Je čas zavést znovu poplatky za návštěvu lékaře

Regulační poplatky u lékaře měly smysl – regulovaly počet čekajících v čekárnách. S rozumnou úpravou, tak aby neodrazovaly i ty, kteří lékařskou péči potřebují, ale jsou opravdu chudí, by se měly vrátit.
Je čas zavést znovu poplatky za návštěvu lékaře

Podle informací, které zveřejnila Všeobecná zdravotní pojišťovna, poctilo ordinaci praktického lékaře v prvních pěti měsících letošního roku o 22 procent víc pacientů než ve stejném období loňského roku. Žádnou pandemii jsme letos nezaznamenali, a je tedy třeba hledat jiné vysvětlení. Jedno se víc než nabízí.

Partner rubriky

Partnerem rubriky Co si o tom myslíte? je nakladatelství Grada.

L. Josková, P. Pravda: Zákon o obchodních korporacích s komentářem

Plné znění zákona s úvodním komentářem, jehož cílem je usnadnit podnikatelům orientaci v řadě převratných změn a pomoci vypořádat se s nimi.

Kolektiv autorů: Nová společnost s ručením omezeným. Právo – účetnictví – daně

Seznamte se s „novou“ s.r.o.! Součástí jsou i možné formulace společenské smlouvy, příklady z oblasti účetnictví a daní a rovněž vzorová zakladatelská listina.

Odrazovací efekt

Od prvního ledna se nemusí platit za návštěvu doktora třicetikorunový regulační poplatek. Poplatek, který se svého času stal tématem krajských voleb, se kterými vůbec nesouvisel, a pomohl sociální demokracii k mohutnému vítězství. Není divu, že domluvou na jeho zrušení později ČSSD podmínila vznik koalice po volbách celostátních. A šéf ANO, budoucí ministr financí této koalice, na domluvu přistoupil.

Když zjistil, že podle odhadů bude ve zdravotnictví po zrušení regulačních poplatků (ovšem nejen těch za návštěvu lékaře, ale také a možná především za pobyt v nemocnici) chybět pět miliard korun, veřejně svého rozhodnutí zalitoval a byl by rád zařadil zpátečku. Nestalo se.

A tak teď v deníku E15 zástupce Koalice soukromých lékařů tvrdí, že se po sedmi letech, kdy se poplatky vybíraly, do čekáren a ordinací vracejí pacienti Já-jenom-když-jdu-kolem. Zdá se tedy, že platí, co v naší anketě Očima expertů o regulačních poplatcích řekl ekonom Lukáš Kovanda: „Návštěvu ordinace si rozmysleli lidé, kteří se předtím vydávali za lékařem s každinkou bolístkou, s každým zacukáním očního víčka. Lékaři měli víc kapacity na pacienty, jejichž zdravotní stav odborné posouzení a vyšetření opravdu vyžadoval.“

Kovanda mluví vtipně o efektu odrazení – a právě ten považuje za největší přínos poplatků. A já s ním souhlasím – efekt finanční – ty miliardy, kterých tak želel ministr financí, se dají jistě získat jinak. Navíc ve věčně hladovém rezortu to je, jak když plivnete na rozpálená kamna. Promarněný čas ale nikdo nevrátí.

Za dobré slovo knížku

Minule jsme v rubrice Co si o tom myslíte? psali o tom, kdo všechno dosáhne na příspěvek na bydlení. Přesněji o tom, že na něj mají nárok i lidé, kterým s nejvyšší pravděpodobností nemá být určený. 

Ptali jsme se, co byste takovému člověku radili. Pumpnout státní kasu, nebo okrádat rodinu, jak se kdysi říkávalo. Knížku za vtip bychom rádi poslali Frenkymu. Ne, že bychom souhlasili s jeho dlouhým příspěvkem kompletně, ale některé jeho nápady by se měly ujmout. Třeba „příspěvek na rozum“, který definuje takto: „Kdo má IQ nižší než třeba 100, tak by dostával dorovnávací dotaci. On přece nemůže za to, že je blbý jak tágo.“ Pak by se ukázalo, jestli jsme národ Švejků. Totiž úředně uznaných blbů, jako byl dobrý voják. 

Jeden problém – jeden poplatek

Někteří kritici poplatků ale říkají, že poplatky odrazují i ty, kteří lékaře doopravdy potřebují. Přitom zdravotní péče má být přístupná všem. Nemůžu říct, jako někteří střelci, že lidé, kteří by pár desetikorun nenašli, nejsou, že to přece má každý. Lidé, kteří počítají každou pětku, existují. A navíc – právě v případě těch, kteří mívají do kapsy nejhlouběji, myslím seniorů, nemusí jít jen o tři desetikoruny ročně, ba ani měsíčně.

