Přehled o příjmech a výdajích OSVČ pro zdravotní pojišťovnu. Poradíme, jak postupovat

Petra Dlouhá | rubrika: Jak na to | 17. 4. 2013 | 2 komentáře
V pondělí jsme na Peníze.cz radili podnikatelům a živnostníkům, jak postupovat při vyplňování přehledu o příjmech a výdajích pro správu sociálního zabezpečení, dnes se zaměříme na přehled, který musíte do druhého května podat zdravotní pojišťovně. Stáhněte si formulář a přečtěte si, na co dávat při vyplňování pozor.
Přehled o příjmech a výdajích OSVČ pro zdravotní pojišťovnu. Poradíme, jak postupovat

Daňové přiznání i přehled pro sociálku jste zvládli?

Zbývá ještě podat přehled pro zdravotní pojišťovnu. Zopakujte si spolu s námi, jak na to.

Přehled o příjmech a výdajích pro zdravotní pojišťovnu musí podat každý, kdo loni (alespoň po část roku) vykonával samostatnou výdělečnou činnost. Tato povinnost pro vás platí dokonce i v případě, že jste za loňský rok neměli žádné příjmy nebo jste měli příjmy do patnácti tisíc korun, a nemuseli jste tedy podávat daňové přiznání. Pokud samostatnou výdělečnou činnost ukončíte nebo přerušíte, musíte o tom zdravotní pojišťovnu informovat. Do osmi dní.

Termíny

Čas na podání přehledu pro zdravotní pojišťovnu za loňský rok máte do druhého května. Jestli ale využíváte služeb daňového poradce, platí pro vás – stejně jako při odevzdávání daňového přiznání a přehledu pro sociálku – jiná pravidla: lhůta na odevzdání přehledu zdravotní pojišťovně se vám prodlužuje až do druhého srpna. Svou zdravotní pojišťovnu byste ovšem o takovém posunu měli do konce dubna informovat.

Jestliže se na vás povinnost podávat daňové přiznání za loňský rok nevztahuje, měli byste mít přehled pro pojišťovnu už odevzdaný: nejpozději osmého dubna. Neplatí tady tedy stejný režim jako při odevzdávání přehledu pro sociálku, která této skupině podnikatelů umožňuje odevzdat přehled až do konce července.

Za nepředložení přehledu o příjmech a výdajích ve stanovené lhůtě vám může zdravotní pojišťovna uložit pokutu až ve výši padesáti tisíc korun.

Skot ve vás se raduje: Je to zadarmo!

Stáhněte si správný formulář

Přehled své zdravotní pojišťovně musíte podat na předepsaném formuláři – některé pojišťovny nabízejí pouze formulář určený k vytištění a ručnímu vyplnění, jiné nabízejí také interaktivní formulář, další dokonce umožňují elektronické podání. Formuláře jednotlivých zdravotních pojišťoven vám přinášíme přehledně a v úplnosti – tedy v takové, v jaké je nabízejí samy pojišťovny.

 

Chyba při otevírání dokumentu?

V některých internetových prohlížečích, případně jejich verzích, interaktivní formuláře zkrátka nefungují správně. Dokument si radši stáhněte do svého počítače (klikněte na odkaz pravým tlačítkem a pak zvolte Uložit odkaz jako...) a pak ho otevřete přímo v Acrobat Readeru. 

Na co si dát pozor při vyplňování

V našem návodu budeme postupovat podle formuláře Všeobecné zdravotní pojišťovny, do jejíž „stáje“ patří šedesát procent pojištěnců. Nicméně formuláře ostatních pojišťoven jsou velmi podobné a můžete v nich postupovat podle stejné logiky.

Opravný přehled

Pokud se některé skutečnost uvedené v řádném přehledu změní, musíte do osmi dnů, od okamžiku, kdy se o změně dozvíte, podat přehled opravný – a do třiceti dnů doplatit dlužné pojistné. Jestliže přehled neopravujete na základě dodatečně zjištěných skutečnosti (tedy kvůli opravnému daňovému přiznání nebo kontrole finančního úřadu), ale pouze opravujete chybně vyplněný přehled, nepůjde o přehled opravný, ale pouze o opravu přehledu řádného.

V úvodu je třeba zaškrtnout, že podáváte přehled řádný – na opravný dojde teprve v případě, že v prvně podaném přehledu uděláte nějakou chybu nebo dodatečně zjistíte skutečnosti, které ciframi uvedenými v původním přehledu zahýbají. 

V prvním oddíle by neměl vyvstat problém: jednoduše vyplníte své kontaktní a identifikační údaje. Zarazit by vás snad mohlo jen identifikační číslo (ID) pojištěnce – jedná se o vaše rodné číslo – což by se taky dalo napsat přímo. Důležité je správně vyplnit číslo účtu – právě na něj vám totiž zdravotní pojišťovna pošle případný přeplatek za zdravotní pojištění. Pokud tedy neplatíte zálohy složenkou – pak byste jej obdrželi touto formou.

V druhém oddíle zaškrtnete měsíce, kdy pro vás neplatila povinnost platit zálohy na pojistné a kdy pro vás nebyl stanoven minimální vyměřovací základ. Ten se nestanovuje například v měsících, kdy za vás platil pojistné stát, kdy ho za vás odvedl alespoň z minimálního vyměřovacího základu zaměstnavatel, když jste pobírali jako OSVČ nemocenskou, když vám věkově vznikl nárok na starobní důchod, ale nesplňovali jste jiné podmínky pro jeho přiznání, nebo když jste celodenně pečovali o dítě do sedmi let nebo dvě děti do patnácti let.

