Elektronické recepty: novinka, která se hned tak neujme

Eva Sovová | rubrika: Co se děje | 15. 1. 2009 | 5 komentářů
Elektronické recepty: novinka, která se hned tak neujme
Elektronické recepty by měly zjednodušit předepisování léků. Lékárny na ně budou od dubna připraveny. Lékaři je ale nejspíš vydávat nebudou. Pojišťovny soudí, že je potřeba nový systém dopracovat.

Léky mohu od druhého čtvrtletí letošního roku předepsat lékaři pacientům nejen na klasický papírový recept, ale také elektronicky. Od 1. dubna 2009 bude na přijímání elektronických předpisů připraveno všech 2600 lékáren v celé České republice, které se do projektu musejí povinně zapojit. S touto převratnou novinkou přišel Státní ústav pro kontrolu léčiv (SÚKL).

V praxi by měl nový systém e-receptů fungovat tak, že každý elektronicky vystavený předpis odešle lékař po internetu do centrálního úložiště elektronických receptů, na nějž budou napojeny všechny lékárny. Pacient pak namísto papírového předpisu dostane od lékaře v ordinaci identifikační údaje elektronicky vystaveného receptu, které mu umožní vyzvednout si lék v jakékoliv lékárně na celém území České republiky. Za léky předepsané po internetu se ale budou v lékárnách platit stejné regulační poplatky, jako za klasický papírový předpis.

Potíž ale je, že řada lékařů počítač ani internet ve své ordinaci nemá, a na novinku tak není připravena. „Zatím nemám informace, že by někdo z našich členů měl zájem o elektronické předepisování léků. Z dosavadních diskusí máme dojem, že postoj lékařské veřejnosti k této aktivitě je velice skeptický,“ říká předseda Sdružení soukromých gynekologů Vladimír Dvořák.

Rezervovaný je i prezident České lékařské komory Milan Kubek. Podle něj se o elektronický způsob vedení zdravotní dokumentace včetně elektronického předepisování léků snaží řada zemí, ale jde zatím spíše o více či méně propracované experimenty podporované firmami podnikajícími v oboru IT technologií.

„Z medicínského hlediska je zcela zásadní zajistit dodržování lékařského tajemství a důvěrnost informací o zdravotním stavu. To se týká i elektronických receptů. Pokud někdo nepovolaný zjistí, jaké užíváte léky, snadno si z toho domyslí, jakými nemocemi trpíte. Takové informace mají obrovskou cenu pro pojišťovny, banky, zaměstnavatele. Mohou tedy být velkým pokušením pro různé hackery,“ říká Milan Kubek.

Kubek upozorňuje i na to, že rozesílání receptů formou SMS je možná "in", ale lékaři dnes mohou pacientům vystavit recept na opakované vydávání potřebného léčiva. „Jako lékař nemám zájem o něco, co by mi přidělávalo administrativu a zvyšovalo náklady spojené s počítačem, internetem a jeho zabezpečením. To však neznamená, že bychom odmítali o elektronickém sběru dat se Státním ústavem pro kontrolu léčiv jednat,“ zdůrazňuje Kubek.

„Pro velkou nemocnici s velkým počtem lékařů je brzdou tohoto projektu elektronický podpis, který musí mít každý lékař, aby se mohl zapojit. Je to finančně poněkud nákladná záležitost, na kterou je potřeba najít peníze,“ podotýká Eva Jurinová, mluvčí pražské Fakultní nemocnice Motol.

„Lékaři nemají ze zákona povinnost připojit se a využívat centrální úložiště elektronických receptů. Nemůžeme proto říci, kolik lékařů tuto službu využije. Předpokládáme, že půjde o evoluční změnu. Rozdíly ve vybavenosti lékařů výpočetní technikou jsou značné. Rozhodnutí bude také záležet na zájmu pacientů i samotných lékařů, zda chtějí využít výhody e-receptů,“ míní Veronika Petláková, mluvčí SÚKL.

