Národní špehounský registr. Co si o tom myslíte?

Národní špehounský registr. Co si o tom myslíte?
Nový národní zdravotní registr. Mluví se o něm jako o nejbrutálnějším útoku na soukromí občanů v dějinách České republiky. Úřad pro ochranu osobních údajů apeluje na ministra Hegra, aby jeho zřízení zarazil. Ten ale na vzniku registru trvá. Co na to říkáte vy?

Na úvod si dovolme malou (a zdánlivě naprosto nesourodou) odbočku. Ukáže nám, jak velká může být cena správné informace.

Mrázkův archiv. Dvě slova, ze kterých běhá řadě vlivných mráz po zádech. Nikdo ho na vlastní oči neviděl, nikdo nedokázal, že existuje, ale všichni víme, oč jde. A spousta lidí z něj má strach. Zavražděný podnikatel – a někdejší nekorunovaný král českého podsvětí – v něm údajně shromažďoval kompromitující materiály na všechny, kteří by se mu mohli „hodit“.

O tom, kdo cenný materiál uchvátil po Mrázkově smrti, se jen spekuluje. Jedním z adeptů je například Mrázkův obchodní partner Tomáš Pitr. Jisté je jen jedno – pokud archiv skutečně existuje, propůjčuje člověku, který ho drží v rukou, nepředstavitelnou moc. Když máte ty správné informace, je totiž vydíratelný v podstatě každý. Mrázka ale zajímal především svět mocných. Pro většinu z nás tedy jeho archiv zůstává jen námětem mafiánských historek a nově také televizních filmů či seriálů.

Co chtějí, vědí o člověku

(...) jak z toho ven? Založit novou stranu čestných a poctivých lidí? Fajn, asi by to bylo nejlepší řešení, ale kde ty lidi brát? A kde vzít peníze na jejich medializaci? Pan Babiš má peníze a chuť s tím něco udělat. Jistě nemá čistý štít, ale má dvě zásadní přednosti. Jednak peníze a pak znalosti prostředí, ve kterém se lobuje, korumpuje a vraždí. Nechme jej tedy sehrát tu bitvu s těmi, které zná a ví jak na ně. A při známém „když dva se perou, třetí se směje“ včas využít situaci a do vedení země protlačit ty slušné a poctivé. Nechme mouřenína udělat černou práci, myslím si, že jiná cesta není...

V redakci se tahle odpověď na otázku, co si myslíte o mediálních aktivitách Andreje Babiše, zalíbila. Rádi bychom jejímu autorovi, který se podepisuje jako fany, poslali knížku, jak to každý týden děláváme – ale nenechal nám na sebe kontakt...

Stát se teď ale chystá podobnou – nebo lépe řečeno podobně zneužitelnou – databázi zřídit oficiálně. A figurovat v ní budeme všichni. Sněmovna schválila zákon o zdravotních službách, podle kterého má vzniknout nový národní zdravotní registr. Kromě podrobných údajů o našem zdraví a nemocech do něj budou muset lékaři zaznamenávat také spoustu dalších navýsost intimních údajů každého pacienta – včetně rodinné anamnézy napříč několika generacemi. Když to neudělají, budou jim podle MF Dnes hrozit statisícové pokuty. Vybudování registru stát přijde na tři sta milionů korun.

Rozpadá se vám manželství, protože vaše žena nemůže otěhotnět? Experimentovali jste v mládí s drogami? Byla vaše nezletilá dcera dvakrát na potratu? Léčili jste se z nějaké pohlavní choroby? Diagnostikovali vám vážnou nemoc, se kterou se nechcete okolí svěřovat? Přišli jste o práci a skončili u psychiatra? To všechno bude do vaší „složky“ pečlivě zaneseno. Provázet vás bude až do smrti. Skartována bude, teprve když se odeberete na onen svět.

