Kolik si připlatíme na zdravotnictví?

František Mašek | rubrika: Co se děje | 22. 7. 2011 | 7 komentářů
Kolik si připlatíme na zdravotnictví?
Den v nemocnici: 100 místo 60 Kč. Poplatek za recept: 30 Kč bez ohledu na počet léků. Léky do 50 Kč platit ze svého. Vytyčení standardu a nadstandardu. To jsou nejviditelnější body novely zákona o veřejném zdravotním pojištění. Poslanci ji schválili a senátoři jim ji včera zase vrátili. Je čas podívat se na ni hlouběji.

Novela zákona o veřejném zdravotním pojištění tvoří první část plánované reformy zdravotnictví. Poslanci ji schválili, senát s převahou opozice ji neschválil. Očekává se však, že poslanci senátory přehlasují. Změny mohou začít platit od ledna 2012.

Odbory proti nadstandardu a poplatkům

Ve hře je ovšem ještě Ústavní soud. Na ten se chtějí obrátit sociální demokracie a odbory, a to kvůli takzvanému nadstandardu. Odborářům vadí zrušení zákazu připlácení za lepší péči. Obávají se, že rozdělení péče na standardní a nadstandardní sníží dostupnost a rozsah zdravotní péče a že ze zdravotního pojištění budou standardně hrazeny jen nejlevnější léčba, léky, metody a zdravotní pomůcky.

Odborům rovněž vadí, že u zvýšeného poplatku za den v nemocnici nebyl stanoven limit, jak dlouho má být vybírán. Občané s nižšími příjmy by tak mohli mít při dlouhodobé nemoci finanční potíže. Pro některé prý bude problémem i úhrada léků do 50 korun ze svého. Tento krok může navíc přinést plýtvání – pokud začnou lékaři šetřit kapsu nemocných tím, že budou předepisovat dražší léky.

Odboráři varují v souvislosti se zdravotnictvím i před jinou reformou, daňovou – zvyšování DPH přinese zvýšení výdajů i v této oblasti. Na zdravotní péči by tak chybělo více peněz, než se předpokládá.

Ministerstvo výhrady odborů odmítá

Mluvčí ministerstva zdravotnictví Vlastimil Sršeň označil výhrady odborů za neopodstatněné. Jak sdělil serveru Peníze.cz, mají změny zákona posílit práva pacienta a jejich vymahatelnost.

Ze zdravotního pojištění se má dál hradit zdravotní péče poskytnutá pojištěnci. Pokud ji lze poskytnout více způsoby, hradí se samozřejmě základní varianta zdravotní péče, která odpovídá účelnému a hospodárnému vynakládání peněz z veřejného zdravotního pojištění. U ekonomicky náročnější varianty (nadstandardu) se zaplatí z veřejného zdravotního pojištění stejná částka jako u základní varianty a zbytek si doplatí pacient.

Informace o nadstandardu budou doplněny do vyhlášky Seznam zdravotních výkonů s bodovými hodnotami. V první fázi ho má podle Sršně tvořit několik desítek položek, jejich počet ale postupně poroste. Počet „nadstandardních“ položek má být pravidelně revidován s ohledem na pokrok lékařské vědy. To, co je nyní nadstandard, může být za několik let standardní. Zdravotnictví podle Sršně zavedením nadstandardu získá peníze, které často končí v šedé ekonomice.

Jak to bude s léky?

Řadu úspor, ale i omezení korupce si ministerstvo zdravotnictví slibuje od změn v lékové politice. Kromě zmiňovaného maximálního třicetikorunového poplatku za recept bez ohledu na počet předepsaných léků se chystá například zavedení elektronického receptu.

Zdravotní pojišťovny mají vytvářet takzvané pozitivní listy, které mají pomoci jejich klientům nalézt nejvýhodnější nabídky, z nichž bude lékař vybírat vhodný lék. Pojišťovny by tak mohly aktivně ovlivnit předepisování léčiv. Pacienti by zase získali od lékařů informace o nejlevnějších lécích a mohli by platit méně za případné doplatky léků. To je v situaci, kdy mají být ze zdravotního pojištění hrazeny nejvýše tři čtvrtiny ceny nejlevnějšího léku, jistě přínosem.

Uvedený systém by měl podle ministerstva zdravotnictví přinést větší konkurenci, a tím i pokles cen léčivých přípravků, stejně jako nový způsob určování maximálních cen léčiv. Při jejich stanovení by se již nevycházelo ze tří nejnižších cen referenčního koše z osmi, ale 21 zemí. Maximální ceny léků by tak mohly klesnout až o třetinu.

Ministerstvo chystá i další opatření, včetně elektronických aukcí a elektronického předepisování léků. To vše by mohlo pomoci v boji proti korupci, stejně jako takzvaná generická preskripce. Ta znamená, že lékař by pacientovi předepsal jen název léčivé látky, nikoli její obchodní název. Jeho rozhodování by tak nemohli ovlivnit výrobci léčiv.

