Právo na důstojnou smrt

Většina lidí si přeje zemřít v požehnaném věku, v míru a bez utrpení. Jenže to se nepodaří každému. Někdy umírání bolí a bolí dlouho, může ho provázet ztráta důstojnosti. Nový zákon o právu na důstojnou smrt, který dostali na konci května na stoly poslanci, navrhuje legalizovat v Česku asistovanou sebevraždu a eutanazii.
Právo na důstojnou smrt

Senátor Jiří Zlatuška, který návrh zákona předkládá, sám příliš nevěří tomu, že se ho podaří prosadit; vláda se k němu ostatně právě dnes postavila zamítavě. Jde spíš o test veřejného mínění a (znovu)vyvolání debaty na toto téma. Lidský život se bere jako věc posvátná, na druhou stranu tváří v tvář nezměrnému utrpení si člověk právem klade otázku, jestli není lidské takové utrpení zkrátit. Je to otázka morální a odpovědi na ni jsou vymezeny dvěma póly, na jednom stojí ti, kteří mají za to, že člověkovo tělo a veškeré jeho funkce jsou majetkem toho člověka a že s nimi může nakládat podle své vůle. Druhý pól představuje názor, že je třeba se snažit zachovat život za jakoukoli cenu, byť by to bylo jen vegetování organismu bez vědomí a s nutnou asistencí přístrojů.

Partner rubriky

Partnerem rubriky Co si o tom myslíte? je nakladatelství Grada.

Z jeho produkce vybíráme:

Petr Syrový: Investování pro začátečníky

Po přečtení této knihy budete mít dost informací a odvahy, abyste udělali první investorské krůčky.

Jan Januš a Kristián Léko: Kurz právní sebeobrany

Kniha nabízí ve 30 lekcích právní vodítka ke každodenním situacím. Využívá zkušeností právníků; vychází tedy vysloveně z praktického pohledu na věc. 

Návrh zákona o právu na důstojnou smrt v první řadě předpokládá, že člověk o své vůli může rozhodnout, že nechce být vystaven utrpení bez naděje na zlepšení a že může požádat lékaře, aby mu pomohl toto utrpení zkrátit. Až v druhé řadě, pokud by nebyl schopen skončit svůj život sám, předpokládá také legální možnost nechat se usmrtit. Rozlišuje tedy asistovanou sebevraždu a eutanazii. Jasně stanoví, jaký musí být zdravotní stav pacienta žádajícího o asistenci při sebevraždě nebo usmrcení, jak musí být informován o svém zdravotním stavu, že jeho zdravotní stav nehodnotí pouze ošetřující lékař, ale také další nezávislý lékař a tak podobně; ostatně jedním z častých argumentů proti bývá možnost zneužití institutu eutanazie.

My jsme svůj příspěvek do diskuze přinesli o něco dřív v letošním roce, ještě než návrh zákona došel do Sněmovny. V prvním letošním čísle magazínu Finmag, který naše redakce připravuje, jsme se ptali dvou osobností, zda eutanazie ano, nebo ne. Jednou z nich je Milan Hamerský, právník, který navrhnul znění výš zmiňovaného zákona, druhou pak křesťanský filozof Jan Sokol. Nyní tento duel „odemykáme“ všem.

Eutanazie ano, nebo ne?

Milan Hamerský
+15
+
-

ANO

Milan Hamerský

právník a politolog

Před smrtí jsme si všichni rovni. Podle průzkumu Centra pro výzkum veřejného mínění z května loňského roku jsou dlouhodobě pro rozšíření možností pro odchod ze života a uzákonění eutanazie dvě třetiny české společnosti. Ale i kdyby pro byla jen malá menšina, stejně jde o zákon, který nikomu nic nepřikazuje a pouze rozšiřuje práva umírajících. Jde tedy o jeden z nejhumánnějších zákonů, jaké si lze představit. Rozšiřuje soucit a důstojnost lidí. Jsem hluboce přesvědčen, že česká společnost je připravena přijmout obdobnou normu, jaká platí přes deset let v Belgii a Nizozemí. Čekat znamená vystavovat tisíce lidí zbytečnému utrpení. Pro legalizaci eutanazie existuje mnoho dobrých důvodů jak morálních, tak i praktických. Nastolení jasných pravidel odstraní excesy, pomůže zvýšit důvěru mezi lékaři, nemocnými a jejich příbuznými.

