Další pacienti mohou kontrolovat lékaře přes internet

Eva Sovová | rubrika: Co se děje | 7. 4. 2008 | 5 komentářů
Další pacienti mohou kontrolovat lékaře přes internet
Už šest let mohou pojištěnci VZP a lékaři využívat elektronické zdravotní knížky, které obsahují údaje o léčbě či předepsaných lécích. Systém by měl pomoci šetřit miliardy. Nyní se do něj zapojila i Česká národní zdravotní pojišťovna.

Elektronickou zdravotní knížku měli v Česku zdarma dosud jen klienti Všeobecné zdravotní pojišťovny (VZP). Během šesti let si ji pořídilo milion z celkového počtu 6,5 milionu pojištěnců VZP. Od dubna mohou mít zdarma knížku také 315 tisíc klientů České národní zdravotní pojišťovny (ČNZP). Budou v ní moci sledovat nejen údaje o svém zdravotním stavu, poskytnuté péči a diagnozách či bonusových bodech za preventivní péči, ale na rozdíl od pojištěnců VZP je systém rovněž upozorní, když třeba na preventivní prohlídku či pravidelné očkování zapomenou.

Jak funguje IZIP

Zdravotní knížka na internetu může obsahovat všechny informace o zdravotním stavu a je přístupná z kteréhokoliv počítače připojeného na internet. Číst v ní mohou pacienti a lékaři, kterým to pacient umožní. Zapisovat zdravotní záznamy do zdravotní knížky mohou jen zdravotničtí pracovníci registrovaní v systému IZIP.

Po registraci obdrží pacient doporučeně poštou do vlastních rukou přístupové údaje ve speciální, tzv. PINové zásilce. Tyto údaje bude znát pouze klient. Po prvním přihlášení (aktivaci) bude pacient moci do zdravotní knížky vstupovat, tj. číst v ní.

Po dohodě s lékařem či jiným zdravotnickým pracovníkem mu pacient může zpřístupnit zdravotní knížku k nahlížení, aby mohl posoudit souvislosti jednotlivých, na první pohled například nesouvisejících nemocí.

Lékař má k dispozici kompletní zdravotní historii pacienta a může ji doplňovat o aktuální zdravotní záznamy.

„Internet a ucelené databáze zdravotních informací o každém pacientovi jsou cestou jak zefektivnit léčbu a snížit plýtvání ve zdravotnictví. On-line přístup k některým informacím umožňujeme našim klientům již od roku 2002. Přihlášením do systému si mohou kdykoliv zkontrolovat, kolik stálo jejich vyšetření u lékaře. Mohou si také zjistit, kolik získali bodů za preventivní péči o své zdraví a body proměnit třeba za vitaminy či další preventivní péči. Teď si mohou zdarma pořídit také elektronickou zdravotní knížku a pověřit své lékaře, aby jim do knížky zapisovali údaje o jejich zdravotním stavu a léčbě a využívali informace k lepší péči o jejich zdraví,“ říká Miroslav Kaiser z České národní zdravotní pojišťovny(ČNZP). Jak dodává, veškeré zdravotní informace budou zabezpečeny proti zneužití a s každým lékařem, který se do systému zapojí, uzavře pojišťovna smlouvu.

ČNZP je po VZP druhou zdravotní pojišťovnou, která se zapojila do systému elektronických zdravotních knížek IZIP. Tento projekt se rozběhnul v roce 2001. „Zdravotní knížka patří pacientovi a on sám rozhoduje, zda a komu data zpřístupní. Zdravotní pojišťovny nemohou bez souhlasu pacienta získávat data ze systému IZIP,“ vysvětluje Tomáš Mládek, výkonný ředitel společnosti IZIP. Podle Mládka si mohou knížku pořídit i klienti těch pojišťoven, které se k projektu dosud nepřipojily. „Službu si ale musí zaplatit ze svého,“ tvrdí Mládek.

„Užívání elektronických zdravotních knížek by mohlo předejít zbytečně opakovaným vyšetřením, nekoordinovanému předepisování léků. Tím se dají šetřit náklady na zdravotní péči. Ale protože systém není používán univerzálně, není tento potenciál dosud plně využit,“ říká Jiří Rod, mluvčí VZP. Podle některých odhadů, které publikovala na svých stránkách Evropská komise, by letos mohl systém IZIP ušetřit v českém zdravotnictví asi 1,5 miliardy korun.

Anketa

Chtěli byste mít elektronickou zdravotní knížku?

