Přehled pro zdravotní pojišťovnu za rok 2015: Rady, kalkulačka, formuláře

Petra Dlouhá | rubrika: Když se řekne | 29. 3. 2016
Jak a kdy podat přehled pro zdravotní pojišťovnu za rok 2015? Do kdy uhradit nedoplatky na zdravotním pojištění? Peníze.cz přinášejí přehled všeho důležitého na jednom místě: návod, kalkulačka, formuláře.
Přehled pro zdravotní pojišťovnu za rok 2015: Rady, kalkulačka, formuláře

Jak si poradit s přehledem o příjmech a výdajích pro správu sociálního zabezpečení, už od nás víte:

Dnes se zaměříme na přehled pro zdravotní pojišťovnu.

Přehled o příjmech a výdajích musí letos zdravotní pojišťovně (respektive všem zdravotním pojišťovnám, u kterých jste byli během roku 2015 pojištění) odevzdat každá osoba samostatně výdělečně činná (OSVČ), která loni vykonávala výdělečnou činnost. Nezáleží, jestli jste měli podnikání jako činnost hlavní nebo vedlejší. Povinnost pro vás platí i v případě, že jste loni podnikali jen část roku, že jste měli příjmy jen do patnácti tisíc korun (a nemuseli tudíž podávat daňové přiznání), přehled musíte dokonce odevzdávat i tehdy, když jste neměli příjmy vůbec žádné.

Do kdy podat přehled zdravotní pojišťovně

Termín pro podání přehledu zdravotní pojišťovně je závislý na datu podání daňového přiznání za loňský rok: přehled podáváte nejpozději jeden měsíc po termínu, ve kterém jste podávali daňové přiznání. Většina osob samostatně výdělečně činných v roce 2016 podává daňové přiznání nejpozději do prvního dubna, přehled zdravotní pojišťovně tudíž musí podat do druhého května. Jestli jste letos nemuseli podávat daňové přiznání (třeba proto, že jste loni měli jako OSVČ jen velmi nízké příjmy), měli byste si pospíšit ještě víc: na podání přehledu zdravotní pojišťovně máte čas do osmého dubna.

Jestli vám daňové přiznání připravuje daňový poradce, přiznání podáváte nejpozději do prvního července, přehled pro zdravotní pojišťovnu pak do prvního srpna. Musíte ale tuto skutečnost zdravotní pojišťovně do druhého května doložit, například kopií plné moci, kterou jste zmocnili daňového poradce ke zpracování daňového přiznání.

V případě, že vám finanční úřad z nějakého důvodu lhůtu pro odevzdání daňového přiznání prodloužil, podáváte přehled zdravotní pojišťovně nejpozději měsíc po uplynutí stanovené lhůty.

Za pozdní podání přehledu mohou zdravotní pojišťovny udělit pokutu až do výše padesáti tisíc korun. V praxi ovšem většinou pojišťovna opozdilce na chybějící přehled nejprve upozorní.

Jak a kde podat přehled zdravotní pojišťovně

Přehled své zdravotní pojišťovně musíte podat na předepsaném formuláři – interaktivní verzi formulářů jednotlivých pojišťoven, která toho hodně vypočte za vás, nabízíme ke stažení z pohodlí domova v naší galerii formulářů. Najdete v ní také pokyny, jak přehledy vyplňovat, řádek po řádku. 

Formulář můžete doručit osobně nebo poštou na adresu zdravotní pojišťovny. Většina zdravotních pojišťoven umožňuje také elektronické podání. Informace hledejte na webu své pojišťovny. 

Než začnete přehled o příjmech a výdajích vyplňovat, nachystejte si k ruce vyúčtování pojistného za rok 2015, které vám začátkem roku zdravotní pojišťovna zaslala. Najdete v něm přehled předepsaného pojistného i zaplacených záloh za loňský rok. Vyhnete se tak zbytečným chybám při vyplňování.

Anketa

Jakou máte zdravotní pojišťovnu?

Do kdy zaplatit nedoplatek na zdravotním pojištění

Když se po vyplnění přehledu dopočtete k závěru, že jste za zdravotní pojištění měli v roce 2015 zaplatit víc, než jste zaplatili, je třeba nedoplatek vyrovnat do osmi dnů po dni, ve kterém byl (nebo měl být) podaný přehled. Když termín připadá na víkend nebo svátek, posouvá se na následující pracovní den. Nejzazším termínem platby je tudíž letos pro většinu podnikatelů desátý květen. U lidí, kteří daňové přiznání nepodávají, je doplatek pojistného splatný nejpozději do pondělí 18. dubna. Pro podnikatele s daňovým poradcem do 9. srpna.

Pokud podáte přehled zdravotní pojišťovně dřív než poslední možný den, datum platby počítejte vždy od data jeho podání – zaplaťte do osmi dní.

