Co způsobí privatizace zdravotních pojišťoven?

Co způsobí privatizace zdravotních pojišťoven?
Zdravotní pojišťovny v soukromých rukách mají podle ministra zdravotnictví zlepšit dostupnost zdravotní péče. Bude jejich privatizace pro pacienty prospěšná, nebo půjde o tunel do veřejného zdravotního pojištění? Podělte se o názor a přečtěte si mínění ostatních.

Premiér Mirek Topolánek a ministr zdravotnictví Tomáš Julínek ve středu vysvětlovali ústavnímu soudu, proč vláda zavedla vybírání regulačních poplatků ve zdravotnictví. A proč jejich schválení spojila s balíkem ostatních opatření na stabilizaci veřejných financí. Soudci se ovšem nedozvěděli nic nového. Na rozhodnutí, zda zavedení poplatků porušuje českou ústavu, si vzali blíže neurčený počet dní.

Jenže není vyloučeno, že oba vládní aktéři se k soudu kvůli zdravotnictví znovu vrátí. Julínek už oznámil, že hodlá prosadit privatizaci zdravotních pojišťoven. Výnos zhruba 20 miliard korun by měli dostat všichni pojištěnci a utratit by ho mohli za zdravotní péči, léky či tolik diskutované poplatky. Podle Julínka se pojišťovny v soukromých rukách budou o pacienty více starat. Parlamentní opozice tvrdí opak a dodává, že soukromníci se budou obohacovat na úkor veřejného zdravotního pojištění. Pokud reforma projde parlamentem, je docela možné, že sociální demokraté se ji pokusí zrušit právě prostřednictvím ústavního soudu. I proto bude nynější rozhodnutí soudců o poplatcích důležité.

Je zdravotnictví podnikání jako každé jiné? Mají provozovatelé zdravotnických zařízení a pojišťoven nárok na zisk? Bojíte se, že privatizací zdravotních pojišťoven se omezí dostupnost lékařské péče?

PODĚLTE SE O NÁZOR A PŘEČTĚTE SI MÍNĚNÍ OSTATNÍCH ČTENÁŘŮ.

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-2
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 13 komentářů

Abychom udrželi kvalitu diskuze pro slušné čtenáře, je nutné se před vložením komentáře přihlásit. Jste tu poprvé? Pak se nejdřív musíte zaregistrovat. (Už jsem, ale zapomněl jsem heslo!)

Přihlásit se

Diskuze

17. 5. 2008 12:12 | kiki

nedopustme k privatizaci pojištoven,je to jeden velký tunel,pracuji ve zdravotnictví a vím o čem mluvím. Péče musí být zaručena státem a všem dostupná,nemůžeme dopustit aby se z léčení lidí stal tvrdý byznys,protože soukromá pojištovna je soukromá firma,která ze svého podnikání chce mít zisk,a přiznejme si,že pouze zdravý člověk bude pro pojištovnu zisk,ne nemocný.Takže pokud onemocníte,budete proděleční a pro firmu/pojištovnu/nežádoucí a tase budeváschtít zbavit.Logické,ne?
+20
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

18. 4. 2008 21:04

Protože ani vy ani obyčejný pacient neví, že tyto nemocnice ve správě Agelu zatím jen vyzobávají rozinky a vedou vpravdě goebelsovskou propagandu. Typická velkopodnikatelská zlodějna která se svobodným trhem nemá nic společného - maximalizace zisků (lukrativní pacienti do jejich nemocnic) a externalizace nákladů na úkor kraje, státu, celé společnosti. Podmazané noviny iHeute (Mladá Fronta) tomu dělají reklamu a mlhu (například bombastické ..lékaři v Novém Jičíně apod. poprvé použili - nejlépe metodu, kterou v tichosti fakultka dělá už roky a podobný "marketing" plný drobných lží a podvodů... Pak se to usmívá, chválí, hlasuje, všichni jsou milí... umírající pacienti, kriticky nemocní a pod. stojí miliony... a úsměvy tuhnou...
+12
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

18. 4. 2008 0:08 | MUDr.J.Kotál

Kdo jen trochu se vyzná v současném zdravotnictví,tak musí zcela zřetelně poznat,že se jedná o vytunelování
zdravotních pojišťoven a i některých zdravotních zařízení.Julinkovi nikdy o zdraví občanů nešlo.
+33
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