Jan Sokol
-4
+
-

NE

Jan Sokol

filozof a pedagog

Eutanazie – což není ukončení marné léčby, nýbrž úmyslné usmrcení pacienta lékařem – by se povolit neměla. Zabít se dovede každý sebevrah, a v extrémní situaci to může být i hrdinský čin, ale právo to asi není. Můj život není můj majetek – jsem to já sám. Proto ho nemohu prodat do otroctví, zato na něj mohou mít nároky rodiče, děti, přátelé, lidé, kteří na mně nějak závisí. Člověk se dovede zabít, ale nesmí k tomu zneužít lékaře. Předně proto, že je to přesný opak jeho povolání. Nemocný člověk mu svěřuje sám sebe a musí se na něho spolehnout. Jak by se mohl spolehnout na člověka, který někomu pomohl od života? Ani lékař si nemůže být jist, že člověk, který se chce zbavit sám sebe, opravdu ví, co dělá. Nemocný žadatel není tak docela pánem sebe sama – proto jde za lékařem. Dnes něco chce, ale jak by se rozhodl za měsíc? Může mu být tato možnost odepřena? Pacient v terminálním stádiu svoji vůli projevit nemůže. Pokud ji vyslovil předem, věděl opravdu, co dělá? A pokud ne, mohou o usmrcení rozhodovat lékaři sami, i kdyby si byli sebevíc jisti, že brzy zemře? Dnešní medicína dovede zmírnit jeho utrpení paliací, ale sotva může rozhodnout, že zbytek jeho života nemá cenu.

Argumenty ani na jedné straně nejsou plané. My se teď ptáme, na kterou stranu byste se přiklonili vy. Klidně si představte, že jste v poslanecké lavici a máte se rozhodnout, které tlačítko zmáčknout. Samozřejmě předtím můžete prostudovat návrh zákona a důvodovou zprávu k němu. Dejte nám vědět v diskuzi, jak a proč budete hlasovat.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+41
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 22 komentářů

Abychom udrželi kvalitu diskuze pro slušné čtenáře, je nutné se před vložením komentáře přihlásit. Jste tu poprvé? Pak se nejdřív musíte zaregistrovat. (Už jsem, ale zapomněl jsem heslo!)

Přihlásit se

Diskuze

24. 7. 2019 20:43 | Jakub

Dobrý den jsem z početné rodiny která mě furt nutí do práce,já poněvadž mám dost zranění,tak nemám už odvahu naposledy nechci nic zažít a nebýt mezi,,zdravými"chci eutanazii a místo kam bych šel jen jednou protože Bi mi usnadnila život.
-1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

24. 8. 2016 10:08

Protože by to bylo protizákonné.U nás je trestné i navádění k sebevraždě...
+2
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

6. 7. 2016 8:07 | Filip

Smrt v našich rukou, profesor Jan Sokol

https://www.facebook.com/notes/profesor-jan-sokol-ph-d-csc/smrt-v-na%C5%A1ich-rukou/991165294295818
+13
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

27. 6. 2016 13:54 | Honza

Není třeba žádná eutanázie, stačí trpícího zbavit bolesti tak aby se cítil jako jura-léky na to existují, jen by to nesměly být opiáty které se hodí i doma, umírajícím mnohdy odmítají doktoři tišící prostředky aplikovat aby se z nich nestaly fetky - viz problém nějakého hospicu nedávno, chtěl bych potom porovnat co pacient prokazatelně dostal a co bylo předepsáno, vyfasováno a zaplaceno. Možná by to bylo zajímavé srovnání. Za komárů trhali zubaři zuby bez umrtvení ale injekce si nechávali na svoje VIP a těm umrtvovali i na plombování o čemž se obyč pacientovi ani nezdálo.
-7
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

