Toto je hospoda. S nikotinovou žvýkací gumou vstup zakázán!

Nekuřácké hospody přibývaly i bez zákona. Valnou část těch zarytě kuřáckých beztak odstřelí evidence tržeb. Protikuřácké paragrafy tak jsou jen demonstrací síly. Nejlíp to prokazuje zákaz elektronických „cigaret“.
Toto je hospoda. S nikotinovou žvýkací gumou vstup zakázán!

Vláda schválila návrh zákona o ochraně zdraví před škodlivými účinky návykových látek. Až zákon projde oběma komorami Parlamentu – a to nejspíš projde, i kdyby senátor Kubera na protest kouřil i ušima, přistane na stole zapáleného tabakisty Miloše Zemana. Ani ten mu ale nehodlá stát v cestě. A pak to přijde: popelnice na sklo plné popelníků z hospod.

Ušetříme

Ministr zdravotnictví, který návrh zákona předkládal, samozřejmě mluví o penězích. O těch se musí dneska mluvit v první řadě, zákony, které neušetří nebo nevydělají, nejsou moc v kurzu. Tenhle zákon patří do kategorie těch šetřivých: „Pokud by se podařilo snížit spotřebu tabáku o pět procent, klesnou příjmy státního rozpočtu o 2,1 miliardy korun. Pro zdravotní a sociální resort by to ale znamenalo díky poklesu nemocnosti, invalidity a úmrtnosti na následky užívání legálních i nelegálních drog úsporu 5,5 miliardy korun ročně," říká ministr Němeček. Jak to někdo dokázal spočítat, nechci vědět. Zejména nechci vědět, jak se vyčísluje vztah mezi spotřebou cigár a zdravotními dopady užívání nelegálních drog. To by mi asi praskla hlava.

Mimochodem: kdyby se skutečně dařilo snižovat spotřebu tabákových výrobků, propad by byl jistě nižší. Další nařízené zdražování přijde nejpozději v lednu.

S čísly je to v tomhle oboru vůbec složité:

Partner rubriky

Partnerem rubriky Co si o tom myslíte? je nakladatelství Grada.

Tomáš Tyl: 10 způsobů, jak se (ne)nechat připravit o peníze

Kniha je určena nejen těm, kteří chtějí spáchat finanční sebevraždu, ale především těm, kteří se jí chtějí účinně vyhnout a kterým může pomoci, poradit nebo je jen pobavit. Čerpat z ní však mohou i profesionálové v oblasti osobních financí.

Trh funguje...

V novinách jsme si tenhle zvykli ho označovat jako protikuřácký. A zejména kuřáci ho tak chápou: nikoli zákon proti tabakismu, nikoli zákon proti kouření, ale zákon proti kuřákům. Mnozí to berou jako osobní újmu a útok na svá práva. A mají samozřejmě pravdu.

Dlužno ovšem podotknout, že zákon se zdaleka neomezuje jen na omezování kuřáků, značný prostor je v něm věnovaný alkoholu, obecně se dotkne ještě dalších návykových látek. Cukr, káva, čokoláda v něm zatím nejsou. To přijde.

Při omezování práv kuřáků se velmi často argumentuje tím, že řada z nich je zvyklá omezovat práva jiných lidí a považuje to za samozřejmost. Je to neoddiskutovatelný fakt. Který by ale neměl být příčinou k tomu, aby se omezovala práva všech kuřáků a podnikatelů v pohostinství.

Odpůrci zákona se odvolávají na právo každého podnikatele zařídit si podnik po svém a právo každého spotřebitele otočit se v kterémkoli podniku ve dveřích a rozmluvit jeho návštěvu všem známým a nakonec i neznámým, když ho to bude bavit. Mají samozřejmě pravdu.

Odpůrce kouření by pak mělo těšit, že čím dál víc podnikatelů využívá svého práva zařídit si podnik nekuřácký. Přibývá jich rychle. Stejně jako podniků, kde si nechali postavit ventilaci tak účinnou, že z nich nesmrdíte.