„Dnem platby pojistného není den odepsání platby z účtu plátce, ale den, kdy dojde k připsání pojistného na účet banky konkrétní zdravotní pojišťovny. Při platbě složenkou je třeba počítat s další časovou rezervou dvou pracovních dnů na převod mezi poštou a jejím poskytovatelem platebních služeb,“ upozorňuje mluvčí Všeobecné zdravotní pojišťovny (VZP) Oldřich Tichý.

Když nedoplatek neuhradíte včas, začne nabíhat penále ve výši 0,05 procenta z dlužné částky za každý kalendářní den. Pokud ale pokuta nepřesáhne stokorunu, pojišťovna vám ji promine.

V případě, že po vyplnění přehledu naopak zjistíte, že jste loni zdravotní pojišťovně zaplatili víc, než jste měli, bude se podaný přehled automaticky považovat za žádost o vrácení přeplatku.

Zdravotní pojišťovna je povinna vrátit přeplatek pojistného do jednoho měsíce ode dne, kdy se o něm dozvěděla. Ve sporných případech, kdy se rozhoduje ve správním řízení, se lhůta může prodloužit.

Případně se můžete rozhodnout, že si částku nenecháte poslat, ale použijete ji na úhradu záloh za další měsíce – stačí ve formuláři přehledu zaškrtnout příslušnou kolonku.

V případě, že máte ke zdravotní pojišťovně nějaký dluh, použije pojišťovna přeplatek bez ptaní na jeho pokrytí.

Od kdy platit novou výši záloh

Od měsíce, kdy jste podali nebo měli podat přehled zdravotní pojišťovně, začněte platit zálohy na zdravotní pojištění v nové výši, k níž jste došli v přehledu. Minimální záloha na zdravotní pojištění v roce 2016 dělá 1823 korun.  

Vyzkoušejte naši daňovou kalkulačku – spočítá, kolik budete za loňský rok na zdravotním pojištění doplácet, nebo kolik vám zdravotní pojišťovna naopak vrátí.

Daňová kalkulačka OSVČ - výpočet daně, zdravotní a sociální pojištění

nebo vlastní částka
měsíců
Nezdanitelné části základu daně
Slevy na dani

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-17
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Přehled o příjmech a výdajích pro sociálku za rok 2015: Rady, kalkulačka, formuláře

23. 3. 2016 | Petra Dlouhá

Přehled o příjmech a výdajích pro sociálku za rok 2015: Rady, kalkulačka, formuláře

Podáním daňového přiznání povinnosti podnikatelů a živnostníků nekončí. Ještě musejí podat přehledy o příjmech a výdajích správě sociálního zabezpečení a zdravotní pojišťovně. Dnes... celý článek

Lyžování v zahraničí: Stačí kartička pojištěnce?

16. 2. 2016 | Monika Veselíková | 2 komentáře

Lyžování v zahraničí: Stačí kartička pojištěnce?

Lyžařská sezóna je v plném proudu. Tedy… v Česku ani ne. Možná se chystáte ještě vyrazit do některého ze zahraničních horských středisek a řešíte, jestli uzavřít cestovní pojištění... celý článek

Novinky pro živnostníky. Zálohy na zdravotní pojištění v roce 2016 rostou

25. 11. 2015 | Petra Dlouhá

Novinky pro živnostníky. Zálohy na zdravotní pojištění v roce 2016 rostou

Peníze.cz přinášejí ucelený přehled o zdravotním pojištění v roce 2016 pro každého, kdo v rámci hlavní nebo vedlejší činnosti podniká. Připomínáme pravidla a upozorňujeme na novinky.... celý článek

Dluhy na zdravotním pojištění. Kdy hrozí? A co dělat? Pět dobrých rad

9. 6. 2015 | Petra Dlouhá | 32 komentářů

Dluhy na zdravotním pojištění. Kdy hrozí? A co dělat? Pět dobrých rad

Zdravotní pojištění musí mít zaplacené všichni. Dluh vzniká i z nevědomosti – nevíte, že platit máte. Třeba žijete v domnění, že za vás pojistné odvádí stát. Rizikové skupiny? Podnikatelé,... celý článek

Živnostníci jako terč? Nemá cenu cílit na zajíce, když tu běhají vypasení kanci

31. 1. 2015 | Ondřej Tůma | 34 komentářů

Živnostníci jako terč? Nemá cenu cílit na zajíce, když tu běhají vypasení kanci

„Nízká nezaměstnanost v Česku je daná i tím, že je tady 1,2 milionu podniků a živnostníků. Zajímalo by mě, jak by se politici tvářili, kdyby si třetina OSVČ šla stoupnout na úřad práce,“... celý článek

Partners Financial Services