Kdo a jak ušetří od dubna na poplatcích ve zdravotnictví

Eva Sovová | rubrika: Jak na to | 2. 3. 2009 | 8 komentářů
Kdo a jak ušetří od dubna na poplatcích ve zdravotnictví
Od dubna přestávají děti i někteří senioři platit 30 korun u lékaře či zubaře a ochranný limit se jim snižuje na 2,5 tisíce korun. Nově všichni ušetří na předepsaných lécích. Přinášíme přehled, co zůstává v platnosti a co se radikálně mění.

Chaos kolem vybírání zdravotnických poplatků pokračuje. Češi ztrácejí přehled, za co se kde platí a za co ne. Navíc od 1. dubna začne platit novela zákona, která systém poplatků u lékařů a v lékárnách změní. Ulehčí hlavně dětem a lidem ve věku nad 65 let.

Děti do 18 let a důchodci žijící v ústavech a domovech, kteří nemají žádný příjem nebo jim zbude po zaplacení pobytu a stravy na další výdaje méně než 800 korun měsíčně nebudou platit třicetikorunový poplatekza vyšetření u lékaře a zubaře. Devadesátikorunový poplatek za ošetření na pohotovosti a šedesátikorunový poplatek za denní pobyt v nemocnici budou ovšem obě skupiny platit dál.

Jaké poplatky a změny se týkají od dubna 2009 dětí do 18 let a seniorů nad 65 let

Nově platí

  • Ruší se 30korunový poplatek u lékaře a zubaře u dětí do 18 let a u seniorů žijících v ústavech a domovech důchodců, kteří nemají žádné příjmy nebo jim po zaplacení pobytu a stravy zůstane na měsíc méně než 800 korun. 
  • Poplatek 30 korun za položku za recept již jen u léků s doplatkem nižším než 30 korun, u doplatku nad 30 korun regulační poplatek odpadá.
  • Ochranný limit se snižuje z 5 tisíc na 2,5 tisíce korun, nově se do limitu započítávají také doplatky za předepsané léky a doplňky stravy na podpůrnou léčbu.

Nadále platí

  • Stále platí 60korunové poplatky za hospitalizaci, v léčebnách, lázních či zotavovnách.
  • Stále platí 90korunové poplatky na pohotovosti.
  • Stále platí 30 korunový poplatek u zubaře a lékaře s výjimkou nově osvobozených dětí a dále seniorů v ústavech a domovech, kterým zůstane na měsíc méně než 800 korun.
  • Do ochranného (2,5 tisícového) limitu se započítávají 30korunové poplatky u lékaře.
  • Do ochranného limitu se započítává doplatek za lék pouze ve výši nejlevnějšího léčivého přípravku na trhu s obsahem stejně účinné látky (pokud lékař označí dražší lék jako nenahraditelný, doplatek se započítává celý).
  • Do ochranného limitu se nezapočítávají 60korunové poplatky za hospitalizaci, pobyt v léčebně, lázních či zotavovně.
  • Do ochranného limitu se nezapočítává 90 korun za návštěvu pohotovosti.
  • Do ochranného limitu se nezapočítává doplatek za zdravotnické prostředky na poukaz.

Děti a senioři nad 65 let budou i dál platit třicetikorunový poplatek za léky na recept. Logika tohoto poplatku se ovšem od dubna výrazně mění. Změna se týká všech, bez ohledu na věk. Poplatek se platí už jen u léků s nulovým doplatkem nebo s doplatkem nižším než 30 korun. Jestliže se na lék doplácí víc jak 30 korun, regulační poplatek odpadá. Částka zaplacená za doplatek za lék a regulační poplatek musí nově u receptů činit nejméně 30 korun.

V praxi to bude vypadat tak, že u receptu s jedním vypsaným lékem, u něhož je doplatek například 61 korun, pacient uhradí v lékárně 31 korun (61 korun doplatek minus 30 korun poplatek za jednu položku = 31 korun platba lékárně). V případě, že budou na receptu dvě položky a doplatek za oba léky bude činit například 91 korun, uhradí pacient celkem 31 korun (91 korun doplatek minus 60 poplatek za dvě položky na receptu = 31 korun platba lékárně). Lidé by tak měli na poplatcích ušetřit, levné léky do 30 korun si nenechávat předepisovat a kupovat je ze svého.

Jaké poplatky a změny se týkají od dubna 2009 pojištěnců od 18 let

Nově platí

  • Poplatek 30 korun za položku za recept již jen u léků s doplatkem nižším než 30 korun, u doplatku nad 30 korun regulační poplatek odpadá.

Nadále platí

  • Stále platí 30korunový poplatek u lékaře a zubaře s výjimkou lidí žijících v ústavech a domovech důchodců, kteří nemají žádný příjem nebo jim zbude po zaplacení pobytu a stravy na další výdaje méně než 800 korun na měsíc.
  • Stále platí 60korunové poplatky za hospitalizaci, v léčebnách, lázních či zotavovnách.
  • Stále platí 90korunové poplatky na pohotovosti.
  • Stále platí pětitisícový ochranný limit.
  • Do ochranného limitu se započítávají 30korunové poplatky u lékaře.
  • Do ochranného limitu se započítává doplatek za lék pouze ve výši nejlevnějšího léčivého přípravku na trhu s obsahem stejně účinné látky (pokud lékař označí dražší lék jako nenahraditelný, doplatek se započítává).
  • Do ochranného limitu se nezapočítávají 60korunové poplatky za hospitalizaci, pobyt v léčebně, lázních či zotavovně.
  • Do ochranného limitu se nezapočítává 90 korun za návštěvu pohotovosti.
  • Do ochranného limitu se nezapočítává doplatek za zdravotnické prostředky na poukaz.