17. 4. 2008 23:01 | Nefin

Bohužel stát bude stávající pojišťovny prodávat do soukromých rukou a slibuje si od toho zisk cca 23 miliard.
Investor bude mít zájem o navrácení vložených prostředků a není důvod proč by návratnost neměla být srovnatelná k jiným podnikatelským oblastem. To znamená vytvořit při stávajících vybraných prostředcích takové prostředí, aby se generovala vysoká zisková oblast. I když budeme věřit v zázraky, zájemci o tuto oblast se rekrutují ze známého prostředí skupiny všehoschopných dravců. Navíc to zaštituje ODS která už několikrát ukázala jak se dá při současné zákonné úpravě vytvořit skulinku k vysátí společností. Občas se vloudí chybička jako na příklad vytěsnění malých akcionářů a pod. Zase se připravuje půda pro další a další rozkrádání.....
+34
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

17. 4. 2008 22:43 | Michal Kára

Nojo, ale povinne ruceni je alespon trochu pojisteni a trochu kopiruje rizikovost klienta. Zdravotni "pojisteni" je ve skutecnosti dan ktera je nastavena tak, ze ti co peci cerpaji nejvice (deti a penzisti) prispivaji nejmene - stat za ne plati smesnou almuznu. O tyhle zadna soukroma pojistovna stat nebude (respektive o deti mozna ano, protoze ma perspektivu ze se to u nich zlepsi).
-13
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

17. 4. 2008 15:53 | Rozsekni to

Povinne ruceni je take pojisteni, ktere je ze zakona povinosti obcanu (vlastnicich vuz), nicmene neni majetkem vsech obcanu a hospodari s nim privatni osoba. Jediny rozdil je, ze stat tady navic kafra do toho, jak vysoke bude pojistne dle vyse mzdy.
I pri tomto stavu vsak mi muze dovolit vyber poskytovatele a zprostredkovatele sluzby, kterou si platit ze zakona musim v predem definovane vysi. Tak jak si mohu vybrat soukromeho lekare (poskytovatele zdravotni pece), tak si preci mohu vybrat i soukromou pojistovnu (zprostredkovatele pece). Naopak. Cim mene mi toho bude stat diktovat a cim vice mi toho povoli vcetne vyberu, tim vice si budu moci vybirat. Komu se to nelibil, at si zustane ve statem ovladane pojistovne. Vzdyt preci zastanci privatizace zamestnaneckych pojistoven nijak zastance statniho systemu v setrvani u VZP kontrolovane statem neomezuji. Tak at nedochazi k omezovani naopak.
+27
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

17. 4. 2008 12:52 | bobek

Jestliže zdravotní pojištění je ze zákona povinností občanů a je tedy majetkem všech občanů, nemůže s ním hospodařit žádná privátní osoba. Privatizace je tedy nesmysl. Náklady spojené s hospodařením pojišťovny musí určit a kontrolovat stát a samozřejmě nemí vybočovat z běžných standardů platných pro jiné státní instituce. Privátní pojišťovny jsou samozřejmě možné. Pojištěnec přistoupí na podmínky privátní pojišťovny a uzavře s ní smlouvu a výši pojištění. Ta mu nabídne služby. Když se pro danou pojišťovnu rozhodne, zruší stávající zák. zdravotní pojištění a bude platit pojištění vybrané pojišťovně. Jiné varianty a kombinace nejsou možné. Je to tak jednoduché a divím se, že tak jednoduchou věc někteří " odborníci " nechápou, nebo nechtějí pochopit, poněvadž jim souč. stav vyhovuje, nebo z jiného řešení chtějí profitovat.
+62
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

17. 4. 2008 11:25 | Rejpal

I při 100% přerozdělování, budou mít soukromé pojišťovny zájem jen o mladé a zdravé. Rozhodně nebudou mít zájem o důchodce a děti, za které platí stát a kteří čerpají obvykle nejvíce péče. V praxi to pak bude vypadat tak, že s odchodem do důchodu budete odejiti k VZP.
-7
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

17. 4. 2008 11:12 | jo

Souhlas s Bimbou, pacient službu musí nakoupit. Podnikání ve zdravotnictví je v důsledku toho mnohem výhodnější než podnikání v jiných oborech. Výhodnost je znásobená zákonnou povinností být zdravotně pojištěn. Uzavřený okruh " zaměstnavatel pojištěnců - zdravotní pojišťovna - poskytovatel zdravotní péče " je pravděpodobně jeden z nejvýhodnějších podnikatelských záměrů, s výhledem na obrovské zisky.
Odhaduji, že přijetí zákonů podporujících takové podnikání mohou zabránit pouze nové volby. Možná.
+50
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

17. 4. 2008 9:58 | Bimba

Je zdravotnictví podnikání jako každé jiné ?
Obecně platí,že snaha po dosažení zisku vede ke zlepšování. Také ale platí, že snaha po dosažení zisku vede někdy k podvodnému jednání. Proto zákazník musí mít možnost odstoupit od nákupu (smlouvy). Pacient většinou takovou možnost nemá. Pacient tedy není v pravém slova smyslu zákazník.
Proto zdravotnictví není podnikání jako každé jiné.
+79
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