24. 6. 2016 18:45 | D

Hrozné je jak někdo chce rozhodovat za člověka. Co muže. A co ne .utrpeni je strašně snášet a argumentace ze lékaři zmírní utrpení je zcestna .Realita je ze tlumení bolesti pro umírajícího. V rodině si musíte tvrdé vybojovat.Je jasne ze VIP pacienti do jedou na dolsinu .Jedine asistovanou sebevražda žádné lékaře nikdo nepotřebuje jen ty prostředky na konec.
-1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

23. 6. 2016 18:59 | Dudek

On myslí toto, pandoktore: Povolení eutanazie by poskytlo prostor psychopatům, kteří si budou hrát na boha a zabíjet, komentoval ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek (ČSSD) poslanecký návrh zákona, který by ji měl zavést. Vláda normu na svém středečním zasedání odmítla.
-1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

23. 6. 2016 18:58 | MoB

Rozumím tomu, že pro křesťany je to nepředstavitelná varianta. Ale je otázka, jestli tento názor sdílí i zbytek populace. V oblasti rozhodnutí o vlastní osobě považuji rozhodnutí o ukončení života za takové, které by nemělo být kriminalizováno.

Každý, komu někdy umíral člen rodiny, pomalu, nehezky, tohle chápe.
+3
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

23. 6. 2016 18:56 | dr. Chocholoušek

Průvodním projevem některých neléčitelných duševních chorob bývají halucinace, nejčastěji se v takových případech zjevuje vyžraný socan Mládek.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

23. 6. 2016 14:50 | Marek Dalík

Zase se k problematice euthanasie vyjadřuje filizof pseiudohumanista , vyžraný socan Mládek , ani jeden o tom v jádru neví nic . Terminální stadium mnoha chorob není žádná výhra .Většinou to dost bolí . Pokud se někdo rozhodne ukončit nezvratný stav má na to právo .
Pokud se správně nadávkuje léčba bolesti lze už dnes stav vyřešit během několika dní.
-1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

23. 6. 2016 14:42 | Jan

Nikdo nemá právo člověka trápit řečmi o posvátnosti života. Každý člověk žije svůj vlastní život a pokud je na konci všech možností má mít právo o ukončení rozhodnout a to i předem písemně. Myslel jsem, že pan prof. Sokol je lidštější, ale je to především katolík a dnes jsem rád, že není prezidentem.
+3
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

23. 6. 2016 13:58 | Ludu

Zatímco se o tomto problému stále jen diskutuje a určují se pro a proti, tak se takto řeší ukončení života již běžně v domovech seniorů. Je to pro ně vysvobození.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

23. 6. 2016 12:37 | Mišan

Kdysi, kdesi jsem četl, že v Japonsku je možné zakoupit nějaké zařízení, kterým si člověk přivodí bezbolestnou smrt, tak proč to není i u nás?
-1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

23. 6. 2016 12:33 | Mišan

Rozhodovat zda jsem či nejsem svým pánem je sporné, já jsem přesvědčen, že jsem svým pánem. S tím Sokolem naprosto nesouhlasím, pravdou, že mé tělo patří někomu jinému, snad trochu matce a otci. Tvrzení pana Sokola, že někdo je na mně závislý je nesmysl, každý se musí o sebe postarat a když je nemohoucí tak možnosti vlastní sebevraždy jsou mnohem menší, tudíž musí to udělat někdo, kdo to fysicky zvládne! Když žádný lékař nebude ochoten to provést, ať pacient dostane něco čím si i při nemohoucnosti pomůže sám.
Já tvrdím, že každý by měl mít za uchem vypínač.
+2
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

23. 6. 2016 11:53 | ing. Dortík

Návrh zákona myslí na variantu: jsem úplně v kopru, račte mi to doktorsky potvrdit a dejte mi piluli, na variantu jsem úplně v korpu, račte mi to lékařsky potvrdit a rvonou mi něco píchněte, protože sám nezbašítm ani piluli. A na variantu dopředu jsem podepsal, že až budu úplně v kopru a nebudu o tom ani vědět, račte mě lékařsky prozkoumat a vypnout. Neřeší, a měl by podle mě řešit i variantu jsem úplně v kopru, nevím o tom, nikdy nic vědět nebudu, nebylo by lepší mě vypnout?
+2
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