Novela snižuje hranici ochranného limitu, který má chránit vážně či chronicky nemocné pacienty před nadměrnými výdaji za zdravotní péči a léky. Roční limit se snižuje u dětí do 18 let a u důchodců nad 65 let z 5 tisíc na 2,5 tisíce korun. Pro ostatní platí nadále pětitisícový ochranný limit. Do 2,5 tisícového limitu se dětem a seniorům nově započítávají také doplatky za léčivé přípravky a potraviny s léčivými látkami, které jim předepíše lékař jako podpůrnou nebo doplňkovou léčbu.

Anketa

Mají změny v systému zdravotnických poplatků smysl?

Do obou limitů (2,5 tisíce a 5 tisíc korun) se nadále započítávají třicetikorunové poplatky u lékaře, zubaře a za položku na recept. Nezapočítávají se ovšem nadále šedesátikorunové poplatky za hospitalizaci, v léčebnách, lázních či zotavovnách a rovněž tak 90 korun za ošetření na pohotovosti i doplatky za léky. Kdo limit překročí, bude sice poplatky platit dál, ale zdravotní pojišťovna mu částku zaplacenou nad limit vrátí.

Od všech poplatků jsou nově osvobozeny děti v pěstounské a ústavní péči a obyvatelé ústavů a domovů pro seniory, kteří nemají žádný příjem nebo jim zbude po zaplacení pobytu a stravy na další výdaje méně než 800 korun na měsíc.

Penzijko s finančním bonusem

Penzijko s finančním bonusem

Založte si penzijko Conseq a získejte nejen státní příspěvky a daňovou úsporu, ale i bonus pro věrné klienty.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+8
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 8 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

2. 3. 2009 7:27, MoB

Nevím, co odpovědět v anketě... Poplatky samozřejmě mají smysl, to se ale nevztahuje na ten nevzhledný chomáč poplatků, nepoplatků, bezpoplatků a darů, který po posledních novelách a krajských opatřeních je všechno, jenom ne užitečný. V tomto se zase politická jelita (pardon, politická elita) ukázala v plné síle své nemohoucnosti a imbecility. Ale co, zvolili jsme si je, dobře nám tak.

Správný systém poplatků by měl být jednoduchý, aby jej pochopila i ta paní, co se jí rozbil jogurt Müller. Aby každý přesně věděl, za co platí. A taky by bylo fajn, kdyby takový systém podporovaly aspoň hlavní politické strany, ale to už bych asi chtěl moc...

+7
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

2. 3. 2009 16:54, Igor Šíp

Paní ministryně Filipiová na TV Prima prohlásila, že nejvíce poplatků zaplatili důchodci. To je důkaz, že ODS je odepisuje a chce na jejich úkor zisky! V každé zemi Evropy mají důchodci v oblasti poplatků úlevy, pouze v ČR ne! Snížený limit pro důchodce nad 65 let na 2500Kč/rok moc toho neřeší. Vzniká otázka: Jaký je rozdíl mezi důchodcem 64 let a důchodcem 65 let starým. Podle mě je to jasná diskriminace!Na závěr se ptám vlády ODS: Kde je sociální politika, úcta a solidarita ke stáří?

-7
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (8 komentářů) příspěvků.

Oblíbená témata

zdravotnictví

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

V lékárnách se má platit dál. Buď poplatek, nebo doplatek.

6. 2. 2009 | Eva Sovová | 12 komentářů

V lékárnách se má platit dál. Buď poplatek, nebo doplatek.

Za regulační poplatky ve zdravotnictví zaplatili pacienti loni pět miliard korun. Ochranný limit proti přílišné poplatkové zátěži ochránil 21 500 pacientů. To je sedmkrát méně, než... celý článek

Elektronické recepty: novinka, která se hned tak neujme

15. 1. 2009 | Eva Sovová | 5 komentářů

Elektronické recepty: novinka, která se hned tak neujme

Elektronické recepty by měly zjednodušit předepisování léků. Lékárny na ně budou od dubna připraveny. Lékaři je ale nejspíš vydávat nebudou. Pojišťovny soudí, že je potřeba nový systém... celý článek

Zdravotní pojišťovny: konkurence začíná narůstat

20. 10. 2008 | Eva Sovová

Zdravotní pojišťovny: konkurence začíná narůstat

Od zdravotní pojišťovny ke druhé se dá přejít po 12 měsících. Lákavé příspěvky a bonusy ale nemusí být vždy pro každého. Novinkou je integrovaná péče o pacienta, která má ušetřit pojišťovně... celý článek

Poplatky razantně snižují v Česku spotřebu léků

20. 5. 2008 | Eva Sovová | 19 komentářů

Poplatky razantně snižují v Česku spotřebu léků

S léky se přestává plýtvat. Pro paralen na recept se již k lékaři vůbec nechodí, levné léky se nakupují bez předpisu. Ve veřejné zdravotní kase je víc peněz na léčení lidí v nemocnicích.... celý článek

Další pacienti mohou kontrolovat lékaře přes internet

7. 4. 2008 | Eva Sovová | 5 komentářů

Další pacienti mohou kontrolovat lékaře přes internet

Už šest let mohou pojištěnci VZP a lékaři využívat elektronické zdravotní knížky, které obsahují údaje o léčbě či předepsaných lécích. Systém by měl pomoci šetřit miliardy. Nyní se... celý článek

Partners Financial Services