Částečné úvazky mohou pomoci nejen ženám s dětmi

Částečné úvazky mohou pomoci nejen ženám s dětmi
Jak je možné sladit rodinný a pracovní život? Důležitá je kombinace dostatečné nabídky zařízení péče o děti ve spojení s flexibilními formami práce. Mezi ty patří např. částečné úvazky. V České republice jich je ale pořád minimum.

Málo pružný pracovní systém České republiky ztěžuje sladění osobního a pracovního života. Je těžké odhadnout, proč se firmy částečným pracovním úvazkům, které by řadě rodin mohly pomoci, brání. Fakta hovoří pro ně. Zaměstnankyně (popř. zaměstnanci) se vrátí dříve z rodičovské dovolené. Zaměstnavatel, který nabídne částečné úvazky, získá loajální zaměstnance a zaměstnankyně, kteří budou mít motivaci setrvat ve firmě a nikoliv přejít ke konkurenci. Ani z hlediska současného daňového systémunejsou částečné úvazky pro zaměstnavatele nákladnější - firma, která zaměstnává dva zaměstnance na částečný úvazek, má stejné mzdové náklady, jako kdyby zaměstnávala jednoho na úvazek plný. Mohou se sice zvýšit náklady administrativní, jak ale vyplývá ze zkušeností firem, které částečné úvazky poskytují, tato nevelká investicese vyplatí.

Neopominutelným faktem je, že částečné úvazky ve spojení s dostatečným množstvím, zařízení péče o děti pomáhají zejména ženám udržet se na trhu práce i v mateřství. Pro zaměstnance na rodičovské dovolené představuje tato forma práce možnost neztratit kvalifikaci a kontakty v oboru. Částečný úvazek je také dobrou cestou, jak umožnit ženám, které byly kvůli mateřským povinnostem delší dobu mimo pracovní prostředí, postupný přechod k práci na plný úvazek. Návrat na trh práce je pro matky po několikaletém přerušení pracovní aktivity mnohem těžší, než když je kontakt s pracovištěm udržován prostřednictvím práce na částečný úvazek. Nedochází tak k nadměrné ztrátě pracovních zkušeností.

Částečné úvazky mají i svá negativa, ačkoli je třeba podotknout, že většina rizik spojená s touto formou práce číhá spíše na zaměstnané, kteří se ji rozhodnou využít, než na firmy. Mezi ta nejzřetelnější patří např. snížený potenciál postupu v kariéře, zaměstnancům na částečný úvazek firmy často nedávají zaměstnanecké výhody, nabízejí jim školení a i jejich hodinová mzda bývá nižší. S částečným úvazkem mnohdy nelze získat úvěrči hypotéku.

V Evropské unii v posledních letech zaměstnanost na částečné úvazky roste a v roce 2005 takto pracovalo téměř 20 procent všech zaměstnaných (v případě žen jedna třetina). V České republice je situace opačná - podíl pracujících na částečné úvazky klesl na necelých 5 % (u žen 8,5 %) a je jedním z nejnižších v Evropě.

Větší dostupnost práce na částečný úvazek by pomohla zvýšit participaci českých žen na trhu práce. Částečné úvazky ale nevyužívají pouze rodiče s dětmi nebo osoby pečující. Vyhledávají je také lidé v předdůchodovém či důchodovém věkunebo studující vysokých škol. Částečné úvazky umožní zaměstnavatelům využít pracovní potenciál uchazečů a uchazeček, kteří by si plný úvazek z výše uvedených důvodů nevybrali. I proto není jasné, proč mezi zaměstnavateli převažuje neochota flexibilní práci, včetně částečných úvazků, nabízet.

Autorka je odbornice v oblasti rovných příležitostí žen a mužů z o.p.s. Gender Studies

Co si myslíte o práci na částečný úvazek? Je to dobrý nástroj, který umožní matkám rychlejší nástup do zaměstnání? Podělte se o názor.

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-5
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 4 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Zákoník práce možná už příští rok přitvrdí

10. 1. 2008 | Táňa Chadrabová | 15 komentářů

Zákoník práce možná už příští rok přitvrdí

Pokud projdou návrhy ministra práce a sociálních věcí Petra Nečase na změnu zákoníku práce, bude se mnohem přísněji než dnes trestat zneužívání nemocenské či odmítání rekvalifikací.... celý článek

Reformováno: Revoluce v pobírání rodičovského příspěvku

18. 10. 2007 | Ludmila Řezníčková | 3 komentáře

Reformováno: Revoluce v pobírání rodičovského příspěvku

Výše rodičovského příspěvku se bude od příštího roku lišit podle doby, po kterou ho chce rodič pobírat. Matka či otec si budou moci výši příspěvku zvolit v přesně stanovených okamžicích. celý článek

I žena na mateřské má nárok na řádnou dovolenou

13. 6. 2007 | Ludmila Řezníčková | 26 komentářů

I žena na mateřské má nárok na řádnou dovolenou

Zaměstnané matky si mohou po skončení mateřské dovolené vybrat řádnou dovolenou. Zaměstnavatel jim ji nesmí zkrátit a musí žádosti o její čerpání vyhovět. Navíc během této dovolené... celý článek

Když dávky nestačí aneb přivýdělek při mateřské

24. 5. 2007 | Ludmila Řezníčková | 27 komentářů

Když dávky nestačí aneb přivýdělek při mateřské

Paní Jiřina je na mateřské dovolené s tříměsíční dcerou. Od svého zaměstnavatele dostává sice peněžitou pomoc v mateřství, ale výpadek příjmů je v rodinném rozpočtu znát. Rozhodla se... celý článek

Partners Financial Services