Zdravotní pojišťovny lákají klienty na očkování i na lázně

Eva Sovová | rubrika: Co se děje | 19. 3. 2008 | 2 komentáře
Zdravotní pojišťovny lákají klienty na očkování i na lázně
Zdravotní pojišťovny si začínají konkurovat a více se odlišovat. Klienty pojišťoven přitahují hlavně programy oceňující bezplatné dárce krve, očkovací balíčky a bodování s bonusem za péči o vlastní zdraví.

Jedno přísloví říká: „Preventivní péče o zdraví je nejúčinnější lék.“ Zdravotní pojišťovny proto rozšiřují nabídku preventivních programů a jsou stále víc ochotny přispívat těm lidem, kteří mají zájem nemocem předcházet a být co nejvíc fit. Zmapovali jsme zdravotní programy, kterými si konkurují tři pojišťovny, které odpověděly na naše dotazy: Všeobecná zdravotní pojišťovna (VZP), Zdravotní pojišťovna ministerstva vnitra (ZPMV) a Česká národní zdravotní pojišťovna (ČNZP). Každé z nich se loni podařilo přilákat nejvíce klientů na zcela odlišný preventivní program.

Tyto tři zdravotní pojišťovny mají v nabídce vždy celou řadu preventivních programů nebo balíčků, kterými se snaží přitáhnout pozornost dospělých, rodičů a jejich dětí či třeba sportovců. Jejich pojištěnci z nich mohou čerpat finanční příspěvky na prevenci podle své potřeby, a to v řádech od několika set až po několik tisíc korun za rok.

Některé programy lákají na ozdravné pobyty dětí u moře nebo ve školách v přírodě, další připlácejí na plavání v bazénech, jiné jsou zaměřeny jen na muže, aby více pečovali o své zdraví a další jsou cíleny na ženy a rodičky. Pojišťovny vymyslely i motivační programy na odvykání kouření. Dětem přispívají na ochranné sportovní pomůcky, kterými se mohou chránit před těžkými úrazy.

Významným počinem byl také mamografický screening, ke kterému vloni dopisem vyznala VZP všechny ženy, které se nenechaly vyšetřit déle než tři roky. Projekt skončil letos v únoru a vyšetření absolvovalo 80 tisíc žen.

Největší zájem mají klienti o tyto programy:

  • program očkování proti klíšťové encefalitidě a chřipce,
  • balíček určený bezplatným dárcům krve,
  • bodový program motivující pojištěnce dbát o své zdraví.

Co nabízí pojištěncům zdravotní pojišťovny

VZP
ZPMV
ČNZP

Všeobecná zdravotní pojišťovna přitahuje největší pozornost pojištěnců zejména očkovacím programem, konkrétně peněžním příspěvkem na očkování proti klíšťové encefalitidě a chřipce. „Využilo ho vloni zhruba 60 tisíc klientů,“ říká Jiří Rod z VZP. Očkovací program je úspěšný především proto, že ho mohou využít klienti všech věkových kategorií. Získat se dá roční příspěvek ve výši 500 korun na injekci proti klíšťové encefalitidě a proti chřipce ve výši až 300 korun. V tomto preventivním programu pokračuje VZP i letos, vyčlenila na něj celkem 60 milionů korun a peníze se dají získat například i na injekci proti pneumokokovým nákazám, proti karcinomu děložního hrdla, meningokokovým nákazám, příušnicím i žloutence

Konkurence mezi pojišťovnami začíná přinášet i další programy, které mohou snížit vysoká rizika některých onemocnění, ušetřit za drahou léčbu závažných nemocí a snížit počty úmrtí.
Například Zdravotní pojišťovna ministerstva přišla jako první s očkováním dívek proti papilomaviru, který je původcem rakoviny děložního hrdla. Na toto onemocnění umírá ve světě denně 657 žen. V České republice onemocní ročně tímto typem rakoviny přibližně tisíc žen a 400 z nich na toto onemocnění zemře. Tím, kdo na ženy nemoc přenáší, je muž. Proto začala pojišťovna nyní přispívat na očkováním i chlapcům ve věku 9 až 15 let, kdy je vakcína nejúčinnější.
Vakcíny totiž nejlépe účinkují, když se aplikují před zahájením sexuálního života. Pojišťovna na ně přispívá od letošního ledna dívkám a chlapcům celkem 2 500 korun.

Podle čeho si vybíráte zdravotní pojišťovnu? Podělte se o názor.

 

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+13
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 2 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Ceny léků se silnou korunou neklesají, stěžují si lékaři

7. 3. 2008 | Eva Sovová | 3 komentáře

Ceny léků se silnou korunou neklesají, stěžují si lékaři

Koruna posiluje, ceny za léky zahraničních výrobců ale neklesají. Na plýtvání upozorňuje Česká lékařská komora: „Od ledna se kvůli tomu z veřejného zdravotního pojištění zbytečně utratilo... celý článek

Deset tisíc důchodců nemá na poplatky u lékaře

29. 2. 2008 | Eva Sovová | 12 komentářů

Deset tisíc důchodců nemá na poplatky u lékaře

Čtvrtině seniorů žijící v domovech důchodců nezbývá z kapesného dost peněz na zaplacení regulačních poplatků. Na osobní útratu mají někteří z nich jen pár stokorun na měsíc. Úlevy se... celý článek

Poplatky u lékaře čekárny nevyprázdnily

15. 2. 2008 | Eva Sovová | 9 komentářů

Poplatky u lékaře čekárny nevyprázdnily

Poplatky ve zdravotnictví pacienty od návštěv u lékaře neodrazují. Mírný pokles hlásí jen někteří obvodní lékaři a pohotovostní služba. Vinou zákonodárců se ovšem poplatky platí i za... celý článek

Jak ušetřit v lékárně na poplatcích za recepty

10. 1. 2008 | Eva Sovová | 18 komentářů

Jak ušetřit v lékárně na poplatcích za recepty

Poplatky za výdej léku v lékárně se staly realitou a pacienti se snaží šetřit. Žádají lékaře o předpis léku až ve třech baleních. U levných léků na předpis si mohou od lékaře nechat... celý článek

Partners Financial Services