„S ostatními zdravotními pojišťovnami intenzivně jednáme. Jsme přesvědčeni, že do konce roku budou zdravotní pojišťovny hradit službu elektronických zdravotních knížek pro 80 až 85 procent české populace,“ míní výkonný šéf IZIP Tomáš Mládek. Jenže třeba Zdravotní pojišťovna ministerstva vnitra, která má nyní 1 075 000 klientů, podle vyjádření mluvčí Hany Kadečkové s plošným zavedením těchto knížek nyní nepočítá.

Do konce března si elektronickou zdravotní knížku pořídilo celkem 1 022 142 klientů VZP, tedy zhruba každý šestý její pojištěnec. Do systému se podařilo zapojit přes devět tisíc lékařů, 5 381 zdravotnických zařízení a do knížek bylo od roku 2002 učiněno téměř 8,5 milionu zápisů. Letos lékaři připsali dalších více než 400 tisíc údajů. Podle autorů projektu je to stále málo. „Nejmenší zájem je ze strany lékařů v Praze. Důvodem může být jejich vysoká koncentrace. Lékaři dostávají mnoho komerčních nabídek a motivace k využití systému IZIP není pro pražské lékaře zajímavá. Systém naopak hodně používají lékaři v Ústeckém, Karlovarském, Olomouckém či Středočeském kraji,“ přibližuje Jiří Rod z VZP. Za šest let provozu zaplatila VZP za elektronické zdravotní knížky přes 500 milionů korun. Letos na ně vyčlenila 60 milionů korun.

Klienti České národní zdravotní pojišťovny budou muset vyplnit on-line přihlášku do systému zdravotních knížek na webových stránkách pojišťovny. Ta následně pošle doporučenou poštou ověřovací kód, kterým mohou vstoupit do své knížky. Využití zdravotních informací obsažených v IZIP chce ČNZP dále zdokonalit: „Máme vyvinutý speciální program. Ten bude umět vyhodnotit zdravotní rizika u každého pacienta. Budeme tak schopni upozornit jeho lékaře na možná nebezpečí, aby mohl rychleji a správně rozhodnout o potřebné léčbě. Všem klientům, kteří si knížku zřídí, poskytneme informace o tom, že třeba zapomněli na preventivní vyšetření, že se již blíží termín dalšího přeočkování nebo že mohou využít speciální preventivní program. Klienti přitom mohou do knížky nejen nahlížet, ale i sami do vlastních poznámek zaznamenávat údaje třeba o léčbě u lékařů, kteří nemají v ordinaci počítač a s internetem dosud nepracují,“ přibližuje Miroslav Kaiser z ČNZP.

Jaké máte zkušenosti s internetovými zdravotními knížkami? Mohou pomoci snížit výdaje ve zdravotnictví? Podělte se o názor.

 

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+9
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 5 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Zdravotní pojišťovny lákají klienty na očkování i na lázně

19. 3. 2008 | Eva Sovová | 2 komentáře

Zdravotní pojišťovny lákají klienty na očkování i na lázně

Zdravotní pojišťovny si začínají konkurovat a více se odlišovat. Klienty pojišťoven přitahují hlavně programy oceňující bezplatné dárce krve, očkovací balíčky a bodování s bonusem za... celý článek

Ceny léků se silnou korunou neklesají, stěžují si lékaři

7. 3. 2008 | Eva Sovová | 3 komentáře

Ceny léků se silnou korunou neklesají, stěžují si lékaři

Koruna posiluje, ceny za léky zahraničních výrobců ale neklesají. Na plýtvání upozorňuje Česká lékařská komora: „Od ledna se kvůli tomu z veřejného zdravotního pojištění zbytečně utratilo... celý článek

Deset tisíc důchodců nemá na poplatky u lékaře

29. 2. 2008 | Eva Sovová | 12 komentářů

Deset tisíc důchodců nemá na poplatky u lékaře

Čtvrtině seniorů žijící v domovech důchodců nezbývá z kapesného dost peněz na zaplacení regulačních poplatků. Na osobní útratu mají někteří z nich jen pár stokorun na měsíc. Úlevy se... celý článek

Jak ušetřit v lékárně na poplatcích za recepty

10. 1. 2008 | Eva Sovová | 18 komentářů

Jak ušetřit v lékárně na poplatcích za recepty

Poplatky za výdej léku v lékárně se staly realitou a pacienti se snaží šetřit. Žádají lékaře o předpis léku až ve třech baleních. U levných léků na předpis si mohou od lékaře nechat... celý článek

Partners Financial Services