Lékaři už s vámi zametat nebudou

Eva Sovová | rubrika: Jak na to | 22. 9. 2008 | 26 komentářů
Lékaři už s vámi zametat nebudou
Pacienti se budou moci snáze domoci svých práv. Oprávněné stížnosti na lékaře či nemocnice už nebude snadné zamést pod koberec. To slibují změny, které ve zdravotnictví hodlá do konce roku prosadit ministerstvo zdravotnictví.

Reforma ve zdravotnictví pokračuje. Vláda by měla projednat návrhy nových zdravotnických zákonů v září, v říjnu by měly jít do Parlamentu, a pokud projdou schvalovacím procesem, měly by platit od ledna 2009. "Je to zlomový moment. Jde o novou střechu nad naším zdravotnictvím," označuje ministr Julínek připravené návrhy zákonů o zdravotních službách, záchranné služně a specifických zdravotních službách, které by měly nahradit zastaralý zákon.

S přijetím tří nových zákonů se podle ministra zdravotnictví výrazně posílí práva pacientů. "Pacient již nebude jen pasivním účastníkem s velmi omezenými právy rozhodovat o tom, která péče mu má být poskytnuta," říká ministr Julínek.

Pacienti budu mít právo svobodně si zvolit, kdo jim zdravotní službu s jejich souhlasem poskytne. Budou si moci vyžádat i konzultaci u jiného lékaře, aby například porozuměli, nakolik je konkrétní lékařský zákrok opravdu nezbytný. Možnost volby se ale nebude netýkat záchranné služby a například nařízené izolace a karantény.

Lékaři budou pacienty muset vhodným a srozumitelným způsobem informovat o jeho zdravotním stavu, navrženém léčebném plánu i všech jeho nezbytných změnách. Přitom má pacient právo klást lékaři doplňující otázky. Třeba se ptát na riziko navrhované léčby, možné následky nebo předpokládaný přínos léčby a lékař musí jeho dotazy zodpovědět. Rovněž má podle navrhované normy povinnost pacienta informovat o dalších případných možnostech léčení a doporučit mu nejvhodnější postup.

Nemocní lidé podle zákona získají právo na informace o svém zdravotním stavu i o nejnovějších možnostech léčby. Nový zákon by měl přinést i zcela nový postup, jak se poškozený pacient může domáhat svých práv. Stížnosti by měly řešit přímo zdravotnická zařízení, jejichž lékaři pacientova práva nerespektovali. V případě soukromého lékaře si pacient bude stěžovat přímo u něj a tento lékař bude mít povinnost se písemně vyjádřit do 30 dnů, zda je stížnost oprávněná.

S tímto navrhovaným mechanismem stížností ale nesouhlasí Česká lékařská komora (ČLK). "Aby lékař sám řešil stížnost, kterou na něj podá pacient, je nesmyslné," míní Milan Kubek, prezident ČLK. Ministr Julínek ale říká, že je řada stížností způsobena nevhodnou komunikací mezi pacientem a lékařem a tato nedorozumění mohou ošetřující lékaři nebo zdravotnická zařízení sama vyřešit.

Oprávněné stížnosti nebude snadné zamést pod koberec, práva pacienta budou vymahatelná a lékařům a zdravotnickým zařízením, kteří pacienta poškodí, budou hrozit sankce. Lékař se musí ke stížnosti pacienta písemně vyjádřit. Pokud jeho námitky lékař odmítne, bude se pacient moci obrátit na krajský úřad, aby zamítnutou stížnost přezkoumal. Případ se pak může dostat až na ministerstvo a před nezávislou odbornou komisi. Samotná stížnost nesmí mít žádný dopad na další péči o pacienta.

Anketa

Budete mít odvahu stěžovat si na chybnou léčbu u svého lékaře?

Právo na informace o zdravotním stavu pacienta, který zemřel, by měli nově mít nejen blízcí příbuzní, ale i ti, které si pacient předem sám zvolí. Písemně si nemocní lidé mohou také určit, komu přesně budou lékařiposkytovat za jeho života informace o zdravotním stavu a mohou i zakázat, aby určitá osoba neměla právo dozvědět se, jaký je jeho aktuální zdravotní stav.

Nemocní lidébudou mít právo písemně určit, jaká jim má nebo nemá být poskytnuta zdravotní služba v případě, že upadnou třeba do komatu. Takový doklad s úředně ověřeným podpisem pacienta pak budou lékaři muset respektovat, pokud by takové přání neohrozilo život pacienta. Soupis přání bude součástí pacientovy zdravotní dokumentace. Pacient ho může sepsat i při hospitalizaci, kdy přání pacienta podepíše zdravotnický pracovník, pacient a jeden svědek.

Jaké máte zkušenosti s chování lékařů? Zkoušeli jste si někdy na jejich jednání stěžovat? Podělte se o zkušenosti.

