Ústavní soud: poplatky u lékaře se budou platit dál

Eva Sovová | rubrika: Co se děje | 29. 5. 2008 | 14 komentářů
Ústavní soud: poplatky u lékaře se budou platit dál
Poplatky ve zdravotnictví se neruší. Lidé budou u lékaře, v nemocnici a v lékárnách platit i nadále. Rozhodl o tom ve středu Ústavní soud. V reformách zdravotnictví chce ministr Tomáš Julínek pokračovat.

Ústavní soud ve středu zamítnul návrh ČSSD na zrušení zdravotnické části vládní reformy veřejných financí včetně tolik diskutovaných poplatků. Lidé budou i nadále platit za vyšetření u lékaře a za položku na recept 30 korun, 60 korun za den v nemocnici a 90 korun za pohotovost.

Ministr zdravotnictví je s rozhodnutím soudu spokojen. "Jde o dobrou zprávu pro všechny pacienty. Jsem připraven provést dílčí úpravy, na kterých se už dohodla externí koaliční komise a vést politický dialog o případném osvobození od poplatků u nejmenších dětí. A to i přesto, že podle odhadů tvoří poplatky pro mladou rodinu s dětmi do 10 let pouze 0,09 procenta jejích ročních příjmů," řekl na středeční tiskové konferenci ministr zdravotnictví Tomáš Julínek.

Od poplatků jsou nadále osvobozeni jen lidé v hmotné nouzi, s nařízenou ústavní léčbou, při povinné hospitalizaci s infekčním onemocněním a také děti v dětských domovech a ve školských zařízeních s nařízenou ústavní výchovou. Podle původní verze zákona z pera ministerstva zdravotnictví neměly u lékaře platit ani děti do tří let. Toto ustanovení ze zákona vypadlo až při projednávání ve Sněmovně.

Koalice se zatím dohodla na dílčích změnách poplatků. Její komise expertů navrhla úlevy pro dárce orgánů a některé lidi v ústavech. Lidovci a zelení v koalici jednají o zrušení povinných plateb pro děti a část důchodců.

Za letošní první tři měsíce vydali pacienti na regulačních poplatcích přes miliardu a 350 milionů korun. Nejvíce na poplatcích zaplatila ekonomicky aktivní skupina pojištěnců, a to přes polovinu. Senioři a děti zaplatili na regulačních poplatcích v průměru zhruba 33 korun za měsíc.

Podle ministra zdravotnictví se kvůli zavedeným platbám podařilo z veřejného zdravotnictví ušetřit celkem miliardu a 750 milionů korun, které mohou dát pojišťovny na léčbu těžce nemocných. "Poplatky fungují přesně tak, jak jsem před jejich zavedením sliboval. Veřejný zdravotní systém začíná být solidární," vyjádřil se ministr Julínek.

Anketa

Je dobře, že Ústavní soud nezrušil vybírání regulačních poplatků?

Například pacienti s poruchou růstu tak mohou být nyní léčeni bez omezení stejně jako ženy s nádorem prsu. "O pětinu vzrostly výdaje na léčbu roztroušené skleróry a o polovinu výdaje na léčbu pacientů s Downovým syndromem," řekl první náměstech ministra zdravotnictví Marek Šnajdr.

Zdravotnictví spotřebovalo před zavedením regulačních poplatků ročně kolem 200 miliard, z toho za léky a zdravotnické prostředky se z veřejného zdravotního pojištění utrácelo téměř 60 miliard korun. "O 16 procent poklesly od ledna do března zdravotním pojišťovnám výdaje za levné léky, které si lidé začali kupovat za hotové. Pojišťovny dostaly meziročně k proplacení o 36 procent receptů méně. Počet vydaných balení se snížil o třetinu," upřesnil náměstek ministra zdravotnictví Pavel Hroboň úspory, kterých se zavedením poplatků podařilo dosáhnout v 1. čtvrtletí.

Podle Hroboně omezily regulační poplatky zbytečné návštěvy ordinací a lékaři se nyní mohou pacientům více věnovat. "Návštěva pacientů v ambulancích se meziročně v prvním čtvrtletí snížila o 18 procent a na pohotovostech o 35 procent. Počet ošetřovacích dnů v nemocnicích klesl o 3,5 procenta. Počet hospitalizovaných se nesnížil, což dokládá, že dostupnost se nezhoršila, jen lidé v nemocnicích nezůstávají zbytečně dlouho," řekl Hroboň.

"Fungující zdravotnictví je zárukou toho, aby lidé dostali kvalitní péči. Připravujeme další kroky reformy. Rozhodnutí Ústavního soudu nás k tomu opravňuje," vyjádřil se ministr zdravotnictví Tomáš Julínek.

Jak se vás dotkly regulační poplatky ve zdravotnictví? Podělte se o názor.

 

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+6
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 14 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

29. 5. 2008 10:07, Tomas

Určitě to ušetří, o tom není pochyb, ale představte se situaci, že vás srazí auto. Převezou vás dejme tomu s rozdrcenou čéžkou na pohotovost. Zaplatíte za ošetření na pohotovosti. bude to vážné a tak vás nechají tři dny v nemocnici.
1. zaplatíte za pohotovost.
2. zaplatíte za tři dny v nemocnici.
3. zaměstnavatel vam na to neda ani korunu, protože první tři dny nemocnenské zaměstnavatel nehradí.

a zajímalo by mě jak by se řešilo třeba toto;)

+34
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

29. 5. 2008 12:02, Michal Kára

Reagoval bych ale nechapu co je divneho na tom, ze vas prepadeni poskodi ;-)

Zobrazit celé vlákno

-24
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (14 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Poplatky razantně snižují v Česku spotřebu léků

20. 5. 2008 | Eva Sovová | 19 komentářů

Poplatky razantně snižují v Česku spotřebu léků

S léky se přestává plýtvat. Pro paralen na recept se již k lékaři vůbec nechodí, levné léky se nakupují bez předpisu. Ve veřejné zdravotní kase je víc peněz na léčení lidí v nemocnicích.... celý článek

Ceny léků se silnou korunou neklesají, stěžují si lékaři

7. 3. 2008 | Eva Sovová | 3 komentáře

Ceny léků se silnou korunou neklesají, stěžují si lékaři

Koruna posiluje, ceny za léky zahraničních výrobců ale neklesají. Na plýtvání upozorňuje Česká lékařská komora: „Od ledna se kvůli tomu z veřejného zdravotního pojištění zbytečně utratilo... celý článek

Deset tisíc důchodců nemá na poplatky u lékaře

29. 2. 2008 | Eva Sovová | 12 komentářů

Deset tisíc důchodců nemá na poplatky u lékaře

Čtvrtině seniorů žijící v domovech důchodců nezbývá z kapesného dost peněz na zaplacení regulačních poplatků. Na osobní útratu mají někteří z nich jen pár stokorun na měsíc. Úlevy se... celý článek

Poplatky ve zdravotnictví: neplaťte, co nemusíte

29. 1. 2008 | Eva Sovová | 51 komentářů

Poplatky ve zdravotnictví: neplaťte, co nemusíte

Požadovat 30 korun za pouhé vypsání receptu, aniž by lékař poskytl pacientovi jakékoliv další klinické vyšetření, je nezákonné. Regulační poplatky se nesmí vybírat ani v řadě dalších... celý článek

Partners Financial Services