Jak ušetřit na očkování proti chřipce a dalším nemocem

Eva Sovová | rubrika: Jak na to | 30. 10. 2009 | 4 komentáře
Jak ušetřit na očkování proti chřipce a dalším nemocem
Nejen na očkování proti chřipce či klíšťové encefalitidě se dá ještě letos získat u některých zdravotních pojišťoven finanční příspěvek. Například VZP ovšem letošní fond prevence už vyčerpala.

I když některé pojišťovny začaly preventivní programy již dříve osekávat, příspěvků na očkování se to zatím příliš nedotklo. Jednotlivé pojišťovny ale mají pravidla pro získání příspěvků nastaveny odlišně. Kupříkladu na očkování proti klíšťové encefalitidě přispívají některé pojišťovny až na závěrečnou třetí vakcínu. U jiných lze dostat příspěvek i na dvě nebo částečně na všechny tři injekce. Třeba studentům – klientům Vojenské zdravotní pojišťovny, kteří si rozplánují první dvě injekce na letošní rok, přispěje pojišťovna nyní 700 korunami. Na potřebnou třetí vakcínu, která se aplikuje po druhé injekci do devíti až dvanácti měsíců, se pak dá získat příspěvek i v roce 2010.

Na vakcinaci, která není hrazená z veřejného pojištění, lze ještě letos získat příspěvek v sedmi zdravotních pojišťovnách. Ve dvou zdravotních pojišťovnách ale letošní fond prevence už vyčerpaly a s novu nabídkou přijdou zkraje příštího roku.

Na jaká očkování zdravotní pojišťovny zpravidla přispívají

  • proti klíšťové encefalitidě včetně přeočkování
  • proti virové hepatitidě typu A, B, a AB
  • proti chřipce
  • proti meningokokovým infekcím
  • proti rakovině děložního čípku
  • proti pneumokokovým onemocněním
  • proti spalničkám, příušnicím a zarděnkám
  • proti planým neštovicím

Při žádosti o vyplacení příspěvku je zpravidla nutné mít originál pokladního dokladu z lékárny o úhradě očkovací látky a potvrzení o aplikaci injekce (účet za aplikaci od lékaře nebo kopii očkovacího průkazu). Příspěvek, který může pojištěnec na preventivní očkování od své pojišťovny letos získat, se pohybuje od několika set až po několik tisíc korun za rok.

Zatímco některé pojišťovny přispívají třeba jen na jedno vybrané očkování, u jiných lze čerpat „dotaci“ i na více očkování. Rozdíly jsou i v tom, zda pojišťovny uhradí jen vakcínu (například Česká průmyslová zdravotní pojišťovna) nebo i náklady na její aplikaci (například VZP a Média ZP). Prakticky všechny pojišťovny mají příspěvky rozčleněné podle balíčků, které jsou zacílené na jednotlivé věkové kategorie pojištěnců. Nejvyšší příspěvky dávají pojišťovny zpravidla na očkování dětí, mládeže a studentů.

Vojenská zdravotní pojišťovna(VOZP) přispívá například studentům ve věku 12 let až 26 let hned na tři očkování – proti meningitidě (do 1 tisíce korun ročně), klíšťové encefalitidě (do 700 korun ročně) a žloutence typu A a B (do 1 tisíce korun ročně). Dívkám od 13 do 19 let přispívá nyní na očkování proti rakovině děložního čípku jednorázově dalších 2,5 tisíce. Všichni pojištěnci bez ohledu na věk mohou čerpat až 500 korun ročně na preventivní očkování proti závažným infekcím.

Anketa

Využili jste letos příspěvek na preventivní očkování?

Vysoké příspěvky na očkování poskytuje Zaměstnanecká pojišťovna Škoda(ZPŠ) a také nemladší Zdravotní pojišťovna Média (Média ZP), která má do konce roku získat celkem 50 tisíc nových klientů, aby mohla ve své činnosti pokračovat a neztratila licenci. Například na očkování proti rakovině děložního čípku přispívá Média ZP dívkám i chlapcům od 13 do 15 let letos až 3 400 korun a ZPŠ přispívá pojištěncům od 13 do 18 let na toto očkování částkou až 5 tisíc korun.

Naproti tomu Revírní bratrská pokladna (RBP) má pro všechny věkové skupiny jednotný roční limit jeden tisíc korun a celkové příspěvky za jednotlivá zvolená očkování v kalendářním roce nesmí tento nastavený limit přesáhnout. Kupříkladu na letošní očkování proti chřipce může každý klient této pojišťovny získat příspěvek 300 korun, stejnou částku lze čerpat u dětí i na očkování proti neštovicím či klíšťové encefalitidě nebo pneumokoku. Dívky od 7 do 18 let se mohou nechat očkovat proti rakovině děložního čípku, s touto vakcínu ale zcela vyčerpají svůj roční tisícikorunový limit a na další očkování jim už pojišťovna nepřispěje.