A mezi kuřáky přibývá těch, kteří si automaticky nezapalují tam, kde to pro ně dřív bylo běžné, minimálně se zeptají nebo jdou rovnu o pár metrů dál.

Za dobré slovo knížku

Minulý čtvrtek jsme v rubrice Co si o tom myslíte? psali o zdaňování ekologické elektřiny. A o tom, že když chcete, můžete si nakoupit elektřinu výhradně z obnovitelných zdrojů. Zato kdybyste chtěli elektřinu výhradně z jádra, nikdo vám ji na trhu není schopný nabídnout.

Oceňujeme fantazii, se kterou jste financům vytvářeli návrhy na nové daně – daň z otevřeného okna, daň ze zavřeného okna, daň ze vzduchu, z hlíny, z vyměšování, z deště, ze zeleniny vypěstované na vlastní zahrádce. Ale knížku si přesto tentokrát necháme na příště.

… ale musíte si říct, co chcete

Viděno z tohoto úhlu možná stačilo počkat, až trh zvítězí a nemoderní kuřáci budou vytlačeni do několika posledních smradlavých bašt.

Jistě, jde to pomalu. Ve velkých městech je tenhle posun viditelnější, v menších sídlech je tempo nižší. Ale jistě by ho šlo zvýšit i bez zákona. Podle průzkumů chtějí nekuřácké hospody tři čtvrtiny národa. Zdá se tedy, že to tyhle tři čtvrtiny umějí říct leda průzkumníkům, v hostinci se stydí. U barů, náleven a výčepů bude stoprocentně jejich slovo vážit míň než slovo kuřákovo, neřesti totiž nechodí samy a kuřáctvo jistě takovému podniku dává vydělat víc a soustavněji, v hospodách, které mají podstatné nebo hlavní příjmy z jídla, to ale vůbec neplatí.

Když nikotin, tak všechen!

Samozřejmě – jsou místa, kde by si dobrovolný ústup od kouření nedokázal představit ani ostřílený scifista. Jenže se dá počítat s tím, že valná část jich padne kvůli jinému předpisu, na kterém se dnes vláda nakonec shodla. Totiž kvůli zákonu o elektronické evidenci tržeb.

Aspoň to tak nějak naznačovali někteří hostinští:

V tomto světle se protikuřácké tažení zdá být spíš demonstrací síly. Zvláště pěkně to dokládá skutečnost, že spolu s kuřáky, kteří otravují vzduch nekuřákům, dostali ťafku taky inhalátoři, „kuřáci“ elektronických cigaret. Ani ti si totiž nebudou smět v hospodě potáhnout. O tom, jestli a jak poškozují vlastní zdraví, se zatím moc neví – každopádně ale nikomu druhému nekazí vzduch a neohrožují ho na zdraví a na životě. Ale cumlají cosi v puse, šups na ně zákaz. Osobně mám za to, že v zákon by potřeboval doplnit o zákaz žvýkat v hostinci nikotinovou žvýkačku nebo do něj vstupovat s nikotinovou náplastí. Abychom to měli úplné.

Co si o tom myslíte vy? Potřebovali nekuřáci takové zastání proti kuřákům? Nebo jde spíš o to, aby se z veřejného zdravotního pojištění míň platilo na látání jejich cév a prořezávání plic? Nebo je to prostě taková ta standardní buzerace, aby se něco dělo? Napište nám do diskuze. A nechte na sebe mejl, ať vám můžeme napsat, že jste to řekli fakt dobře a že bychom vám za to rádi poslali knížku od nakladatelství Grada. A možná by bylo dobré hned zkraje říct, jestli sami čadíte.

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+23
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 46 komentářů

Abychom udrželi kvalitu diskuze pro slušné čtenáře, je nutné se před vložením komentáře přihlásit. Jste tu poprvé? Pak se nejdřív musíte zaregistrovat. (Už jsem, ale zapomněl jsem heslo!)