Informace v elektronickém registru se mají propojit s identifikačními údaji, jako je jméno, rodné číslo nebo adresa. O žádné anonymitě tedy nemůže být řeč. Zákon navíc výslovně uvádí, že ke zpracování údajů nebude třeba souhlas pacienta.

Levnější? A nepřijde nás to všecky draho?

Do databáze budou mít přístup tisíce lékařů i úředníků. Správu celého systému chce navíc ministerstvo údajně zadat soukromé firmě. S trochou nadsázky se dá říct, že kdo zakázku získá, bude mít v rukou silnější zbraň než kdysi Mrázek.

Ministr zdravotnictví Leoš Heger tvrdí, že nový registr zlevní a zefektivní léčbu. Podporuje ho také předseda sněmovního zdravotního výboru Boris Šťastný (ODS). Vysvětlují, že je třeba propojit údaje o všech chorobách, které pacient v průběhu života prodělal, protože spolu mohou souviset. Šťastný se dokonce v médiích nechal slyšet, že přece není žádná ostuda mít třeba syfilis a že si nedokáže představit, jaký ubožák by chtěl takové informace zneužívat.

Kritici plánovaného registru v čele s Úřadem pro ochranu osobních údajů však upozorňují, že opatření nemá nikde v zahraničí obdoby a že tak dojde k prolomení lékařského tajemství. Ministr zdravotnictví tvrdí, je celý povyk zbytečný, protože dojde pouze k propojení všech dosavadních registrů. Zdravotní registry u nás opravdu existují již řadu let. Před dvěma lety si dokonce vysloužily cenu Big Brother Award v kategorii Dlouhodobý slídil. Jenže žádný z nich dosud neslučoval tolik informací. A hlavně – dosud byly anonymní a přístup do nich mělo jen několik lékařů. Teď se bude podle MF Dnes k choulostivým informacím moci vedle lékařů a úředníků dostat v podstatě každý. Stačí, když o to požádá elektronickým formulářem a příslušný úředník se rozhodne, že mu dá povolení. Ministerstvo slibuje, že data budou maximálně zabezpečena. Dá se tomu ale věřit?

Jak se na život s „velkým bratrem“ za zády těšíte vy? Je podle vás zavedení nového národního zdravotního registru prospěšné? A jak velké je riziko jeho zneužití?

Ať mě nikdo nesleduje

+120
+
-

Ať je to levné

-7
+
-

Napište nám, co si o tom myslíte, a přečtěte si názory ostatních. Autor nejzajímavějšího diskusního příspěvku zveřejněného do 15 hodin v pondělí 5. prosince získá knihu Krotitelé dluhů, kterou připravil kolektiv autorů pod vedením Lenky Králové. Pokud chcete o svazek s podtitulem Průvodce vaším rodinným rozpočtem soutěžit, zanechte u příspěvku i kontakt, abychom měli šanci dozvědět se, kam výhru poslat.

Výsledky vyhlásíme za týden u dalšího článku z rubriky Co si o tom myslíte?

Dlouhodobý investiční produkt

Dlouhodobý investiční produkt

Myslete na sebe a zabezpečte se na penzi co nejlépe. Třeba investováním do široké nabídky fondů.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+8
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 21 komentářů

Abychom udrželi kvalitu diskuze pro slušné čtenáře, je nutné se před vložením komentáře přihlásit. Jste tu poprvé? Pak se nejdřív musíte zaregistrovat. (Už jsem, ale zapomněl jsem heslo!)

