Soukromé pojištění v nemoci čeká revoluce

Eva Sovová | rubrika: Co se děje | 30. 6. 2008 | 5 komentářů
Soukromé pojištění v nemoci čeká revoluce
Regulační poplatky ve zdravotnictví mění chování lidí. Až dvojnásobně roste v Česku zájem o soukromé pojistky zdraví. Pojišťovny očekávají, že reforma ve zdravotnictví přinese v prodeji těchto pojistek revoluci, a chystají další novinky.

Výpadek v příjmech, který přináší každá choroba či úraz, začíná být větším strašákem než dříve. Razantně začínají od letoška narůstat počty uzavíraných soukromých pojistek zdraví. A to napříč celou společností.

Jaká rizika u nás zatím chrání soukromé pojistky zdraví

  • pracovní neschopnost
  • pobyt v nemocnici
  • invaliditu následkem úrazu
  • denní regulační poplatek při hospitalizaci
  • vybranou nadstandardní stomatologickou péče
  • výdaje za některou zdravotní techniku nutnou v důsledku úrazu

Zdroj: jednotlivé pojišťovny

„Zájem klientů o pojištění denní dávky v době pracovní a denní dávky při pobytu v nemocnici vzrostl oproti loňsku za prvních pět měsíců letošního roku o 50 procent,“ potvrzuje mluvčí UNIQA pojišťovny Eva Svobodová. „Od ledna do května uzavřela Česká pojišťovna v rámci soukromého zdravotního pojištění přes 63 tisíce smluv. Meziročně jde o více než 200procentní nárůst,“ říká Václav Bálek, mluvčí České pojišťovny.

„Celkově registrujeme za prvních pět měsíců v segmentu soukromého pojištění zdraví nárůst zájmu klientů o 15 procent,“ tvrdí Marek Vích, mluvčí pojišťovny Kooperativa. U Allianz pojišťovnyje podle mluvčí Pavly Pasekové zvýšený zájem lidí o pojištění pro případ hospitalizace v rámci životního pojištění. „Tuto pojistku si sjednává při uzavření životního pojištění nyní více než polovina klientů,“ říká Paseková.

Podle pojišťoven si lidé více uvědomují, že výše nemocenské mnohdy nestačí krýt jejich rodinné výdaje. Zvlášť v případech, kdy musí rodina splácet hypotéku, spotřebitelský úvěrči auto na leasing.

Se zavedením regulačních poplatkůve zdravotnictví se na českém pojistném trhu začaly objevovat první novinky. S pojistkou denního 60korunového regulačního poplatku při hospitalizaci přišla Česká pojišťovnai UNIQA pojišťovnaa obě svými produkty u klientů výrazně bodují. Jen v květnu si u České pojišťovny sjednalo tuto pojistku 23 tisíce klientů a u pojišťovny UNIQA uzavírá novou pojistku nazvanou Nemocnice od března měsíčně okolo šesti tisíc lidí.

Česká pojišťovna nabízí tuto pojistku lidem od 4 do 60 let, kdy výše ročního pojistného roste s věkem a v závislosti na pohlaví. Například u dětí do 17 let přijde ročně na 84 korun, padesátníka na 408 korun a šedesátnici na 492 korun. V případě hospitalizace pak pojištěnec získává za každý den strávený v nemocnici 60 korun. (Více v článku Pojistka proti poplatkům v nemocnici od 4 do 60 let)

UNIQA pojišťovna má roční pojistné jednotné pro všechny věkové kategorie, a to ve výši 500 korun. Je přitom ochotná pojišťovat i novorozence. Pojistku Nemocnice nabízí věkovým kategoriím od 0 do 62 let. Plnění ve formě denní dávky za každý den pobytu v nemocnici je odstupňováno od 60 do 200 korun podle pohlaví a věku pojištěného. „Rizikovost je zohledněna podle dlouhodobých zdravotnických statistik,“ přibližuje mluvčí UNIQA Eva Svobodová. Muži tak mohou čerpat v závislosti na věku denní dávku 60 až 160 korun, ženy 60 až 120 korun a děti do 17 let dostávají za každý den hospitalizace 200 korun.

S postupujícími reformami v českém zdravotnictví začíná mezi pojišťovnami již nyní narůstat konkurenční tlak. Některé se začínají inspirovat v evropských zemích, kde systémy soukromého zdravotního pojištění fungují. Na český pojistný trh by tak mohly přijít další novinky možná už na přelomu roku. Rychlost jejich zavádění bude podle pojišťoven záviset na rychlosti prosazování reformních kroků.

„V současné době máme v podstatě všichni nárok na stejnou lékařskou péči. Zákony nedefinují, co je standardní a co nadstandardní zdravotní péče. V momentě, kdy to bude jasné, bude to znamenat revoluci v prodeji soukromého zdravotního pojištění. Příklad si můžeme vzít třeba z rakouského trhu, kde mají velmi propracovaný systém privátního pojištění zdraví,“ říká Marek Vích z Kooperativy.

„V západních zemích se lidé v produktivním věku kolem 30 až 40 let sami zabezpečují průběžnými platbami pro případ bezmocnosti v seniorském věku, že budou muset mít celodenní péči, hospodyni, kuchařku či servis na úklid své domácnosti. U nás k tomu lidé zatím nedospěli, a když už je to napadne, tak ve věku, kdy je na takové pojištění pozdě,“ poznamenává Eva Svobodová z pojišťovny UNIQA.

Očekáváte větší nabídku soukromého zdravotního pojištění? Uvažovali byste o jeho sjednání? Podělte se o názor.

 

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+5
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 5 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Když je očkování lepší než pojištění

14. 4. 2008 | Eva Sovová | 4 komentáře

Když je očkování lepší než pojištění

Z exotické zahraniční dovolené se dá snadno přivézt vážná choroba. Preventivní očkování se podceňuje, ačkoli stojí většinou jen pár set korun. Dlouhodobá nemoc přitom může rodinný rozpočet... celý článek

Odchod do důchodu v 65 letech ušetří 77 miliard

14. 2. 2008 | Táňa Chadrabová | 24 komentářů

Odchod do důchodu v 65 letech ušetří 77 miliard

Vláda se rozhodla, že prosadí prodloužení hranice pro odchod do důchodu na 65 let i bez souhlasu opozice. V roce 2030 by tím měl státní rozpočet ušetřit skoro 77 miliard korun oproti... celý článek

Chcete více peněz na nemocenské? Nejdřív pořádně počítejte.

10. 12. 2007 | Eva Sovová

Chcete více peněz na nemocenské? Nejdřív pořádně počítejte.

Od ledna dostanou nemocní od státu na nemocenských dávkách méně než letos. Navíc budou muset platit nové poplatky u lékaře či v lékárnách. Podle pojišťoven proto už teď roste zájem... celý článek

Kolik stojí pravidelný příjem v nemoci

10. 12. 2007 | Eva Sovová

Kolik stojí pravidelný příjem v nemoci

Nemoc dokáže život pořádně zkomplikovat jak pacientovi, tak i jeho rodině. Vedle nepříjemných či bolestivých projevů často znamená i výraznou finanční újmu. Zvláště když je léčba a... celý článek

Nechť trh převezme zdravotnictví

13. 7. 2006 | Pavel Kohout, Kateřina Havlíčková

Nechť trh převezme zdravotnictví

Tuzemský zdravotní systém znevýhodňuje chudší občany a poskytuje významný prostor pro korupci. Příklady ze zahraničí ukazují, že při odstraňování těchto neduhů mohou být účinné tržní... celý článek

Partners Financial Services