Jak získat zaměstnání v zahraničí

Eva Sovová | rubrika: Jak na to | 12. 1. 2009 | 8 komentářů
Jak získat zaměstnání v zahraničí
V zemích Evropské unie pracuje podle odhadů 50 až 60 tisíc Čechů. Pracovní příležitosti v členských státech EU se dají najít na portále Evropské služby zaměstnanosti EURES. Užitečný poradenský servis poskytují zdarma vyškolení poradci.

Vyrazit za prací do některé z členských zemí Evropské unie může být zajímavá zkušenost i dobrá jazyková průprava. Teoreticky by to mohl být i recept, jak řešit ztrátu zaměstnání kvůli nynější finanční krizi. Sehnat si potřebné informace a najít volné místo není složité. Rady, užitečné údaje a kontakty poskytují uchazečům o práci v EU zdarma vyškolení poradci Evropské služby zaměstnanosti (EURES), kteří působí ve čtrnácti pověřených krajských úřadech práce.

Vyhledat volné místo ve vybrané zemi lze v pravidelně aktuálizované databázi zveřejněné na českém portále EURES. Vytipovat zajímavé volné místo se dá také v celoevropské databázi evropského portálu EURES. http://eures.europa.eu „V zemích EU pracuje nyní zhruba 50 až 60 tisíc občanů České republiky.Jde ale pouze o odhady, přesné údaje nejsou k dispozici,“ říká Věra Kolmerová, EURES manažerka Ministerstva práce a sociálních věcí.

Bez pracovního povolení je možné nyní získat práci ve 21 státech EU. Pět zemí využívá práva na dočasné omezení volného pohybu pracovníků z nových členských států. Pracovní povolení stále vyžadují Dánsko, Belgie, Malta, Německo a Rakousko.

Deset evropských zemí, ve kterých pracuje nejvíce Čechů

rok 2006rok 2007
Velká Británie17 40030 000
Německo12 404 13 579
Irsko4 52412 000
Rakousko6 6805 278
Švýcarsko1 4404 157
Itálie4 1154 050
Španělsko2 9442 800
Nizozemsko1 3941 250
Slovensko1 0651 241
Norsko210333
Pozn.: Čísla jsou pouze orientační, přesná statistika není v jednotlivých zemích vedená. Údaje za rok 2008 zatím nejsou k dispozici.
zdroj: MPSV

Kdo chce v zemích EU pracovat déle než 90 dní, musí místní úřady zpravidla požádat o povolení k pobytu. V Itálii se od roku 2007 již o povolení k pobytu žádat nemusí, pobyt je ale potřeba nahlásit během tří měsíců na místním obecním úřadě.

Kdo se rozhodne pracovat v zahraničí, musí počítat i s dalšími povinnostmi. Především je potřeba se odhlásit z českého zdravotního pojištění, získat v nové zemi potřebné osobní číslo a sjednat si zde zdravotní a sociální pojištění. Ve Velké Británii, kde je zaměstnáno nejvíce Čechů, je například povinnost se zaevidovat do pracovního registru (Worker Registration Scheme) a získat osvědčení, které umožňuje žít a pracovat v Británii. Kdo práci změní před uplynutím 12 měsíců, musí se registrovat znovu. Zaměstnavatelé přitom mají povinnost registraci kontrolovat.

Získat zaměstnání například v Německu je nadále možné pouze se souhlasem příslušného pracovního úřadu a šanci zde mají hlavně kvalifikovaní odborníci. Například ve zdravotnictví zde pracuje téměř 1,5 tisíce Čechů, v pohostinství přes 2 tisíce Čechů a v průmyslu a v řemeslných oborech zhruba 3600 kvalifikovaných pracovníků.

Od května 2006 se dá získat roční pracovní povolení s možností prodloužit ho dvakrát na čtyři roky pro vybrané profese rovněž v Belgii. Seznam žádaných profesí vydalo vloni také Rakousko, kde mají kvalifikovaní uchazeči z České republiky nyní možnost získat pracovní povolení prakticky automaticky, pokud se nenajde Rakušan s příslušnou profesí.

Kvůli hospodářské krizi, která doléhá i na Evropu, je před odjezdem za prací užitečné se předem informovat i na to, jak postupovat při ztrátě zaměstnání. „Čeští občané, kteří přijdou v zemích EU o práci, mají právo na dávky v nezaměstnanosti ve státě, který je zaměstnával. Nároky se vždy posuzují podle zákonů platných v daném státě,“ říká Věra Kolmerová, manažerka EURES.

Anketa

Měli byste odvahu vyrazit za prací do zemí EU?

Dávky v nezaměstnanosti může ale začít vyplácet i český úřad práce. „Žadatel musí úřadu práce předložit potvrzení o dobách zaměstnání a pojištění v členské zemi. A to na evropském formuláři, který mu vystaví příslušná instituce ve státě, kde pracoval. Na vydání tohoto formuláře se mnohdy musí čekat delší dobu, například v Irsku i čtyři měsíce. Lidé, kteří se do takové situace dostanou, o nárok na podporu nepřijdou. Po získání formuláře jim úřad práce vyplatí podporu zpětně k datu, kdy se na úřadu registrovali,“ upozorňuje Věra Kolmerová.

Kdybyste teď ztratili práci, odjeli byste ji hledat do zahraničí? Podělte se o názor.

 

Dlouhodobý investiční produkt

Dlouhodobý investiční produkt

Myslete na sebe a zabezpečte se na penzi co nejlépe. Třeba investováním do široké nabídky fondů.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+9
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 8 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

4. 12. 2009 21:22, Filip Konečný

Dobrý den mám zájem o práci v Rakousku,v profesy číšník, zedník,montážní dělník.

+2
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (8 komentářů) příspěvků.

Oblíbená témata

zaměstnání

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Mzdy v roce 2008: rozdíly se prohloubily. Podívejte se.

2. 1. 2009 | Eva Sovová | 9 komentářů

Mzdy v roce 2008: rozdíly se prohloubily. Podívejte se.

Přestože hrubé nominální mzdy rostly v roce 2008 o 9,1 procenta, kupní síla vzrostla od ledna do června jen o 1,9 procenta. Prohlubují se rozdíly v příjmech mezi jednotlivými kraji... celý článek

Zdraví zaměstnanců české firmy zatím příliš nezajímá

25. 11. 2008 | Eva Sovová | 4 komentáře

Zdraví zaměstnanců české firmy zatím příliš nezajímá

Do zdraví a lepší výkonnosti zaměstnanců investuje zatím jen 14 procent českých zaměstnavatelů. Dlouhodobá nemocnost je v Česku oproti západní Evropě téměř dvojnásobná. O zdravotních... celý článek

Benefity aneb jak si koupit zaměstnance

7. 8. 2008 | Věra Tůmová | 8 komentářů

Benefity aneb jak si koupit zaměstnance

Majestátní výhled z okna, příjemné kanceláře a příspěvek na doktora i to mohou být kritéria pro výběr zaměstnavatele. A nízká nezaměstnanost v Česku umožňuje lidem vybírat si, kde budou... celý článek

Výhody a nevýhody životního pojištění od zaměstnavatele

22. 5. 2008 | Věra Tůmová | 9 komentářů

Výhody a nevýhody životního pojištění od zaměstnavatele

Čím dál více firem svým zaměstnancům přispívá na penzijní připojištění nebo investiční životní pojištění. Bez těchto příspěvků by si mnoho lidí tyto produkty často nepořídilo. Proto... celý článek

Partners Financial Services