Přihlásit se

Diskuze

3. 12. 2011 18:31 | BlANKA

Nehodlám sdělovat údaje nepodstatné pro stanovení diagnosy. Jednoznačně je zákon utvořen pro potřebu Velkého bratra. Jde tím nádherně ovlivňovat jednotlivce i skupiny občanů. A tím nemyslím medializaci.
Nyní se běžná rodinná anamnesa odebírá s ohledem na diagnosu. Nikoliv na nyní žádané majetkové poměry a veškeré zneužitelné intimnosti osoby či rodiny. Rozhodně jako zdravotník nesouhlasím s tím, abych lustrovala pacienta a když to neudělám abych byla těžce finančně sankcionována.
+2
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

3. 12. 2011 12:01 | Jarouš

Důležitost ochrany osobních údajů: čím je člověk mladší a pracovitější tím více mu na ochraně záleží.Méně na ní budou lpět lidé nemocní a důchodci. Pokud byl však někdo hospitalizován,jsou jeho osobní údaje stejně obsaženy v propouštěcí zprávě. Z toho asi vychází ministr zdravotnictví.Jsem zvědav jak tento problém vyřeší.
+2
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

2. 12. 2011 18:05 | Stanislav Martan

Naprosto nemíním doktorům sdělovat,jaký mám majetek a rodinnou situaci. Do toho jim naprosto nic není.Kde budou tedy shánět další informace?
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

1. 12. 2011 17:15 | KarelT

Podle méno názoru se tohle bude hodit třeba zaměstnavatelům nebo pojišťovnám, pěkně si uchazeče prolustrují, jestli nemá nějaké zdravotní problémy, nebo někdo z rodiny. Pokud by šlo jenom o přístup lékařům, neviděl bych takový problém, bohužel zpravidla informace u nás často jaksi "uniknou".
+2
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

1. 12. 2011 14:25

mám zřízenou sms bránu a jednoho dne mi operátor volal s díky samozřejmě o využívání a pak za informace typu celého jména, adresy a data narození mi byl ochoten snést modré z nebe a tak vyvstává otázka, když se takováto informace zkompletuje o rodné číslo, sociální postavení (což má být také údaj v registru) zdravotní stav (i rodiny), co budou ochotni za toto dát jiní...
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

1. 12. 2011 13:03 | lenka

V souvislosti s tímto registrem se ukazuje jak nebezpečná je moc a kdyby se lidi rozkrájeli, ti nahoře si udělají to, co si předsevzali. Heger je z malé straničky, kterou snad volilo jen pár lidí v Praze a dělá zákony, které škodí deseti miliónům lidí a ti lidi jsou prostě v jeho rukou. Ten registr není o reformě, ten je o uchopení ještě větší moci nad lidmi.
+10
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

1. 12. 2011 12:50 | Dana

Za měsíc po spuštění registru budou bez dat.
+5
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

1. 12. 2011 12:46

Cože? Chartisti? Panáčku, spad jste s Marsu, nebo z višně?
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

1. 12. 2011 12:43 | j. fišer, třebíč

připadá mi to, jako kdyby chartisté vstávali z politických hrobů a chtěli opět získat ztracený vliv
osobní údaje zřejmě mohou mít bez problémů spřátelení kmotři
na druhou stranu si nedovedu představit profesionální přípravu této databáze prováděné specialisty pana hegera
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

1. 12. 2011 12:06

Informace, které dávám dobrovolně bance a operátorovi jsou dost jinačího rázu. Operátor skutečně nikomu nevyzvoní, kam až mi visí hemoroidy.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

1. 12. 2011 12:04

IZIP byl dobrovolný.
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

1. 12. 2011 12:02

Přemýšlím jaký je rozdíl mezi slavným IZIPem a touto šmírovací databází.
+3
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

1. 12. 2011 11:44 | Jiřina

Celkem souhlasím, ale:

to, že kdekdo má o nás spoustu dat - mob. operátoři apod. ještě neznamená, že se využijí. Podstatné je, jak jsou data organizována, jak jsou kvalitní, jakou mají vypovídací hodnotu apod. Vytáhnutí relevantních dat z miliónů trvá celkem dlouho. Jsou na to speciální softwary. Stojí to spousty peněz. Organizace zdravotních dat mi přesto nahání hrůzu - opravdu by se dala zneužít. Je to v podstatě špízlování z našich vlastních kapes a pro ty, jež by je chtěli zneužít - skoro zadarmo. Je tedy otázkou: Jsou již data občana ČR tak přístupná, že je to již jedno, jestli se budou shromažďovat data o zdraví nebo ne? Zkusím si najít nějaký takový průzkum. Nevím. Tápu. Jako vždy...
+2
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