Přihlásit se

Diskuze

29. 10. 2015 19:16 | Petr Broda

Cigarety nekouřím více než 23 let. Kouřím dýmky občas si dám doutník. U dýmek je to to tak jedna max dvě týdně u doutníků tak 10 ročně někdy méně. Protikuřácký zákon je ptákovina. Diktovat někomu jak má podnikat je dle mého názoru nehorázná hloupost. Plně souhlasím s článkem.
+2
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

9. 6. 2015 22:52

Tak si to po sobě přečti, velkoměšťáku.
-1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

9. 6. 2015 10:04 | KAREL

Typickej maloměšták, jenom vyrypovat, ví kulový a hloupě kafrá.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

9. 6. 2015 9:01

Ještě aby ses ofrňoval.
-1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

8. 6. 2015 23:06 | KAREL

Ty meleš, musím obsloužit každýho, i koho bych na ulici nepozdravil.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

8. 6. 2015 22:53

Nikdo ti nebrání nikoho obsluhovat. Meleš nesmysly.
-1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

8. 6. 2015 2:16 | KAREL

Na hlavu je postavené, že mně chce nějaký nekuřák zákonem nařídit koho můžu ve svým kšeftě obsloužit.
Skončí to tak, že budem muset jíst jenom to co bude povolené, pít jenom to co bude dovolené, SEX JENOM S OCHRANOU MOHL BY SE Z TOHO NARODIT KUŘÁK, tak tak nějak vypadá svoboda.
Kdo na řadu přijde po kuřácích, vidím to na řidiče jejich auta ciklistům taky nevoní a taky je ohrožují.
UŽ SE TĚŠÍM
+2
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

7. 6. 2015 21:38

A to je přesně ono. Vás nezajímá zákon. A ještě se tím oháníte. Tak co je tu vlastně na hlavu postavené?
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

7. 6. 2015 18:13 | Martin P.

...jo...a umim si představit, že do podniku kuřáckého nesmí mladiství... ...čili diskotéka buď nekuřácká nebo od 18 let... ...to samé hospoda...
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

7. 6. 2015 17:48 | Martin P.

...v každé době se najdou lidi, který s oblibou kontrolují životy druhých ať ve svém nebo cizím zájmu... ...není těžké vymyslet hafo zástupných důvodů a otupit úsudek těch, kterých se to týká... ...individuální svoboda, k níž kouření patří se rozhodně nelíbí určitým typům mocných a po moci toužících...

...jako bývalý kuřák, bývalý žívnostník se smyslem pro zdravou životosprávu, ale také milovník individuální svobody jsem pro zákaz kouření všude tam, kde je jasná kompetence státu nebo města toto regulovat...čili prostranství, místa, budovy a zařízení, jejichž majitelem, správcem či zřizovatelem je stát... ...úřady, zastávky, dětská hřiště, pěší zóny... ...rozhodně nikoliv soukromé podniky... ...kord v době, kdy sami a dobrovolně nekuřácké podniky vznikají ... ...za užitečné považuji označení, samolepku, aby bylo hned jasno...
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

6. 6. 2015 0:56 | KAREL

mně ten zákon nezajímá, zajímá mně 80% mých zákazníků.
Je to moje hospoda, můj majetek, tak to chci mít, cigára mi voní
nevím proč by mi to mněl někdo zakázat.
Pravidla byla daná když jsem otevřel hospodu, od té doby každý rok ty pravidla mění a je to čím dál tím víc postavený na hlavu.
NORMÁLNÍ JE STARAT SE O SVÝ A NESRAT SE DO JINÝCH.
+5
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

5. 6. 2015 21:54 | jezevec

tak řekněte narovinu - jestli se smí v kuřárně, zřízené jako kuřárna, jíst a pít. o nic jiného se diskuse nevede.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

