Očima expertů: Bohatým zdravotním pojišťovnám brát, chudým dávat?

Ondřej Tůma | rubrika: Očima expertů | 10. 6. 2011 | 4 komentáře
Očima expertů: Bohatým zdravotním pojišťovnám brát, chudým dávat?
Ministr zdravotnictví Jánošíkem! Bohatým zdravotním pojišťovnám chce brát, chudým – tedy VZP – dávat. Jako člen pravicové strany se nebojí sám použít slovo znárodnění. Co si o tom myslí ekonomové Petr Mach, Markéta Šichtařová, podnikatel Tomio Okamura a další odborníci?

Ministr zdravotnictví Leoš Heger (TOP 09) přišel s novým návrhem, jak pro strádající resort získat více peněz. Podle posledních informací chce zdravotním pojišťovnám sebrat peněžní přebytky ve výši tří miliard korun. Tyto peníze by měly podle Hegera nahradit ztrátu, kterou sektoru zdravotnictví způsobí zvýšení DPH a navýšení platů zdravotníků. Podle některých se jedná o zajímavý tah, jak do zdravotnictví dostat potřebné peníze, většina odborníků však důrazně upozorňuje, že podobné znárodňování (a citlivé slovo jako první použil sám ministr Heger) zisků není v rámci tržního hospodářství vůbec dobrý nápad.

Trest za dobré hospodaření

Zástupci menších zdravotních pojišťoven, které budou tímto tahem nejvíce postiženy, jsou pobouřeni. Stěžují si, že jsou trestáni za dobré ekonomické výsledky tím, že jim budou peníze odebrány a přesměrovány na místa, kde to má k optimálnímu hospodaření velmi daleko. Naráží tak především na Všeobecnou zdravotní pojišťovnu, která se léta potýká s peněžními nedostatky. VZP sice musí hradit výdaje největšího množství pacientů a její problémy jsou podle některých expertů do určité míry dány špatně nastaveným systémem, snahu úsporně hospodařit ale vedení této pojišťovny najevo příliš nedává. Jako příklad nám může posloužit ředitel VZP Pavel Horák, který dostal za loňský rok odměnu 990 tisíc korun. A to přesto, že se Všeobecné zdravotní pojišťovně nepodařilo splnit určený zdravotní pojistný plán.

Mnoho odborníků se domnívá, že by se měl celý systém zdravotního pojišťovnictví předělat. Vše napovídá tomu, že pokud vláda přežije do léta, mohla by se těmito otázkami začít vážněji zabývat.

Přečtěte si, jak se na návrh ministra zdravotnictví Leoše Hegera dívají námi oslovení odborníci. Může podle jejich názoru stát znárodnit zdravotním pojišťovnám tři miliardy korun?

PETR MACH

ekonom

Petr Mach - ekonom, předseda Strany svobodných občanů

Sebrat soukromým zdravotním pojišťovnám přebytky hospodaření a přerozdělit je ve prospěch VZP je zoufalý krok, který stejně nepomůže vyřešit problém, který stát způsobil zvýšením DPH na zdravotní materiál. Zvýšení DPH si každoročně vyžádá trvalé dodatečné náklady pojišťoven ve výši cca 10 miliard. Jednorázové sebrání peněz zdravotním pojišťovnám vyřeší pouze kousek problému, a to jen pro jeden rok. Stát tím naznačuje, jak bude jednou podobně znárodňovat výnosy penzijních fondů.

TOMIO OKAMURA

viceprezident Asociace českých cestovních kanceláří a agentur

Anketa

Která z osobností vás svým názorem nejvíc zaujala?

Tomio Okamura - vícepreziden Asociace českých cestovních kanceláří a agentur

Ke správné analýze je třeba si uvědomit, že peníze, které dostávají pojišťovny, jsou svého druhu povinnou daní, kterou stát ukládá občanům výměnou za garanci zdravotních služeb. Pojišťovny tyto peníze v podstatě jen přeposílají zpět do veřejného sektoru – poté, co si z těchto peněz ukrojí pro svoji potřebu. Všechny peníze vybrané na zdravotní systém patří do zdravotního systému, takže návrh ministra jen dává věci do správné roviny. Otázka je, zda mají existovat zdravotní pojišťovny – více pojišťoven je jen více nákladů, více byrokracie pro všechny zúčastněné, od zaměstnavatelů až po nemocnice.

