Zdravotní pojišťovny: příspěvky na dětské přilby jsou přežitek

Eva Sovová | rubrika: Co se děje | 14. 7. 2009
Zdravotní pojišťovny: příspěvky na dětské přilby jsou přežitek
Dvě velké zdravotní pojišťovny rozjíždějí nové služby, kterými chtějí vylepšit péči o klienty. Využívání internetu a servisu důležitých zdravotních informací o pacientovi má zefektivnit léčbu, umožnit lékařům zpřesnit diagnózu a omezit zbytečnou péči.

Příspěvky na plavání či dětské přilby a další podobné balíčky výhod a slev začínají být podle zdravotních pojišťoven přežitkem. Kvůli krizi musejí pojišťovny razantně omezovat výdaje na preventivní programy a bonusy. Začínají proto vymýšlet nové služby, kterými by si mohly klienty udržet a na lepší péči nalákat i nové.

Velké zdravotní pojišťovny sázejí především na integrovanou péči o klienty. Ta má podle nich omezit výdaje za zbytečnou péči a přimět lékaře, aby léčili pacienty efektivněji než dosud. Ušetřené miliardy chtějí pojišťovny přesunout na léčbu těžce nemocných pacientů. Tento projekt již rozběhla Zdravotní pojišťovna ministerstva vnitra (ZPMV), Všeobecná zdravotní pojišťovna (VZP) a Česká národní zdravotní pojišťovna (ČNZP).

Praktičtí lékaři, kteří se do integrované péče zapojí, dostanou se souhlasem pacienta ucelený přehled a podrobné informace o jeho celkovém zdravotním stavu. Mohou tak nahlédnout do jeho osobní karty, kterou mu vede zdravotní pojišťovna, a získat přehled, jaké má doma léky a jakou léčbu mu poskytli ostatní lékaři. „Praktický lékař může odhalit například nežádoucí účinky souběžně podávaných léků a získat ucelené informace pro účinnější léčbu pacienta a přesnější diagnózu,“ přibližuje Václav Šmatlák, předseda Sdružení praktických lékařů.

Podle Pavla Vepřeka, ředitele pro strategii a rozvoj Všeobecné zdravotní pojišťovny však řada lékařů stále nevyužívá při své práci počítač. „Elektronickou komunikaci s pojišťovnou používalo na počátku letošního roku jen 10 až 15 procent z celkového počtu 8 tisíc smluvních praktických lékařů,“ přibližuje Vepřek. VZP proto začala letos ve čtyřech krajích testovat program Akord. Praktičtí lékaři, kteří se do projektu zapojují, dostávají od VZP vyšší kapitační platbu. Na oplátku si ale musejí pořídit počítač s internetem a začít s ním každý den pracovat. Jejich pacienti pak mají právo přijít do ordinace na dohodnutou hodinu a ke specialistům se nemusejí objednávat sami, toto vyšetření jim zajišťuje praktický lékař.

„Do projektu se přihlásilo například v Plzeňském kraji 42 procent praktických lékařů, v Ostravském, Budějovickém a Ústeckém kraji 21 až 22 procent praktiků. Od 1. července rozšířila VZP celý projekt i na dětské lékaře po celé republice. Do třech let by mohl Akord fungovat celoplošně na všech lékařských úrovních,“ říká Pavel Vepřek z VZP.

Anketa

Chtěli byste mít vlastní zdravotní e-kartu?

Od září chystá novinku také Zdravotní pojišťovna ministerstva vnitra. Svým klientům nabídne zdravotní e-karty. „Jde o zřízení unikátní osobní elektronické zdravotní karty, do které budou mít možnost nahlížet jak praktičtí lékaři, tak sami pacienti. Karta bude obsahovat nejpodstatnější informace o nemocech pacienta, přehled užívaných léků, údaje o očkování, informace o důležitých operacích pacienta a další data, která mohou hrát významnou roli při péči o jeho zdraví. Zapojení do chystaného programu bude pro klienty dobrovolné a zcela bezplatné,“ popisuje základní princip chystané novinky generální ředitel ZPMV Jaromír Gajdáček.

Pacienti, kteří si e-kartu pořídí, nebudou muset v ordinacích vzpomínat, jaké léky právě užívají, jakou mají rodinnou náchylnost k určitým chorobám nebo kdy prodělali závažnou operaci. „Přístup ke svým základním zdravotním údajům mohou lékařům dovolit přímo v ordinaci prostřednictvím počítače po zadání osobního pinu nebo lékaři nechají nahlédnout do vytištěného zdravotního přehledu, který mohou nosit při sobě,“ přibližuje Hana Kadečková, mluvčí ZPMV. V osobní kartě najde pacient rovněž informace o tom, kolik stála jednotlivá vyšetření u lékařů a celková péče o jeho zdraví.

Od září si mohou klienti ZPMV zřídit zdarma také e-kartu pro případ, že budou potřebovat záchranku. Na e-kartě bude mít klient zobrazeny všechny klíčové informace o svém zdraví, například zda je diabetik, alergik nebo zda prodělal těžkou operaci. „Potřebné informace o pacientovi záchranáři operativně zjistí zavoláním na naši nepřetržitou telefonní službu. Vybrané zdravotní údaje si bude moci pacient vytisknout v češtině i v anglickém překladu a vzít si je pro případ zdravotních potíží i na zahraniční cesty, “ přibližuje fungování elektronické karty mluvčí ZPMV Hana Kadečková.

Jakou máte zkušenost se svým praktickým lékařem? Snaží se zlepšit péči o vaše zdraví? Podělte se o názor.

Penzijko s finančním bonusem

Penzijko s finančním bonusem

Založte si penzijko Conseq a získejte nejen státní příspěvky a daňovou úsporu, ale i bonus pro věrné klienty.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+12
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Oblíbená témata

zdravotní pojišťovny

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Jak si podnikatelka může zajistit nejvyšší mateřskou

1. 7. 2009 | Eva Sovová | 17 komentářů

Jak si podnikatelka může zajistit nejvyšší mateřskou

Podnikatelky, které plánují dítě, by měly na nemocenské pojištění platit alespoň 450 korun měsíčně. Pojistné lze před nástupem na mateřskou i razantně zvýšit nebo doplatit a dosáhnout... celý článek

Lidí na nemocenské ubývá, stát šetří miliardy

26. 5. 2009 | Eva Sovová | 24 komentářů

Lidí na nemocenské ubývá, stát šetří miliardy

Nemocnost v Česku klesá, ubývá simulantů. Češi vloni prostonali 88 milionů pracovních dnů, to je o 13 milionů méně než v roce 2007. Na nemocenských dávkách stát meziročně ušetřil 3,1... celý článek

Nemocenská 2009: přísný metr na simulanty

28. 11. 2008 | Eva Sovová | 64 komentářů

Nemocenská 2009: přísný metr na simulanty

Za zneužívání nemocenských dávek hrozí od ledna až 20tisícové pokuty. Kdo si přivodí pracovní neschopnost ve rvačce, pod vlivem drog nebo alkoholu, dostane jen polovinu dávky. Přísnější... celý článek

Z čeho žijí praktičtí lékaři

10. 6. 2008 | Eva Sovová | 35 komentářů

Z čeho žijí praktičtí lékaři

Když se mluví o nízkých platech lékařů, často se zapomíná rozlišovat, jak si jednotliví lékaři vydělávají. Třeba praktický lékař žije především z paušálních plateb za pacienty, které... celý článek

Partners Financial Services