Lyžování v zahraničí: Stačí kartička pojištěnce?

Lyžařská sezóna je v plném proudu. Tedy… v Česku ani ne. Možná se chystáte ještě vyrazit do některého ze zahraničních horských středisek a řešíte, jestli uzavřít cestovní pojištění nebo se spolehnout na evropský průkaz zdravotního pojištění. Nejste si jistí, na co všechno se evropská průkazka vztahuje a kdy naopak nestačí?
Lyžování v zahraničí: Stačí kartička pojištěnce?

V rámci zdravotního pojištění, které si povinně platíte, máte nárok na nezbytné ošetření v jakémkoliv státu Evropské unie, Norsku a Švýcarsku. Jako potvrzení o pojištění slouží Evropský průkaz zdravotního pojištění, zkrácené EHIC (European Health Insurance Card). Jde o modrou kartičku pojištěnce, kterou jste dostali od své zdravotní pojišťovny a prokazujete se s ní u lékaře i doma v Česku.

Když se vydáte za hranice, třeba právě za lyžovačkou, může Evropský průkaz zdravotního pojištění posloužit jako základní pojistná ochrana. Počítejte ale s tím, že některé výlohy spojené s ošetřením budete muset platit sami.

Bezplatné ošetření? Ne tak docela

Chvilka neopatrnosti na sjezdovce, kterou odnesete zraněním. Pokud máte EHIC, pomoc můžete hledat ve zdravotnickém zařízení, které má smlouvu s pojišťovnami veřejného systému – ve veřejných a státních zdravotnických zařízeních. Ze zákona tam máte nárok na nezbytnou lékařskou péči za stejných podmínek, jako pojištěnec daného státu. Což v praxi často znamená, že si, stejně jako místní, budete muset za zdravotní péči připlatit.

Spoluúčast se v jednotlivých státech liší. Někde platíte za ošetření, jinde za recept, téměř všude za hospitalizaci. Ve Francii dělá poplatek za pobyt v nemocnici 18 eur za den, navíc si nemocnice účtují 20 procent nákladů. V Rakousku počítejte s částkou v rozmezí 11 až 20 eur za den, podle toho, v jaké jste spolkové zemi. Podobně se i v Itálii sazby liší v závislosti na regionu.

Tip!

Evropské zdravotní pojištění do mobilu

Návod pro užití evropského průkazu zdravotního pojištění (EHIC) do chytrého telefonu, včetně důležitých telefonních čísel, informací o tom, jaké zákroky jsou v té které zemi hrazené, návodů k žádostem o proplacení zdravotní péče a dalšího.

Ke stažení na webu Evropské komise

Do státní nemocnice daleko: Co dělat

Počítat byste měli i se situací, kdy bude veřejné zdravotnické zařízení daleko. Zaleží, kam se vydáte. O špatné dostupnosti veřejných zdravotnických zařízení se mluví zejména v souvislosti s rakouskými horskými středisky. „Síť veřejných zdravotnických zařízení je široká, nedostatečný počet smluvních zařízení s veřejným systémem pojištění považujeme za mýtus. Nevylučujeme, že existuje případ, kdy v odlehlých oblastech existuje pouze soukromé ambulantní zařízení a i místní Rakušané mají cestu k lékaři obtížnější. Obecně lze ale konstatovat, že v každém větším horském středisku existuje smluvní zdravotnické zařízení, které lékařskou péči poskytne,“ uvádí Jan Sechter, velvyslanec České republiky v Rakousku.

Seznam veřejných zdravotnických zařízení v Rakousku najdete na internetu:

Ani v ordinaci soukromého lékaře nebo nemocnici vám ošetření pravděpodobně neodmítnou. Připravte se ale na fakturu, kterou vám za něj vystaví. „Pokud by pojištěnci byla poskytnuta péče v zařízení, které není smluvně navázáno na systém veřejného zdravotního pojištění, může požádat o proplacení nákladů za ošetření. Avšak v případě žádosti v tarifech státu poskytnutí by zřejmě bylo vyčíslení nulové. V případě žádosti v tarifech České republiky by odpovídalo nákladům na stejnou péči v českém smluvním zdravotnickém zařízení,“ vysvětluje tisková mluvčí České průmyslové zdravotní pojišťovny Elenka Mazurová.

Jinak řečeno, zdravotní pojišťovna proplatí náhradu za ošetření pouze do výše českých cen – revizní lékař na základě předložených dokladů vyčíslí, kolik by česká zdravotní pojišťovna vyplatila za stejné ošetření českému zdravotnickému zařízení.

Mějte to srovnané

Cestovní pojištění

Nemusíte na sobě šetřit, a přesto můžete ušetřit. Srovnáme cestovní pojištění, aby skákalo, jak budete pískat. A když budete chtít, můžete si ho u nás i objednat. Stačí říct, jakým způsobem byste ho nejraději kupovali, jestli ho chcete nakoupit přes počítač, probrat s přítelem na telefonu, nebo si pro něj chcete dojít osobně.

