Chcete pracovat pro stát? Od června při pohovoru ušetříte

Tereza Mynářová | rubrika: Co se děje | 15. 6. 2017 | 1 komentář
Pro zájemce o práci ve státní správě, konkrétně na služebních úřadech, začala platit pravidla, která jsou ve firmách standardem. Uchazeči nemusí platit za lékařské vyšetření ještě před tím, než jej daný úřad vůbec pozve na pohovor.
Chcete pracovat pro stát? Od června při pohovoru ušetříte

Všichni, kdo chtějí pracovat na ministerstvech nebo v dalších státních institucích a hlásí se na takzvaná služební místa, od června ušetří. Peníze a většinou i čas. S novelou zákona o státní službě totiž odpadá pravidlo, podle kterého uchazeči museli ještě před samotným pohovorem navštívit praktického lékaře a obstarat si potvrzení o zdravotní způsobilosti.

Od tohoto měsíce však stačí, pokud zájemce pošle spolu s životopisem čestné prohlášení, že je zdravý. Povinné vyšetření musí následně absolvovat až vítězný kandidát. Pokud kontrola proběhne bez problému, tak mu ji zaměstnavatel – jak je naprosto běžné i v soukromé sféře – proplatí.

Proč vás nutí k doktorovi

Jde o melouny

Vstupní lékařskou prohlídku nařizuje nově přijatým zaměstnancům zákon. Povinnost zmiňuje zákoník práce, podrobněji je rozvedena v zákoně o specifických zdravotních službách. Pokud prohlídku zaměstnanec neabsolvuje, bere se to tak, že není způsobilý k výkonu práce. A zaměstnavateli hrozí pokuta až dva miliony korun – což už je dost dobrý důvod, aby vás nutil jít před nástupem k bílým plášťům.

Poplatek ze zákona

Ještě před pár dny to fungovalo jinak. Až do konce května si uchazeči hradili kontrolu ze své kapsy, a to i v případě, že v následném výběrovém řízení neuspěli a práci nezískali.

Povinné lékařské potvrzení si takto předem musel obstarat například Jan Kolář (jméno bylo na jeho žádost změněno), když se minulý měsíc ucházel o služební místo na jednom z českých ministerstev. Prokázat, že je zdravý, bylo jedním ze základních požadavků – spolu s dokladem o bezúhonnosti, jazykovým certifikátem či vysokoškolským diplomem. Že musí mít uchazeč „potřebnou zdravotní způsobilost“, stojí i přímo ve zmíněném služebním zákoně.

„Na personálním oddělení ministerstva mi sdělili, že jiní uchazeči platili třeba jen 300 korun. Moje obvoďačka si ale řekla o 650 korun,“ shrnuje Kolář. Protože ve výběrovém řízení neuspěl, zaplatil tuto částku zbytečně. Podobně za účast na pohovoru do konce května platili i všichni ostatní, kdo se hlásili na služební místa. Nejen na ministerstvech, ale i na dalších úřadech, které pod ně spadají – třeba na Českém statistickém úřadu, Českém telekomunikačním úřadu, Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže nebo na některém z krajských finančních úřadů. „Pokud jde o žadatele, kteří hradili zdravotní prohlídku u svého lékaře před 1. červnem 2017, těm tyto náklady propláceny nebyly,“ potvrzuje mluvčí ministerstva dopravy Tomáš Neřold.

Snažit se vymáhat zbytečně zaplacené peníze už Kolář nebude. Podle jeho slov by to znamenalo rozjet soudní řízení, které by pravděpodobně skončilo neúspěšně.

Hledej práci!

Nečekejte , že práce přijde za vámi!

Sháníte práci? Zkuste se rozhlédnout u nás. Nabídky práce ze všech úřadů práce a předních pracovních portálů na jednom místě!

Nabídky práce na Peníze.cz

Lze potvrzení recyklovat?

Pokud by se přitom „jeho“ pohovor konal až v červnu, už by se bez papíru od lékaře obešel. Podle výkladu ministerstva vnitra se lze totiž novelou řídit i v případě výběrových řízení, která sice byla vyhlášena dříve, ale skončí po 1. červnu. Jinými slovy, pokud byl inzerát zveřejněn v květnu, ale pohovor probíhá teprve nyní, „stará“ pravidla už pro uchazeče neplatí.

Stejně tak může být pro neúspěšné kandidáty útěchou, že lze posudek použít opakovaně – pokud by se na daném ministerstvu hlásili na jiné místo. Alespoň teoreticky. „Originály lékařského potvrzení jsme po jejich ověření žadatelům vraceli, takže je mohou použít i v dalších výběrových řízeních,“ říká mluvčí Ministerstva životního prostředí Dominika Pospíšilová. Žádné časové omezení podle ní zákon nezmiňuje ani teď. Hned ale dodává, že uchazeči dosud chodili vždy s aktuálními posudky, takže se ministerstvo zatím touto otázkou nemuselo zabývat. Ministerstvo dopravy podle Neřolda akceptuje posudky za posledních šest měsíců. Striktněji naopak postupuje ministerstvo obrany. „Vstupní lékařská prohlídka se provede vždy před uzavřením dohody. Nelze tudíž použít předešlý doklad,“ uvádí jeho mluvčí Jiří Caletka. Opět je však nutné připomenout, že se to týká jen vítězného uchazeče, kterému navíc zaměstnavatel kontrolu zpětně proplatí.