V třetím oddíle by neměla být potíž – jednoduše uvedete, zda jste podávali daňové přiznání a zda využíváte služeb daňového poradce.

Ve čtvrtém oddíle začíná počítání. Pokud si chcete ušetřit práci, vezměte si k ruce své daňové přiznání a zapište podle něj své příjmy a výdaje za loňský rok. Pak už to chce jen mít po ruce kalkulačku a počítat podle vzorečků uvedených u každé kolonky. Jestli využíváte interaktivní formulář, budete to mít jednodušší, leccos totiž vyplní za vás.

Řádek číslo tři vyplňujete pouze v případě, že jste loni byli i zaměstnancem a součet vyměřovacího základu ze zaměstnání (čili úhrn vašich příjmů ze zaměstnání) a vyměřovacího základu OSVČ (řádek 14a) je vyšší než suma 1 809 864 Kč, která tvoří maximální vyměřovací základ. Své příjmy ze zaměstnání ovšem budete muset zdravotní pojišťovně doložit.

Anketa

Šedesát procent lidí je u největší zdravotní pojišťovny. Schválně, jak nám to vyjde u čtenářů Peníze.cz. Jaká je ta vaše?

Až budete vyplňovat úhrn zaplacených záloh na pojistné, nezapomeňte, že se sem započítávají všechny platby za rok 2012 uhrazené do 8. ledna 2013. Nezahrnují se sem naopak penále, pokuty nebo doplatky za předchozí období.

Když se ukáže, že vám na zdravotním pojištění vznikl přeplatek, můžete se rozhodnout, zda ho chcete od pojišťovny vrátit, nebo zda ho má využít na pokrytí dalších záloh. K promlčení nároku na vrácení přeplatku dochází za deset let po uplynutí kalendářního roku, ve kterém vznikl.

Pokud vám vznikl nedoplatek, musíte ho pojišťovně uhradit do osmi dnů po dni, ve kterém byl nebo měl být podán přehled.

Důležitá je kolonka, kde vyplníte novou výši své zálohy. Neměla by vás ovšem nijak překvapit, platit byste ji (na rozdíl od zálohy na sociální pojištění, která se mění až po odevzdání přehledu) měli už od února, kdy jste posílali zálohu za leden. Minimální záloha za zdravotní pojištění pro rok 2013 dělá 1748 korun. V případě, že jste také zaměstnáni a samostatná výdělečná činnost není hlavním zdrojem vašich příjmů, zapíšete do této kolonky nulu.

Podrobnější informace o zálohách na zdravotní a sociální pojištění pro OSVČ v roce 2013 najdete v našem starším článku:

Na závěr už nezbývá než zapsat datum a formulář podepsat. 

Propojeno

Zase minimální záloha? No to jste šikulové. Ale...

Je přirozené, když se živnostník snaží tlačit daně dolů. S trochou fištróna nebo dobrým daňovým poradcem se klidně dostane i na nulovou daň a minimální platby na zdravotní a sociální pojištění. Jenže ono to může mít i jisté nevýhody. Minimální odvody na sociálku znamenají například minimální důchod. Většinu nevýhod lez eliminovat. Pokud si je připustíme.

Více v seriálu Václava Valáška

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+7
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 2 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Přehled o příjmech a výdajích OSVČ pro sociálku. Poradíme, jak na to

15. 4. 2013 | Petra Dlouhá | 2 komentáře

Přehled o příjmech a výdajích OSVČ pro sociálku. Poradíme, jak na to

Daňové přiznání je za námi. Teď by měli podnikatelé a živnostníci odevzdat přehledy správě sociálního zabezpečení a zdravotní pojišťovně. Na Peníze.cz si můžete stáhnout potřebné formuláře... celý článek

Proč jsou paušální výdaje nesmyslné? Kvůli lidem, jako jsem já

5. 4. 2013 | Michal Kašpárek | 44 komentářů

Proč jsou paušální výdaje nesmyslné? Kvůli lidem, jako jsem já

Pravdivá zpověď narkomana daňových úlev.

Kalkulačky 2013: čistá mzda, daň z příjmů, zdravotní a sociální pojištění a daňový bonus

23. 1. 2013 | Petra Dlouhá | 5 komentářů

Kalkulačky 2013: čistá mzda, daň z příjmů, zdravotní a sociální pojištění a daňový bonus

Zajímá vás, jak vysoká bude letos vaše čistá mzda? Pak využijte naši kalkulačku, aktualizovanou pro rok 2013. Spočítejte si, kolik vám z platu ukrojí daň z příjmu, kolik spolkne zdravotní... celý článek

OSVČ 2013: minimální zálohy na sociální a zdravotní pojištění rostou

3. 12. 2012 | Petra Dlouhá | 10 komentářů

OSVČ 2013: minimální zálohy na sociální a zdravotní pojištění rostou

Podnikáte? Pracujete jako živnostníci nebo jste „zaměstnaní na švarcsystém“? Je na čase se podívat, jak vysoké zálohy na zdravotní a sociální pojištění budete platit příští rok. Peníze.cz... celý článek

Absolventi, pozor! Víte, od kdy platit zdravotní a sociální pojištění?

18. 7. 2012 | Ondřej Tůma | 20 komentářů

Absolventi, pozor! Víte, od kdy platit zdravotní a sociální pojištění?

Skončili jste školu a nevíte, od kdy máte povinnost platit zdravotní a sociální pojištění? Nejvyšší čas začít zjišťovat, co vás na úřadech čeká.

Partners Financial Services