Zásah horské služby: Počítejte s placením

Vedle návštěvy soukromé ordinace můžou nastat i jiné situace, které si vyžádají vyrovnání účtu z vlastní peněženky. V Rakousku ani Francii nehradí veřejný zdravotní systém zásah horské služby nebo letecký transport do nemocnice – uhrazení nákladů, když bude takový zásah potřeba, bude tedy na vás.

Pokud se vydáte do Rakouska pouze za sjezdovým lyžováním, nemusí jít podle velvyslance Jana Sechtera o zásadní problém. „V lyžařských střediscích na sjezdovkách nezasahuje horská služba, ale zpravidla technické prostředky a personál provozovatele. Transport k silnici, kde již pacienta přebírá záchranná služba, se uskutečňuje lanovkou, saněmi nebo rolbou a není nám znám případ, že by za tento transport musel zraněný hradit,“ vysvětluje.

Kdo se rozhodne lyžovat ve volném terénu nebo si udělat výlet na běžkách, musí ale počítat s tím, že ho v případě úrazu bude nejspíš zachraňovat horská služba a náklady na její výjezd půjdou z jeho kapsy.

Evropský zdravotní průkaz se vedle toho nevztahuje ani na převoz zraněného zpět do Česka nebo v nejhorším případě – převezení ostatků.

Na co EHIC nestačí

Komu nestačí běžný standard Evropského zdravotního pojištění, může vybírat z nabídky cestovních pojištění. Komerční, ale také zdravotní pojišťovny nabízejí cestovní pojištění, které kryje zásah horské služby, transport i převezení zpět do Česka. Navíc se můžete bez váhání nechat ošetřit u soukromých lékařů a v privátních zdravotnických zařízeních, ve veřejných se pak z komerční pojistky hradí i případná spoluúčast. Samozřejmě platí, že musíte vybrat pojištění s dostatečnými pojistnými limity. K takovým nemusí vždycky patřit cestovní pojištění, které dostanete například k platební kartě.

Vedle toho se může hodit také připojištění odpovědnosti za škodu, které je možné v rámci cestovka uzavřít. Pro případ, že byste na sjezdovce zranili jiného lyžaře, který by po vás chtěl odškodnění.

O tom, jak takové situace řešit, jsme psali na Peníze.cz nedávno:

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+8
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 2 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Zlomená noha, zlomená lyže: Kdy chtít odškodnění?

10. 2. 2016 | Monika Veselíková

Zlomená noha, zlomená lyže: Kdy chtít odškodnění?

Nehoda na lyžích se stane během pár vteřin. Za úraz přitom často nemusí vlastní nešikovnost, stačí, když se vám do cesty připlete neopatrný lyžař. V jakých případech máte právo na odškodnění... celý článek

Filip Bartoš: Problém není malé škrábnutí, ale velký úraz

4. 7. 2015 | Monika Veselíková, Martin Vlnas | 14 komentářů

Filip Bartoš: Problém není malé škrábnutí, ale velký úraz

„Lidé se pojišťují především proti malým rizikům. Neuvědomují si ale, že větší úrazy nebo vážná onemocnění jsou mnohem nebezpečnější,“ tvrdí Filip Bartoš, vedoucí úseku externího prodeje... celý článek

Pět dobrých rad: Cestovní pojištění na dovolenou

30. 6. 2015 | Dana Yousifová | 6 komentářů

Pět dobrých rad: Cestovní pojištění na dovolenou

Abyste si dovolenou užili v pohodě a v klidu, je potřeba zařídit spoustu věcí. Mělo by mezi ně patřit také cestovní pojištění. Přinášíme pět dobrých rad, se kterými se vyvarujete problémů,... celý článek

Pojištění odpovědnosti: Když sport škodí zdraví

23. 2. 2015 | Česká asociace pojišťoven

Pojištění odpovědnosti: Když sport škodí zdraví

Když po pravidelném volejbálku přijdeme do práce se zafixovanou rukou, vítají nás heslem Sportem k trvalé invaliditě. Když to končí jen bandáží, navíc na vlastní končetině, je to legrace.... celý článek

Jak se pojistit na cesty, a neuzavírat cestovní pojištění

27. 11. 2014 | Martin Bürger | 3 komentáře

Jak se pojistit na cesty, a neuzavírat cestovní pojištění

Plánujete na zimu dovolenou v cizině? Uvažujete o studiu v zahraničí? Jezdíte často na služební cesty do světa? Pokud ano, nezapomeňte na cestovní pojištění. Kromě klasické nabídky... celý článek

Partners Financial Services