Zvyšuje se minimální mzda, ale také třeba minimální daň a pojistné

Zvyšuje se minimální mzda, ale také třeba minimální daň a pojistné
Od 1. 7. vzroste minimální mzda a životní minimum, nezaměstnaní si budou moci souběžně s evidencí na úřadě práce vydělat více. Všem zaměstnaným ale zároveň vzrostou odvody na zdravotní pojištění a podnikatelům navíc i minimální daň. Co dalšího červenec přináší?
Léto je v plném proudu, ale v sociální oblasti se zatím okurková sezóna nechystá. Právě naopak, čeká nás několik významných změn. Podívejme se na ně.

Proste minimální mzda...

Jak již jsme avizovali v článku Novoroční dárek: vyšší minimální mzda, větší důchody, v letošním roce se minimální mzda zvyšuje dvakrát. K 1. 1. 2006 na částku 7 570 Kč a od zítřka (1. 7. 2006) vzroste na částku 7 955 Kč hrubého měsíčně. Minimální hodinová mzda vzroste ze současných 44,70 Kč na 48,10 Kč.

Co s sebou zvýšení minimální mzdy přinese kromě finančního přilepšení pro ty z nás, kteří za minimální mzdu pracují? Jako tradičně se to promítne např. do oblasti zdravotního pojištění, kdy samoplátci zdravotního pojištění budou nyní muset hradit částku 1 074 Kč měsíčně. Nezaměstnaní na tom naopak vydělají, protože se jim zvýší částka, kterou si mohou při souběžné evidenci na úřadu práce přivydělat, a to na 3 785 Kč hrubého měsíčně.

... i životní minimum

Příjemná změna čeká lidi s nízkými příjmy, kteří pobírají dávky sociální potřebnosti (laicky také nazývané doplatky do životního minima) a zároveň mají podle vyjádření odborného lékaře zvýšené náklady na dietní stravování. Zvýší se totiž částky, které se jim přičítají k životnímu minimu při stanovení výše dávky.

Nově to tedy bude:
a) u diety nízkobílkovinné 850 Kč,
b) u diety při dialýze 850 Kč,
c) u diety pankreatické 900 Kč,
d) u diety nízkocholesterolové
při hypercholesterolemii nebo hyperlipoproteinemii
900 Kč,
e) u diety diabetické 1 000 Kč,
f) u diety při onemocnění fenylketonurií 2 000 Kč,
g) u diety při onemocnění celiakií 2 400 Kč.

Minimální příjem: podnikatelé zaplatí víc

Jak se v posledních letech stalo tradicí, vláda k 1. červenci vyhlašuje částku, která se OSVČ vykonávajícím "hlavní" činnost započítává jako tzv. "minimální příjem". A to v případě, že jejich skutečný příjem je podle daňového přiznání nižší než tato částka, nebo dokonce záporný. Platí to i v případě, kdy podnikatel svou činnost teprve zahájil a ještě nepodával daňové přiznání.

Tato částka představuje polovinu státem vyhlašované průměrné mzdy za předchozí rok a stanovuje ji Český statistický úřad. Od 1. 7. 2006 bude již ve výši 9 500 Kč měsíčně. Je také důležité si uvědomit, že tento zápočet příjmu se netýká jen přídavků na děti, ale i dalších dávek státní sociální podpory. Těmi jsou např. sociální příplatek či příspěvek na bydlení a v neposlední řadě také již dnes zmiňované dávky sociální potřebnosti. Právě u nich se zvýšení této částky promítne nejdříve, již ve výpočtu červencové výše dávky.

