V Česku pracuje bez povolení až čtvrt milionu cizinců

V Česku pracuje bez povolení až čtvrt milionu cizinců
České firmy zaměstnávají načerno podle odhadů až čtvrt milionu cizinců. V celé Evropské unii se toto číslo pohybuje kolem osmi milionů. Česko proto chce po vzoru dalších sedmnácti zemí EU udělat z nelegálního zaměstnávání trestný čin.

V Česku pracují bez patřičného povolení, a tedy nelegálně tisíce lidí. Přesný počet nikdo nezná. „Můžeme pouze odhadovat, že je to asi čtvrt milionu osob především z Ukrajiny a dalších zemí bývalého Sovětského svazu,“ prohlásil minulý týden u kulatého stolu Hospodářské komory (HK) ministr práce a sociálních věcí Petr Nečas. „Z hlediska vyplácených sociálních dávek, ale i daňových úniků a úniků na odvodech na zdravotní a sociální pojištění stát přichází ročně řádově o miliardy korun,“ dodal. Podle jeho slov jsou nynější pravidla na potírání nelegálního zaměstnávání nedostatečná: kontroloři úřadů práce nemají dostatečné pravomoce a mohou zaměstnavatele postihnout pouze pokutou maximálně do výše 50 000 korun. Ani hloubkové kontroly na pracovišti mnoho nezmohou. „Vychytralí zaměstnavatelé si vedou dvojí účetní knihy, v jedné je vše v pořádku. Druhou, kde mají „černé dělníky“ před kontrolou samozřejmě ukryjí,“ doplnil místopředseda HK František Holec.

Jak chce EU bojovat proti práci načerno

  • zjednodušit legislativní podmínky pro zaměstnávání cizinců.
  • odradit zákazníky od najímání ilegálních pracovníků zavedením snížené sazby DPH na údržbové a renovační práce v oblasti bydlení
  • zavést průkaz s číslem sociálního pojištění, který by byl periodicky zasílán všem pracovníkům. Kartu by dostali pouze ti pracovníci, za které jejich zaměstnavatel zaplatil sociální pojištění a zálohy na daň.
  • zpřísnit kontroly tzv. pseudoživnostníků, kteří na základě tlaku zprostředkovatelských agentur, importují levnou pracovní sílu převážně z východní Evropy.
  • zahájit rozsáhlou informační kampaň zaměřenou na širokou veřejnost, aby si lidé uvědomovali rizika a negativní dopady neohlášené práce.

Zvláště napjatá je situace ve stavebnictví. "Tam se dělníci zaměstnávají nelegálně z několika důvodů: vhodných pracovníků je nedostatek, pro cizince firmy potřebují pracovní povolení,  za zaměstnance musí firmy platit vysoké odvody na sociální pojištění.  Velmi často chce klient po staviteli, aby provedl práci a nevykázal ji, čímž se vyhne placení daně z přidané hodnoty. Černá práce dále vzniká v případech, kdy pracovníci, kteří jsou řádně zaměstnáni ve stavební společnosti, vykonávají ve volném čase a o víkendech práci pro třetí osobu, která je vyplácí ilegálním způsobem. Vytváří se zde paralelní ekonomika, která snižuje objem dostupné práce pro řemeslníky a malé a střední podniky v sektoru stavebnictví a tím vážně poškozuje zaměstnanost obecně,“ vysvětluje situaci v „nejrizikovějším oboru“ šéf Svazu podnikatelů ve stavebnictví Miloslav Mašek.

O účinných nástrojích proti nelegálnímu zaměstnávání se ve vládních kruzích zatím jen diskutuje. Zainteresovaní ministři – spravedlnosti, vnitra a sociálních věcí vyčkávají na přepracování nového trestního zákoníku, ve kterém by se měla objevit definice nového trestného činu nelegálního zaměstnávání a jeho skutkové podstaty.

