Návrat k úplatkům: Za výběr doktora už si nesmíte připlatit. Nadstandardy se ruší!

Jako by dostal dosluhující ministr zdravotnictví Heger na rozloučenou studenou sprchu. Ústavní soud zaříznul na popud ČSSD klíčové části jeho reformy. Mezi nimi i zdravotnické nadstandardy. Ve skutečnosti postačí pár kosmetických úprav a za lepší sádry a čočky si budeme moci připlácet dál. Jenže: může to zatraceně dlouho trvat. Co si o tom myslíte?
Návrat k úplatkům: Za výběr doktora už si nesmíte připlatit. Nadstandardy se ruší!

Kromě nadstandardů zrušil Ústavní soud také zvýšení poplatků za pobyt v nemocnici z šedesáti na sto korun a vysoké pokuty za nevybírání regulačních poplatků, které mohly poskytovatelům zdravotní péče udělovat pojišťovny. Nadstandardy se zruší hned, jakmile vyjde nález soudu ve Sbírce zákonů – tedy zhruba do dvou týdnů. Po roce a půl tak končí období, kdy jste si mohli připlatit za odlehčenou sádru, kvalitnější oční čočku nebo třeba lepší očkování proti tetanu. 

Další dvě části reformy přestanou platit na konci roku – Ústavní soud dal zákonodárcům čas na jejich nápravu.

To vše na popud jednapadesáti sociálnědemokratických poslanců, kteří si u Ústavního soudu na Hegerovu zdravotnickou reformu stěžovali. Nadstandardy jim vadí z principu. Mluví o nich jako o nespravedlivém experimentu. Je podle nich nepřijatelné, aby se pacienti dělili na bohaté, kteří mají přístup k nejmodernější léčbě, a chudé, kteří si některé typy péče nemůžou dovolit. „Dobrou zprávou pro české pacienty je, že o jejich léčbě bude i nadále rozhodovat zdravotní stav, a nikoliv stav bankovního konta,“ řekl k verdiktu Ústavního soudu stínový ministr zdravotnictví za ČSSD Svatopluk Němeček.

Že by se chudším pacientům potřebné péče nedostávalo a že by strádali, se za rok a půl, kdy nadstandardy fungovaly, neukázalo. Pokud se však nepodaří české zdravotnictví smysluplně reformovat, dospějeme do stavu, kdy budeme strádat všichni.

Bakšiš znovu přímo do kapsy

Teď se vracíme zpět na startovní čáru – do mnohými velebeného stavu, kdy jsme si všichni rovni. Jak už to tak ale bývá, někteří jsou si přece jen rovnější. A tak si budou operaci v režii pana primáře nadále zajišťovat starou dobrou obálkovou metodou. Místo toho, aby se to dělo veřejně, transparentně a peníze končily, kde mají – tedy v systému, který nám všem může zajistit kvalitní lékařskou péči a panu primáři vyšší plat – zůstane bakšiš utopen na dně kapsy jednoho bílého pláště.

Pohorší si navíc každý, kdo má o kvalitnější péči či materiály zájem. Například za dražší oční čočku totiž budou zájemci opět platit plnou cenu. Dosud si ji mohli zvolit jako nadstandard a doplatit pouze rozdíl ceny oproti základní variantě čočky, kterou hradí pojišťovna.

Soudu nevadí nadstandardy, ale nepřesný zákon

Co říkáte na verdikt? Hlasujte!

Zrušení nadstandardů

+3
+
-

Zrušení vyšších poplatků za lůžko

+31
+
-

Zrušení vysokých pokuty od pojišťoven

+31
+
-

Mluviti zlato!

Za dobré slovo knížku

Minulý týden jsme v rubrice Co si o tom myslíte? glosovali absurdní parkovací praktiky některých rádobyprivilegovaných občanů České republiky, kteří si myslí, že jsou nedotknutelní a mohou si dělat, co se jim zachce. Minulé Co si o tom myslíte si můžete přečíst zde:

Diskuze byla minulý týden pod článkem intenzivní, komu byste poslali knihu vy? My nikomu, protože z řady nikdo nevybočil (v pozitivním slova smyslu). A tak si i knížku pro nejinspirativnějšího diskutéra schováme na příště.

Otázkou vůbec je, nakolik je radost poslanců v oranžových trikotech na místě. Ústavní soud totiž o nepřípustném dělení na chudé a bohaté pacienty neřekl ani slovo. Pokud jde o nadstandardy, vidí soudci problém pouze v tom, že zákon, který je upravuje, není dost srozumitelný. Měl by podle nich přesně popsat, co vlastně nadstandardní péče znamená. Pojem nadstandard totiž prozatím vymezuje pouze vyhláška, a to je podle soudu špatně. Nastupující ministr zdravotnictví Martin Holcát už potvrdil, že jeho resort bude na nové zákonné úpravě nadstandardů pracovat, což přivítal i Leoš Heger. Potíž je v tom, že jakkoli dal Ústavní soud najevo, že principiálně proti dělení zdravotnické péče na standardní a nestandardní nic nenamítá, prakticky ji na dlouhé měsíce vyšachoval. Než se podaří připravit a schválit nový zákon, může uběhnout hodně času. Aktuální situace na politické scéně rychlým a efektivním řešením příliš nenahrává.

