Hubnutí je dražší než jídlo

Věra Tůmová | rubrika: Co se děje | 9. 7. 2008 | 5 komentářů
Hubnutí je dražší než jídlo
Téměř 40 procent Čechů přiznává, že má nadváhu a chce zhubnout. Programy na hubnutí a speciální prostředky přitom nejsou zadarmo. Adepti hubnutí utratí měsíčně tisíce korun.

Ceny potravinnejen v Česku v poslední době rychle rostou. Řada lidí se tak snaží ušetřit, kde se dá a leckoho možná i napadne, že omezí jídlo a začne alespoň hubnout. K tomu, že má nadváhu, se oficiálně přiznává minimálně 37,3 procenta Čechů. A téměř každý druhý (40,3 %) chce opravdu zhubnout, jak opakovaně potvrzují výsledky pravidelného dlouhodobého výzkumu agentury Median MML TGI.

Polovina ze 7 208 respondentů tohoto průzkumu, který se uskutečnil od loňského září do letošního března, také připustila, že se v jídle omezuje. K redukční dietě se přiznalo 4,5 procenta dotazovaných. Způsobů, jakými se lidé pokouší snižovat váhu, je hodně. Vedle omezování nezdravých a příliš tučných potravin se mohou rozhodnout adepti hubnutí i k nákupu speciálních dietetických prostředků nebo k pravidelné návštěvě sportovních center. Ani jedno z toho ale není zrovna nejlevnější.

Pokud se někdo rozhodne zhubnout, může narazit na další překážku. Omezovat jídlo a hubnout neznamená automaticky nižší účet za potraviny. Spíše naopak. Speciální programy na hubnutí, prostředky na snižování váhy a tréninky v posilovnách mohou v Česku stát i přes deset tisíc korun na čtvrt roku. Což potvrdila i květnová anketa, kterou si nechala k tomuto tématu vypracovat společnost GE Money Multiservis. „Pokud bychom si jako cíl vytyčili zhubnout pět kilogramů za tři měsíce, může nás to stát až 12 tisíc korun,“ říká mluvčí společnosti Markéta Dvořáčková za GE Money Multiservis. Podle ní záleží i na místě, kde adept hubnutí žije.

Nejdražší je hubnutí pro Pražany. V hlavním městě může i relativně běžná hubnoucí kůra přijít draho. Kdo chce například snížit tělesnou váhu o pouhých pět kilogramů, může si v Praze připravit až dvanáct tisíc korun, zatímco třeba ve Zlíně mu k tomu bude stačit o čtyři tisíce korun méně. Dietetické potraviny a prostředky na snižování váhy přitom stojí obyčejně všude zhruba stejně, případně je možné si je objednat levněji přes internet. Rozdíl mezi těmito částkami tvoří náklady na specialisty, kteří umějí navrhnout jídelníček nebo tréninkový plán a pak vstupy do fitness center.

Průměrné ceny měsíčních programů na hubnutí

Aktivita/městoPrahaBrnoZlín
Hubnoucí program2 000 Kč1 200 Kč900 Kč
Trenér 20 lekcí5 000 Kč5 000 Kč4 000Kč
Hubnoucí prostředky (cca3 měsíce)2 000 Kč2 000 Kč2 000 Kč
Permanentka 40 vstupů – posilovna3 000 Kč2 000 Kč1 800 Kč
CELKEM12 000 Kč10 200 Kč8 700 Kč
Zdroj: GE Money Multiservis

„Sestavení dietního jídelníčku na míru odborníkem v Praze se výrazně prodraží. Cena takového stravovacího rozvrhu může vyjít až dvakrát dráž než v jiných městech,“ upozorňuje na základě výsledků ankety Dvořáčková. Výrazně odlišné jsou i náklady na sportoviště. Měsíční permanentka do fitness centra v Praze stojí třeba i tři tisíce, zatímco ve Zlíně přijde na polovic.

Tyto náklady se ale i v Praze dají snížit výběrem levnějšího sportoviště a třeba i tím, že trénink s trenérem bude dotyčný střídat s jízdou na kole či na kolečkových bruslích. Kdo se rozhodne hubnout a nechce přitom utratit zbytečně tisíce, může se třeba nejprve poradit se svým lékařem.

Myslíte si,že se vyplatí nakupovat speciální prostředky na hubnutí? Jaké s nimi máte zkušenosti vy osobně a vaše okolí? Podělte se o názor.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+31
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 5 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Koho nejvíc ničí vysoká inflace

19. 6. 2008 | Jan Pekař | 10 komentářů

Koho nejvíc ničí vysoká inflace

Rodiny s dětmi, učitelé či úředníci. To jsou oběti letošní vysoké inflace. Ta se drží kolem sedmi procent a podle některých odhadů se této hranice hned tak nepustí.

Jak vás drtí inflace? Spočítejte si to s námi

11. 3. 2008 | Petr Čermák | 20 komentářů

Jak vás drtí inflace? Spočítejte si to s námi

Když se řekne inflace, statistici dodají, že v únoru se meziročně vyšplhala na 7,5 procenta. To platí pro celou ekonomiku. Jenže každá rodina se musí potýkat s vlastní inflací podle... celý článek

Inflace je vysoká, úroky půjdou brzy nahoru

10. 1. 2008 | Jan Pekař | 6 komentářů

Inflace je vysoká, úroky půjdou brzy nahoru

V prosinci byla inflace vyšší, než nejpesimističtější očekávání analytiků. Mohou za to především rostoucí ceny potravin, na nichž se podepsala také nevhodná zemědělská politika řady... celý článek

Partners Financial Services