Jednou z předností e-receptů je, že lékař bude moci svým pacientům předepsat léky i na dálku. Třeba v případě, kdy pacienta dobře zná a podle svého lékařského uvážení může lék předepsat, aniž by ho potřeboval vidět nebo vyšetřit. Nebo v situaci, kdy pacient odjede na druhou stranu republiky a léky, které musí pravidelně užívat, zapomene doma. K získání potřebných léků pak postačí telefonát do ordinace lékaře, kdy pacient zpětně obdrží prostřednictvím SMS nebo emailu identifikační znak svého e-receptu. S ním si v jakékoliv lékárně lék vyzvedne.

Anketa

Přivítali byste, aby vám lékaři předepisovali léky prostřednictvím internetu?

„Systém elektronického předepisování léků podporujeme, považujeme ho za správný směr vývoje v předepisování léků pacientům. Je ale třeba dořešit některé legislativní náležitosti, ošetřit zabezpečení citlivých údajů. Přechod z papíru k elektronické verzi se nedá uskutečnit ze dne na den, vyžádá si to ještě trochu času,“ říká Hana Kadečková, tisková mluvčí Zdravotní pojišťovny ministerstva vnitra ČR.

Všeobecná zdravotní pojišťovna zatím novinku hodnotit nechce. Mluvčí VZP Jiří Rod však upozorňuje na to, že pojišťovny musejí kontrolovat všechny údaje na receptech včetně údajů o předepsaných lécích z veřejných prostředků. Všechny papírové recepty proto lékárny předávají jednotlivých zdravotním pojišťovnám a ty je musejí archivovat.

„Do centrálního úložiště elektronických receptů ale VZP nemá přístup, je tak odkázaná na informace získané z vyúčtování léčivých přípravků lékárnami,“ upozorňuje Jiří Rod. Pokud pojišťovny přístup k elektronickým údajům v centrálním úložišti nezískají, budou si muset zřídit svá úložiště a přizpůsobit svůj informační systém tak, aby mohly od lékáren přijímat a ukládat i recepty v elektronické podobě. A to nebude zadarmo.

Důvěřujete zabezpečení elektronických databází s lékařskými údaji o pacientech? Podělte se o názor.

 

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+7
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 5 komentářů

Oblíbená témata

zdravotnictví

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Měly by se zrušit zdravotnické poplatky?

18. 12. 2008 | redakce Peníze.CZ | 66 komentářů

Měly by se zrušit zdravotnické poplatky?

Zdravotnické poplatky zvýšily celkovou spoluúčast pacientů na úhradě své léčby. Především proto, že si začali za své kupovat nejlevnější léky. Na druhou stranu ubylo lidí na pohotovostech... celý článek

Nemocenská 2009: přísný metr na simulanty

28. 11. 2008 | Eva Sovová | 64 komentářů

Nemocenská 2009: přísný metr na simulanty

Za zneužívání nemocenských dávek hrozí od ledna až 20tisícové pokuty. Kdo si přivodí pracovní neschopnost ve rvačce, pod vlivem drog nebo alkoholu, dostane jen polovinu dávky. Přísnější... celý článek

Z čeho žijí praktičtí lékaři

10. 6. 2008 | Eva Sovová | 35 komentářů

Z čeho žijí praktičtí lékaři

Když se mluví o nízkých platech lékařů, často se zapomíná rozlišovat, jak si jednotliví lékaři vydělávají. Třeba praktický lékař žije především z paušálních plateb za pacienty, které... celý článek

Poplatky razantně snižují v Česku spotřebu léků

20. 5. 2008 | Eva Sovová | 19 komentářů

Poplatky razantně snižují v Česku spotřebu léků

S léky se přestává plýtvat. Pro paralen na recept se již k lékaři vůbec nechodí, levné léky se nakupují bez předpisu. Ve veřejné zdravotní kase je víc peněz na léčení lidí v nemocnicích.... celý článek

Další pacienti mohou kontrolovat lékaře přes internet

7. 4. 2008 | Eva Sovová | 5 komentářů

Další pacienti mohou kontrolovat lékaře přes internet

Už šest let mohou pojištěnci VZP a lékaři využívat elektronické zdravotní knížky, které obsahují údaje o léčbě či předepsaných lécích. Systém by měl pomoci šetřit miliardy. Nyní se... celý článek

Partners Financial Services