23. 6. 2016 11:49 | jezevec

měli bychom si uvědomit, že eutanazie jsou ve skutečnosti ČTYŘI verze:
1) člověk v plné duševní a fyzické síle, který už nechce žít, ale zároveň nemá zbraň, a má etické zábrany skočit pod vlak a nechat se rozmazat po kolejích = potřebuje doktora jen na to, aby ho usmrtil kultivovaně.
2) člověk v plné duševní síle, ale fyzicky nezpůsobilý se sám usmrtit = potřebuje doktora na to, aby to vůbec udělal.
3) člověk ve vegetativním stavu závislý na přístrojích, bez vědomí a bez šance na zlepšení = laicky řečeno stačí ho "vypnout" a nechat ho v klidu umřít, ale někdo musí rozhodnout za něj
4) člověk ve stavu (3), ale který v dostatečném předstihu za plného vědomí a zdraví jasně formuloval svou vůli ho v takovém stavu netrápit a nechat v klidu umřít.

s verzí (1) a (4) má problém málokdo, verze (2) je asi nejdiskutovanější, nejproblematičtější je verze (3).
myslím, že by v tom měl být rozdíl i v legislativě .... ale sám bych to o jiných rozhodovat nechtěl. pro sebe bych chtěl mít všechny 4 verze legální. nikdo by neměl mít právo druhého trýznit životem pro něj nesnesitelným jen proto, že trpící není schopen si smrt sám přivodit.
+4
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit všech 22 komentářů

Informace na této stránce mají povahu diskusního fóra pro registrované uživatele. Byť je pro publikování příspěvku vyžadována registrace, vydavatel neručí za pravdivost zveřejněných informací a neověřuje jejich faktickou správnost či autenticitu. Pokud jste zaznamenali příspěvek, který by tu být neměl, napište nám na redakce@penize.cz

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Rakovina není projekt, rakovina je nemoc

22. 7. 2016 | Michal Kašpárek | 9 komentářů

Rakovina není projekt, rakovina je nemoc

Mluvit v souvislosti s nádory o boji, bitvách, vítězstvích a prohrách je nepřesné, často i nevkusné a hlavně kontraproduktivní.

Rady a kalkulačky: Vdovský, vdovecký a sirotčí důchod v roce 2016

21. 3. 2016 | Petra Dlouhá | 5 komentářů

Rady a kalkulačky: Vdovský, vdovecký a sirotčí důchod v roce 2016

Peníze.cz přinášejí ucelený přehled pravidel vdovského, vdoveckého a sirotčího důchodu v roce 2016. Výpočet pozůstalostních důchodů zvládne naše kalkulačka.

Jak přenechat majetek. Darování, nebo dědictví? Co se víc vyplatí

25. 3. 2015 | Petra Dlouhá | 21 komentářů

Jak přenechat majetek. Darování, nebo dědictví? Co se víc vyplatí

Danění darů i dědictví prošlo revolucí. Vyplatí se víc darovat byt, dům, chatu a další majetek ještě za života, nebo nechat dělení majetku až na dědické řízení, ať se pozůstalí poperou,... celý článek

Kolik stojí smrt? Češi na posledním rozloučení šetří

6. 11. 2014 | Ondřej Tůma | 12 komentářů

Kolik stojí smrt? Češi na posledním rozloučení šetří

Před pár dny jsme si připomínali své blízké, kteří už tu s námi nejsou. Připomínat bychom si ale měli i vlastní pomíjivost. Víte, kolik dnes stojí pohřeb? A máte jistotu, že ten váš... celý článek

Čest a sláva žoldnéřům!

11. 7. 2014 | Michal Kašpárek | 16 komentářů

Čest a sláva žoldnéřům!

Žold za svoje nasazení dostávali i čeští piloti v RAF. Dělá to z nich snad menší hrdiny?

Partners Financial Services