5. 6. 2015 19:42 | Vik

V Jihoafrické republice to také začalo tím, že zakázali vstup do restaurací černochům...
NENÍ TO NIC JINÉHO NEŽ RASISMUS, kterému se v těžkých dobách báječně daří (viz např. Německo v minulém století) a schytat to může kdokoli, černoch, Žid, kuřák, ne-muslim...
Jde jen o to odvrátit hněv nespokojených směrem na nevinné (aby nepátrali po pravých původcích svého srabu). Kdo má nízké IQ a vysokou manipulovatelnost, ten se nechá snadno naštvat a poštvat proti komukoli - Židům, kuřákům ...
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

5. 6. 2015 19:23 | Vik

Demagogicky překrucujete význam slov. Pokud je účel zařízení pouze konzumace jídel a nápojů, je to JÍDELNA.
Termín "restaurace" je širší a zahrnuje celou řadu příjemných aktivit od kouření přes konzumaci jídel a nápojů (včetně návykových látek jako je alkohol, otupující alkaloidy z chmele[nealko-pivo], kofein, sůl [ano, ta vám poškozuje srdce a cévy téměř jako nikotin]) až po např. kulečník.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

5. 6. 2015 12:16 | KM

Já jsem tím chtěl říct to, že schovávat hospodu za ceduli "kuřárna" je jen ubohá česká vychcanost a demagogie. Přesně ve stylu našeho drahého pana prezidenta.
-9
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

Zobrazit všech 46 komentářů

Informace na této stránce mají povahu diskusního fóra pro registrované uživatele. Byť je pro publikování příspěvku vyžadována registrace, vydavatel neručí za pravdivost zveřejněných informací a neověřuje jejich faktickou správnost či autenticitu. Pokud jste zaznamenali příspěvek, který by tu být neměl, napište nám na redakce@penize.cz

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Za zdraví občanů (a státní pokladny) vyšším zdaněním tabáku

17. 7. 2012 | Aleš Drobek | 2 komentáře

Za zdraví občanů (a státní pokladny) vyšším zdaněním tabáku

Druhý červencový týden sněmovna schválila další zvýšení daní u tabáku a tabákových výrobků. Průměrná cena krabičky cigaret by se tak od příštího roku měla vyšplhat na osmdesát korun. celý článek

Čím víc tuku, tím míň mozku! Zdanit špek a chipsy? Co si o tom myslíte?

6. 10. 2011 | Petra Dlouhá | 26 komentářů

Čím víc tuku, tím míň mozku! Zdanit špek a chipsy? Co si o tom myslíte?

A je to tady. Světová revoluce v boji s obžerstvím zahájena, černá můra nejednoho labužníka se naplňuje. Lačné břichy propukají v pláč. Dánsko jako první země na světě zavedlo daň z... celý článek

Kuřáci se státu vyplatí! Realita, nebo „ohlupující tabákonomika“?

22. 8. 2011 | Petra Dlouhá | 26 komentářů

Kuřáci se státu vyplatí! Realita, nebo „ohlupující tabákonomika“?

„Kuřák, nebo nekuřák?“ zeptají se, když přijdete do restaurace, na lékařskou prohlídku i na první rande. Málokterá polarita budí tolik emocí. Jsou kuřáci požitkáři, nebo sebevrazi?... celý článek

Prázdný kufr, plný teřich: měli by se na letištích s kufry vážit i cestující?

11. 8. 2011 | Martin Vlnas | 17 komentářů

Prázdný kufr, plný teřich: měli by se na letištích s kufry vážit i cestující?

Létáte? Souhlasili byste se zavedením váhového limitu, do kterého by se počítala nejen hmotnost bagáže, ale zároveň i jejího majitele? A kolik by se mělo za jeho překročení platit?... celý článek

Cukr, kráva, limonáda: pokusy o zdražení nezdravých jídel dopadají rozpačitě

29. 7. 2011 | Michal Kašpárek | 2 komentáře

Cukr, kráva, limonáda: pokusy o zdražení nezdravých jídel dopadají rozpačitě

Věci veřejné si všimly pozoruhodné shody: zdraví národa je na tom stejně špatně jako jeho veřejný rozpočet. Chtěly oboje vyřešit hranolkovou daní, návrh ale v červenci padl pod vládní... celý článek

Partners Financial Services