1. 12. 2011 11:42 | lenka

Jestliže žádám služby operátora, dávám své údaje dobrovolně, souhlasím s tím, pokud ne, beru jen kartu, stejné je to i s bankovnictvím, bydlením, zaměstnáním apod., všude svá data dávám dobrovolně a zacházení s nimi je regulováno a mohu svůj souhlas kdykoliv odvolat. I lékaři dávám svá data dobrovolně a nejen svá, ale i celé rodiny, avšak s tím, že zůstanou u lékaře a že BEZ MÉHO SOUHLASU nemohou nikam odejít a už vůbec ne tam, kam k nim přístup kdokoliv. A o to jde. Klidně ať registr je, avšak pro ty, kteří souhlasí.
+5
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

1. 12. 2011 11:39 | Matěj

Tak jako obvykle, na začátku byla dobrá myšlenka, národní registr mohl opravdu pomoci zlepšovat lékařskou péči, ale potom, co tuto myšlenku začali realizovat naši všeho(ne)schopní politici, je z toho zase paskvil, který jen všechny naštve a vycucá další peníze z kapes daňových poplatníků.
+3
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit všech 21 komentářů

Informace na této stránce mají povahu diskusního fóra pro registrované uživatele. Byť je pro publikování příspěvku vyžadována registrace, vydavatel neručí za pravdivost zveřejněných informací a neověřuje jejich faktickou správnost či autenticitu. Pokud jste zaznamenali příspěvek, který by tu být neměl, napište nám na redakce@penize.cz

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Kolik bereš, byrokrate? Máme právo znát platy státních zaměstnanců?

9. 6. 2011 | redakce Peníze.CZ | 27 komentářů

Kolik bereš, byrokrate? Máme právo znát platy státních zaměstnanců?

Nejvyšší správní soud rozhodl, že když se úřadu zeptáte na platy a odměny jeho zaměstnanců, musí vám to povědět. Jeho rozhodnutí kritizuje Úřad pro ochranu osobních údajů. Při zveřejňování... celý článek

Vetřou se vám do ucha! Pronásledují vás nevyžádané telefonní hovory?

5. 5. 2011 | Světlana Rysková | 11 komentářů

Vetřou se vám do ucha! Pronásledují vás nevyžádané telefonní hovory?

Komerční telefonáty většinu z nás obtěžují. Někdy si však za ně můžeme sami, protože rozdáváme kontakty na potkání. Jak se bránit?

Hlídejte si rodné číslo. Jeho zneužití vás může přijít draho.

7. 4. 2010 | František Mašek | 41 komentářů

Hlídejte si rodné číslo. Jeho zneužití vás může přijít draho.

Banky často chtějí, abyste souhlasili s poskytnutím svých osobních údajů dalším institucím z jejich finanční skupiny. Můžete odmítnout. Banka by vás za to trestat neměla.

Registr dlužníků: černý puntík na několik let

12. 6. 2007 | Milan K. Osvaag | 51 komentářů

Registr dlužníků: černý puntík na několik let

Kdo se ocitl v některém z českých seznamů dlužníků, může se rozloučit s některými službami, které by si bez záznamu mohl bez problémů koupit. Dostat se do registru přitom není složité.... celý článek

Ptát se na osobní údaje je ožehavé

24. 4. 2001 | Michal Hazi

Ptát se na osobní údaje je ožehavé

Informace o konkrétních osobách byly vždy vysoce ceněným zbožím. Zákon o ochraně osobních údajů však jejich shromažďování omezuje. Příklad marketingového výzkumu, který právě dokončuje... celý článek

Partners Financial Services