To ovšem po mém soudu není argument proti poplatkům obecně, ale řekněme proti přílišné tvrdosti. Jistě by šel vymyslet mechanismus, jak ty nejpotřebnější poplatků uchránit. Řekněme třeba zprostit poplatků lidi nad šedesát let, s pravomocí lékaře po druhé nebo třetí návštěvě poplatek začít požadovat – pokud by měl pocit, že pacient přichází jen na kus řeči. Nebo – proč ostatně objevovat Ameriku – to zařídit podle slov bývalého ministra zdravotnictví Hegera, který v naší anketě radil účtování poplatku podle zásady, kterou bychom zjednodušeně mohli nazvat jeden problém – jeden poplatek: „Poplatek by měl být účtován jen při nové epizodě, kdy přichází pacient k lékaři z vlastního podnětu, nikoliv už při doporučených kontrolách či při odeslání k jinému lékaři.“ To by mělo onen dopad násobených třiceti korun eliminovat dostatečně.

Já jsem tedy všemi desíti pro znovuzavedení poplatků a vyprázdnění čekáren. Vaše argumenty proti mě samozřejmě můžou zviklat. Argumenty pro v mém přesvědčení posílit. Obojí čekám v diskuzi pod článkem. A jako každý čtvrtek platí, že na jednoho z diskutujících čeká v redakci knížka. 

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+7
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 59 komentářů

Abychom udrželi kvalitu diskuze pro slušné čtenáře, je nutné se před vložením komentáře přihlásit. Jste tu poprvé? Pak se nejdřív musíte zaregistrovat. (Už jsem, ale zapomněl jsem heslo!)

Přihlásit se

Diskuze

19. 9. 2015 17:07 | Fredy

Citace - KM / 17.09.2015 16:38

Vidím, že husákovskou satiru máte zřejmě nezničitelně zarytou pod kůží.

Čoveče Husáka neznám. Z kterého že je oddílu? :)
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

18. 9. 2015 22:55

Všechny léky jistě ne, ale léky s doplatkem 700 Kč nepochybně nejsou drahým specielním lékem. Společnost, která cpe ze státního miliardy do různých soukromých byznysů, vrcholového sportu, nesmyslných investic a chystá se přijímat a živit přistěhovalce z Asie a Afriky, stojí za hovno, pokud se zárověň nedokáže postarat o léky pro své sociálně slabé.

O mě a mé rodiče nemějte starost. Ale situace té paní může být zcela jiná než moje nebo vaše a vůbec to nemusí být její vinou. Podle vás má ale smůlu, přežívají jen silní a připravení.

Povinnost mít musí, protože postavení pacienta vůči lékaři není rovnovážné, čím staršího a nemocnějšího pacinta máte, tím méně rovnovážné je. Logicky a z mnoha důvodů. A pokud se do tohoto vztahu zavede tržní fungování, odnášejí to ti slabší. Taky logicky, tak to v byznyse chodí. A pro ty nejslabší to může mít fatální následky. I to je logické.
+8
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

18. 9. 2015 22:39

Škoda, že si vaše paní taky někdy nevšimne a není špatná z těch, kteří mají s doplatky problém a ač to tu mnozí bagatelizují, někdy si ani koupi léků nemohou dovolit.
+2
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

18. 9. 2015 14:07 | Lukáš

Se zavedením poplatků nesouhlasím z těchto důvodů:

+ Návštěva lékaře se nedá srovnávat např. s návštěvou kamenné pobočky banky. Regulační poplatek se nedá srovnávat např. s poplatkem za výběr hotovosti na pobočce, který se dá nahradit bankomatem ve stejné kvalitě. Návštěvu lékaře lze těžko nahradit třeba samoléčbou nebo pouhou návštěvou lékárny. Obecně omezení počtu návštěv není žádoucí. Naopak - mnoho lidí nechodí na preventivní prohlídky, neřeší svůj zdravotní stav, mají nemoci o kterých nevědí (cukrovka, vysoký tlak). Počet návštěv by měl být proto vyšší než v současnosti.

+ Jedinci, kteří nejčastěji využívají (zneužívají) péči patří do skupin, které by měly být od poplatku osvobozeny - důchodci, sociálně slabí co se hodí marod, děti. Na ně to nebude mít vliv.

+ Zneužití péče poplatky nezabrání, ty je třeba řešit jinými způsoby - pacienty opakovaně chodící zbytečně k lékaři musí důrazně upozornit samotný lékař a musí existovat kvalitní dohled nad lékaři. Jistě se tak už děje, jistě v tom existují rezervy.