Na části reformy, která zvýšila poplatky za pobyt v nemocnici z šedesáti korun na stokorunu, vadí Ústavnímu soudu opět hlavně nepřesnosti v zákoně. Potíž vidí soudci v tom, že zákon nerozlišuje, "kdy je pobyt na lůžku pouze běžnou součástí léčby a kdy jde skutečně jen o doprovodnou hotelovou službu". Soud také upozornil, že v sousedních zemích existují pro poplatky za lůžko limity a časová omezení. A navrhl, aby se od termínu poplatek za lůžko zcela upustilo a pracovalo se s jednoznačnějším termínem platba za ubytování.

Poslední zásah Ústavního soudu se týkal pravomoci pojišťoven rozdávat poskytovatelům zdravotní péče milionové pokuty za to, že od pacientů nevybírají regulační poplatky. Podle Ústavního soudu to dává pojišťovnám dominantní postavení nad zdravotnickými zařízeními. Navýšení sankcí je podle nich navíc „dramatické“. Původně totiž za nevybírání poplatků hrozila pokuta jen 50 000 korun.

Částečně nebo zcela odlišné stanovisko si k verdiktu vyhradilo celkem pět z patnácti ústavních soudců.

Co si o rozhodnutí Ústavního soudu myslíte vy? Budou vám nadstandardy chybět? Jste rádi, že jsme si zase všichni rovni? Vrátíme se k úplatkům? Své názory, postřehy i zkušenosti s využíváním nadstandardů pište do diskuse. Nejzajímavější příspěvek odměníme knížkou z nakladatelství Grada. 

Partner rubriky

Partnerem rubriky Co si o tom myslíte? je nakladatelství Grada. Z jeho nabídky by vás mohlo zajímat třeba...

Petr Syrový. Jak si spořit na důchod

Kniha řeší žhavou problematiku důchodové reformy z pohledu účastníka.

Milan Taraba a Lenka Veselá. Rádce nájemníka bytu

Komplexní přehled informací pro nájemce, pronajímatele, vlastníky nemovitostí, obce, bytová družstva a jejich členy. 

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+16
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 6 komentářů

Abychom udrželi kvalitu diskuze pro slušné čtenáře, je nutné se před vložením komentáře přihlásit. Jste tu poprvé? Pak se nejdřív musíte zaregistrovat. (Už jsem, ale zapomněl jsem heslo!)

Přihlásit se

Diskuze

4. 7. 2013 14:22 | D

Nadstandartní materiály a léky se zde objevily s nástupem kapitalizmu. Za socializmu bylo pro lid vše jednotné, vyrobené buď u nás nebo v rámci RVHP. Na výběr nebylo, ale lid byl spokojen, protože všichni měli to samé a nikdo se nevyvyšoval a to je to hlavní. Pro vybrané soudruhy byl Sanops, ale to celkem nikoho nepálilo. Po revoluci se zde objevilo hned několik druhů např. očních čoček, prsních implantátů a dalších materiálů. Samozřejmě, že byly v různé kvalitě a také různé ceny. Pojišťovny samozřejmě začaly proplácet jen tu nejlevnější a většinou i nejméně kvalitní variantu. A tehdy začal problém s nadstandarty, co nebylo proplácené pojišťovnou byl nadstandart. Logické by bylo to, co zavedl Heger, ale bylo to zde již na začátku devadesátých let a to až do roku 1997, kdy to zarazila poslankyně za ČSSD Fišerová. Je to, že by si pacient doplácel jen rozdíl ceny mezi standartem, placeným pojišťovnou, a lepším a dražším materiálem, pojišťovnou neplaceným. Bohužel, to závistiví občané včetně ústavního soudu, nevydýchali, a rozhodli tak, aby si bohatci, pokud snad si dovolí chtít něco lepšího, vše zaplatili sami. Je to silně nespravedlivé, protože bohatci si také platí zdravotní pojištění, a to ještě v mnohem větších částkách než třeba platí náš zadlužený stát za svoje důchodce. Přitom nemají, dle ČSSD ani nárok z něho čerpat základní poplatek za "standart". Kdyby se zde konečně zavedlo připojištění, tak by tyto spory mohly konečně skončit. Všimněte si, že na západ od nás je spoluúčast pacientů mnohem vyšší než zde, ale o tom se tady cudně mlčí.
+7
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

4. 7. 2013 12:46 | jezevec

jistě vás potěší, až klaus nebo kalousek půjde do nemocnice, že nebude muset nic platit.
kráte deset milionů občanů, a pár chudých chcípne na později diagnostikovanou rakovinu - ale šťastni že nemuseli dát šedesát korun.
+3
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

4. 7. 2013 8:04 | zdehof

Paní Dlouhá „ Návrat k úplatkům: Za výběr doktora už si nesmíte připlatit. Nadstandardy se ruší! nadpis článku říká vše. Chápu, je okurková sezona a není o čem psát, ale takovou blbost jsem ještě neslyšel.