17. 4. 2008 8:40 | Rozsekni to

To proto, ze jsi treba nebyl pojisteny v Nemecku, kde ti soukroma pojistka za 200 eur poskytne mnohem vetsi luxus, nez statni za 350 eur. Kdyz nekdo neefektivitou promrha 50%, tak se nikdo neozve. Kdyz nekdo pro sebe odebere 15% zisk, tak vsichni krici. V tom preci neni logika. A tu efektivitu nerinese zvysena kontrola, levicove recepty na kontrolovani vseho, vzdy a vsude vedly jen ke zvysene byrokraticke a danove zatezi. Efektivitu zajisti spise snaha o ten zisk.

Prikladem je sit soukromych nemocnic na sev. Morave, ktera je ziskova, ale jejich nemocnice byly pacienty vyhodnoceny podstatne lepe nez veskere mestske nemocnice v regionu a i fakultka, pricemz tyto uz ziskove nejsou. Tak v takovem pripade mi zisk nevadi.
+6
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

17. 4. 2008 6:55 | Michal Kára

Proc by nejaky soukromnik provozoval verejne prospesnou spolecnost, kdyz z toho nema zisk? A k tomu vydela - vydela treba tak, ze pojistovna se bude snazit, aby jeji pacienti nestonali (podporovat jejich zdravy zpusob zivota), lepe si doslapne na vykazanou ale nerealizovanou peci, svoje naklady...
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

17. 4. 2008 1:26 | HonzaH

Pojišťovny mohou fungovat v soukromých rukách jen jako neziskové (veřejně prospěšné) společnosti. Uniká mi smysl tvrzení, že ačkoliv nepoužiju všechny vybrané prostředky na léčení pacientů (část si nechám jako zisk), tak na tom pacient jaksi vydělá, protože bude mít za míň peněz (při stejném pojistném) lepší péči.
+58
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazeno všech 13 komentářů

Informace na této stránce mají povahu diskusního fóra pro registrované uživatele. Byť je pro publikování příspěvku vyžadována registrace, vydavatel neručí za pravdivost zveřejněných informací a neověřuje jejich faktickou správnost či autenticitu. Pokud jste zaznamenali příspěvek, který by tu být neměl, napište nám na redakce@penize.cz

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Umí se Češi dohodnout, kdo zavinil dopravní nehodu?

10. 4. 2008 | redakce Peníze.CZ | 12 komentářů

Umí se Češi dohodnout, kdo zavinil dopravní nehodu?

Ministr vnitra Ivan Langer nechce, aby policie vyšetřovala nehody, při nichž se nikdo nezranil a škoda nepřesáhla 100 tisíc korun. Myslíte si, že se čeští řidiči budou schopni dohodnout... celý článek

Je dobře, že mizí tradiční bankovní značky?

3. 4. 2008 | redakce Peníze.CZ | 8 komentářů

Je dobře, že mizí tradiční bankovní značky?

Kdo si zakládal na tom, že má účet u eBanky, bude mít brzy smůlu. Bude už jen klientem Raiffeisenbank. Podobně před časem přišli o „svou“ banku klienti Živnostenské banky. Vadí vám,... celý článek

Co vypátrá poslanecká stravenková vyšetřovací komise?

27. 3. 2008 | redakce Peníze.CZ | 5 komentářů

Co vypátrá poslanecká stravenková vyšetřovací komise?

Po Velikonocích se strhla v parlamentu mela kvůli stravenkám. Výsledek? Poslanci budou vyšetřovat, jestli v boji o zachování daňových výhod někdo někoho neuplatil. Je válka o stravenky... celý článek

Má mít řidič porušující předpisy dražší povinné ručení?

20. 3. 2008 | redakce Peníze.CZ | 8 komentářů

Má mít řidič porušující předpisy dražší povinné ručení?

Jezdíte dobře, dodržujete předpisy, ale rozčiluje vás bezohlednost mnoha řidičů na českých silnicích? Ministerstvo vnitra vymyslelo nový recept, jak nebezpečným řidičům „zatnout tipec“.... celý článek

Chtěli byste používat mobil jako peněženku?

13. 3. 2008 | redakce Peníze.CZ | 16 komentářů

Chtěli byste používat mobil jako peněženku?

Pomocí mobilu se dá v Česku zaplatit jízdenka na metro či poplatky u lékaře. Uvažuje se i o platbách za parkování. Oproti Japonsku je zatím pořád jen pravěk. Láká vás představa, že... celý článek

Partners Financial Services