Jednotný limit pro všechny klienty má stanovený rovněž  Zdravotní pojišťovna ministerstva vnitra(ZPMV ČR), a to ve výši do 400 korun, což je podle mluvčí Hany Kadečkové mírně nižší částka než vloni. Klienti si smí v kalendářním roce přitom vybrat jen jedno očkování ze čtyř nabízených variant. Každý rodič, jehož dítě je rovněž pojištěncem ZPMV ČR, však může svůj příspěvek na očkování postoupit ve prospěch svého potomka.

Zdravotní pojišťovna METAL-ALIANCE má preventivní očkování začleněné do balíčků s širší nabídkou preventivních programů. Záleží tedy jen na rozhodnutí klienta, zda se nechá očkovat nebo využije příspěvek raději například na rehabilitaci nebo na prevenci rakoviny prsu. Z „Baby balíčku“ pro děti do pěti let lze u této pojišťovny čerpat na očkování nebo další prevenci letos až 500 korun a z dalšího doplňkového balíčku pak jeden tisíc korun na očkování proti pneumokoku. U balíčků pro starší pojištěnce platí letos jednotný limit ve výši 600 korun. „Příspěvky na očkování považujeme za jedny z nejdůležitějších, proto je letos jejich nabídka stejně široká jako loni,“ říká Zuzana Brávníková, mluvčí Zdravotní pojišťovny METAL-ALIANCE.

Preventivní fondy některých pojišťoven jsou ale pro velký zájem nebo úsporná opatření již zcela nebo částečně vyčerpané. Příspěvek na očkování nelze již nyní získat kupříkladu u Všeobecné zdravotní pojišťovny(VZP) „Největší zájem naši klienti projevili o očkování proti chřipce a klíšťové encefalitidě. Zájem o preventivní programy včetně očkování byl značný a vysoce přesáhl naše možnosti. Letošní vyčleněnou částku na preventivní programy ve výši 300 milionů korun vyčerpalo 280 tisíc pojištěnců VZP během čtyř měsíců,“ přibližuje mluvčí VZP Jiří Rod.

S koncem října uzavírá finanční příspěvky na očkování s výjimkou novorozenců také Oborová zdravotní pojišťovna zaměstnanců bank, pojišťoven a stavebnictví (OZP). „Největší zájem byl o očkování proti virové hepatitidě a klíšťové encefalitidě,“ říká Mario Böhme, mluvčí OZP.

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+7
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 4 komentářů

Oblíbená témata

zdravotní pojišťovny

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Limity na poplatky u lékaře fungují. Pojišťovny vracejí peníze.

17. 9. 2009 | Eva Sovová | 6 komentářů

Limity na poplatky u lékaře fungují. Pojišťovny vracejí peníze.

Tisíce nemocných včetně dětí se již přehouply přes ochranný limit, který je chrání před nadměrnými výdaji za zdravotní péči a léky. Několik lidí dostalo zpět částky v rozpětí 10 až... celý článek

Jak v krizi platit zdravotní pojištění

20. 5. 2009 | Eva Sovová | 7 komentářů

Jak v krizi platit zdravotní pojištění

Při ztrátě zaměstnání či krachu živnosti je třeba dojít na úřad práce, aby zdravotní pojištění platil za dotyčného dál stát. Jinak hrozí, že si nezaměstnaný bude muset platit pojištění... celý článek

Jak změnit zdravotní pojišťovnu

13. 11. 2008 | Eva Sovová

Jak změnit zdravotní pojišťovnu

Změnit zdravotní pojišťovnu se dá jednou za rok, nejbližší termín je 1. ledna 2009. Kdo ale nedodrží předepsaný postup, hrozí mu vysoká pokuta. V Česku funguje deset zdravotních pojišťoven,... celý článek

Novorozeně: vážený, ale drahý klient zdravotní pojišťovny

25. 8. 2008 | Eva Sovová | 1 komentář

Novorozeně: vážený, ale drahý klient zdravotní pojišťovny

Novorozeně se stává klientem té pojišťovny, u které je přihlášena matka v den jeho narození. Baby boom v Česku nejspíš pokračuje, naznačují to rostoucí počty malých klientů zdravotních... celý článek

Bezlepková dieta: drahá léčba za vlastní peníze

14. 7. 2008 | Eva Sovová | 35 komentářů

Bezlepková dieta: drahá léčba za vlastní peníze

Léčba speciální dietou je pro zdravotní pojišťovny výhodná. Pacienti si ji hradí celou sami. Ročně je stojí desítky tisíc korun, jen aby mohli vůbec fungovat a nemoc se nezhoršovala.... celý článek

Partners Financial Services