MARKÉTA ŠICHTAŘOVÁ

ekonomka, ředitelka Next Finance

Markéta Šichtařová - ekonomka, ředitelka Next Finance

Stát se musí rozhodnout, zda zdravotní pojišťovny mají být soukromé vzájemně si konkurující subjekty (to nejsou), anebo zda má existovat jedna státní společnost nevystavovaná konkurenci (to také neexistuje). V současnosti máme paskvil někde mezi tím. Brát zdravotním pojišťovnám přebytky je paskvil paskvilu, který nemůže být funkční.

JAN TRAXLER

ekonom, ředitel FINEZ Investment Management

Jan Traxler - ekonom, ředitel FINEZ Investment Management

Tak to chodí, když se míchá státní a soukromá sféra. Stát vyžaduje po občanech povinně platit zdravotní pojištění a určuje pevnou sazbu pojistného. To ale občané platí soukromým firmám. Stát jim pak chce sebrat zisky. Aneb proč to dělat jednoduše, když to jde složitě.

ALEŠ TŮMA

ekonom, analytik společnosti Partners

Aleš Tůma - ekonom, analytik společnosti Partners

Ještě nedávno jsem (v souvislosti s penzijními fondy) prohlašoval, že v ČR naštěstí na rozdíl od Maďarska nevládnou šílenci, kteří po vyčerpání státní kasy sáhnou k vyvlastňování. Teď už si tím tak jistý nejsem. Každopádně jde o nesystémové řešení. Veřejný sektor vyplýtvá na neefektivních zakázkách obrovské sumy a zdravotnictví není výjimkou. Dost peněz by se našlo i bez znárodňování, stačilo by jen chtít.

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

0
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 4 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Očima expertů: Kde hledat aktuální informace?

3. 6. 2011 | Ondřej Tůma | 3 komentáře

Očima expertů: Kde hledat aktuální informace?

Někteří z nás bez aktuálních informací sotva dokážou žít. Přečtěte si, kde shánějí nejnovější informace významní zástupci světa českých médií, mediální experti a lidé z byznysu. Co... celý článek

Očima expertů: Věčný problém korupce při veřejných zakázkách

27. 5. 2011 | Ondřej Tůma | 13 komentářů

Očima expertů: Věčný problém korupce při veřejných zakázkách

Co dostává Čechy na stránky světového tisku? Můžeme se chlubit hokejem a cizím (chilským) perem. A tím, jak výjimečně dobře se u nás daří korupci. Živnou půdou korupce jsou v ČR veřejné... celý článek

Očima expertů: Slevových serverů je příliš mnoho!

20. 5. 2011 | Ondřej Tůma | 9 komentářů

Očima expertů: Slevových serverů je příliš mnoho!

Může se na českém trhu udržet tak velký počet slevových serverů? Jak se obrovské množství nabídek promítne na kvalitu služeb? Námi oslovení experti se shodli na tom, že současný stav... celý článek

Očima expertů: Mělo by se zrušit stavební spoření?

6. 5. 2011 | Ondřej Tůma | 26 komentářů

Očima expertů: Mělo by se zrušit stavební spoření?

Osud stavebního spoření v současné podobě je velmi nejistý. Vyplývá to alespoň z některých výroků ministra financí Miroslava Kalouska. Jak velké změny systém stavebního spoření prodělá?... celý článek

Zestátnili byste soukromé penzijní fondy jako David Rath?

10. 3. 2011 | redakce Peníze.CZ | 55 komentářů

Zestátnili byste soukromé penzijní fondy jako David Rath?

Důchodová reforma dál vyvolává emoce. Nečekaně se do ní pustil i prezident Klaus, kritika znovu zaznívá i od Věcí veřejných. Poslanec za ČSSD a hejtman David Rath dokonce vyhrožuje,... celý článek

Partners Financial Services