 

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+44
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 26 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

11. 1. 2015 8:48, Zuzka Al-Mukhtarová

Jsem profesionální zdravotnice, v zdravotnictví mám odkrouceno 15 let a lékaři a zdravotnický personál mi hodně těžce ublížil na zdraví- nechápu, jak někdo za úplatu může chtít úmyslně zabít -v té době mladou, zdravou ženu- mámu- samoživitelku od dítěte- kam se v dnešní době poděl eticky kodex- respektive slib, který dávají lékaři, při udělování titulu MUDr.???Proč, takový lékaři, který to nemají jako poslání, ale pouze výdělečnou činnost nezmění profesi a nejdou dělat něco jiného, z ekonomickým zaměřením,tam kde se točí peníze např. banky, kasína atd-tam by našli mnohem lepší uplatnění, blízké jejích osobnostnimu charakteru a nemusely za úplatu ničit životy mladím, krásným lidem- kteří slušně a poctivě žijou-uvědomují si TY lékařské fakulty, že titulem MUDr.dávají daným osobám do rukou velkou MOC-kterou beztrestně můžou kdykoliv, za cokoliv využít- poznámka: který pacient si od začátku ošetření zhromažduje důkazné materiály-možná 1%a to jsou převážně lidí, kteří prožily něco nehezkého, bolestivého-kolik lidí ročně je usmrceno,umučeno-utýráno v nemocnicích???Kdo zkonsoliduje v dnešní době velice dobře organizované skupiny zločinců, který se dopouštějí všech těch zverstev na bezmocných pacientech???Stále se utěšujeí tím, že mezi zdravotním personálem a lékařmi se najdou taky slušný a odpovědný, který jsou cíleně PERZEUKOVÁNÍ???Kdo vyřeší tuhle situaci???-Za Ččeskoslovenské republiky jsem na lékaře nahlížela, jako na božství, z vysokým morálním a etickým indexem!!!Bůh pomáhej všem pacientům, aby se nestali stejnou obětí dnešních lékařů jako JÁ!!!

+42
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

29. 3. 2020 23:00, Martin

Přesně tak, za prvé Mne nebude v České republice ošetřovat žádný polský doktor,ten ať si táhne do své rodné Ukrajiny jménem Polsko. Za druhé toto na mě zkusit či na někoho jiného koho znám, ten doktor končí. Za třetí, mezi doktory bude hodně sociopatů, ale i sociopat má sanici která může krásně prasknout :) a to jsem teprve začal. Na mě lékař jenom zvýšit hlas,tak skončil na koberečku i se svými kumpány. A to by byl pouze začátek.

Zobrazit celé vlákno

-2
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (26 komentářů) příspěvků.

Oblíbená témata

zdravotní zákon

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Novorozeně: vážený, ale drahý klient zdravotní pojišťovny

25. 8. 2008 | Eva Sovová | 1 komentář

Novorozeně: vážený, ale drahý klient zdravotní pojišťovny

Novorozeně se stává klientem té pojišťovny, u které je přihlášena matka v den jeho narození. Baby boom v Česku nejspíš pokračuje, naznačují to rostoucí počty malých klientů zdravotních... celý článek

Bezlepková dieta: drahá léčba za vlastní peníze

14. 7. 2008 | Eva Sovová | 35 komentářů

Bezlepková dieta: drahá léčba za vlastní peníze

Léčba speciální dietou je pro zdravotní pojišťovny výhodná. Pacienti si ji hradí celou sami. Ročně je stojí desítky tisíc korun, jen aby mohli vůbec fungovat a nemoc se nezhoršovala.... celý článek

Soukromé pojištění v nemoci čeká revoluce

30. 6. 2008 | Eva Sovová | 5 komentářů

Soukromé pojištění v nemoci čeká revoluce

Regulační poplatky ve zdravotnictví mění chování lidí. Až dvojnásobně roste v Česku zájem o soukromé pojistky zdraví. Pojišťovny očekávají, že reforma ve zdravotnictví přinese v prodeji... celý článek

Lékaři specialisté: více práce není vždy více peněz

23. 6. 2008 | Eva Sovová | 1 komentář

Lékaři specialisté: více práce není vždy více peněz

Výdělek odborných lékařů se řídí počtem a hodnotou vyšetření a zákroků, které na pacientech provedou. Zdaleka to ale neznamená, že čím více výkonů, tím více peněz.

Z čeho žijí praktičtí lékaři

10. 6. 2008 | Eva Sovová | 35 komentářů

Z čeho žijí praktičtí lékaři

Když se mluví o nízkých platech lékařů, často se zapomíná rozlišovat, jak si jednotliví lékaři vydělávají. Třeba praktický lékař žije především z paušálních plateb za pacienty, které... celý článek

Partners Financial Services