Spoluúčast pacientů poroste

Bez ohledu na možné úspory ale musíme počítat s tím, že spoluúčast pacientů na úhradě veřejné zdravotní péče poroste. Českomoravská konfederace odborových svazů tvrdí, že „zásluhou“ reformy zdravotnictví se do roku 2014 zvýší o 15–18 miliard korun za rok, „v přepočtu na nemocného“ jde prý o nárůst 15–18 tisíc korun ročně, což může být problém hlavně u rodin s malými dětmi a starých občanů.

Reformovaní

Anketa

Kdo vydělá na reformě zdravotnictví?

Premiér Petr Nečas na nedávném workshopu Národní ekonomické rady vlády (NERV) ke zdravotnictví upozornil, že v ČR spoluúčast pacientů rovnoměrně roste za jakékoliv vlády. V letech 2002–2007, kdy vládla levice, se zvýšila z 9,5 na 13,5 procenta, za vlády pravice v letech 2007–2010 pak na 17,5 procenta. Podle Nečase přitom není pravda, že zvyšování spoluúčasti občanů na úhradě veřejné zdravotní péče urychlilo zavedení poplatků u lékaře.

Reforma zdravotnictví počítá s tím, že se spoluúčast pacientů zvýší o dalších pět procent na 22 procent. I tak ale podle Nečase Česko dál patří mezi pět členských zemí OECD s nejnižší spoluúčastí pacientů. Na Slovensku činí její míra 33,5 procenta, v Maďarsku a Polsku se tyto výdaje blíží 30 procentům.

Operace se zdařila...?

Reforma zdravotnictví má řadu kritiků, včetně lékařů, kteří se obávají hlavně nejasně specifikovaného standardu a nadstandardu. Bez ohledu na to, zda se k němu bude vyjadřovat Ústavní soud a jak rozhodne, je zdravotnictví s ohledem na stárnutí populace vážným problémem pro jakoukoliv vládu. Snad se s ním dokážeme vypořádat, takže v souvislosti s reformou a stavem zdravotnictví nebude třeba konstatovat okřídlené: operace se zdařila, pacient zemřel.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-1
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 7 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

22. 7. 2011 7:18, chk

odbory jsou firemni organizace, ktery se staraji o sve odborare v ramci jejich zamestnani u firmy. predstava, ze odbory resi zdravotni reformu, mi prijde jako zneuzivani nad ramec jejich kompetenci.

+3
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

22. 7. 2011 9:09, MoB

Nesouhlas s koncepcí zdravotních standardů a nadstandardů je tak zapškle levicový, že to ani nejde slušně komentovat. To je jako by musel být jenom jeden druh chleba, jeden typ auta, jedno jak dobrý,ale pro všechny stejný. Zajímavé, ani tato idea zjevně neotevře příznivcům levice oči. No, co se dá dělat, když je hloupost zažraná, nepomůže žádný prací prostředek...

-4
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (7 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Jste pro zavedení standardní a nadstandardní zdravotní péče?

5. 5. 2011 | redakce Peníze.CZ | 42 komentářů

Jste pro zavedení standardní a nadstandardní zdravotní péče?

Místo šedesáti korun by se platilo za den pobytu v nemocnici sto korun, kdo chce, měl by mít možnost připlatit si na nadstandardní péči. Tyto i další změny předpokládá chystaná malá... celý článek

Místo zázračného léku si přes internet můžete koupit smrt

29. 3. 2011 | Petra Dlouhá | 34 komentářů

Místo zázračného léku si přes internet můžete koupit smrt

Chcete být štíhlá jako Twiggy? Mít svaly jako Schwarzenegger? Být sexuální bůh? „Stačí jediné kliknutí na internetu a vaše nejtajnější sny se stanou skutečností...“ Zázraky na počkání... celý článek

Aleš Tůma: Potentáti pokoutně privatizují. Privatizujme přímo!

7. 2. 2011 | Aleš Tůma | 5 komentářů

Aleš Tůma: Potentáti pokoutně privatizují. Privatizujme přímo!

Nemůžeme pustit trh do veřejných služeb, nedej bože do penzijního systému. Chudí by umírali na ulici, operace by prováděli řezníci, na silnicích by lapkové vybírali výpalné... Nebo... celý článek

Lékaři mohou odejít do ciziny, jejich pacienti také

1. 2. 2011 | Světlana Rysková | 4 komentáře

Lékaři mohou odejít do ciziny, jejich pacienti také

Střet vlády s nemocničními lékaři graduje. Lékaři mohou odejít a najít si zaměstnání v zahraničí. I my pacienti se v případě kolapsu nemocniční péče v Česku můžeme obrátit na nemocnici... celý článek

Zdravotnictví: recese je příležitost, jak prosadit změny

13. 10. 2010 | František Mašek | 3 komentáře

Zdravotnictví: recese je příležitost, jak prosadit změny

Nejprve potřebujeme, aby zákon přesně definoval, co vše hradí veřejné zdravotní pojištění. Zatím je to šedá zóna, nahrávající korupci a nejistotě, říká specialista pro smluvní a zdravotní... celý článek

Partners Financial Services