Na tábor jako vedoucí nebo instruktor. Musí vás pustit z práce?

Čas prázdnin se blíží a s nimi také letní tábory. Někdo na ně vypravuje děti, jiný jenom vzpomíná. A pak jsou tu ti, kteří na ně jedou dělat vedoucí, instruktory, zdravotníky nebo kuchaře. A nemusí si na to ani nutně brát dovolenou. Koho zaměstnavatel musí pustit?
Na tábor jako vedoucí nebo instruktor. Musí vás pustit z práce?

Věnovat se mládeži a dětem je chvályhodná a společensky prospěšná věc. Myslil na to i zákonodárce, když do zákoníku práce vepsal, že zaměstnanci, kteří se zásadně podílejí na běhu letního tábora, mají – pokud to bude možné – dostat pracovní volno. Nárok na něj mají ti, co budou dělat vedoucího tábora, jeho zástupce pro věci hospodářské a zdravotní, oddílové vedoucí, vychovatele, instruktory, případně střední zdravotnické pracovníky. Má to ale svoje pravidla a omezení.

V první řadě: nestačí se rozhodnout, že se člověk bude věnovat dětem týden nebo čtrnáct dní v létě. Na pracovní volno dosáhne ten, kdo aspoň jeden rok před konáním tábora soustavně a bezplatně s dětmi nebo mládeží pracuje. Ti, kteří se práci s dětmi soustavně nevěnují nebo za ni jsou placeni, si na tábor nejspíš budou muset vzít řádnou dovolenou. Z pravidla ovšem existuje výjimka: podmínka soustavné bezplatné práce nemusí být splněna, pokud jde o tábor pro děti zdravotně postižené.

Volno má zaměstnavatel zaměstnanci poskytnout v nezbytně nutném rozsahu, nejvýš ale na tři týdny v kalendářním roce.

Zásadní háček se skrývá už v prvním odstavci a pozorný čtenář si ho jistě povšiml: zaměstnanci mají dostat pracovní volno, pokud to bude možné.

Bezplatná právní poradna

Obchodní, rodinné i pracovní právo: pro radu nemusíte daleko. Stačí kliknout a zeptat se expertů v naší bezplatné poradně.

Bezplatná právní poradna

Vážné pracovní důvody

Zákoník práce samozřejmě mluví trochu jiným jazykem, takže doslova se v něm píše: „pokud tomu nebrání vážné provozní důvody na straně zaměstnavatele“. Vypadá to možná přesněji, ale jen na první pohled. Co jsou provozní důvody a kdy jsou vážné, to zákoník práce nijak neupřesňuje. Soudy ve sporech mezi zaměstnanci a zaměstnavateli konstatovaly, že při posuzování, zda jsou na straně zaměstnavatele dány vážné provozní důvody, je třeba vyjít z povahy provozu, z  množství počtu zaměstnanců, z toho, jak se můžou vzájemně zastoupit a jaké jsou možnosti jejich odměňování za vykonanou práci. Obecně platní, že zaměstnavatel může vyhovět žádosti tím snadněji, čím víc má zaměstnanců, čím lépe se jeho zaměstnanci mohou vzájemně zastupovat a čím víc má peněžních prostředků použitelných pro jejich odměňování. Nejvyšší soud určil, že dovodit, že vyhovění žádosti zaměstnance brání vážné provozní důvody na straně zaměstnavatele, lze pouze pouze v případě, že by tím byl znemožněn, narušen nebo vážně ohrožen řádný provoz (plnění úkolů nebo činnosti) zaměstnavatele.

Volno, ale neplacené

Zákoník práce dovoluje, aby kolektivní smlouva, případně i vnitřní předpis velkorysého zaměstnavatele rozšířily délku pracovního volna nad třítýdenní limit. Větší rozsah pracovního volna přitom mohou poskytnout nejen soukromé firmy, jak to bývalo dřív, ale i  zaměstnavatelé státní a veřejné správy a služeb čili stát a jeho organizační složky, územní samosprávné celky – obce a kraje, příspěvkové organizace, školské právnické osoby, regionální rady soudržnosti.

V kolektivních smlouvách a vnitřních předpisech se můžou zaměstnavatelé v zájmu dobročinnosti či jako sponzoři akcí pro děti rovněž zavázat k poskytování placeného volna, tedy s náhradou mzdy nebo platu. Jinak se ale poskytuje volno neplacené čili bez náhrady mzdy nebo platu. Případnou odměnu za práci s dětmi na táboře platí jeho provozovatel, organizátor.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+3
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 4 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Práce jako cesta z chudoby? Na důstojnou mzdu dosáhne jen třetina Čechů

16. 4. 2024 | Kateřina Hovorková | 1 komentář

Práce jako cesta z chudoby? Na důstojnou mzdu dosáhne jen třetina Čechů

Trauma jako pracovní úraz? Soud řekl, kdy je nárok na odškodnění

10. 4. 2024 | Kateřina Hovorková

Trauma jako pracovní úraz? Soud řekl, kdy je nárok na odškodnění

Jste v práci svědkem nějaké nečekané dramatické události – začne hořet, kolega spadne z výšky nebo se ocitnete u dopravní nehody. Po čase se u vás projeví posttraumatický syndrom. Jde... celý článek

Královské školy: Jsme střední proud. Žádná alternativa

10. 4. 2024 | Lucie Kocurová

Královské školy: Jsme střední proud. Žádná alternativa

Soukromých škol přibývá každým rokem zejména ve větších městech. Už dávno přitom nesbírají jen děti, které se jinam nedostaly. Rodiče platí třeba za menší počet žáků ve třídě, za chutnější... celý článek

Podvody s falešnými fakturami se množí. Ale projde jich minimum

4. 4. 2024 | Hynek Just

Podvody s falešnými fakturami se množí. Ale projde jich minimum

Jak to funguje? „Dodavatel se většinou pokusí vystavit podvodnou fakturu nebo se cizí člověk vydává za odběratele a pak se obrátí na nás, jestli jsme schopni zakázku financovat,“ popisuje... celý článek

Začněte podnikat s největší sítí školních bister

4. 4. 2024 | PR text

Začněte podnikat s největší sítí školních bister

Spousta lidí by chtěla začít podnikat, nebýt na nikom závislý a pracovat sám na sebe. Málokdo ale přijde s originálním nápadem, který má šanci uspět. Dobrá zpráva je, že takový nápad... celý článek

Partners Financial Services