dodávat. Vychází z průměru výrobních cen v zemích referenčního koše (tvoří ho osm členů EU), nebo průměru tří nejnižších cen v EU, či výrobní ceny nejbližšího terapeuticky porovnatelného přípravku v Česku nebo v Unii. Někdy může určit cenu výrobce nebo držitel licence. Jde o maximální cenu, kterou nelze překročit.

Pacient ale za lék zaplatí víc. K ceně výrobce si lékárna připočítá přirážku (i ta má regulovanou horní hranici), o níž se dělí s distributorem, a k tomu DPH.

Seznam registrovaných léků a potravin pro zvláštní lékařské účely s orientačním (nejvýše možným) doplatkem pacienta a další informace najdete na www.sukl.cz. Je aktualizován měsíčně. Orientační doplatek se vypočítá, když odečtete úhradu ze zdravotního pojištěníod orientační ceny. Jde o maximální možnou cenu, v praxi může být nižší. Na webu je i informace, zda se poplatek pacientovi započítává do tzv. ochranného limitu.

Lékařmá podle Petlákové zvážit, jaký lék je pro pacienta vhodný a finančně dostupný. K tomu má přispět i revize úhrad ze zdravotního pojištění, jejímž cílem je, aby byly zaměnitelné léky hrazeny ze zdravotního pojištěníve stejné výši. Preferovány budou léky, na které nebudou pacienti doplácet.

Kolik pacient na lék doplácí, záleží na jeho konečné ceně v lékárně. „U léků na recept na účet zdravotní pojišťovnyhradí pacient třicetikorunový regulační poplatek, nebo na lék něco doplácí, pokud ho pojišťovna plně nehradí. V Česku existuje minimálně 300 plně hrazených léků, v každé lékové skupině nejméně jeden,“ říká Jiří Rod z Všeobecné zdravotní pojišťovny.

Doplatky na léky a regulační poplatkyza léky na recept se počítají do ročního limitu 5000 korun u dospělých nebo 2500 korun za rok u dětí do 18 let a osob starších než 65 let. Stejné je to podle Roda i u doplatků na částečně hrazené léky či potraviny pro zvláštní lékařské účely (PZLU), doplácí se ale jen na nejlevnější obdobný na trhu dostupný lék nebo PZLU. Výši započitatelných doplatků zveřejňuje Ministerstvo zdravotnictví.

Léky, vydávané bez předpisu(mimo zdravotní pojištění) nemají cenu regulovánu. Kolik stojí, závisí podle Petlákové na výrobci/držiteli rozhodnutí o registraci, distributorovi a lékárně. Výslednou cenu léku pro zákazníka tedy tvoří cena výrobce (toho kdo drží rozhodnutí o registraci) plus obchodní marže distributora, obchodní marže lékárny a DPH. Ovlivňuje ji hlavně konkurence. "Cena těchto léků mírně roste," dodává Petláková.

Lékař by měl podle Roda pro pacienta vybrat lék podle jeho zdravotního stavu a volit ten nejméně nákladný. Jen když ho pacient nemůže z medicínských důvodů užívat, měl by mu předepsat dražší.

Konečná cena léků tedy závisí na lékárně. Podobně jako v obchodech i zde ale existují rozdíly podle měst a lokality. Volbou lékárny se tedy dá ušetřit. Otázkou ovšem je, zda můe nemocný pacient obcházet s receptemlékárny a zjišťovat, která je nejlevnější.

Jaké máte zkušenosti s koupí léků v lékárnách? Napište nám o tom.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-21
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 3 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Na zdraví se budete muset připojistit stejně jako na důchod

19. 4. 2010 | František Mašek | 18 komentářů

Na zdraví se budete muset připojistit stejně jako na důchod

Zdravotní reforma je vzhledem k rostoucímu počtu důchodců ještě naléhavější než ta penzijní. Diskuse na toto téma je ale třeba odpolitizovat a řídit se odbornými kritérii, říká Tomáš... celý článek

Limity na poplatky u lékaře fungují. Pojišťovny vracejí peníze.

17. 9. 2009 | Eva Sovová | 6 komentářů

Limity na poplatky u lékaře fungují. Pojišťovny vracejí peníze.

Tisíce nemocných včetně dětí se již přehouply přes ochranný limit, který je chrání před nadměrnými výdaji za zdravotní péči a léky. Několik lidí dostalo zpět částky v rozpětí 10 až... celý článek

Další pacienti mohou kontrolovat lékaře přes internet

7. 4. 2008 | Eva Sovová | 5 komentářů

Další pacienti mohou kontrolovat lékaře přes internet

Už šest let mohou pojištěnci VZP a lékaři využívat elektronické zdravotní knížky, které obsahují údaje o léčbě či předepsaných lécích. Systém by měl pomoci šetřit miliardy. Nyní se... celý článek

Poplatky ve zdravotnictví: neplaťte, co nemusíte

29. 1. 2008 | Eva Sovová | 51 komentářů

Poplatky ve zdravotnictví: neplaťte, co nemusíte

Požadovat 30 korun za pouhé vypsání receptu, aniž by lékař poskytl pacientovi jakékoliv další klinické vyšetření, je nezákonné. Regulační poplatky se nesmí vybírat ani v řadě dalších... celý článek

Partners Financial Services