Proč si nezjistíte, kolik bylo za výběr doktora zaplaceno, ergo kladívko, kam jdou takto vybrané peníze. Lékaři jen minimum, takže na novou audinu si stejně musí vydělat jinak. Byla jste někdy v minulosti u lékaře a nevšimla jste si, že uplácení probíhá vesele dál na plné pecky a není se kam vracet?

Pište raději o UFO nad Prahou, tomu rozumíte asi víc!
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

4. 7. 2013 3:15 | Pierre

Takový zákon o platech soudců a ústavních činitelů nepřesnostmi netrpí. Kulichové soudci i poslanci si všimné v systému lékařské péče zaplatí. Chudým, o které se tak stará těch 51 poslanců z ČSSD, se nadstandardní péče akorát prodraží, ne-li stane nedostupnou.
+13
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

4. 7. 2013 2:32 | František

Špatně zde vykládáte poplatky za lůžko v nemocnici !!!!! Poplatky v nemocnici musí být zrušeny úplně, né jenom rozdíl mezi 60 a 100 Kč. a znovu určená výše poplatku u pacientů, pro které bude poplatek platit !!!! Zřejmě budou od poplatku osvobozeni důchodci nad 65 let, mládež do 18 let, invalidní občané atd. To vše zákonem !!!!
-6
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

4. 7. 2013 2:16 | jezevec

nejlepší komentář je již obsažen v titulku. za výběr doktora a nadstandardy už si nesmíte připlatit legálně. na žádost ksčssd se tyto vrací do zony šedé ekonomiky a korupce. jinak nadstandardy vždy byly a vždy budou, liší se jen náhled na to zda budou legálně či nelegálně, zda obolus půjde do zdravotnictví či někomu do kapsy.
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazeno všech 6 komentářů

Informace na této stránce mají povahu diskusního fóra pro registrované uživatele. Byť je pro publikování příspěvku vyžadována registrace, vydavatel neručí za pravdivost zveřejněných informací a neověřuje jejich faktickou správnost či autenticitu. Pokud jste zaznamenali příspěvek, který by tu být neměl, napište nám na redakce@penize.cz

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Řešení krize zdravotnictví: zodpovědným tisícovka na ruku. Co si o tom myslíte?

28. 2. 2013 | Petra Dlouhá | 22 komentářů

Řešení krize zdravotnictví: zodpovědným tisícovka na ruku. Co si o tom myslíte?

Využijete každou příležitost trochu si přivydělat? Příští rok se vám možná naskytne jedinečný melouch pro celou rodinu. Popis práce: péče o vlastní zdraví. Odměna: tisícovka na hlavu.... celý článek

Novinky ve zdravotnictví: míň lůžek, orgány „z dovozu“, léčebné konopí… Co přijde dál?

11. 2. 2013 | Petra Dlouhá | 8 komentářů

Novinky ve zdravotnictví: míň lůžek, orgány „z dovozu“, léčebné konopí… Co přijde dál?

Zdraví si za peníze nekoupíš… Ale bez peněz tě nikdo nebude uzdravovat. A právě proto vám Peníze.cz přinášejí přehled novinek, které nás v oblasti zdravotnictví čekají. Ministr Heger... celý článek

Povolební novinky: podraží poplatky ve zdravotnictví? Co si o tom myslíte?

18. 10. 2012 | Petra Dlouhá | 6 komentářů

Povolební novinky: podraží poplatky ve zdravotnictví? Co si o tom myslíte?

Když vám volič vypráší kožich, musíte se trochu kát a rituálně z něj vytahat pár vší. A tak bude Kalousek pečovat o důchodce, z Drábka je obětní beránek, Nečas ustupuje s DPH. Zato... celý článek

Pojištění nadstandardů brzy v Česku. Půjde o miliardy?

16. 1. 2012 | Petra Dlouhá | 26 komentářů

Pojištění nadstandardů brzy v Česku. Půjde o miliardy?

Od začátku ledna si můžete připlácet za první nadstandardy. Ruku v ruce s nimi brzy půjde nabídka nového soukromého pojištění. Pojišťovny už si brousí zuby. Může jít o miliardy. Přečtěte... celý článek

Jste pro zavedení standardní a nadstandardní zdravotní péče?

5. 5. 2011 | redakce Peníze.CZ | 42 komentářů

Jste pro zavedení standardní a nadstandardní zdravotní péče?

Místo šedesáti korun by se platilo za den pobytu v nemocnici sto korun, kdo chce, měl by mít možnost připlatit si na nadstandardní péči. Tyto i další změny předpokládá chystaná malá... celý článek

Partners Financial Services