+ Zbytečná administrativa nejen pro lékaře, ale i pro pacienty, kteří často ve špatném zdravotním stavu musí hledat drobné do automatu po celé nemocnici pro zaplacení poplatku.

+ Poplatky mají platit i skupiny lidí, kteří platí velké daně/zdravotní pojištěná a kteří péči mnoho let (kromě preventivních prohlídek) nevyužívali. Tito lidé určitě péči nezneužívají a není třeba je regulovat, naopak by měli být odměněni tak jako je tomu u jiných typů pojištění, kdy za bezeškodní průběh dostanou klienti slevu.

+ Regulační poplatek nemá žádný vztah ke skutečným nákladům na zákrok = není spravedlivý. Pokud je třeba získat finance za každou cenu, je spravedlivější zvýšit doplatky za léky nebo zpoplatnit některé zákroky (např. plomby u zubaře). Uvedl jsem pouze příklady, nepíšu že se mají zavést.
+4
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

18. 9. 2015 13:32 | Pavel

Manželka dělá v lékarně. A často je špatná z toho, že tam přijde důchodkyně zblbá reklamou, nakoupí za poslední peníze hromadu nesmyslných doplňku stravy a nedá si ten nákup vymluvit. Případně vyžadují tu nejdražší variantu léku, i když by za prakticky stejný od jiného výrobce zaplatily dvacetinu ceny. Takže kdo ví, jak to bylo a co jste vlastně v té lékarně viděl.
+2
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

18. 9. 2015 13:26 | josef

Zadna spolecnost na svete (!) si nemuze dovolit vsechny potrebne leky pro vsechny.

A na hovno je spolecnost, kde si lide mysli, ze maji na vsechno narok.

Pani treba nema deti, ale pak se mela starat, aby mela uspory na dobu, kdy bude penize potrebovat. Vy byste nedal svym rodicum penize na potrebne leky, i kdybyste mel malo penez pro sebe?

Proc by mel mit lekar povinnost predepisovat leky bez doplatku? Pokud mu pacient rekne, ze nema na doplatek, tak je dostane. Ale kazdy odbornik Vam rekne, ze kazdy lek, i kdy obsahuje stejnou ucinou slozku muze u ruznych lidi fungovat ruzne. Takze pokud ma clovek na doplatek, je lepsi vzit lek, ktery vim, ze 100% na mne funguje. Jsme snad svepravni a umime lekari rici, ze na doplatek nemame. Nebo ne?
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

18. 9. 2015 10:52

Tohle nemá nic společného s tím, jestli by jí za komunistů léky předepsali nebo ne. Tehdy slušnější zahraniční léky nebyly ani pro mladé. Ale komunisti jsou čtvrt století pryč. A tohle, vzhledem k ceně, nejsou určitě žádné špičkové vysokonadstandardní specielní léky, sedm stovek je normální doplatek.

Možná, že děti má, ale ani to s tím nemá co dělat. Třeba ty děti splácí hypotéku na byt, protože musí někde bydlet a jejich matka nebyla tak obratná a před deseti dvaceti lety nezprivatizovala pár státních bytů za hubičku. Možná ty děti mají vlastní děti a mají co dělat, aby vyšly od výplaty k výplatě. Nebo jsou nezaměstnané. A nebo děti nemá, co je na tom divného? Podívejte se, kolik lidí okolo třicítky dnes děti nemá a mít nechce. Kdo jim bude jednou platit doplatky lékárně?

Možná pro ni existuje alternativa léků bez doplatku (možná ne, není to zdaleka u všech léků, jak se demagogicky tvrdí), ale ona to neví, lékař jí takový lék nepředepsal a lékárník nenabídl. Proč by to taky dělali? Pro ně je to byznys a nejsou tu od toho, aby někomu pomáhali, ale aby vydělávali. A jinak to nebude, dokud lékař nebude mít POVINNOST předepisovat léky bez doplatku a dražší lék s doplatkem jí bude moci být pouze nabídnut (nikoli vecpán). Ale o to není samozřejmě zájem, to by kazilo dobře zavedený obchod a zainteresované strany mají dost peněz na to, aby si zajistily, že něco takového v zákoně nebude.