Lidé s vdovskými důchody se mohou radovat

Česká správa sociálního zabezpečení v Praze bude od července 2006 zvyšovat i obnovovat nároky na některé vdovské důchody žen, které ovdověly do 1. 1. 1996 včetně. Před 1. 1. 1996 totiž existovala pro souběh dvou důchodů (tedy např. vdovského a starobního) nejvyšší možná výměra. Pokud tedy součet vlastního a vdovského důchodu vdovy přesáhl tuto částku, byl jí vdovský důchod zkrácen, v některých případech nebyl vůbec vyplácen. Nyní se stát rozhodl problém napravit a od července tyto vdovské důchody zvýšit či znovu přiznat. Zvýšení se však bude provádět pouze na žádost, proto by se všichni, koho se to bude týkat, měli obrátit na okresní správy sociálního zabezpečení. Tam obdrží všechny potřebné informace.

Jsou podle vás popsané změny k lepšímu, nebo se spíše "stará" vláda snažila občanům ještě "předvolebně" zalíbit?

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+1
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 8 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

7. 7. 2006 14:58, Jana

Ne, týká se jen osob, které mají příjmy z podnikání (zemědělská výroba, živnost, podnikání podle zvláštních předpisů). Pokud nepodnikáte, netýká se Vás.

Zobrazit celé vlákno

+48
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

30. 6. 2006 23:45, reznickova

Omlouvám se, ale já v článku nehovořím o minimálním základu daně, ale o tzv. minimálním příjmu, který je podnikatelům vykonávající hlavní činnost započítán jako příjem pro sociální dávky (i když tohoto příjmu nedosahují nebo když teprve začali podnikat a ještě nepodávali daňové přiznání). To jsme se asi špatně pochopili, ale tato podmínka se týká všech podnikatelů vykonávajících podnikání jako hlavní činnost.

Zobrazit celé vlákno

-14
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (8 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Zemětřesení v systému dávek sociální péče: nemocenská na účet zaměstnavatele

27. 6. 2006 | Ludmila Řezníčková

Zemětřesení v systému dávek sociální péče: nemocenská na účet zaměstnavatele

Leden 2007 přinese tzv. náhrady mzdy, tedy "nemocenskou", kterou zaměstnanci poskytne jeho zaměstnavatel, a to po dobu prvních 14 dnů stonání. Kolik to bude a za jakých podmínek? Jakou... celý článek

Zemětřesení v systému dávek sociální péče: kolik dá stát za rodičovství?

20. 6. 2006 | Ludmila Řezníčková | 5 komentářů

Zemětřesení v systému dávek sociální péče: kolik dá stát za rodičovství?

Největší a ve společnosti nejznámější plánovanou změnou je zvýšení rodičovského příspěvku. I nyní po volbách se stále ozývají hlasy, zda k němu od 1. ledna příštího roku skutečně dojde... celý článek

Zemětřesení v systému dávek sociální péče: bydlení za státní peníze

13. 6. 2006 | Ludmila Řezníčková | 1 komentář

Zemětřesení v systému dávek sociální péče: bydlení za státní peníze

Od příštího roku bude přiznání příspěvku na bydlení záviset nejen na výši příjmu žadatele, ale také na nákladech na bydlení. Protože však tato dávka nepokryje veškeré náklady s bydlením... celý článek

Zemětřesení v systému dávek sociální péče: příspěvek na živobytí

31. 5. 2006 | Ludmila Řezníčková | 2 komentáře

Zemětřesení v systému dávek sociální péče: příspěvek na živobytí

V lednu příštího roku nahradí stávající dávky sociální potřebnosti nově představené dávky pomoci v hmotné nouzi. Jednou z nich bude tzv. příspěvek na živobytí. Podle čeho se výše této... celý článek

Zemětřesení v systému dávek sociální péče: životní a existenční minimum

23. 5. 2006 | Ludmila Řezníčková | 4 komentáře

Zemětřesení v systému dávek sociální péče: životní a existenční minimum

Podle nového zákona se od ledna 2007 bude rozlišovat životní a existenční minimum. Úprava mění výši životního minima, společně posuzované skupiny osob a z výpočtu vyjímá složku na bydlení,... celý článek

Partners Financial Services