S žádostí o upřesnění, jak to nyní s uznáváním lékařských posudků tedy je, jsme oslovili i navrhovatele novely – senátory Miroslava Nenutila a Jiřího Oberfalzera, a předsedu Poslanecké sněmovny Jana Hamáčka. Ani jeden z nich však na položené otázky nereagoval.

Co čeká úředníka

... při vstupní prohlídce

  • zhodnocení dosavadního zdravotního stavu (včetně léků, které užívají), dosud prodělaných nemocí, úrazů, či operací, přihlédnutí k rodinné anamnéze
  • komplexní fyzikální vyšetření – sluchu, zraku a kůže; základní neurologické vyšetření; lékař by měl klást důraz hlavně na orgány a systémy, které budou při dané práci zatěžované nejvíce.
  • základní chemické vyšetření moči

Stačí základní kontrola

Přesně není v zákoně o státní službě řečeno ani to, co zmíněná zdravotní způsobilost vlastně znamená. To si musí uchazeči dohledat v jiných předpisech, například ve vyhlášce o pracovnělékařských službách – více v boxu. Služební zaměstnanci spadají do první ze čtyř kategorií prací, tedy mezi profese s nejnižším pracovním rizikem. „Zde stačí, když zdravotní způsobilost posoudí registrující lékař žadatele, a to na základě písemné žádosti. Žádné specifické požadavky na zdravotní prohlídku zákonem stanoveny nejsou,“ upřesňuje Pospíšilová z Ministerstva životního prostředí.

Za podobné vyšetření platí uchazeči a následně jejich zaměstnavatelé několik stokorun – záleží na ceníku daného obvodního lékaře. Například u pražských lékařek Marie Sedlákové či Ilony Sedláčkové vyjde tato prohlídka na 500 korun, u obvoďačky Evy Burianové na 400 korun.

Stát se přizpůsobil soukromé sféře

Platit za kontrolu ještě před tím, než se uchazeč vůbec setká s personalistou, není běžné ani v soukromé sféře. „Statisticky to nejde vyčíslit, týká se to nanejvýš jednotek promile ze všech obsazovaných pozic,“ uvádí Tomáš Ervín Dombrovský z LMC, která provozuje portály Jobs.cz a Práce.cz. České firmy jsou podle něj v době nedostatku schopných lidí většinou rády, že vůbec někdo na inzeráty reaguje. „Požadavek na zaslání potvrzení o zdravotní způsobilosti může v této prvotní fázi výběrového řízení vyznít diskriminačně. My bychom svého klienta od takového požadavku odrazovali,“ souhlasí ředitel personální agentury Hays Ladislav Kučera.

S tím, že by požadovaly potvrzení od lékaře už na samotný pohovor, nemají zkušenost ani oslovené firmy. „Z minulosti si nepamatujeme, že by někdo z nových zaměstnanců vstupní prohlídkou neprošel. Z toho důvodu nepovažujeme prokazování zdravotní způsobilosti kandidátů za užitečné a neplánujeme ho ani do budoucna,“ říká například HR manažer poradenské společnosti KPMG Jan Pivoňka. „Dokládání zdravotní způsobilosti ještě před pohovorem vnímáme jako bariéru pro uchazeče o práci,“ dodává Ladislav Onderka, který má na starost nábor v IKEA ČR.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-24
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 1 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Stejné místo, nižší mzda. O kolik si ženy vydělají méně?

8. 3. 2024 | Kateřina Hovorková | 2 komentáře

Stejné místo, nižší mzda. O kolik si ženy vydělají méně?

Postavení žen na českém pracovním trhu patří v rámci zemí OECD mezi podprůměrné. Na stejných pozicích berou o 17,4 procenta nižší mzdu než muži. A marně hledají zkrácené úvazky, aby... celý článek

Zvýšení mezd smazala inflace. Kupní síla klesla druhý rok v řadě

5. 3. 2024 | redakce Peníze.CZ

Zvýšení mezd smazala inflace. Kupní síla klesla druhý rok v řadě

Průměrná hrubá mzda za celý loňský rok dosáhla částky 43 341 korun, to je meziročně o 7,5 procenta více. Spotřebitelské ceny se ale loni zvýšily o 10,7 procenta. Reálné mzdy tedy klesly... celý článek

Daňové přiznání musí podat nejen podnikatelé. Limit se zvedl

5. 3. 2024 | redakce Peníze.CZ, Petr Kučera

Daňové přiznání musí podat nejen podnikatelé. Limit se zvedl

Kdo musí podat daňové přiznání? Z jakých příjmů se platí daň? Kdy musí vyplnit přiznání i zaměstnanec a kdy se mu to vyplatí, přestože to není jeho povinnost? Tady je přehled.

Kdo půjde dřív do důchodu? Jurečka chce rozšířit náročné profese

1. 3. 2024 | Kateřina Hovorková | 2 komentáře

Kdo půjde dřív do důchodu? Jurečka chce rozšířit náročné profese

Až o pět let dříve teď mohou jít do penze záchranáři a hasiči. Nově by se k nim měly přidat další náročné profese, ve kterých pracuje zhruba 120 tisíc lidí. Zaměstnavatelé za ně budou... celý článek

Chystá se převrat v zákoníku práce. Cílí hlavně na problémisty

1. 3. 2024 | Kateřina Hovorková | 3 komentáře

Chystá se převrat v zákoníku práce. Cílí hlavně na problémisty

Ministerstvo práce a sociálních věcí připravuje novelu zákoníku práce. Počítá se zásadními změnami. Mluví se především o výpovědích, řeší se ale i zkušební doba či odstupné pro nemocné... celý článek

Partners Financial Services