Společnost, která se nedokáže postarat o to, aby si lidé mohli dovolit léky, které potřebují, stojí za hovno.
+7
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

18. 9. 2015 9:08 | josef

jj, za komancu by ji ty leky ani nepredepsali. Tehdy nekdere leky pro starsi lidi byly temto lidem nedostupne - byli neperspektivni. Pani nema deti? Jeji deti to nezajima?
-7
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

18. 9. 2015 9:03

kazdej jde tolikrat, kolikrat si mysli, ze to ma smysl.
BTW lekar nevydela nejvic na poplatku, ale na tom osetreni - od zdravotni pojistovny.
Ale stoupnuly-li pocty navstev o 22%, pak logicky budou muset uhrady za kazdy ukon klesnout o cca 20% jinak budou pojistovny zase v hlubokem minusu.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

18. 9. 2015 8:01 | Ulrich

To jsou věci. Když před lety byly poplatky zavedeny, tak takový názor v médiích neexistoval. Pouze se jen hystericky řvalo, že vláda hazarduje se zdravím občanů a podobně. Asi proto, že tuto posvátnou krávu se opovážil podříznout min.Julínek ve vládě ODS a ODS se musela kritizovat vždy, všude a za všechno. Pokud by tomuto kroku přistoupila současná vláda ve které zasedá i miláček lidu A. Babiš, byla byla všemi médii chválena za správné a racionální rozhodnutí.
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

18. 9. 2015 1:34 | RRR

Tak já jsem kliknul na ne a připsalo to hlas u ne. Tím se to srovnalo, protože mně se článek líbil.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

17. 9. 2015 23:24 | Badatel

Maximálně se krade tak minimálně solit 100 a fofrem.!!
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

17. 9. 2015 22:42 | Anna Lipenská

Nestačím se divit. Celý život pracuji a každý měsíc se mi strhávají nemalé částky. Když už se vypravím k lékaři, jde vždy o zdravotní problém, rozhodně si tam nejdu pokecat. Po zrušení poplatků si naopak myslím, že lékařům a sestrám zbylo více času na vyšetření pacientů.
Poznámka: článek se mi nelíbil, přesto po odklepnutí ne, přibyl hlas u ano.
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

17. 9. 2015 16:38 | KM

Vidím, že husákovskou satiru máte zřejmě nezničitelně zarytou pod kůží.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

17. 9. 2015 15:13 | Slávka

Na co regulační poplatky? Lékařům vadí plné čekárny? Vždyť si mnozí z nich naopak černými pacienty kapacity svých ordinací navyšují. Lékaři se stále cítí velice podhodnoceni, jak vyplývá z jejich neustálých požadavků na navyšování platů. Tak jako o každého, musí platit i zde, že za více peněz více muziky a ne prázdno v čekárně a juchajdá.
+20
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit všech 59 komentářů

Informace na této stránce mají povahu diskusního fóra pro registrované uživatele. Byť je pro publikování příspěvku vyžadována registrace, vydavatel neručí za pravdivost zveřejněných informací a neověřuje jejich faktickou správnost či autenticitu. Pokud jste zaznamenali příspěvek, který by tu být neměl, napište nám na redakce@penize.cz

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Civilizační nemoci nepřinesla civilizace, ale náš způsob života

27. 3. 2024 | Lucie Weissová

Civilizační nemoci nepřinesla civilizace, ale náš způsob života

Založením rodinné kliniky Galen Clinic si Luboš Kmeť plní svou představu, jak by se mělo přistupovat k pacientům z odborného, ale hlavně lidského hlediska. Sází na prevenci, celostní... celý článek

Lepší bonusy od zdravotních pojišťoven? Na změnu zbývá pár dnů

20. 3. 2024 | Gabriel Pleska | 1 komentář

Lepší bonusy od zdravotních pojišťoven? Na změnu zbývá pár dnů

Do konce března můžete požádat o změnu zdravotní pojišťovny. Prošli jsme seznamy benefitů a bonusů. Podívejte se, na co zdravotní pojišťovny letos lákají klienty.

Příspěvek na péči stoupne. Jurečka představil podrobnosti

9. 2. 2024 | Gabriel Pleska

Příspěvek na péči stoupne. Jurečka představil podrobnosti

Příspěvek na péči se letos zvýší, oznámilo dnes ministerstvo práce a sociálních věcí. Po dvou měsících jednání se vládní koalice shodla na jeho podobě, která je však méně velkorysá... celý článek

VZP má nové příspěvky z fondu prevence. Tady je přehled

22. 1. 2024 | redakce Peníze.CZ | 3 komentáře

VZP má nové příspěvky z fondu prevence. Tady je přehled

Všeobecná zdravotní pojišťovna (VZP) pro rok 2024 navýšila částky vybraných příspěvků a do nabídky zařadila několik zcela nových příspěvků.

Příspěvek na péči stoupne. Chceme být rychlejší, říká Jurečka

15. 12. 2023 | Kateřina Hovorková

Příspěvek na péči stoupne. Chceme být rychlejší, říká Jurečka

Ministr Marian Jurečka představil dvě varianty navýšení dávky od července příštího roku. O konečné podobě rozhodne vláda.

Partners Financial Services