„V tuto chvíli je naprosto předčasné mluvit o konkrétních trestních sazbách. V každém případě by se ale jednalo o trestný čin, záznam v trestním rejstříku a finanční sankce, které by při opakovaném prokázaném nelegálním zaměstnávání mělo například u firmy likvidační charakter,“ tvrdí Nečas. Doufá, že nová pravidla hry by měla vstoupit v platnost ještě v letos.

Nezodpovězenou otázkou zůstává, kdo by byl z práce na černo obviněn, zda zaměstnanec, či zaměstnavatel. To je neřešitelný problém i pro předsedu sociálního výboru parlamentu Poslanecké sněmovny Zdeňka Škromacha. „Nemyslím si, že navrhovaná opatření jsou realizovatelná,“ uvedl. Nabídl proto jiný nástroj pro zamezení nelegálního zaměstnávání: „Pobočky úřadů práce při zastupitelstvích České republiky v inkriminovaných zemích, které by se staraly o zájemce o práci v Česku, by jistě mohly v mnohém pomoci,“ tvrdí. Na otázku, jak konkrétně, zatím odpověď nezná.

Ilegální zaměstnávání netrápí pouze Česko. Podle odhadů Evropské komise z loňského prosince pracuje v celé Evropské unii nelegálně 4,5 až 8 milionů lidí. Každý rok toto číslo naroste o 350 až 500 000 lidí. Ilegálové vytvoří produkci v hodnotě 7 až 16 procent unijního HDP.

Nejvíce se ilegální zaměstnávání rozmáhá ve stavebnictví, zemědělství, domácích pracech, úklidu, stravování. A to navzdory faktu, že práce načerno je trestná už v sedmnácti zemích Evropské unie a někde za ní hrozí zaměstnavateli vězení.

„Dosavadní zkušenosti ukazují, že tyto sankce nedosáhly požadovaného cíle. Jestliže členské státy zavedou podobné postihy a budou je účinně uplatňovat, přestane být jednotný vnitřní trh narušován nekalou soutěží zaměstnavatelů nelegálních přistěhovalců. V EU v současné době existuje 22 milionů řádně založených podniků. Kontroly jejich zaměstnanců jsou velice vzácné – v loňském roce se týkaly pouze 2 procent podniků. Riziko odhalení je téměř nulové,“ přiznává slabost existujícího systému místopředseda Evropské komise Franco Frattini, který odpovídá za oblast spravedlnosti, svobody a bezpečnosti.

Co si o nelegálním zaměstnávání cizinců myslíte?

 

Dlouhodobý investiční produkt

Dlouhodobý investiční produkt

Myslete na sebe a zabezpečte se na penzi co nejlépe. Třeba investováním do široké nabídky fondů.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+8
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 6 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

12. 2. 2008 9:54, Milena

Bohužel, máte pravdu v tom, že úřady práce jsou bezmocné. Pracuji tam a máme přehled, které firmy zaměstnávají dělníky na černo. Když tam pošleme kontrolu, je údajně všechno v pořádku. Jednou jsme upozornili i policii, ale ta s tím nechtěla mít nic společného, protože se o žádnou trestnou činnost nejednalo. A daňové úniky asi taky nikoho nezajímají.

+31
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

7. 8. 2012 9:21

Pavle, podle jazyka jste sám Ukrajinský nelegál. Zdá se, že vás na Ruzyni nechtěli :ú

Zobrazit celé vlákno

-1
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (6 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Práce na černo se netrestá

14. 5. 2007 | Milan K. Osvaag | 1 komentář

Práce na černo se netrestá

Nezaměstnaní, kteří pracují na černo, se nemusí bát ani pokut, ani ztráty sociálních dávek. Zůstat oficiálně nezaměstnaný a přesto si vydělávat prací, se prostě v Česku vyplatí. Lidem... celý článek

Lze vymýtit práci načerno?

22. 3. 2007 | Milan K. Osvaag | 2 komentáře

Lze vymýtit práci načerno?

Mnohem přísnější kontroly lidí, kteří pobírají podporu v nezaměstnanosti, i zaměstnavatelů, pomáhají zvyšovat cenu práce v místech, kde je největší nezaměstnanost. Práce načerno je... celý článek

Partners Financial Services